Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka

QUOTE(mumrikas @ 2014 05 16, 20:29)
Pavasaris mūsų kieme "sprogo" spalvomis biggrin.gif  Tačiau taip prieš keletą metų ir buvo suplanuota - po žiemos ir ansktyvo pavasario pasteliškumo norisi spalvų forntanų, o prasidėjus vasarai viskas aprimsta  biggrin.gif

mumrikai, ilgai dar vaziuodama negalejau atsigauti nuo tokio grozio wub.gif wub.gif mega_shok.gif
Ir labai aciu wub.gif notworthy.gif
Atsakyti
Kad sodinimonlaikas ypač svarbus taip pat tiesa - šiuo metu kasamų iš grunto medelynai nebeparduoda net mažulyčių dvimetukių pušelių. Mes visad sodiname kovo /balandžio pradžioj arba spalį/lapkričio pradžioj.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 19, 13:25)
Kad sodinimonlaikas ypač svarbus taip pat tiesa - šiuo metu kasamų iš grunto medelynai nebeparduoda net mažulyčių dvimetukių pušelių. Mes visad sodiname kovo /balandžio pradžioj arba spalį/lapkričio pradžioj.

mes eglutes sodinom balandzio pacioj pradzioj ,kai pasalas isejo . bet dabar matau kad tikrai bus neprigijusiu ,nes spygliukai krinta ,o ir kitos tokios issigandusios ,i gelsvuma g.gif
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2014 05 19, 10:25)
esam persodine gerokai paaugusias puseles, tiesa ne visos prigijo, bet prigijo. Kasem is pamiskes.
Esu girdejusi, kad persodinant, pusims yra svarbu i ta pacia pasaulio salies puse pasodinti, kaip ir naturaliai augo. Keista, nezinau ar yra tame tiesos  g.gif .

mes persodinom jau kokio pusmetrio ir didesnes, prigijo. Kryptį pasižymėjau skalbinių segtukais, kad nesumaišyt. Buvau susirinkusi info, gal kam pravers:
"Kada sodinti spygliuočius?
Perkant spygliuočių sodinukus, svarbu atkreipti dėmesį į šaknų gniužulo dydį, nes pasitaiko, kad spygliuočio šaknys būna netinkamai nukapotos. Pavyzdžiui, 2 m aukščio eglės šaknų gumulas turi būti ne mažesnis kaip 80 cm, be to, labai svarbu yra išsaugoti viršutinį 20 cm dirvos sluoksnį kartu su žole. Ant šaknų gyvena grybai - simbiontai, kurie padeda pasisavinti maisto medžiagas, esančias dirvoje, ir nepažeidus jų sistemos, spygliuočiai greitai prigyja ir auga.

Spygliuočius galima sodinti tik du kartus per metus. Tinkamiausias metas spygliuočių sodinimui yra pavasaris (balandžio pabaiga ir gegužės pradžia) ir ruduo (antrasis sodinimo laikotarpis - rugpjūčio pabaiga-rugsėjo pabaiga). Pasodinus vėliau, augalai nesuspėja įsišaknyti. Eglės geriausiai prigyja pasodintos rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo pirmojoje pusėje, kai jos jau baigusios augti, šakelių galuose susiformavę pumpurai. Pušis, tujas, kadagius geriau sodinti pavasarį, žemei gerai įšilus. Iki gegužės vidurio galima sodinti ir egles.
Daugelio spygliuočių šaknys paviršinės, suaugusios į tankius kuokštus, todėl ruošiant iškasimui numatytus sodmenis reikia gerai palaistyti. Transportuojant šaknis būtina susukti į medžiagos skiautę ar polietileno plėvelę, kad nenubyrėtų žemės.
Į nuolatinę vietą rekomenduojama sodinti 4-8 metų amžiaus spygliuočius. Sodinama būtinai su žemės gumulu, atitinkančiu augalo dydį. Duobė, į kurią sodinamas augalas, turi būti didesnė nei šaknų kuokštas. Prastoje dirvoje būtina iškasti didesnę duobę, į dugną priberti derlingos žemės. Sodinant netoli duobės centro iš vyraujančių vėjų pusės įkalamas kuolas medeliui pririšti. Į paruoštą sodinti duobę įdedama drėgnų durpių, jos sumaišomos su žeme, durpėmis ar kompostu. Negalima į duobę dėti šviežio mėšlo. Jis turi būti gerai perpuvęs, lygiomis dalimis sumaišytas su lapine ar velėnine kompostine žeme. Sodinant būtina stengtis nepažeisti šaknų, išsaugoti žemės gumulą aplink jas. Augalo šaknis būtina užžerti derlinga žeme. Sodinamo augalo šaknies kaklelis turi būti sulig dirvos paviršiumi. Sodinukas turi būti pasodintas tokiame gylyje, kokiame augo medelyne. Lengvose smėlio ir sausose dirvose galima sodinti ir giliau. Sunkiose dirvose pasodinus per giliai, galima augalams pakenkti. Prie kuolo medelis rišamas dviejose vietose - kuolo viršuje ir apie 0,3-0,5 m aukštyje nuo žemės.

