Žaliasis kokteilis (angl. green smoothie) tai itin maistingas gėrimas, turtingas chlorofilo, turintis daug skaidulų ir lengvai virškinamas. Žaliųjų kokteilių pagrindą sudaro įvairūs vaisiai, vanduo ir žalumynai. Pasaldinti galima natūraliais saldikliais (medumi, agavos nektaru, stevija). Rekomenduojama kokteilio sudėtis - 60 proc. prinokusių vaisių ir 40 proc. žalumynų. Šie komponentai gerai sutrinami trintuvu (ang. blender), taip gaunamas žaliasis kokteilis. Kokteiliai padeda įprasti reguliariai valgyti žalumynus.
Žalias, gyvas maistas (ang. raw food, living food) tai termiškai neapdorotas maistas. Toks maistas gaminamas naudojant ne aukštesnę nei 42 C temperatūrą (jei išvis ji yra naudojama). Tokiu būdu maiste išsaugomos veiklios maistinės medžiagos, nesunaikinami enzimai bei fermentai, vitaminai ir kitos naudingos medžiagos, esančios maisto produktuose. Taip pat nesukuriami toksiški ar sunkiai pasisavinami junginiai, kurie atsiranda maisto produktus veikiant aukštesne temperatūra. Šios mitybos racioną sudaro vaisiai, daržovės, daiginti ankštiniai, grūdai, sėklos, mirkyti arba sausi riešutai. Ne veganai valgo žalius, nepasterizuotus gyvulinės kilmės produktus, tokius kaip: pienas, sviestas, kiaušiniai, vytinta mėsa. Visi šie produktai valgomi atskirai arba juos kombinuojant, taip pat jie gali būti apdorojami smulkinant malant, džiovinant (iki 42 C), fermentuojant rauginant, spaudžiant sultis. Šios mitybos virtuvė niekuo nenusileidžia daugumai įprastos virtuvės gaminių įvairumu. Gaminami įvairiausi "žalieji" tortai, pyragai, kokteiliai, duonelės, sausainiai, picos, makaronai ir t.t. (gaminti žalią maistą galite išmokti pas mus kursuose). Tik šie gaminiai yra gyvi, termiškai neapdoroti, lengviau pasisavinami, maistingesni. Žaliojoje mityboje didžiają dalį sudaro kultūriniai (salotos, špinatai, morkų stiebai, mongoldai, prieskoninės žolelės ir kt.), laukiniai (pienės, garšvos, dilgėlės, liepų lapai ir kt.) žalumynai. Iš jų gaminamos salotos, spaudžiamos sultys arba gaminami žalieji kokteiliai.
Žaliasis kokteilis (angl. green smoothie) tai itin maistingas gėrimas, turtingas chlorofilo, turintis daug skaidulų ir lengvai virškinamas. Žaliųjų kokteilių pagrindą sudaro įvairūs vaisiai, vanduo ir žalumynai. Pasaldinti galima natūraliais saldikliais (medumi, agavos nektaru, stevija). Rekomenduojama kokteilio sudėtis - 60 proc. prinokusių vaisių ir 40 proc. žalumynų. Šie komponentai gerai sutrinami trintuvu (ang. blender), taip gaunamas žaliasis kokteilis. Kokteiliai padeda įprasti reguliariai valgyti žalumynus.
Žaliasis kokteilis (angl. green smoothie) tai itin maistingas gėrimas, turtingas chlorofilo, turintis daug skaidulų ir lengvai virškinamas. Žaliųjų kokteilių pagrindą sudaro įvairūs vaisiai, vanduo ir žalumynai. Pasaldinti galima natūraliais saldikliais (medumi, agavos nektaru, stevija). Rekomenduojama kokteilio sudėtis - 60 proc. prinokusių vaisių ir 40 proc. žalumynų. Šie komponentai gerai sutrinami trintuvu (ang. blender), taip gaunamas žaliasis kokteilis. Kokteiliai padeda įprasti reguliariai valgyti žalumynus.
