QUOTE(Milao @ 2013 08 26, 20:47)
Tai labiau linksti prie isalo 1m gylyje, o ne 40cm? Nieko baisaus gilus isalas siuo atveju, pamatu neisjudins, bet kWh itakos.
Pabandom įjungti logiką ir pasyvaus namo esmę. Taigi...
Pasyvaus namo esmė: paimk pieštuką ir jei sugebi nuo taško A iki taško Z apvesti neatkėlęs pieštuko, vadinasi turi sandarų, šiltą namą. Tose vietose, kur sujungimas nutrūksta, turime problemą. Logiška, kad jei sujungimas nutrūksta kuo didesniame gylyje po žeme, tuo patiriami mažesni energijos nuostoliai, nes:
1. Šaltis iš viršaus (nuo grunto viršaus į apačią) eina į apačią;
2. Šiluma iš po namo grindų einą į gruntą, į šonus iš po grindų.
Šiuo atveju, manau, kuo didesniame gylyje yra L formos apačios sijonas, tuo labiau prailgina šalčio skverbimąsi iš viršaus į apačią bei iš po grindų į šonus. L formos koja (horizonatulus sijonas) neturėtų jokios naudos 1 metro gylyje, jei nebūtų vertikalaus 1 metro sijono.
Išvada: ten, kur po žeme nutrūksta vertikalus apšiltinimo sluoksnis, tik ten ir reikia dėti horizontalų sijoną. Juk visą kitą darbą, kovodamas su šalčiu, atliks vertikalus sijonas. Jei vertikaliu sijonu nepasitikima, reikia storinti jo sluoksnį ir gylį, bet horizontalus sijonas turi būti tik vertikalaus apačioje.
Arba: horizontalus sijonas gali būti ir mažesne gylyje, bet tuo atveju neturi būti vertikalaus sijono. Jei nėra vertikalaus sijono, horizontalų reikia daryti ties rostverko apšiltinimo apačia. Paprasta kaip 2x2....
Papildyta:QUOTE(Milao @ 2013 08 26, 20:47)
Ka daryti, kad pamatu neiskilnotu. Pas cibuli poliai giliai, vertikalus sijonas yra, gruntas sausas. Vieno is tu triju faktoriu pakanka kad butu galima nesibaiminti kilnojimo.
Aš vertikalų sijoną dariau ne dėl pamatų kilnojimosi. Jo esmė: sumažinti per polius patiriamus nuostolius. Šiuo atveju aš jau pasiekiau 1 metro gylį. Dabar galvoju ar verta dar išleisti kelis litus ir vertikalaus sijono apačioje daryti 30-60 cm horizontalų sijoną.
Aš net nediskutuočiau apie horizontalų sijoną, bet patys pagalvokite. Jei noriu pratęsti vertikalų sijoną, reikia atkasti pamatus iki 1 metro gylio nuo žemės paviršiaus ir kastis toliau, tokiu gyliu, kiek noriu pridėti papildomo sijono. Tai jau brangu, yra šiokia tokia rizika poliams, tam pačiam, jau sudėtam XPSui, o be to, juk eis komunikacijos, jos ardys XPS ir t.t.
Todėl mano atveju apsimoka tik ties vertikalaus sijono apačia daryti horizontalų sijoną. Aš tik galvoju kokio pločio. Renkuosi tarp pilno lapo: 58,5-60 cm pločio arba jį pjaučiau per pusę - apie 30 cm plotis. O gal būt iš viso tas horizontalus sijonas neapsimoka, nes jau įrengtas vertikalus iki 1 metro gylio. Štai kur mano esminiai klausimai.
Daugiau jau viskas kaip ir aišku. Vertikalus daug efektyvesnis už horizontalų.