Įkraunama...
Įkraunama...

Reikalingas teisinis patarimas

QUOTE(Jorinte @ 2013 07 16, 11:21)
Sveiki, gal kas zinos atsakyma?

Seimoje vyras gavo dovanojima- buta. Skyrybu atveju i si buta negali pretenduoti zmona, tik vaikai. O jeigu vyras parduoda buta ir yra statomas namas ir registruojamas kaip seimos turtas. Ar skyrybu atveju zmona igauna lygia teise i si nama? Nes buvo naudoti padovanoto buto pinigai.

Zmona skyrybu atveju nepretenduoja i buta tuo atveju, jei taip nurodyta dovanojimo sutartyje (kad savininkas tik vienintelis - vyras). Jei namas registruojamas bendrai, t.y. ir vyras ir zmona yra bendrasavininkiai, skyrybu atveju teises i bendra turta yra lygios
Atsakyti
QUOTE(D*L*K @ 2013 07 16, 12:05)
Zmona skyrybu atveju nepretenduoja i buta tuo atveju, jei taip nurodyta dovanojimo sutartyje (kad savininkas tik vienintelis - vyras). Jei namas registruojamas bendrai, t.y. ir vyras ir zmona yra bendrasavininkiai, skyrybu atveju teises i bendra turta yra lygios

Jau suzinojau,kad nera lygios, jei irodo, kad is dovanoto buto pinigu statytas namas.

"LR CK 3.98 straipsnis. Teisė į kompensaciją
1. Jeigu prijungus turtą, kuris yra sutuoktinio asmeninė nuosavybė, padidėjo turto, kuris yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė, vertė, tai sutuoktinis, dėl kurio asmenine nuosavybe esančio turto padidėjo turto vertė, turi teisę gauti kompensaciją iš bendro turto."
Atsakyti
QUOTE(Jorinte @ 2013 07 16, 13:12)
Jau suzinojau,kad nera lygios, jei irodo, kad is dovanoto buto pinigu statytas namas.

"LR CK 3.98 straipsnis. Teisė į kompensaciją
1. Jeigu prijungus turtą, kuris yra sutuoktinio asmeninė nuosavybė, padidėjo turto, kuris yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė, vertė, tai sutuoktinis, dėl kurio asmenine nuosavybe esančio turto padidėjo turto vertė, turi teisę gauti kompensaciją iš bendro turto."

Sis straispnis traktuojamas kiek kitaip. Is esmes, zinoma, dokumentuose galima nurodyti, kad tokia ir tokia verte turto dalis yra didesne vyro, atitinkamai tos dovanoto buto vertes sumai. Bet siaip jus neprijungiate turto, jus ji bendrai kuriate kartu. Ir veliau, jei jis ivardintas kaip bendroji jungtine nuosavybe, iskasti, kas yra pirkta uz to buto pinigus, jau sudetinga. Na as nemoku paprastai bet aiskiai paaiskinti, bet siuo atveju pati domejaus, kai gavau dovanu buta. Notare man aiskino,kad kolkas, kol mes taip nurodeme dovanojimo sutartyje, butas yra tik mano,nesvarbu,kad igytas jau santuokoje.veliau, jei parduosiu ir pirksim (ar statysim) turta kartu, jis jau bus bendras.jei noresiu tuos pinigus issaugot, ta reikes nurodyti ir sutartyje
Atsakyti
QUOTE(D*L*K @ 2013 07 17, 12:09)
Sis straispnis traktuojamas kiek kitaip. Is esmes, zinoma, dokumentuose galima nurodyti, kad tokia ir tokia verte turto dalis yra didesne vyro, atitinkamai tos dovanoto buto vertes sumai. Bet siaip jus neprijungiate turto, jus ji bendrai kuriate kartu. Ir veliau, jei jis ivardintas kaip bendroji jungtine nuosavybe, iskasti, kas yra pirkta uz to buto pinigus, jau sudetinga. Na as nemoku paprastai bet aiskiai paaiskinti, bet siuo atveju pati domejaus, kai gavau dovanu buta. Notare man aiskino,kad kolkas, kol mes taip nurodeme dovanojimo sutartyje, butas yra tik mano,nesvarbu,kad igytas jau santuokoje.veliau, jei parduosiu ir pirksim (ar statysim) turta kartu, jis jau bus bendras.jei noresiu tuos pinigus issaugot, ta reikes nurodyti ir sutartyje

