Įkraunama...
Įkraunama...

Gyvas maistas / Žaliavalgystė / Raw Food

QUOTE(erdnixxx @ 2013 10 03, 15:33)
tai man ir idomu Emeira, tai kaip jus ta mesa zalia ir zuvi valgote ir del kiausinio kaip idomu, kazin sugebeciau bent isdristi biggrin.gif ? eina sau nu kaip idomiai, niekad nesu ragavusi...o tai kokia perkate? gal gaunate ekologisku?
ir kaip jus plaunate tas darzoves ir vaisius su soda? kuriems nulupate oda?


Manau jau esate ragavusi zalios zuvies, jei kada valgete sudyta (ne rukyta) lasisa? smile.gif
ARba sudytu (ne rukytu) lasinuku? Viskas gi zalia smile.gif Bet as nebevalgau del druskos, neskanu jausti jos skoni.

Tai va, kiausinius perkam is pazystamos TIK naminius, kad butu labai sviezi ir sveiki.
Yra daug triuku, kaip patikrinti kiausinio sviezuma.

Jei turesite tokiu kiausiniu, siulyciau pradziai susitrinti puse banano + isispausti puse apelsino sulciu + siek tiek avokado (apie30g) del skonio ir ideti arbatini sauksteli trynio, ismaisyti. Skanaus smile.gif Aisku, nieko nesijaus, esme ta, kad reikia po truputi pratinti organizma. Tada jis igaus imuniteta stipresni. Kita karta idek 2 saukstelius trynio, tada tris, tada visa tryni. Butina atskiriant trynius nuo baltymu nuimti ir apsaugine trynio plevele, turi buti tik pats trynys, be visu tu salia esanciu gumuliuku nuo baltymu.

Baimintis del salmoneliozes nera prasmes, jei kaiusiniai sviezi ir sveiki. Esu ju suvalgiusi SIMTAIS ir viskas ok su sveikata. Kol cholesterolis ne kaitintas, tol jis butinas ir labai naudingas organizmui, o zaloja sveikata butent aukstoje temp apdorotas cholesterolis.

Labai megstu zalia skumbre, tik ja valgau arba pamarinuota citrinos sultyse arba 50-60 laipsniu temp. (tokia temp. mesai saugi) orkaiteje apdziovinta apie 40min. Skonis labai geras smile.gif

Jautienos "carpaccio" tradicinis Italų patiekalas (panaršyk google) yra zalios jautienos patiekalas, patiekiamas daugelyje restoranų. Jei turi ekologiškos jautienos, gali plonomis juostelėmis supjaustyti, užlašinti citrinos sulčių, šlakelį alyvuogių aliejaus ir skanaus smile.gif

lašišos sašimi, japonų patiekalas. Tai žalia lašiša, gali užsisakyti sušių restoranuose.

O kiek dar vytintų mėsų, žuvų ir t.t Tik esminis dalykas, turi pati jausti kiek tavo organizmui reikia mėsos, jokiu būdu neperdauginti, nes tai minusas sveikatos atzvilgiu. Tačiau minimalus kiekis manau yra būtinas dėl elementų, kurių nėra daržovėse ir vaisiuose.

Beje, kai valgau žalią mėsa, valgau ją vieną ir atskirai, nebedarau jokių šalia garnyrų. Nebenoriu tiesiog.

Prie šalto maisto reikia priprasti, tačiau kai pripranti, kitoks jau net neįdomus smile.gif

P.s tarp kitko, 10 metų turėjau nereguliarias mėnesines (dėl praeities valgymo sutrikimų) buvo diagnozė amenorėja, jau net siūlė kreiptis į vaisingumo centrus. Nekalbu apie sintetinius vaistus, hormoninius preparatus, kontarceptikus ir kita sh***, kuri bruko. Menstruacijų ciklui yra BUTINAS naturalus cholesterolis, kurio po alinanciu pauglystes dietu, tiesiog truko organizme, gaila, kad joks gydytojas to man nepasake, o tik vaistus siule. Tai zodziu, po kokiu 3me, valgiau apie 2-3 trynius kasdien, dabar turiu naturaliai sugryzusias menesines thumbup.gif

Beje, lupu odeles nuo visu uzsienietisku vaisiu, kaip: nektarinai, persikai, kriauses, pomidorai, agurkai. Lupu su paprastu skustuku smile.gif

O pvz vynuoges pamerkiu i salta vandeni su saukstu sodos, pamakaluoju, apiplaunu ir palieku bent valandai mirkti, po to nupilu, nuplaunu svariu vandeniu ir valgau.

