Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 20 tema

QUOTE(cibulis @ 2013 06 26, 19:07)

4. Siekdamas optimizuoti per polius patiriamus nuostolius, žadu daryti sijonėlį aplink rostverką. Šiuo atveju turiu du pasiūlymus: vienas - daryti maždaug horizontalų sijonėlį 40 cm gylyje; antras - daryti vertikalų sijonėlį maždaug iki 1 metro gylio nuo rostverko apačios. Panašu, kad pastarasis variantas šilumos tiltelį per polius sumažins iki minimumo.

masciau ir as apie sijoneli aplink rostverka, taciau konstruktoriaus nuomone, jei yra gerai apsiltinta cokoline dalis, tuomet sijonelis neatnes laukiamo efektyvumo ir tebus tik pinigu uzkasimas i zeme bei gera vieta grauzikams veistis.
Atsakyti
QUOTE(==== @ 2013 06 26, 20:56)
jei yra gerai apsiltinta cokoline dalis, tuomet sijonelis neatnes laukiamo efektyvumo

O kas yra cokolinė dalis? Rostverkas? Ir ką reiškia gerai apšiltintas? Gal galima konkrečius skaičius.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 06 26, 20:07)
Dėl pamatų kaip ir nusprendžiau. Plokščių pamatų nedarysiu, o darysiu gręžtinius. Tik esamus gręžtinius pamatus optimizuosime, kad nereikėtų 50 cm diametro ir 3 metrų gylio polių.

Vis dar žiauriai noriu plokštės, bet jos atsisakau dėl tokių niuansų:
1. Mano atveju tektų iškasti 1,20 metrų gylyje likusį piltinį gruntą. Pridėjus dar apie 40 cm siekiantį dirvožemį, iš viso išeitų, kad reikia iškasti apie 1,60 m gylio.
2. Dėl žemės kasimo darbų tokie pamatai, anot visų konstruktorių, bus gerokai brangesni nei gręžtiniai. Sako, kad net iki 30 proc.
3. Dėl plokštės abejonių sukėlė jau kelių žmonių paminėti niuansai. Pasirodo kai kuriems, kurie jau turi namus su plokštėmis, pradėjo lįsti brokas. Kažkas atsitiko su kanalizacija. Pabandyk dabar prisikasti per monolitine plokšte iki problemos. Tokią bėda man minėjo net du statybininkai. Žiauru kaip pagalvoji, jei netyčia kažkas plokštėje paliks broką. Gręžtinių pamatų atveju požeminės klaidos taisomos daug paprasčiau ir pigiau.
4. Siekdamas optimizuoti per polius patiriamus nuostolius, žadu daryti sijonėlį aplink rostverką. Šiuo atveju turiu du pasiūlymus: vienas - daryti maždaug horizontalų sijonėlį 40 cm gylyje; antras - daryti vertikalų sijonėlį maždaug iki 1 metro gylio nuo rostverko apačios. Panašu, kad pastarasis variantas šilumos tiltelį per polius sumažins iki minimumo.

Pirminis mano PHPP skaičiuotojo paskaičiavimas dėl per polius patiriamus nuostolius siekė apie 1,5 kWh. Jei namo plotas 137 kv., tai per metus patiriame maždaug 206 kWh energijos nuostolių. Jei 1 kWh kaina apie 0,28 Lt, tai per metus patiriami nuostoliai per polius siekia apie 58 Lt. Per 30 metų - 1740 Lt. Pamatų įrengimas tarp plokščių ir gręžtinių tikrai siekia didesnį kainos skirtumą. Todėl mano atveju plokšti pamatai per brangus malonumas dėl skambaus tikslo: 15 kWh per metus.

Ech cibuli cibuleli... isjuoks jus kaime vistos - toks PN fanatas, tiek priskaiciavo, "(ne)pripiso proto" ir se tau devintine- poliai doh.gif Ypac patiko "sako" doh.gif
Taidafai dar ir dujas - bus etaloninis lietuviskas pasyvus namas, kaip patriarches veikmes lotuliukas.gif
Papildyta:
Dėl pamatų kaip ir nusprendžiau. Plokščių pamatų nedarysiu, o darysiu gręžtinius. Tik esamus gręžtinius pamatus optimizuosime, kad nereikėtų 50 cm diametro ir 3 metrų gylio polių.