Skirtingai aiskina teisininkai doh.gif
Esmej jei irodai, kad namo statybai panaudojai dovanoto buto pinigus- jie yra nedalinami.
Atsakyti
QUOTE(Jorinte @ 2013 07 17, 12:20)
Skirtingai aiskina teisininkai  doh.gif
Esmej jei irodai, kad namo statybai panaudojai dovanoto buto pinigus- jie yra nedalinami.

taiva, as ka noriu pasakyti,kad irodyt sunkoka.realiai, mano supratimu, reik nuo statybu pradzios jau "rinkt irodymus", t.y.but pasiruosus tam,kad reiks irodinet. bet as, gink dieve, sioje vietoje nesiginciju, nes man teise - vingrybiu pasaulis smile.gif

va, dar trumpai, kaip tai skamba teisiskai:
asmenine sutuoktinio nuosavybe taip pat yra net ir po santuokos sudarymo sutuoktinio įgytas turtas už asmenines lėšas arba lėšas, gautas realizavus jo asmenine nuosavybe esantį turtą, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn (Civilinio kodekso 3.89 straipsnio 1 dalis).

Civilinio kodekso 3.90 straipsnio 1 ir 2 dalys įtvirtina galimybę prašyti teismo pripažinti turtą, kuris yra vieno iš sutuoktinių asmeninė nuosavybė (pavyzdžiui, būstas, įgytas iki santuokos sudarymo), bendrąja jungtine nuosavybe.

Galimybė prašyti teismo pripažinti kito sutuoktinio asmenine nuosavybe turimą turtą bendrąja jungtine nuosavybe atsiranda dviem pagrindais: pirma, kai santuokos metu turtas iš esmės buvo pagerintas sutuoktinių bendromis lėšomis arba kito sutuoktinio lėšomis ar darbu (pavyzdžiui, kapitalinis remontas, rekonstrukcija, pertvarkymas), antra, kai turtui įsigyti panaudotos lėšos, kurios yra abiejų sutuoktinių nuosavybė, viršijo panaudotas lėšas, kurios yra vieno sutuoktinio nuosavybė.
Remiantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, turtas, kuris yra vieno iš sutuoktinių asmeninė nuosavybė, po santuokos nutraukimo gali būti pripažintas bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe Civilinio kodekso 3.90 straipsnio pagrindu, jei įrodoma, kad turtas buvo iš esmės pagerintas iš bendrų sutuoktinių lėšų dar tuomet, kai sutuoktiniui nepriklausė, o priklausė sutuoktinio tėvams, vėliau padovanojusiems vienam iš sutuoktinių pagerintą turtą (2012 m. balandžio 18 d. nutartis).

Taigi, apibendrinant: tiek vyras gali įrodinėti, kad jam priklauso didesnė dalis, nes naudoti jo asmeninį turtą pardavus gautos lėšos, tiek žmona gali įrodinėti, kad iš esmės padidino tų pinigų vertę (t.y. bendromis jėgomis įgijo daug didesnės vertės turtą ir pan.)
Atsakyti
QUOTE(AGFA @ 2013 07 12, 22:08)
Jei galite, atsakykite...ačiū...smile.gif
Mama nori parduodi butą. Tėtis miręs, rugsėji bus 5 metai. Dar tuo metu buvo buvo įstatymas kad parduot galės tik po 3 metų arba reiks sumokėt valstybei proc. Dabar lyg jau galima tik po 5 metų.Tai kaip ištikrujų?  ačiū

jeiju igyta iki 2011 metu, isliko 3 metai
Atsakyti
Sveikos. Reiketu patarimo. Ivyko nelaime, draugas dviraciu partrenke moteri, atsiprase, iskviete greitaja, policijoje ji parase, kad pretenziju neturi. Mums atejo laiskas, kad muspresta ikiteisminio tyrimo nepradeti, taciau sprendima galima apskusti per 20d. Dabar ji skambineja ir reikalauja pinigu, nors apie jokius pinigus net kalbos nebuwo. Tai ar ji dabar gali dar kazka apskust, jei pati parase, kad pretenziju neturi?