Paziurekit, daugiausiai apipurkstu ir maziausiai apipurkstu pesticidais, vaisiu ir darzoviu sarasas (atsivertus, pavaziuokite su pele zemyn)
Pesticidai ant daržovių ir vaisių
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emeira: 04 spalio 2013 - 10:08
QUOTE(Tautosaka @ 2013 10 03, 16:49)
mano kraujas buvo gan prastas iki žaliavalgystės - net uodai nekąsdavo... dabar sunku ir atsiginti smile.gif
Dar vienas svarbus aspektas - norint kad organizmas gerai absorbuotų geležį ir kitus mineralus, turi ir tuštinimosi sistema gerai veikti...

Čia palyginimui geležies įsisavinimo faktai


O kur galėčiau rasti mokslinės informacijos apie kraujo kokybę uodų kandimo-nekandimo atveju? biggrin.gif
manęs irgi nekanda uodai g.gif kraujo tyrimai idealūs, o dėl to ar kanda ar nekanda tai jie kanda tik nėra išbėrimų, paraudimų reakcijos rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Tautosaka @ 2013 10 03, 16:49)
mano kraujas buvo gan prastas iki žaliavalgystės - net uodai nekąsdavo... dabar sunku ir atsiginti smile.gif
Dar vienas svarbus aspektas - norint kad organizmas gerai absorbuotų geležį ir kitus mineralus, turi ir tuštinimosi sistema gerai veikti...

Čia palyginimui geležies įsisavinimo faktai



ale kad ir bloga krauja turiu visa gyvenima, tai mane uodai visvien kando ir kanda smile.gif kazkur skaiciau, kad kazkokios kitos medziagos daugiau ar maziau yra kraujyje nuo kurios priklauso, kodel vienus uodai puola kitus ne smile.gif)
Papildyta:
QUOTE(Hippie @ 2013 10 03, 23:11)
Kaitinau, jau du kartus taip jogurtą dariau, dabar tik pašildysiu pieną iki 42, įdėsiu jogurto ir paliksiu rūgt, žiūrėsiu ar gausis smile.gif


o man dabar toks durnas klausimas del to pieno kilo, as lyg esu girdejus, kad jei tarkim karvei ikanda uziskretusi erke, tai ir i piena tai persiduoda, ir ale tik pasterizacijoje gali zuti tos bakterijos...na nezinau ar tiksliai girdejau, bet zodziu geriant nevirinta piena galima uzsikresti erkiniu encefalitu...ar as klystu g.gif
Papildyta:
QUOTE(Emeira @ 2013 10 04, 10:44)
Manau jau esate ragavusi zalios zuvies, jei kada valgete sudyta (ne rukyta) lasisa? smile.gif
ARba sudytu (ne rukytu) lasinuku? Viskas gi zalia smile.gif Bet as nebevalgau del druskos, neskanu jausti jos skoni.

Tai va, kiausinius perkam is pazystamos TIK naminius, kad butu labai sviezi ir sveiki.
Yra daug triuku, kaip patikrinti kiausinio sviezuma.

Jei turesite tokiu kiausiniu, siulyciau pradziai susitrinti puse banano + isispausti puse apelsino sulciu + siek tiek avokado (apie30g) del skonio ir ideti arbatini sauksteli trynio, ismaisyti. Skanaus smile.gif Aisku, nieko nesijaus, esme ta, kad reikia po truputi pratinti organizma. Tada jis igaus imuniteta stipresni. Kita karta idek 2 saukstelius trynio, tada tris, tada visa tryni. Butina atskiriant trynius nuo baltymu nuimti ir apsaugine trynio plevele, turi buti tik pats trynys, be visu tu salia esanciu gumuliuku nuo baltymu.

