QUOTE(_Smalsutė_ @ 2016 03 27, 17:09)
Gal todėl, kad nėra nieko blogo simboliams su seniai pamiršta neva pirmine reikšme suteikti naują prasmę. Net ir Senojo Testamento simbolika turi savo priešistorę.
o štai kad margutis mūsų kultūroje laikomas prisikėlimo, gyvybės, na dar bundančios gamtos simboliu atsakytų daugelis. Vien dėl to, kad kai kam margučiai tapę vos ne Velykų esme, nebūtina šios tradicijos buldozeriu sulyginti su žeme kad ir dėl tų pačių mažutėlių nepapiktinimo.
o štai kad margutis mūsų kultūroje laikomas prisikėlimo, gyvybės, na dar bundančios gamtos simboliu atsakytų daugelis. Vien dėl to, kad kai kam margučiai tapę vos ne Velykų esme, nebūtina šios tradicijos buldozeriu sulyginti su žeme kad ir dėl tų pačių mažutėlių nepapiktinimo.
Panagrinėkime priešistorę.
Velnias buvo išvarytas nuo šventojo kalno, nes nenorėjo vykdyti Dievo valios. Tiesa? Jis norėjo būti geresnis už Dievą, neva geriau už jį išmanantis, žinantis, ką ir kaip reikia daryti. Nors velnias tėra Dievo kūrinys. Jis suviliojo trečdalį Dievo angelų, sakydamas, jog bus geresnis už Dievą. Angelai patikėjo, nes juk velnias taip sakydamas, matyt išmano geriau už Dievą. Velnias nuo pat pradžių maištavo prieš Dievą. Todėl visi tie, kurie nevykdė Dievo valios buvo išvaryti nuo jo šventojo kalno.
Dabar persikelkime į pirmųjų žmonių laikus.
Ir įsakė žmogui Viešpats Dievas, tardamas: "Nuo visų sodo medžių tau leista valgyti, bet nuo gero ir pikto pažinimo medžio neleista valgyti, nes kai tik nuo jo paragausi, turėsi mirti. (Pradžios 2:16-17)
Bet žaltys tarė moteriai: "Jūs tikrai nemirsite! Ne! Dievas gerai žino, kad atsivers jums akys, kai tik jo užvalgysite, ir būsite kaip Dievas, žinantis, kas gera ir kas pikta" (Pradžios 3:4-5)
Žaltys, sugundė moterį pasakydamas, jog ji bus kaip Dievas. Medis duos jai išminties. Žaltys sugundė moterį maištauti prieš Dievą. Ji ir sumaištavo. Ji nevykdė Dievo valios, bet įvykdė žalčio užgaidas. Žaltys sakė, kad viskas čia gerai, nemirsi, tu tik ne taip supratai Dievo pasakymą. Aš - žaltys, matai geriau žinau, ką Dievas turėjo omeny. Todėl valgyk, valgyk, skanus ir geras vaisius. Maišto kaina - mirtis.
Taigi, visas veiksmas sukasi apie Dievo valios vykdymą.
Biblijoje Dievas yra pasakęs šiuos dalykus:
1. Veltui jie mane garbina, mokydami žmonių išgalvotų priesakų (Mato 15:9)
2. Dievas, pasaulio ir visko, kas jame yra, kūrėjas, būdamas dangaus ir žemės valdovas, gyvena ne rankų darbo šventyklose ir nėra žmonių rankomis aptarnaujamas, tarsi jam ko nors trūktų. Jis juk pats visiems duoda gyvybę, alsavimą ir visa kita.
(Apaštalų darbai 17:24)
3. Todėl, būdami dieviškos giminės, neturime manyti, jog Dievybė panaši į auksą, sidabrą, akmenį arba į meno ar žmogaus minties kūrinius. (Apaštalų darbai 17:29)
4. Dievas yra dvasia, ir jo garbintojai turi šlovinti jį dvasia ir tiesa. (Jono 4:24)
Iš šių citatų tampa aišku, jog Dievui nereikia, kad jį žmonės garbintų savo susikurtais priesakais, kad jam statytų šventyklas, kad jis būtų aptarnaujamas, kad jam kurtų paminklus, kad jam tapytų paveikslus ir jam dirbtų kitus meno dirbinius. Dievo garbinimo prasme, tokia yra Dievo valia. Dievo valia yra ta, kad mes jį šlovintume dvasia ir tiesa.
Pasakykite man tada, kas paakina žmogų statyti bažnyčias, tapyti paveikslus, lipdyt skulptūras. Dievas ar velnias? Dievas juk negali to daryti, nes tada jis prieštarautų pats sau. Vadinasi - velnias. Nes kas nevykdo Dievo valios, tas vykdo velnio užgaidas (kaip Ievos atveju). Kitais žodžiais tariant, kas ne iš Dievo, tas - iš velnio:
"Kas ne su manimi, tas prieš mane, ir kas su manimi nerenka, tas barsto" (Mato 12:30)
Taigi, jei Dievas sako, jog jam nereikia, jog jį garbintų daiktais (tame tarpe juk ir margučiais), tai kas tada vyksta? Prieina velnias ir sako: "viskas gerai, dažyk dažyk margučius, Dievui tai patiks, juk tai tokios gilios tradicijos, o ir margučiai tokie žavūs atrodo. Dažyk, dažyk, juk nemirsi. Aš, žaltys, geriau žinau, kaip bus". Jei nevykdom Dievo valios, tada tarnaujam velnio užgaidom.
Ne kiekvienas, kuris man šaukia: "Viešpatie, Viešpatie! - įeis į dangaus karalystę, bet tik tas, kuris vykdo mano dangiškojo Tėvo valią. (Mato 7:21)