Skaitom K. Monastyrskį:
Padidėjęs trigliceridų kiekis ant tuščio skrandžio yra vienas iš indikatorių ir simptomų dėl angliavandenių apykaitos sutrikimo, ko pasekoje nutukimas, hipoglikemija, progresuojantis cukrinis diabetas, kuris dažniausiai yra ne deagnozuotas. Dar kartą pasikartosiu:
aukštas trigliceridų kiekis tai sutrikusios angliavandenių apykaitos indikatorius, prie visko, kuo aukštesnis šių nelaimę nešančių trigliceridų kiekis, tuo smarkiau sutrikusi nelaimingų angliavandenių apykaita
. na o tai, kad nutukimas, diabetas žengia koja į koją su ateroskleroze, infarktais ir insultais, šiandiena žinoma plačiai. O dabar pamastykime: Jeigu aukšti trigliceridai angliavandenių apykaitos sutrikimas, ar padės košės, vaisiai, ir daržovės (t.y. turtingi angliavandeniais maisto produktai) sumažinti mums trigliceridų lygį? Arba
Ar padės mums turtingas angliavandeniais maistas sumažinti tirgliceridų kiekį dėl pažeistos angliavandenių apykaitos, kuri yra pasekmė per didelio angliavandenių kiekio dietoje?
Žinoma kad nepadės, pas jus dar labiau padaugės trigliceridų.
Vis dar abejojate? Netikite? Citata:
<< Lipidemija ( padidėjęs trigliceridų kiekis) neretai lydima gliukozės toleravimo sutrikimu, nutukimu ir gali didėti dėl riebalų apribojimo racione ir atitinkamai padidėjusiu angliavandenių
vartojimu>> Įsiskaitome dar kartą: trigliceridų kiekis padidėja dėl riebalų apribojimo ir angliavandenių padaugėjimo racione
. Kuo mažiau riebalų ir kuo daugiau angliavandenių, tuo daugiau
trigliceridų! Tai yra, jeigu pas jus padidėjęs trigliceridų kiekis ir jūs sekate patarimu: nevalgyk riebiai, valgyk daugiau košių, vaisių ir daržovių, trigliceridų kiekis pas jus bus dar didesnis, ir kartu su tuo
gilėja visos likusios problemos
Nieko sau!
Ir iš kur ši citata? Pačių autorių žodžiais, iš <medicininio vadovo>>, kiekvieno save gerbiančio gydytojo Biblija,
The Merk Manual of Diagnosis
and Therapy . Ši informacija prieinama kiekvienam ir absoliučiai nemokamai ir internete
http://www.merck.com/mmpe/index.html. Pažymėsime ir tai, kad The Merck Manual vienas iš pačių ultrakonservatyviausių
žinynų, o ne saulės spindulėlis tamsioje šiuolaikinės medicinos karalystėje. Taip kad jei net Merck siūlo apriboti angliavandenius ir padidinti riebalus reiškia taip ir yra
.. Ir dar dėl aukšto trigliceridų kiekio profilaktikos keletas rekomendacijų(iš to pačio žinyno, keliomis eilutėmis žemiau): < pačios efektyviausios priemonės ir dažnai priveda prie normalaus trigliceridų kiekio. Svarbu laikytis
reikalingos kūno masės ir apriboti angliavandenių vartojimą>>. Pateikiu ir originalą nepatikliems ir jūsų gydytojui, kuris gali vis dar abejoti: Weight reduction and limitation of alcohol consumption, when applicable, are the most effective treatments and will often reduce the triglycerides to normal levels. Maintenance of proper body weight and dietary restriction of carbohydrate and alcohol are important.
Štai jums ir abra kadabra:<<
. apriboti angliavandenių vartojimą>>>
ne padidinti, kaip teigia ir rekomenduoja daugelis, o būtent apriboti! Tai būtent tai, apie ką mes kalbejome ir aukščiau ir ankstesniame straipsnyje: aukštas trigliceridų kiekis ne nuo riebalų, o nuo angliavandenių. Rimti specialistai dar labiau vienareikšmiškai aprašo beriebalinių, didelio kiekio angliavandenių dietų įtaką trigliceridui. Spręskite patys
.žurnalas Circulation išleidžiamas American Heart Association Blood Triglyceride Levels TG levels consistently increase in response to shortterm consumption of a very low fat diet. The magnitude of the response is highly variable among subjects and can represent a 70% increase from initial TG levels. Crosscountry epidemiological comparisons support these observations. Higher TG levels are frequently accompanied by lower HDLC levels and higher total cholesterol/HDLC ratios as well as increased levels of small, dense LDL particles. Very low fat diets increase TG levels regardless of whether the diet is high in simple or complex carbohydrates, but the increase may be attenuated by high dietary fiber intake or weight loss. Increased TG and decreased HDLC levels due to increased carbohydrate intake are most likely in people with hypertriglyceridemia or hyperinsulinemia, especially those who are older, male, or inactive. An additional concern is the atherogenic postprandial lipemia associated with very low fat diets andthepalmitate enrichment of circulating TG induced by increased fatty acid synthesis. Weight loss attenuates the HDLClowering effect of very low fat diets and is related in part to blunting the increase in TGlevels. The longterm effect of very low fat diets on blood lipid levels after weight stabilization has yet to be determined.