Baimintis del salmoneliozes nera prasmes, jei kaiusiniai sviezi ir sveiki. Esu ju suvalgiusi SIMTAIS ir viskas ok su sveikata. Kol cholesterolis ne kaitintas, tol jis butinas ir labai naudingas organizmui, o zaloja sveikata butent aukstoje temp apdorotas cholesterolis.

Labai megstu zalia skumbre, tik ja valgau arba pamarinuota citrinos sultyse arba 50-60 laipsniu temp. (tokia temp. mesai saugi) orkaiteje apdziovinta apie 40min. Skonis labai geras smile.gif

Jautienos "carpaccio" tradicinis Italų patiekalas (panaršyk google) yra zalios jautienos patiekalas, patiekiamas daugelyje restoranų. Jei turi ekologiškos jautienos, gali plonomis juostelėmis supjaustyti, užlašinti citrinos sulčių, šlakelį alyvuogių aliejaus ir skanaus smile.gif

lašišos sašimi, japonų patiekalas. Tai žalia lašiša, gali užsisakyti sušių restoranuose.

O kiek dar vytintų mėsų, žuvų ir t.t Tik esminis dalykas, turi pati jausti kiek tavo organizmui reikia mėsos, jokiu būdu neperdauginti, nes tai minusas sveikatos atzvilgiu. Tačiau minimalus kiekis manau yra būtinas dėl elementų, kurių nėra daržovėse ir vaisiuose.

Beje, kai valgau žalią mėsa, valgau ją vieną ir atskirai, nebedarau jokių šalia garnyrų. Nebenoriu tiesiog.

Prie šalto maisto reikia priprasti, tačiau kai pripranti, kitoks jau net neįdomus smile.gif

P.s tarp kitko, 10 metų turėjau nereguliarias mėnesines (dėl praeities valgymo sutrikimų) buvo diagnozė amenorėja, jau net siūlė kreiptis į vaisingumo centrus. Nekalbu apie sintetinius vaistus, hormoninius preparatus, kontarceptikus ir kita sh***, kuri bruko. Menstruacijų ciklui yra BUTINAS naturalus cholesterolis, kurio po alinanciu pauglystes dietu, tiesiog truko organizme, gaila, kad joks gydytojas to man nepasake, o tik vaistus siule. Tai zodziu, po kokiu 3me, valgiau apie 2-3 trynius kasdien, dabar turiu naturaliai sugryzusias menesines  thumbup.gif

Beje, lupu odeles nuo visu uzsienietisku vaisiu, kaip: nektarinai, persikai, kriauses, pomidorai, agurkai. Lupu su paprastu skustuku smile.gif

O pvz vynuoges pamerkiu i salta vandeni su saukstu sodos, pamakaluoju, apiplaunu ir palieku bent valandai mirkti, po to nupilu, nuplaunu svariu vandeniu ir valgau.

Paziurekit, daugiausiai apipurkstu ir maziausiai apipurkstu pesticidais, vaisiu ir darzoviu sarasas (atsivertus, pavaziuokite su pele zemyn)
Pesticidai ant daržovių ir vaisių



