Šokoladinis mango tortas Šį tortuką susidėliojau iš dviejų pyragų receptų, tiksliau šokoladinius putėsius "pasiskolinau" iš savo anksčiau kepto jaffa pyrago, o visa kita yra - mango putėsių pyragas (originalus receptas nurodytas žemiau). Tortą kepiau savo dukrytės gimtadieniui ir neturėjau progos padaryti atskirų kokybiškesnių nuotraukų, bet bendras vaizdas turėtų būt aiškus. Apačioje įdedu vieną pyrago nuotraukėlę.
Kepant pyragą naudojau 26 cm kepimo skardą ir biskvitą kepiau iš pusės normos nurodytų ingridientų. Taigi, pyragas gaunasi trijų sluoksnių - šokoladinis biskvitas, mango putėsių sluoksnis ir mango žele sluoksnis. Kepant tortą naudojau 24 cm kepimo skardą. Mango tyrę abiem atvejais gaminau iš konservuotų mangų sumaldama juos iki vientisos masės.
Šis tortukas atsidūrė mano mėgstamiausių sąrašo viršūnėje - labai lengvai pagaminamas, nepakartojamai lengvas ir purus, mango suteikia gaivumo, šokoladiniai sluoksniai saldumo, biskvitas labai skanus ir lengvai sulaistomas. Būtinai gaminsiu dar kartą!
Ingridientai:
Biskvitui:
3 v. š. išlydyto sviesto
1/3 puodelio + 1 v. š. miltų
1/3 puodelio + 1 v. š. kakavos
4 kambario temperatūros kiaušiniai
2/3 puodelio cukraus
Šokoladinių putėsių sluoksniui:100 g "marshmallows"
100 g pieniško šokolado
80 g pieno
2 a. š. želatinos (milteliais)
2 v. š. vandens
250 ml plakamos grietinėlės
Mango putėsių sluoksniui:2 ir 1/2 a. š. želatinos miltelių
4 v. š. vandens
250 g mango tyrės
4 v. š. cukras
250 g plakamos grietinėlės
Mango žele sluoksniui:250 g mango tyrės
2 v. š. cukraus
1 v. š. želatinos miltelių
3 v. š. vandens
Gamybos eiga:Biskvitui riebalais ištepti 24cm skersmens kepimo skardą. Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių C. Išsijoti kartu miltus ir kakavą. Kitame inde išmaišyti kiaušinius su cukrumi, uždėti ant puodo su garais ir maišant laikyti tol, kol masė tik sušyla. Tuomet nukelti ir mikseriu plakti tol kol masė patrigubės. Įdėti 1/3 miltų į kiaušinių masę ir atsargiai išmaišyti. Sudėti likusius miltus per du kartus atsargiai išmaišant. Vieną puodelį tešlos išmaišyti su išlydytu sviestu ir gautą masę sumaišyti su likusia tešla. Supilti į skardą ir kepti apie 20 min, tikrinti mediniu smeigtuku. Iškepus išimti iš orkaitės ir palikti atvėsti. Išimti iš skardos ir padalinti į du lakštus.
Šokoladiniam putėsių sluoksniui virš puodo su garais ištirpinkite kartu sudėtus šokoladą, pieną ir marshmellows. Ištirpus, sumaišykite želatiną su vandeniu ir sudėkite į ištripintą masę. Kai putėsių masė atvės, suplakite grietinėlę iki minkštų putų ir atsargiai įmaišykite į putėsius.
Mango putėsių sluoksniui sumaišykite želatiną su vandeniu. Mango tyrę su cukrumi pakaitinti iki šiltumo, sudėti išbrinkusią želatiną ir maišyti kol ištirps. Nuimti nuo ugnies ir palikti vėsti. Tuo tarpu išplakti grietinėlę iki minkštų putų ir švelniai į ją įmaišyti pravėsusią mango masę.
Mango želės sluoksniui sumaišyti želatiną su vandeniu. Pakaitinti mango tyrę su cukrumi iki šiltumo, įdėti išbrinkusią želatiną ir maišant kaitinti kol ištirps. Nuimti nuo ugnies ir palikti vėsti.
Tortą surinkinėjame paimdami vieną biskvito sluoksnį, jį sulaistome syrupu likusiu nuo konservuotų mangų. Ant pirmojo biskvito sluoknio dedame šokoladinių putėsių sluoksnį ir dedame į šaldytuvą kol sustings. Tuomet dedame antrąjį biskvito sluoksnį, sulaistome ir ant viršaus dedame mango putėsių sluoksnį ir vėl dedame į šaldytuvą sustingti. Galiausiai užpilame mango žele sluoksnį ir paliekame pilnai sustingti bent porai valandų. Tuomet galima išimti iš šaldytuvo ir dekoruoti.
Šaltinis:
Whisk Affair