QUOTE(Besishypsanti @ 2013 07 10, 22:36)
Ačiū MoulinRouge už naujus namus atėjau statyt trobelės, o žiūriu jau yra
Surenciau 'ant greicio'. Parvaziavau i LT, puolu skaityti kas naujo/gero, o cia ziuriu, be namu sedim
Kretoj pabuvau savaite - AVOKADAI AVOKAAADAI o ir APELSINAAAI (toks neisdildomas ispudis apie avokadus 'arklio'dydzio idealaus sunokimo, beigi nenusakomo skonio apelsinus (bei sultis) kurias kasdien po kokius 3 litrus isgerdavom)
o as sia vasara atradau melionus...ypac tuos maziukus saldzius oranzinius...siaip gyenime manes melionai netraukdavo ypatingai.... o dabar kazkaip patrauke mat.
rytoj atkeliauja pas mane Vitamix - och, zveris.... tikiuos jis nebus blogas ir pridarys visokiu skaniu stebuklu....
rytoj atkeliauja pas mane Vitamix - och, zveris.... tikiuos jis nebus blogas ir pridarys visokiu skaniu stebuklu....
Och, kaip aš jums pavydžiu tų Vitamix'ų... Pas mane virtuvinis kombainas, tai kai viskas krūvoje, nelabai galingi gal. Sulčiaspaudė išvis bevertė - mažytė anga, išspaudos šlapios, blenderis dar visai nieko, bet smoothie darant reikia kelis kartus išjungt ir pakratyt jį - nes peiliukai nepasiekia
Nusižiūrėjau iš Raw Inn vieną idėją - padažiukus, dip'us. Visai buvau užmiršus apie jų egzistavimą. Avokadas, agurkas, citrinos sulčių truputį, česnakas, druska. Nu fantastiškas skonis! Kiek liko ryte, padėjau į šaldytuvą, tai vakare šaltas net skanesnis buvo.
O kad dar Lasivės al. yra žaliavalgiams kampelis, tai išvis nuostabios žinios. Reikės būtinai apsilankyti.
Nusižiūrėjau iš Raw Inn vieną idėją - padažiukus, dip'us. Visai buvau užmiršus apie jų egzistavimą. Avokadas, agurkas, citrinos sulčių truputį, česnakas, druska. Nu fantastiškas skonis! Kiek liko ryte, padėjau į šaldytuvą, tai vakare šaltas net skanesnis buvo.
O kad dar Lasivės al. yra žaliavalgiams kampelis, tai išvis nuostabios žinios. Reikės būtinai apsilankyti.
Given, sveikinu lauksim receptų dabar...
Pradedant savo trečiuosius žaliavalgystės metus, pastebėjau, kad man priklausomai nuo tam tikro laiko norisi skirtingų dalykų. Va, visą žiemą niekaip negalėjau valgyti chia sėklų, atėjo vasara - pas mane jos visur... Anksčiau nenorėjau jokių dipų, padažų - dabar jau lyg ir norėtųsi pabandyti... Dabar šovė į galvą iki vasaros galo kasdien pabandyti po naują receptą...
O čia visoms anytoms
Pradedant savo trečiuosius žaliavalgystės metus, pastebėjau, kad man priklausomai nuo tam tikro laiko norisi skirtingų dalykų. Va, visą žiemą niekaip negalėjau valgyti chia sėklų, atėjo vasara - pas mane jos visur... Anksčiau nenorėjau jokių dipų, padažų - dabar jau lyg ir norėtųsi pabandyti... Dabar šovė į galvą iki vasaros galo kasdien pabandyti po naują receptą...
O čia visoms anytoms
Sveikos
Tautosaka, čia ne tik anytoms atviptų žandikaulis, bet ir man. Super senukas. Ir tokio šviesaus proto... Apžavėjo.