oo aciu kaip issamiai atsakete smile.gif)) o gal galima pavydziui pasakyti visa daugmaz dienos meniu? na kada ta mesa valgote? ka ryte ir pan valgote? smile.gif ir is kur gaunate ekologiskos mesos? jei gyvenat kaune, gal kokia patikima vieta radote smile.gif) blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(Tautosaka @ 2013 10 03, 16:19)
Kiekvienais metais vis atrandu kažką naujo... ką ten kalbėt - metais, kas mėnesį... vis mokausi iš klaidų... pernai žiemą labai daug daiginau sėklų, šįmet irgi planuoju taip daryti. Nusipirkau spec. plėvelės - bandysiu mini šiltnamį pasidaryti šią savaitę - taip su žalumynais lauke pratempčiau gal iki gruodžio. Dar mačiau stiklinį šiltnamiuką IKEA parduotuvėj - bandysiu auginti namuose... o dėl parduotuvėse pardavinėjamų daržovių - truputį liūdna... Savaitės pradžioj paskutinius agurkus iš lauko nusiskyniau, ir nusipirkau parduotuvėj - na negaliu valgyt parduotuvinių...
O kraują galima sustiprinti tikrai ir be mėsos smile.gif pagal ajurvedą yra ne viena priežastis, kodėl mūsų kraujyje sumažėja hemoglobino ir raudonųjų kraujo ląstelių. Tai gali būti ir nukraujavimas, nepakankamas geležies suvartojimas (įskaitant gėrimą per daug arbatos ar kavos), viskas, ką darai įtemptai ir greitai (įtemptas gyvenimo būdas, valgymas greitai, žiūrėjimas TV kai valgai, valgai ir skaitai ir t.t.), taip pat kai kurių organų veiklos sutrikimas.
Ką reiktų daryti? Pirmiausia tai susitvarkyti mitybą: vartoti kuo daugiau geležies turinčio maisto. Būtent į trasą turėtų eiti žaliosios lapinės daržovės (dilgėlės, petražolės, svogūnų laiškai, špinatai...), džiovinti organiniai vaisiai (abrikosai, figos, razinos), migdolų riešutai, medus. Black cumin (juodasis kmynas - ar taip išverčiau?) - jame labai daug geležies. Galima daryti morkų ir burokėlių salotas ( plonai supjaustyti ar sutarkuoti ir aplaistyti citrinų sultimis), dar tinka šviežiai išspaustos sultys - obuolių, granatų (jose daug vitamino C, kas pagerina geležies įsisavinimą. Želmenų, špinatų sultys irgi gerai. o antra, neskubėti gyventi ir nedaryti dešimt dalykų vienu metu...  drinks_cheers.gif



idomu is kur semetes tokiu ziniu ir vis parasote ajurveda? cia gal knyga kokia turite? 4u.gif
Atsakyti
pas mane tiek daug klasimu kyla biggrin.gif tai turbut atsibos ir skaityti ka rasau smile.gif))) ax.gif cia pirmose puslapiuose tautosaka buvo ikelus filmuka kaip dekoruoti sokoladu, na as ten nelabai suprant ka ten butent deda, na bet galima google isiversti..bet va idomu ten matuoja temperatura su aparatu tokiu, jus ir tokius turite ir naudojate?? dar klausimas, o kiek laiko kambario temperaturoje gali toks sokoladas stoveti? as netirspta? smile.gif galvoju kada reiktu pabandyti, tik kad kai turesiu su kuo sumalti taip gerai, nes su savo blenderiu tai ne pro kur lotuliukas.gif
Papildyta:
o dar klausimas, man kad truksta tos gelezies tai ir plaukai slenka...o gal ne nuo to, ka vartojat kad to nebutu? na koks ,,maistas" plaukams , jei gerai issireiskiau ax.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(erdnixxx @ 2013 10 04, 15:29)
oo aciu kaip issamiai atsakete smile.gif)) o gal galima pavydziui pasakyti visa daugmaz dienos meniu? na kada ta mesa valgote? ka ryte ir pan valgote? smile.gif ir is kur gaunate ekologiskos mesos? jei gyvenat kaune, gal kokia patikima vieta radote smile.gif) blush2.gif


mesa valgau vakare, po treniruotes (18-19val) apie 100g. Zinokit ekologiskos pati ieskojau, nzn kur rasti kaune, tai dabar perku zuvi (lasisa, skumbre, silke). Kartais paprastos jautienos pasiimu, bet vistiek geriau ieskotis ekologiskos.

valgau per pietus, uzkandis ir vakariene. Pusryciu nesinori.

Seniau valgydavau dazniau, bet po maziau, nelabai patiko, nes per daug galvojimo ka ir kiek suvalgyti smile.gif

