Gloksinija (Sinningia)
Žydėjimo laikas: Kovas rugpjūtis.
Geriausiai auga: Šiltoje, šviesioje vietoje, bet tiesioginių saulės spindulių ir sauso oro nemėgsta.
Laistymas, tręšimas: Lieti į lėkštutę, saikingai, minkštu kambario temperatūros vandeniu, žemė jos vazonėlyje visa turi būti vidutinio drėgnumo. Jei ketinama augalą auginti toliau, būtina kartą per savaitę tręšti. Kol gloksinija augina lapus, patartina tręšti trąšomis, skirtomis žaliajai masei auginti. Kai augalas pradeda krauti pumpurus ir ruošiasi žydėti, tręšti trąšomis, skirtomis žydintiems augalams.
Kiti priežiūros ypatumai: Gloksinijų negalima purkšti, geriau drėkinti orą. Negalima drėkinti lapų! Rudenį ramybės periodas. Kai gėlės peržydi, laikyti saulėtoje vietoje, laistyti mažai, kad greičiau nuvystų lapai. Vazoną su gumbu toje pačioje žemėje laikyti iki 1218°C temperatūros, galima patamsyje, nelaistyti. Pavasarį persodinami į šviežią žemę ir laikomi šiltoje, šviesioje ir drėgnoje vietoje, kol išleis naujas atžalas.
Dauginimas: Sėklomis, tačiau mėgėjams nepatartina, kadangi nuo lapkričio iki vasario reikalingas dirbtinis apšvietimas. Dauginti galima iš lapų: nulaužus lapą pamerkti į vandenį, kai pasirodo šaknys tada sodinti į žemę. Galima lapą sodinti tiesiai į žemę. Dauginti galima taip pat dalijant gumbą.
Žemė: Gloksinijos mėgsta lengvą puveninę žemę. Rekomenduojamas žemių mišinys: 1 dalis durpinės, 1 dalis viržinės, 2 dalys lapinės žemės, 0,5 dalies sauso galvijų mėšlo, 0,5 dalies smėlio.
Kenkėjai, ligos: Jei oras per sausas, susisuka lapai, augalą apninka amarai. Nuo per šalto vandens ima linkti stiebai bei pūti šaknys. Pastarosios ligos gali apnikti ir per giliai pasodinus augalą i gėliapuodį.
Pirkdami gloksinijas žiūrėkite, kad jos turėtų kuo daugiau žiedpumpurių, mat nužydėjusių šiuolaikinių gausiai žydinčių veislių neverta toliau auginti, kadangi gumbai būna per maži, kad išleistų kitais metais naujus ūglius, dažniausiai jie žiemodami žūva.
Ankstesnė tema
http://www.supermama...?...8523&st=588
Ačiū už naują temą
Paspalvinam naują temą žiedais
QUOTE(jolituxxx @ 2013 07 16, 17:19)
Ačiū už naują temą
Pabandžiau surinkti pagrindinę informaciją apie priežiūrą, tačiau labai greit pasibaigė tema, gavosi pusė lupta, pusė skusta
Papildyta:
QUOTE(Rimmuse @ 2013 07 16, 18:11)
Paspalvinam naują temą žiedais
žiedai verti dėmesio jau tas žiedlapių taisyklingas išsidėstymas tarsi pagal trafaretą iškirpti ir sudėlioti
QUOTE(vera.vera @ 2013 07 16, 21:47)
žiedai verti dėmesio jau tas žiedlapių taisyklingas išsidėstymas tarsi pagal trafaretą iškirpti ir sudėlioti
Ačiū Pirmoji ypač džiugina širdį, nes tai bandymas išauginti pačiai gloksinija Nuo pernai pavasario labai ilgai stovėjo tokia susitraukus, o dabar štai... Ir dar keli žiedai bus Spalva realybėje tamsesnė, tarsi aksominė
Pabandžiau surinkti pagrindinę informaciją apie priežiūrą, tačiau labai greit pasibaigė tema, gavosi pusė lupta, pusė skusta
Ir už tą darbą didelis ačiū, tikrai pravers. Gal tik pridurčiau, kad kaip ir sanpaulijas, puola erkės, tripsai. O dauginti dar galima nuskinant "plenciuką". Bent jau man pasiteisino šis būdas
Tai svarbiausia jog yra pagrindinė info
Gal kas Kaune norėtų apsikeisti gloksinijų lapeliais? Aš ieškau tigrinų: http://www.bakker.fr...ginal/81690.jpg
Mano turimos:
https://www.facebook...6...&uploaded=1
QUOTE(vera.vera @ 2013 07 17, 07:50)
Turiu dvi tigrines -Blue ir Red tik laukiu, kol pražys, nes reikia įsitikinti, jog tikrai šios
Tada belieka laukti
QUOTE(jolituxxx @ 2013 07 17, 09:30)
Tada belieka laukti
pumpuruojasi gražiai, reiškia nedaug liko laukti
kai pražydės - viešai pasigirsiu
Laba, Gloksinijų Mylėtojos ir Puoselėtojos.