Buvau šiandien Pupa Raw Laisvės al. Tai čia ne nauja, o persikėlusi iš senamiesčio. Nemažai ten visko turi, labai apsidžiaugiau galėjusi nusipirkti jos pačios vietoje džiovinamų duoniukų.
Na, given444, ar jau gavai Vitamix?
Tautosaka, čia ne tik anytoms atviptų žandikaulis, bet ir man. Super senukas. Ir tokio šviesaus proto... Apžavėjo.
Buvau šiandien Pupa Raw Laisvės al. Tai čia ne nauja, o persikėlusi iš senamiesčio. Nemažai ten visko turi, labai apsidžiaugiau galėjusi nusipirkti jos pačios vietoje džiovinamų duoniukų.
Na, given444, ar jau gavai Vitamix?
QUOTE(MoulinRouge @ 2013 07 11, 00:43)
Kretoj pabuvau savaite - AVOKADAI AVOKAAADAI o ir APELSINAAAI (toks neisdildomas ispudis apie avokadus 'arklio'dydzio idealaus sunokimo, beigi nenusakomo skonio apelsinus (bei sultis) kurias kasdien po kokius 3 litrus isgerdavom)
Jau numiriau iš pavydo net įsivaizduoju tų tobul sulčių skonį Lietuvoje šiuo metu dar nėr iš ko spaust savų sulčių, reik truputuką dar luktelt
QUOTE(@Andrea @ 2013 07 11, 23:39)
Nusižiūrėjau iš Raw Inn vieną idėją - padažiukus, dip'us. Visai buvau užmiršus apie jų egzistavimą. Avokadas, agurkas, citrinos sulčių truputį, česnakas, druska. Nu fantastiškas skonis! Kiek liko ryte, padėjau į šaldytuvą, tai vakare šaltas net skanesnis buvo.
O kad dar Lasivės al. yra žaliavalgiams kampelis, tai išvis nuostabios žinios. Reikės būtinai apsilankyti.
O kad dar Lasivės al. yra žaliavalgiams kampelis, tai išvis nuostabios žinios. Reikės būtinai apsilankyti.
Tie padažiukai tokiu pavadinimu net negirdėti bet šiandien per pietus ir išbandysiu, kažkaip traukia tokie padažiniai užpilai ant salotų, kad būtų "riebesnės"
O kas dėl Laisvės al. tai taip, ten ta pati Jurga iš senamiesčio persikėlus, bet kiek supratau, tai ta Raw Pupa yra žymiai erdvesnė nei buvo senamiesty... na reiks susiruošt ir pačiai nukulniuot apsižiūrėt ir paragaut ko nors
Ką tik po litro kokteilio esu, bet perskaičius apie duoniukus ir padažiukus ir vėl valgyt noriu
Ačiū, Me-Boho
Kaip ir žadėjau pradėjau receptų bandymo maratoną.
Šiai dienai mažai parauginti agurkai su sėmenų, chia ir kmynų sėklų krekeriais:
Na, tai mano pirmieji rauginti agurkai Šįmet jau turiu juodųjų serbentų krūmą, tad panaudojau kelis lapus, dar dėjau vyšnios lapą, krapus, druską ir česnaką. Kaip pirmas blynas - visai nieko
Krekeriai: linų sėmenys išmirkyti (1,5 st mirkyta 4,5 st. vandens), du šaukštai chia sėklų, šaukštas kmynų, ir pusė puodelio maistinių mielių bei druskos. Aš tepu labai plonai ir džiovinau apie 14 valandų - gaunasi labai traškūs.
Kaip ir žadėjau pradėjau receptų bandymo maratoną.
