QUOTE(Vilienė @ 2013 08 28, 18:05)
Tada pagalvokime, kodėl mano kas 30cm ir to per daug vamzdžių, o tavo kas 15-20?
skirsis paduodamo šilumnešio temperatūra. Jei temperatūra bus ženkliai mažesnė, grindinio šildymo atiduodamas galingumas irgi bus atitinkamai mažesnis.
Projektas, kur pradiniai duomenys "iš palubinsko žinyno", yra veltui išmesti litai
na sušalt tai tikrai nesušalsi, bet galima buvo sutaupyti įrengimo kaštų
Na nesutikčiau. Pagrindinį projekto poreikį mačiau, kad sumėtytų vamzdelius taip kaip reikia, atsižvelgiant į patalpų išplanavimą ir energijos poreikį. Skirsis tik galingumai, bet skirsis proporcingai, tad projektas savo atidirbo, nesigailiu dėl jam išleistų pinigų. Sušalt tikrai nesušalsiu. Nors poroje vietų ir panaudojau didesnį nei projektinį žingsnį, bet naudodamas storesnį vamzdelį, dar padidinau šildomų grindų maksimalų šilumos perdavimo galingumą, bet tuo pačiu sumažinau reikalingą šilumnešio temperatūrą pasiekti tam pačiam šildymo galingumui. Jei šildymui bus naudojami atsinaujinantys šilumos šaltiniai, mano supratimu, tai labai aktualu. Grindinio šildymo įrengimo kaina aišku gavosi didesnė, bet aš siekiau bendros ekonomijos, o ne sutaupymo ant grindinio šildymo. Man patiko šiame forume skaitytas pasakymas, kuris pagal prasmę turėtų skambėti maždaug taip - "Kai didini namo energinį efektyvumą, tai iki tam tikros ribos, kylą statybų kaina, kas ekonomiškai vertinant, neapsimoka, bet namo energiniam efektyvumui pasiekus PN rekomenduojamą ribą, gaunama situacija, kai galima taupyti ant šildymo sistemos įrengimo ir tuomet situacija keičiasi kardinaliai, toks energinio efektyvumo didinimas tampa apsimokančiu ekonomiškai." Na su šildomomis grindimis, ne visai į tą frazę pataikau, bet šioje srityje masčiau ta pačia linkme.
ir dar šiek tiek eksplotavimui - ilgas vamzdis didesni hidrauliniai nuostoliai daugiau kWh cirkuliaciniui.
Pritariu dėl didesnių hidraulinių nuostolių. Vos ne pagrindinė priežastis, kodėl rinkausi storiausią grindinio šildymo vamzdį ir buvo hidraulinių nuostolių sumažinimas. Primečiau, kokio siurblio man turėtų užtekti, tai per valandą galinčio perpompuoti 0,5m3 skysčio. Mažiausio galingumo siurblys Wilo Stratos PICO 25/1-4 perneša 3m3 skysčio, tad mano supratimu šis siurblys su mano šildomų grindų hidrauliniais nuostoliais susitvarkys be problemų. Išvis buvo minčių, gal statyti karšto vandens cirkuliacijai skirtus karšto vandens cirkuliacinius siurblius Wilo Star-Z NOVA 15 su 2 - 4,5 W vartojama galia, bet jų našumas 0,4m3/h jau šiek tiek per mažas, o pridėjus hidraulinius nuostolius bus dar mažesnis, bet jei naudoti ne vieną o 2 vnt., po vieną kiekvienam aukštui/kolektoriui, gal ir užtektų to galingumo
energijos sąnaudos tai labai viliojančios
.
Trūksta dar labai žinių apie grindiniam šildymui reikalingus cirkuliacinius siurblius
.