1. Mano atveju tektų iškasti 1,20 metrų gylyje likusį piltinį gruntą. Pridėjus dar apie 40 cm siekiantį dirvožemį, iš viso išeitų, kad reikia iškasti apie 1,60 m gylio.
2. Dėl žemės kasimo darbų tokie pamatai, anot visų konstruktorių, bus gerokai brangesni nei gręžtiniai. Sako, kad net iki 30 proc.
3. Dėl plokštės abejonių sukėlė jau kelių žmonių paminėti niuansai. Pasirodo kai kuriems, kurie jau turi namus su plokštėmis, pradėjo lįsti brokas. Kažkas atsitiko su kanalizacija. Pabandyk dabar prisikasti per monolitine plokšte iki problemos. Tokią bėda man minėjo net du statybininkai. Žiauru kaip pagalvoji, jei netyčia kažkas plokštėje paliks broką. Gręžtinių pamatų atveju požeminės klaidos taisomos daug paprasčiau ir pigiau.

Pirminis mano PHPP skaičiuotojo paskaičiavimas dėl per polius patiriamus nuostolius siekė apie 1,5 kWh. Jei namo plotas 137 kv., tai per metus patiriame maždaug 206 kWh energijos nuostolių. Jei 1 kWh kaina apie 0,28 Lt, tai per metus patiriami nuostoliai per polius siekia apie 58 Lt. Per 30 metų - 1740 Lt. Pamatų įrengimas tarp plokščių ir gręžtinių tikrai siekia didesnį kainos skirtumą. Todėl mano atveju plokšti pamatai per brangus malonumas dėl skambaus tikslo: 15 kWh per metus.

Ech cibuli cibuleli... isjuoks jus kaime vistos - toks PN fanatas, tiek priskaiciavo, "(ne)pripiso proto" ir se tau devintine- poliai doh.gif Ypac patiko "sako" doh.gif
Taidafai dar ir dujas - bus etaloninis lietuviskas pasyvus namas, kaip patriarches veikmes lotuliukas.gif
Papildyta:

Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 06 26, 22:40)
Ech cibuli cibuleli... isjuoks jus kaime vistos - toks PN fanatas, tiek priskaiciavo, "(ne)pripiso proto" ir se tau devintine- poliai doh.gif  Ypac patiko "sako" doh.gif

Aš gi 1001 kartą sakiau: AŠ NESTATAU PASYVAUS NAMO. AŠ NORIU A+ ARBA NET A++. Mane daug labiau domina lietuviški standartai, o ne vokiški, vienos firmos sugalvoti dalykai. Tačiau kadangi tuo metai, kai projektavo namą, nebuvo sukurta programa leidžianti suskaičiuoti A+ ar A++ namą, vadovavausi tuo, kas yra geriausia - pasyvaus namo standartu ir PHPP.

A+ ir A++ namui tikrai nėra būtina pasiekti 15 kWh vienam kvadratiniam metrui. Ten į sąnaudas žiūri kompleksiškiau: energijos sąnaudos gali būti ir 20 kWh, bet jei energija gamina iš atsinaujinančių šaltinių, tai gali būti A+ ar net A++ namas.

Pats iš manęs juokeisi dėl smeigių. Bet juk pasyvaus namo esmė yra smulkmenos. Maždaug:pasidaryk plokštę, tai turėsi pasyvų namą, bet pofig, kad dėl smeigių netenkinamas 15,49 kWh kriterijus.

Be to, liepos pradžioje mano namą dar kartą perskaičiuos su PHPP pagal jau milimetrinius brėžinius. Nežinau ar noriu išleisti pinigų, bet už papildomus LT suskaičiuotų ir šilumos tiltelių įtaką. Gali būti, kad net ir su poliais tenkinsime 15 kWh. Be to, gal būt mano namo energijos poreikius suskaičiuos pagal lietuviškus standartus. Man daug įdomiau kokią klasę pasiekiau: A. A+ ar A++.

Be to, sąskaitų dydį lemia visuma. Kas iš to, kad aš pasieksiu 15 kWh, jei plokšti pamatai kainuos 20 000 Lt daugiau. Jei su gręžtiniais pamatais tarkim pasieksiu 20 kWh, tai 5 kWh skirtumą reikės labai ir labai ilgai atidirbinėti.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 06 26, 19:07)

ok su poliais issprendiai palikto augalinio sluoksnio problema po pamatais,
bet liko augalinio sluoksnio problema po grindimis?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 06 27, 09:13)

A+ ir A++ namui tikrai nėra būtina pasiekti 15 kWh vienam kvadratiniam metrui. Ten į sąnaudas žiūri kompleksiškiau: energijos sąnaudos gali būti ir 20 kWh, bet jei energija gamina iš atsinaujinančių šaltinių, tai gali būti A+ ar net A++ namas.