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diezela: 22 liepos 2013 - 07:26
Sveikos! niekur internete nerandu reikiamos informacijos ar pagalbos,tai noriu kreiptis į Jus,nes kitos išeities nebematau. Tai situacija yra tokia, mano tėvas yra miręs, o motina išvykus į UK, kai ji prieš tris metus išvyko mano globa teisiškai paliko tetai iki kol man sukako 18. Šiais metais baigiau mokyklą ir įstojau į valstybės finansuojama vietą ,tačiau motina atsisako toliau man padėti, nors kiek žinau pagal įstatymus tai turėtų daryt iki 24, jei toliau nusprendžiu tęsti mokslus. Tai norėčiau žinot ar galima gauti, kokią tai pašalpą, kad galėčiau pragyvent studijuojant ir ar išvis galima kažką padaryti tokioje situacijoje? pati nebežinau,ką daryti.. nieko visai neturiu. Va vasara dirbu, kad išsilaikyti,tačiau ką toliau daryt? eit dirbt ir nieko nebesiekt? Kažkaip gerai baigus mokyklą po 12 metų pastangų nesinori prarast galimybės kažko gyvenime pasiekti.. sad.gif
Atsakyti
Labutis, gal galite kas patarti kuo daugiau del civilines teises, nuosavybes teises i paveldejima atkurimo, testamento uzgincyjimo bei teises i privalomaja palikomo dali, taip pat jei asskaitausi antros eiles paveldetoja, kaip man atgauti senelio turta, t.y man priklausancia dali, bei giminystes rysio irodyma, na as cia darau own research, nes esu jau susiradusi advokata, bet esu nuomones, kad reikia info rinkti ir ieskoti per visur kur imanoma o tada jau pasidaryt isvadas. mano ostorija sunki ir paini, ir jei kas galetu padeti buciau labai dekinga
Atsakyti
QUOTE(Uuoga @ 2013 08 03, 14:55)
Labutis, gal galite kas patarti kuo daugiau del civilines teises, nuosavybes teises i paveldejima atkurimo,  testamento uzgincyjimo bei teises i privalomaja palikomo dali, taip pat jei asskaitausi antros eiles paveldetoja, kaip man atgauti senelio turta, t.y man priklausancia dali, bei giminystes rysio irodyma, na as cia darau own research, nes esu jau susiradusi advokata, bet esu nuomones, kad reikia info rinkti ir ieskoti per visur kur imanoma o tada jau pasidaryt isvadas. mano ostorija sunki ir paini, ir jei kas galetu padeti buciau labai dekinga

iš aprašymo nelabai aišku, ką Jums patarti.
Atsakyti
QUOTE(laurasiamo @ 2013 07 31, 21:09)
Sveikos! niekur internete nerandu reikiamos informacijos ar pagalbos,tai noriu kreiptis  į Jus,nes kitos išeities nebematau. Tai situacija yra tokia, mano tėvas yra miręs, o motina išvykus į UK, kai ji  prieš tris metus išvyko mano globa teisiškai  paliko tetai iki kol man sukako 18. Šiais metais baigiau mokyklą ir įstojau į valstybės finansuojama vietą ,tačiau motina atsisako toliau man padėti, nors kiek žinau pagal įstatymus tai turėtų daryt iki 24, jei toliau nusprendžiu tęsti mokslus. Tai norėčiau žinot ar galima gauti, kokią tai pašalpą, kad galėčiau pragyvent studijuojant ir ar išvis galima kažką padaryti tokioje situacijoje? pati nebežinau,ką daryti.. nieko visai neturiu. Va vasara dirbu, kad išsilaikyti,tačiau ką toliau daryt? eit  dirbt ir nieko nebesiekt? Kažkaip gerai baigus mokyklą po 12 metų pastangų nesinori prarast galimybės kažko gyvenime pasiekti..  sad.gif

universitete pirmom rugsėjo dienom eikit pas metodininkes/vadybininkes, paaiškins konkrečios aukštosios mokyklos socialinių stipendijų gavimo tvarką. Reikės kreiptis į Valstybinį studijų fondą, užpildyt prašymą, pateikti teismo nutartį, kuria paskirta globa ir skirs socialinę stipendiją 4u.gif
http://www.vsf.lt/lt...nes-stipendijos
Atsakyti
situacija: paskolinau pažįstamai prieš tris metus porą tūkstančių litų tam, kad galėtų išvažiuoti į užsienį užsidirbti. augino viena sūnų, prastai gyveno, norėjo svetur "laimę išbandyti". dabar kiek žinau prasigyveno, bet jau senus pažįstamus pamiršo. gal galėtumėte patarti, kaip atgauti skolą?gal pačiom teko susidurti su panašia situacija? nesinori taip visko palikti...
Atsakyti