QUOTE(Rimmuse @ 2015 05 21, 00:57)
Nėr už ką, pati kažkada susidūriau su šia problema.
ir aš manau, kad čia gali būti tripsų darbas. Tik pridėsiu tiek, kad tripsai pažeidžia ne tik žiedus, bet ir lapus. Jie dažni, bent aš labai dažnai jų randu ypač ant iš Anglijos siųstų augalų, bet ir pas mus jų yra, galima ir su gėlėm, ir su daržovėm užsinešti ir pan. Geresnė žinia ta, kad tripsai - ne erkės ir insekticidai juos veikia. Insekticidų ačiū valdžiai pas mus dar neuždraudė.
Paprasčiausias variantas buvo Actara, prapylei gruntą ir išdvėsė, bet jos jau mėgėjams taip pat nebeparduoda. Dabar konkrečiai jau nepasakysiu kuo, bet galima bandyti pirkt parduotuvėje bet kokį insekticidą čiulpiančių/graužiančių kenkėjų naikinimui ir bandyti pagal instrukciją purkšti, pradžiai vieną augalą, kad įsitikinti, ar nedegina ir t.t. Mano asmenine nuomone - nesigundykit biopreparatais ant gėlių, nes tikslas čia išnaikinti, o ne apnaikinti, jei tik apnaikinsit - žaisit visą gyvenimą. Visokiais ten nimezaliais galima kopūstus purkšti, nes ten tikslas - ne visus gamtos drugelius ištrūčyt, o derlių gauti ir kuo sveikesnį produktą valgyti.
Vėlgi su tripsais paprasčiau tuo, kad jie matomi per paprastą padidinimo stiklą, kas gerai mato smulkius daiktus, gal ir plika akim pamatys besivazojančius šlykščius plokščius lervėkus, būna geltonai juodai dryžuoti arba sidabriniai-balkšvi. Turėkit galvoje, kad sujudinus augalą jie krenta nuo lapų į substratą, ant palangių, o suaugę - skraido. Tai reiškia, kad vienu kartu neišnaikinsit, reikia ir aplinką pradezinfekuot (palanges apsivalyt) ir persodinti nupurkštą gėlę po kurio laiko irgi neblogas sprendimas, nes kaip sakiau - lenda į gruntą ir išlenda kai saugu būna.
Vertimec/fitoverm irgi veikia, bet jau net gaila tokio preparato gyviams, kuriuos paprasčiau galima pribaigt, bent aš nenaudočiau. Nebent neaišku kas - erkės/tripsai ar abu kartu - tada taip, vertimec abiems "padės".