Šiai dienai mažai parauginti agurkai su sėmenų, chia ir kmynų sėklų krekeriais:
Na, tai mano pirmieji rauginti agurkai Šįmet jau turiu juodųjų serbentų krūmą, tad panaudojau kelis lapus, dar dėjau vyšnios lapą, krapus, druską ir česnaką. Kaip pirmas blynas - visai nieko
Krekeriai: linų sėmenys išmirkyti (1,5 st mirkyta 4,5 st. vandens), du šaukštai chia sėklų, šaukštas kmynų, ir pusė puodelio maistinių mielių bei druskos. Aš tepu labai plonai ir džiovinau apie 14 valandų - gaunasi labai traškūs.
Tautosaka, o tie krekeriai gerai 'susiklijuoja' vien nuo to, kad ismirke linu semenys ta savo glimima priduoda? Aciu
Na taip, MoulinRouge. Aš juos pamerkiu nakčiai, sekančią dieną džiovinu. Iš šito kiekio išeina 8,5 lapų, turiu omeny Excalibur džiovintuvą. Bandžiau vieną kartą daryti storesnius - duonelės tipo. Man nelabai patiko. O kai ištepu plonai, tai galiu triaukšti juos su bet kuo, kokie jie man skanūs. Šiaip pirmą kartą įdėjau kmynų ir chia sėklų. Chia sėklos labai tinka tokiems traškiems krekeriams, o va kmynai skaniau būtų storesniuose krekeriuose.
Žaliavalgystė, bent jau man nėra dieta, tai gyvenimo būdas. Automatiškai pradeda atkristi nereikalingi, chemijos pilni dalykai. Nekalbu vien apie maistą.. Tai ir dantų pasta, ir drabužiai, ir skalbimo priemonės, ir šampūnai... galima būtų vardinti šitą sąrašą ilgai. Labai džiaugiuosi atradusi natūralų valiklį, kuris tikrai gerai valo ir labai nesunku pasigaminti. Nuvaliau sienas - tai kaip naujai išdažytos.
Žaliavalgystė, bent jau man nėra dieta, tai gyvenimo būdas. Automatiškai pradeda atkristi nereikalingi, chemijos pilni dalykai. Nekalbu vien apie maistą.. Tai ir dantų pasta, ir drabužiai, ir skalbimo priemonės, ir šampūnai... galima būtų vardinti šitą sąrašą ilgai. Labai džiaugiuosi atradusi natūralų valiklį, kuris tikrai gerai valo ir labai nesunku pasigaminti. Nuvaliau sienas - tai kaip naujai išdažytos.
QUOTE(@Andrea @ 2013 07 11, 23:39)
Visai buvau užmiršus apie jų egzistavimą. Avokadas, agurkas, citrinos sulčių truputį, česnakas, druska.
Vakar pasigaminau, užsidėjau ant salotų, vos liežuvio neprarijau bendras skonis geras, bet česnakas!!! aš jį praktiškai buvau pamiršus ir niekur nedėdavau, o po šito padažo paragavimo tik ir laukiu kada galėsiu salotas valgyt, nes norisi česnako Kaži čia gerai ar nelabai? Jūs vartojate jį gaminant padažus ar ką kitą? ar vengiat jo? Aš kažkaip druska stengiuosi nepiktnaudžiaut, tai įdomu kaip čia geriau elgtis.
Vakar taip įsisvajojau apie duonelę su moliūgu, linų sėmenim ir trupučiu česnako, o jau pagamintą duonelę mirkyt į ta riebų avokado ir česnako mišinį, lyg kepta duona su sūriu ir česnaku
QUOTE(@Andrea @ 2013 07 11, 19:39)
O kad dar Lasivės al. yra žaliavalgiams kampelis, tai išvis nuostabios žinios. Reikės būtinai apsilankyti.
jis persikele is Vilniaus g i Laisves aleja. puiku, nuostabu. Nuostabi ir ten dirbanti darbuotoja/savininke. turi cia nicka pas mus
jo, siandien issipakavau Vitamix. laukiau jo bemaz du metus. tarsi dar vienas vyras namie. viska padarys, beveik viska.