Per daug moksliškai parašyta, bet pagrindinės mintys:
Trigliceridų kiekis stabiliai kyla į atsaką net trumpalaikės beriebalinės dietos naudojimą.Kiekvienas reaguoja į beriebalinę dietą individualiai ir skirtingai ir trigliceridų kiekis gali padidėti net iki 70%, lyginant su įprasta dieta. Padidėjęs trigliceridų kiekis dažnai lydimas gerojo cholesterolio kiekio sumažėjimu, bendrojo cholesterolio kiekio santykis su geruoju pablogėja ir blogojo cholesterolio padidėjimu. Beriebalinės dietos didina trigliceridų kiekį nepriklausomai nuo to, kokie angliavandeniai vartojami paprasti(cukrus) ar sudėtingi(krakmolas). T.Y ar būtų tai baltas cukrus, ar tai košės, ar tai vaisiai ar daržovės skirtumo jokio. Norimeatkreipti įpatingai dėmesį į šią tezę, kadangi visur manoma ir teigiama, kad skirtingai nuo cukraus (paprasti angliavandeniai), duona, košės, vaisiai, daržovės(sudėtingi angliavandeniai) yra naudingi. Kaip matome, nėra jokio skirtumo.
Trigliceridų kiekio didėjimas ir gerojo cholesterolio (HDL) kiekio mažėjimas dėl per didelio angliavandenių vartojimo dietoje labiausiai tipiškas šioms labiausiai pažeidžiamoms grupėms: jau turintiems padidėjusius trigliceridus ir insulino kiekį, įpač tai liečia pagyvenusius žmones su žemu fiziniu aktyvumu. Apžvalgos autoriai atkreipia dėmesį į aterosklerozinį efektą nuo neriebalinių dietų (atherogenic postprandial lipemia). Svorio netekimas gali sumažinti padidėjusių trigliceridų ir sumažėjusio gerojo cholesterolio(HDL) poveikį, bet ilgalaikis poveikis dar nėra gerai ištirtas
.Štai jums ir beriebalinės dietos: trigliceridai dar aukštesni, gerasis cholesterolis dar mažesnis, aterosklerozė dar didesnė
. Kaip ne keista, visa tai nei kiek nemaišo Аmerican Heart Association tęsti dietos propogandą, turtingą daržovėmis ir vaisiais, kaip kertinį akmenį sveikai širdžiai ir kraujagyslėms. Deja, medicinos darbuotojai aklai remiasi šia propoganda, kaip objektyvia,
ir dideliam nusivylimui ir pacientų nelaimei, kuo jie labiau vartoja vaisius ir košes, tuo aukščiau ir aukščiau pas juos kyla trigliceridų kiekis ir tuo labiau progresuoja ir aterosklerozė, ir širdies ligos
. Vienu žodžiu viskas atvirkščiai!
Limma, ta košių dieta tik laikinai pagerino rezultatus. Tačiau tik rezultatus,o ne sveikatą apskritai. Cholesterolio tyrimas tekainuoja tik 25 lt, pakartokit po savaitėlės. Alus- tai mielės, nereikia jų pilti į save, jos skriaus mūsų puoselėjamus žarnyno gyventojus. Kitąsyk lai baltos geriau išgeria.
Tikrai talka pamačytų. Na šiek tiek nukrapnojo, bet nieko daug nesugadino, o dar jaunimas parlėkė, gal susidorosim be lietaus. Nėr visai išdžiūvęs, tai metam į kupetas nes priešakyje nekokių orų prognozė, reikia pralaukti, po to išskleist, išdžiovint, supresuoti ir pats didžiausias vasaros vargas bus baigtas. Karvutė, jos veršiukas, trys poniai ir ožkų būrys bus aprūpinti pašaru žiemai.