Pats iš manęs juokeisi dėl smeigių. Bet juk pasyvaus namo esmė yra smulkmenos. Maždaug:pasidaryk plokštę, tai turėsi pasyvų namą, bet pofig, kad dėl smeigių netenkinamas 15,49 kWh kriterijus.

Atsinaujinanciu saltiniu??? Ar gerai iziuriu, tikrai? Tai kam tailga beprasmiska kanitel su dujom, ivadu ir kondensaciniais katilais??? Tai cia atsinaujinantis saltinis ar siaip prota visiems pisate?

Smeiges: neprisimenu prisistores, bet esu isitikines, kad 5vnt i lapa yra nesamone, jei labai norite prasiukite kampus, saramas bet ne istisai visa nama. Klinkeris gali pakoreguoti situacija, bet jei siekiate keliu pliusu tai ir medziagos turi buti tam tinkamos. Nepragyvensite be plyteliu? Tai apsispreskite ko norite, ar tikro A++, ar klinkerio duju ir veikmes pn atitikmens.
Papildyta:
QUOTE(zigiz @ 2013 06 27, 14:37)

Na sios dvi problemos ne lygiavertes, bet protingai projektuojant ir kokybiskai irengiant galima isspresti viska vienu sprendimu. Ant silpnu pagrindu juk ne tokius statinius pastato, ka cia pusantro auksto namas.
Galu gale galima eiti konstrukciju lengvinimo keliu - karkasas, skydas, liktiniai - standzios konstrukcijos atitvaros.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 06 27, 17:17)
1. Atsinaujinanciu saltiniu??? Ar gerai iziuriu, tikrai?  Tai kam tailga beprasmiska kanitel su dujom, ivadu ir kondensaciniais katilais??? Tai cia atsinaujinantis saltinis ar siaip prota visiems pisate?

2. Smeiges: neprisimenu prisistores, bet esu isitikines, kad 5vnt i lapa yra nesamone, jei  labai norite prasiukite kampus, saramas bet ne istisai visa nama. Klinkeris gali pakoreguoti situacija, bet jei siekiate keliu pliusu tai ir medziagos turi buti tam tinkamos. Nepragyvensite be plyteliu?  Tai apsispreskite ko norite, ar tikro A++, ar klinkerio duju ir veikmes pn atitikmens.

1. Dujos - ne atsinaujinantis, bet aš kol kas tik skaičiuoju. Be to, sakau, kad norėčiau A+ ar A++ ženkliuko, bet ir jis man dzin, jei dujų įrengimas ir eksploataciją per 30-50 metų kainuos pigiau nei ŠS. Šiuo atveju aš žiūriu labai paprastai: man reikia šilto namo, bet ne fanatiško Zero Plus ar pan. Aš negyvenu namui, namas turi tarnauti man.

2. Smeigių istorija labai paprasta. Kai aš skaičiavau, kokius nuostolius sukuria smeigės ir galvojau kokią sienos konstrukciją rinktis (akytą betoną ar keramines plytas), visi šaipetės: tipo asilas skaičiuoja skaičius po kableliu, kaip mergaitė staiposi prieš veidrodį ir žiūri, kokį sijoną rinktis ir t.t. Bet būtent tai ir buvo bei yra PN esmė: smulkmenos. Jūs man visi pisot smegenis, kad negaiščiau niekų tokioms nesąmonėms. Aš bent jau praėjau visą PN namo projektavimo stadiją ir žinau, kuo tai kvepia.

Be to, mano atveju, jei ir daryčiau polius, pakanka pasirinkti akyto betono blokelius ir turėčiau pasyvų namą. Plokšti pamatai dėl prasto grunto sukūrė problemą, bet ją lengvai išspręstų minėtas akytas betonas: ir dėl polių įtakos, ir dėl smeigių. Bet aš nenoriu sienų iš kreidos. Aš noriu tvirtų sienų - keraminių plytų. Aš manau, kad labai svarbu įvertinti faktą, kad namas stovės 30-50 ar net 100 metų. Todėl jis turi būti tvirtas, o ne tik turi būti esmė: statybų metų pasiekiame reikimus standartus, bet vėliau turime labai greitai sudėvintį, nuvertėjantį namą.