Beje, geriau nemaisyti vaisiu su mesa blink.gif nes pus pilva, prastai virskinsis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emeira: 04 spalio 2013 - 16:00
Mokslinės informacijos uodų įkandimų dėl kraujo kokybės neturiu. Interneto platybės neišmatuojamos, turite laiko ir smalsumo - galite ten pasieškoti. Man geriausias įrodymas - mano pačios kraujo tyrimų rezultatai. Mano šešiametis mėsos praktiškai visą gyvenimą nėra valgęs. Gydytoja vis aikčiodavo kaip aš čia nemaitinu vaiko teisingai. Ir taip kas metai, kol man netrūko kantrybė ir nepaprašiau, kad padarytų kraujo tyrimus. Kai pamatė rezultatus, jos atsakymas buvo: "o, labai gerai, taip ir toliau maitinkitės". Vitaminų ir mineralų gali trūkti tiek lavonavalgiams, tiek žaliavalgiams, tiek visokiems kitokiems "valgiams". Svarbiausia, kad būtų subalansuota mityba, fizinis aktyvumas ir geras poilsis.
Knygų apie viską yra šimtai, tik žinok, kurią pasiimti. Aš mokausi iš žmonių, kurie tokį gyvenimo būdą praktikavo iš kartų į kartas, ir jokių mokslinių įrodymų man dėl to nereikia. Be to, visą gaunamą informaciją aš pasitikrinu savo kailiu. Tokia jau aš esu.
Dėl filmuko apie šokoladą... taip, tokį įrankį turiu, bet šokolado gamybai jo nenaudoju. Blenderio nenaudoju taip pat. Šokoladą išsuku su šluotele.
Dėl plaukų slinkimo yra daug priežasčių, vėlgi vertėtų atsigręžti į ajurvedą. Be streso, nesubalansuotos mitybos, dar yra ir atitinkamas paros laikas, kada turėtume valgyti atitinkamus maisto produktus. Mėsa pagal ajurvedą nesirašo į vakarienės meniu. Ją vertėtų valgyti, kai saulė būna pakilusi aukštai, t.y. vidudienį. O jei moksliškai apie plaukų slinkimą, Silicis yra svarbus elementas plaukams, nagams ir odai.
Atsakyti
na del gelezies sako, kad burokelis pagrindine darzove..bet idomu kiek jos vartoti? kas diena? kas antra? i savaite karta? na kiek uztenka? nes man tai ne pati artimiausia skoniui darzove...gal del to ir trukumas...bet as visa vasara pravalgiau daug kiaulpieniu lapu, dilgeliu....kiekviena diena sviezias skyniau...nu visvien idomu sad.gif o vitamino C tai net papildomai vartojau...nu zodziu, dar ieskojimo kelyje esu smile.gif))

o jus letaeigia sulciaspaude turite? kazkas man sake, kad ale negalima gerti is karto isspaustu sulciu, deretu palaukti kelias valandas...kazin tiesa? na cia mano artimiausia svajone, butinai issigysiu...kaip supratau jus tik atsikelusi geriata svieziai spaustu sulciu ar ne taip? atsikeliat ryte is spaudziat ar is vakaro bunat pasilikusi?

o matot tam video del sokolado, kazka deda kas yra na ne birus, nu as nesuprantu, neisiverciau dar, bisky prastai su anglu per tiek metu primirsau......o kaip jus tada gaminat sokolada? nu labai knieti pabandyti smile.gif)) ir ar kambario temperaturoje netirpsta jis? oij durnu klausimu, na jei nera noro neatrasykit smile.gif man tai net geda, bet man ta tokia paprastesne mityba ir patinka, nes siek tiek susipykus su maisto gaminimu esu, tai jei nereikia kepti man labai patinka biggrin.gif biggrin.gif ax.gif blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
per didelis burokėlių vartojimas gali sukelti organizme metalų susikaupimą, tokių kaip geležis, varis, magnis ir fosforas, kepenyse. Aš paprastai geriu jų sultis kas trečią dieną, nors iš tiesų būna tokių dienų kai man jū stipriai norisi, tada klausau organizmo ir geriu nors ir tris dienas iš eilės...
Pirmoji stiklinė gėrimo pas mane būna įvairi - per naktį palikto vandens stiklinė su citrina arba riekele imbiero, kartais molio pamerkiu šaukštą, o kartais geriu kombucha arbatos stiklinę. Po kokios valandos, priklausomai jeigu neinu į jogos užsiėmimus, spaudžiu sultis. Sultis reikia išgerti max per 15 minučių nuo jų išspaudimo, nes jos oksiduojasi ir praranda savo vertingąsias savybes. Žaliuose ir kituose kokteiliuose vitaminai nežūsta. Jas galima įdėti į stiklinį uždarą indą ir laikyti šaldytuve (na aš pirmenybę teikiu stiklui), dažnai į kavos puoduką įsipilu žaliąjį kokteilį ir nešuosi į darbą. Labai norėčiau lėtaeigės sulčiaspaudės, nusižiūrėjau, bet kaina jų yra didelė, tad teks pataupyti. Bet kol senoji veikia - nesuku dėl to galvos.