Pušis sodinti į durpės ir smėlio mišinį"
Atsakyti
Mane smarkokai nustebino šis sakinys "Į nuolatinę vietą rekomenduojama sodinti 4-8 metų amžiaus spygliuočius".

Bet jau pas mus pievose septynių/aštuonių metų pušys kokių trijų metrų aukščio su virš ir jų be gero traktoriaus neiškasi. O jei ir kast, tai kad smarkiai nepasižeistų pagrindinės šaknys tektų su kubu žemių raut.

Su eglėm reikalas daaaaaug paprastesnis, nes jų šaknys paviršinės, neturi rimtai išreikštos kamieninės šaknies. Vat jas tai persodinusi esu tikrai nemažas - prigijimas buvo šimtaprocentinis, tik reikėdavo pirmąjį sezoną po pasodinimo vis nepamiršt rimčiau palaistyt.

Beje niekad į jokias geografines puses neisorientavau - sodindavu bet kaip. Visos nedidelės, sakykim iki kelių aukščio, prigjo be išimčių, o su aukštesnėm , "iki bambos" visko buvo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 19, 14:35)
Su eglėm reikalas daaaaaug paprastesnis, nes jų šaknys paviršinės, neturi rimtai išreikštos kamieninės šaknies. Vat jas tai persodinusi esu tikrai nemažas - prigijimas buvo šimtaprocentinis, tik reikėdavo pirmąjį sezoną po pasodinimo vis nepamiršt rimčiau palaistyt.

su palaistymu sudetinga , nes sodinom aplink 58 aru sklypa ,kuriame tik sulinys su kibiru biggrin.gif kai sodinom zeme dar zliugsejo nuo dregmes ir paskui gerai uzlijo ,uzdziovinti neturejo blush2.gif
na tikriausiai pamatysim vasaros pabaigoj kas prigijo kas ne unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo viljana: 19 gegužės 2014 - 16:03
QUOTE(Vonios Fane @ 2014 05 19, 14:25)
mumrikai, ilgai dar vaziuodama negalejau atsigauti nuo tokio grozio wub.gif  wub.gif  mega_shok.gif
Ir labai aciu  wub.gif  notworthy.gif

Dėkui wub.gif Visad prašom į svečius - man kad tik apie gėles paplepėt blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 19, 17:18)

Labai grazu pas jus.. Idomu pasidare-per kiek metu toki grozi susikuret? Nes mane jau depresija tuoj apims-treti metai ta namu aplinka darau, kasu-perkasu, menesi ramu,paskui vel-bumbt galvon-reikia viska kitaip, nu pavargau nesvietiskai, kiek kazin laiko reikia,kad viskas butu grazu,isbaigta,ir paciai patiktu?
Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2014 05 19, 19:59)
Labai grazu pas jus.. Idomu pasidare-per kiek metu toki grozi susikuret? Nes mane jau depresija tuoj apims-treti metai ta namu aplinka darau, kasu-perkasu, menesi ramu,paskui vel-bumbt galvon-reikia viska kitaip, nu pavargau nesvietiskai, kiek kazin laiko reikia,kad viskas butu grazu,isbaigta,ir paciai patiktu?

Šiemet bus ketvirta vasara, kai pradėjau planuot gėlynus - turiu dar 2010m. nuotraukas, tai ten visur veja ir kai kur spygliuotis vienas kitas "numestas" biggrin.gif Jei įdomu galėčiau parodyti kokie gali būti pokyčiai per vienerius metus - kaip tik tokias palyginimui foto prieš kelis metus esu padariusi biggrin.gif
Atsakyti
mumrikai, galėsit knygą leisti:) arba straipsnius rašyti tema "Sodo pokyčiai" Įdėkit, aišku, kad mums,cekaunioms zosėms, įdomu, kas buvo ir kaip pasikeitė ax.gif
Atsakyti
Sveikos, pagyros mumrikui wub.gif
Ir klausimas, koks atstumas nuo pavesines iki namo? Ar daznai pasisedejimai buna,kuriems reikalingas stalo padengimas? Ta prasme, neuzknisa viska susinesti, paskui viska parsinesti namo...
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2014 05 19, 22:00)
Šiemet bus ketvirta vasara, kai pradėjau planuot gėlynus - turiu dar 2010m. nuotraukas, tai ten visur veja ir kai kur spygliuotis vienas kitas "numestas"  biggrin.gif  Jei įdomu galėčiau parodyti kokie gali būti pokyčiai per vienerius metus - kaip tik tokias palyginimui foto prieš kelis metus esu padariusi  biggrin.gif

Foto labai idomu, perziurejau jusu parase esancias- koks didziulis darbas, ir labai saunus rezultatas, ir kaip akivaizdziai matosi jusu pacios tobulejimas tame grozio kurime...smile.gif Ir darbstumas begalinis..
Atsakyti