Beje, PN fanatai ar žinote vieną dalyke: pasyviam namui privaloma techninė apžiūra. Panašiai kaip mašinai. PN sertifikatą išduoda 10 metų. Po 10 metų reikia kartoti procedūra ir iš naujo įrodyti, kad tavo namas - PN. O tai reiškia, kad namai sėda, išsisandarina, todėl didėja energijos sąnaudos. Štai kodėl aš noriu tvirto, vertę išlaikančio namo, kuris gali vartoti 18-20 kWh, negu grynai pasyvaus, išsihermtinančio šlamšto.
Papildyta:
QUOTE(zigiz @ 2013 06 27, 13:37)

O kaip jūs sprendėte? Ar tokios problemos nebuvo?
Atsakyti
Cibuli. Praeis dar kazkiek laiko, ir akytbetonis pasirodys ne toks baisus.
Va, katik is statybu apziuru grizau - 2 Ytonginiai, 2 karkasai.
Dabar renkuosi tarp siu medziagu. Tikrai ne kreida, stoves tau 50 ir daugiau. smile.gif
As taip pat skaiciuoju, tik gal daugiau finansus, o ne kW, R, ar kt. Svarbu samata ir islaikymas, eksploatacija. Gavau akivaizdziu pvz, kaip pasyviniai langai (isreklamuoti) akivaizdziai pavede vaftotoja, todel tikrai nesiruosiu uz papildoma skyle reme ar stiklo U - moket dvigubai. Nes as lankstinue ar reklamoj - dar ne viskas.
Faktas-kiek m3 malkyciu ar duju suryja pastatas.
O dabar - rekomenduokit normalu architekta Vln. ax.gif Nesusipykusi su siltu namu statymu subtilybem
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2013 06 27, 21:02)
O dabar - rekomenduokit normalu architekta Vln.  ax.gif  Nesusipykusi su siltu namu statymu subtilybem

Siūlau kreiptis į tą architektą, kur man projektavo. Jo kainos (bent jau man) buvo tikrai labai priimtinos.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 06 27, 22:04)
Siūlau kreiptis į tą architektą, kur man projektavo. Jo kainos (bent jau man) buvo tikrai labai priimtinos.

"Noreciau A++ bet man jis dzin" Didesnio nusisnekejimo neprisimenu. Architekta pastroinot isspaust A++, bet statysite veikmini, ir dujos... Tai *** zinote ko norite ar ne? Gal ne nuo to nama pradedade, pries architekta reikejo gal koki kursa pas psichoanalitika ar psichologa palankyt kad padetu susiprast ko gi is tikruju jus norite?
Jei jau dujos tai gal laikas pirmiausiai sau ir visiems pripazinti, kad tikslas paprasciausiai siltas mazu sanaudu namas be jokiu iliuziju apie PN, A su pliusais ir t.t. Turetu palengveti ne tik apsisprendimuose, bet ir projektavime 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 06 27, 22:37)
"Noreciau A++ bet man jis dzin" Didesnio nusisnekejimo neprisimenu.  Architekta pastroinot isspaust A++, bet statysite veikmini,  ir dujos... Tai *** zinote ko norite ar ne? Gal ne nuo to nama pradedade, pries architekta reikejo gal  koki kursa pas psichoanalitika ar psichologa  palankyt kad padetu susiprast ko gi is tikruju jus norite?
Jei jau dujos tai gal laikas pirmiausiai sau ir visiems pripazinti, kad tikslas paprasciausiai siltas mazu sanaudu namas be jokiu iliuziju apie PN, A su pliusais ir t.t. Turetu palengveti ne tik apsisprendimuose, bet ir projektavime 4u.gif

Viliau, nereikia taip ardytis. Pasyviam namui visiškai dzin šilumos šaltinis: gali ir elektra šildytis, jei išspaudi 15 kWh vienam kv. m.

A++ namui viskas atvirkščiai: čia turi būti kuo daugiau atsinaujinančios energetikos, bet 15 kWh - nėra kriterijus. Kaip ir sakiau: tam tikrais atvejais namas gali net ir 20 kWh energijos 1 kv. m naudoti, bet jei energiją gamini, pvz., iš granulių, malkų, saulės, vėjo, ŠS, tai gausi A++ namą.

Be to, namas jau suprojektuotas ir atiduotas derinti. Liepos pabaigoje tikiuosi gauti statybos leidimą. Jokių korekcijų nebus. Su architektu viskas buvo baigta dar balandžio 26 d. Darbai dabar perduoti derintojams iš Vilniaus, t.y. architektūra darė kaunietis, o projektą derina vilniečiai.
Atsakyti
Dabar klausimas ne ko pn ar A++ reikia, bet ka realiai bandote isspausti. O atrodo, kad tiek rasliavos ir skaiciavimu daryta veltui, bus eilinis namas sildomas dujom... veikmes prototipas. Jokios pazangos, tik desimtmeciais patikrinti sprendimai.
Atsakyti