Esu keblioje padėtyje, nes nežinau, ką toliau daryti
su šiuo augalėliu. Tikiuosi geranoriško atsakymo iš Jūsų .
Gėlė metų pradžioje pirkta iš maksimų,
su daugybe pumpurų, kurie taip iki galo
pilnai ir neišsiskleidė ir iš lėto augaliukas
ėmė nykti. Pas mane jinai pateko su
keliais baigiančiais nuvysti lapais. Tačiau
išvengusi sunaikinimo išmetamuoju būdu,
ji atsigavo ir išleido šakeles, kurios labai
išstypo. Kaip man dabar sukišti
atgal į vazonėlį, t.y. padaryti vėl kompaktišką
Gloksinijos krūmelį?
Iš anksto dėkingas už atsakymą
Esu keblioje padėtyje, nes nežinau, ką toliau daryti
su šiuo augalėliu. Tikiuosi geranoriško atsakymo iš Jūsų .
Gėlė metų pradžioje pirkta iš maksimų,
su daugybe pumpurų, kurie taip iki galo
pilnai ir neišsiskleidė ir iš lėto augaliukas
ėmė nykti. Pas mane jinai pateko su
keliais baigiančiais nuvysti lapais. Tačiau
išvengusi sunaikinimo išmetamuoju būdu,
ji atsigavo ir išleido šakeles, kurios labai
išstypo. Kaip man dabar sukišti
atgal į vazonėlį, t.y. padaryti vėl kompaktišką
Gloksinijos krūmelį?
QUOTE(Carnivore'jus @ 2013 07 27, 14:14)
Sveiki. Aš tikriausiai kirpčiau tas šakeles ir laukčiau kol naujas išleis, arba leisčiau šiemet dar būti išstypusiai. Kitamet, kai pailsės, reikėtų stengtis kad tas nepasikartotų. Gal tiesiog augaliukas sustręsavo po vietos pakeitimo, ir galėjo ne nykti, o buvo nusprendęs pailsėti, nes jai reikalingas ramybės periodas, kurio metu numeta visus lapus ir lieka tik gumbelis vazonėlyje. Tuomet jos visiškai nereikia lieti, o kai nepailsėjo tai ir ištyso. Aišku dar galėjo ir šviesos trūkti, laistymas šaltu vandeniu šioms gėlytėsm nepatinka.
QUOTE(jolituxxx @ 2013 07 27, 14:58)
Sveiki. Aš tikriausiai kirpčiau tas šakeles ir laukčiau kol naujas išleis, arba leisčiau šiemet dar būti išstypusiai. Kitamet, kai pailsės, reikėtų stengtis kad tas nepasikartotų. Gal tiesiog augaliukas sustręsavo po vietos pakeitimo, ir galėjo ne nykti, o buvo nusprendęs pailsėti, nes jai reikalingas ramybės periodas, kurio metu numeta visus lapus ir lieka tik gumbelis vazonėlyje. Tuomet jos visiškai nereikia lieti, o kai nepailsėjo tai ir ištyso. Aišku dar galėjo ir šviesos trūkti, laistymas šaltu vandeniu šioms gėlytėsm nepatinka.
pakeitus vietą labai dažnai jos nubarsto pumpurus
išstypsta jos nuo šviesos trūkumo, nes ji vengia tiesioginių spindulių, tačiau mėgsta, kad būtų šviesu
dar priežastis galėtų būti, kad jai tiesiog pritrūko trąšų, nes augalas buvo nepailsėjęs, išeikvojęs daug jėgų, svarbu ar augalas buvo persodintas
dabar aš jai leisčiau žydėti ir paskui jau leisti pailsėti, jei dabar nukirpus ir laukti naujai atželiant, tada jai visiškai gali pritrūkti jėgų ir sunykti gali gumbas