Geležies turinčios daržovės (šaltinis):
1. Moliūgų sėklos: 2 šaukštas = 8.6 mg
2. Špinatai: 1 puodelis = 6.4 mg
3. Pušies riešutai: 2 š. = 5.2 mg
4. Kanapių sėklos (hemp seeds): 4.7 mg per 100 gr
5. Šveicariški runkeliai (?? - nežinau kaip išversti - Swiss chard - aš darže jų įvairių rūšių auginu )(: 1 p = 4 mg
6. Figos: 10 figų = 4 mg
7. Saulėgrąžų sėklos: 2 š. = 3.8 mg
8. Petražolės: 1 p = 3.7 mg
9. Pomidorai: 1 p = 3.4 mg (jeigu išeina, pomidorus, raudonuosius pipirus ir baklažanus rinkitės organinius, kaip mane mokino ajurvedos mokytojas - jie linkę absorbuoti nuodingąsias medžiagas iš aplinkos)
10. Kokosai: 3.4 mg per 100 gr
11. Bulvės: 1 didelė = 3.2 mg
12. Burokėliai & Burokėlių lapai: 1 p = 2.7 mg
13. Saldieji žirniai: 1 p = 2.5 mg
14. Chia sėklos: ~30 g. = 2.2 mg
15. Migdolai: 2 š. = 2 mg
16. Želmenys: 1 p = 2 mg
17. Apbrikosai: 10 abrikosų = 2 mg
18. Bok choy kopūstas: 1 p = 1.8 mg
19. Įvairūs kopūstai (vėlgi nežinau kaip teisingai išversti - Collards): 1 p = 1.5 mg
20. Kale kopūstas: 1 p = 1.2 mg
21. Vynuogės: 1 p = 1.2 mg
22. Brokoliai: 1 p = 1.1 mg
23. Avokadas: 1 avokadas = 1 mg
24. Briuselio kopūstai: 1 p = 0.9 mg
25. Bananai: 1 bananas = 0.5 mg
Atsakyti
QUOTE(erdnixxx @ 2013 10 04, 15:29)

o man dabar toks durnas klausimas del to pieno kilo, as lyg esu girdejus, kad jei tarkim karvei ikanda uziskretusi erke, tai ir i piena tai persiduoda, ir ale tik pasterizacijoje gali zuti tos bakterijos...na nezinau ar tiksliai girdejau, bet zodziu geriant nevirinta piena galima uzsikresti erkiniu encefalitu...ar as klystu g.gif



Tikrai taip.
Atsakyti
Sveikos.

Aš labai nedrąsiai čia pas jus koją įkėliau.
Gal klausimas ir kvailas pasirodys, bet norėjau paklausti kur jūs perkate džiovintus vaisius, sėklas? Didžiuosiuose prekybos centruose?
Kaip juos švariai pasiruošiate valgymui, tiesiog nuplaunate?

Žaliavalge savęs dar pavadinti negaliu, pokolkas dar tik pirmieji žingsniai link to, bet tikslingai to siekiu. Norėčiau tam kad ūpas nedingtų nevalgyti vien tik vaisių ir daržovių, gal kokį saldėsį pasigaminčiau, bet va kiek klausimų kyla. Pirkti vien tik ekologišką produkciją specializuotose parduotuvėlėse, negaliu sau leisti.
Atsakyti
http://tv.lrytas.lt/...299661378799528
Linksmai smile.gif

P.S. temą palaikau, nesityčioju, tiesiog iš visko pasijuokti irgi sveika smile.gif
Atsakyti
Sveikos,
nieko neismanau apie sia mityba, kokia knyga pradziai rekomenduotumet?

na man kolkas kyla ne esminiai klausimai biggrin.gif pvz, jusu vyrai ir vaikai taip pat zaliavalgiauja? ar jiems gaminate atskirai "normalu" maista?

Atsakyti