Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorai 2013

QUOTE(ausrap @ 2013 06 12, 13:02)
Tan, kiek kartu jau šiemet barstei trašas? g.gif

po pasodinimo viena... Tik Zagadka prirodi gavo 2 kartus...o va indeliose kol buvo ir truputi gavo, bet nevisi, dalis, bet kurie gavo neatrinksiu...vieni buvo persodinti i didesni inda, o kiti liko kankintis toj pacioj taroj iki issodinimo su trasom
Papildyta:
QUOTE(anoli*** @ 2013 06 12, 11:18)
Aciu smile.gif o tresiate kas kiek laiko? Ir purskiate jau nuo dabar?

sito nepasakysiu... tresiau 1 kart, kai sveisejo virsunes... dabar tresiu kazkada, kai pasivaidens, kad skursta... kol kas nesivaidena smile.gif...

o purskiu tai jau kuris laikas ... mano failiukas

tiesa siandein vel purskiau, kadangi anksti atsikeliau, tai pasinaudojau tuo smile.gif
Atsakyti
O ka, trasos geresni skoni priduoda? g.gif
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 06 12, 13:21)
O ka, trasos geresni skoni priduoda? g.gif

mano atveju jo... turko kalio, todel viduris pomidoro buvo baltas, kietas... todel ir neskanus rolleyes.gif
Atsakyti
biggrin.gif tany ''prieporatas'' pralinksmino...
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 06 12, 14:21)
O ka, trasos geresni skoni priduoda? g.gif


Aš esu ne vienam straipsnyje skaičius, kad tręšti pomidorai yra žymiai skanesni.
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 06 12, 13:33)
biggrin.gif  tany ''prieporatas'' pralinksmino...

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif as kai cia idejau ir perskaiciau biggrin.gif ...bet galvojau suprasit mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Alekto @ 2013 06 12, 14:10)
Aš esu ne vienam straipsnyje skaičius, kad tręšti pomidorai yra žymiai skanesni.


Tikrai neitiketina..
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 06 12, 15:23)
Tikrai neitiketina..

bigsmile.gif kodėl neįtikėtina...jei pomidorui visko užtenka tai ir vaisiai būna geri skanūs...tik , žiūrint , kuo tręšiamas ir kiek tas pomidoras rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2013 06 12, 14:25)
bigsmile.gif kodėl neįtikėtina...jei pomidorui visko užtenka tai ir vaisiai būna geri skanūs...tik , žiūrint , kuo tręšiamas ir kiek tas pomidoras rolleyes.gif


Ar zemuoges pievose yra tresiamos kada?

Sutinku, kad turi pakakti maistiniu medziagu, bet, kad tresti skanesni neitikinsit cool.gif
Atsakyti
Čia kas dėl skonio:

Kad daržovės būtų skanios





Didžiulės reikšmės turi kalio trąšos. Kai jų trūksta, ne tik smarkiai sumažėja derlius, bet ir suprastėja daržovių skonis ir kitos savybės. Pavyzdžiui, bulvės, augusios dirvoje, kurioje labai mažai kalio, kasamos lengvai suskirsta, pasidengia giliais rudais įspaudais ir kamštinėmis dėmėmis po žievele. Burokėliai visai nesubręsta. Susiformuoja tik pavieniai šakniavaisiai, kurių skonis vidutiniškas. Tokie sandėliuojami suserga, beveik nevalgomi. Ridikėliai taip pat pavieniai, labai kieti, aitraus skonio.


Pagerinti daržovių skonį galima tręšiant kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais per lapus. Augalai, kai jiems trūksta kurios nors maisto medžiagos, subrandina nelabai skanius vaisius. Keletas papildomų tręšimų per lapus galėtų pagelbėti ištaisyti padėtį. Jų skaičius priklauso nuo daržovių rūšies. Pavyzdžiui, pomidorus geriausia tręšti kartą per 7–10 dienų, o bulves užtenka nupurkšti 2–3 kartus.


Daržovių ir vaisių skonį galima pagerinti, naudojant humino trąšas ir humino preparatus. Daržovės tampa skanesnės, maistingesnės ir gražesnės, geriau išsilaiko sandėliuojamos. Jose daugiau biologiškai aktyvių maisto medžiagų, naudingų žmonėms. Vaisiuose sumažėja kenksmingų priemaišų.
Pomidorai





Išsigimėliški vaisiai


Netinkami vaisiai išauga iš pilnavidurių žiedų. Tokius reikia kuo greičiau nuskinti, nes trukdo augti kitiems pomidorams.


Kodėl suskirsta žali pomidorai?



Priežastys dvi – per didelis drėgmės arba azoto kiekis dirvoje. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad azoto perdozavimas įmanomas ne vien tręšiant mineralinėmis trąšomis. Pavyzdžiui, vištų mėšle ypač daug veikliojo azoto, todėl jį naudoti reikėtų labai atsargiai.


Kodėl vaisiai smulkūs?



Smulkūs pomidorai susiformuoja esant tiek azoto trūkumui, tiek fosforo ir kalio stygiui.
Negerai ir tuomet, kai trūksta drėgmės. Tokiais atvejais augalų lapai susmulkėja ir susisuka, o vaisiai būna smulkūs, išsigimėliški, dažnai pažeisti viršūninio puvinio.


Kodėl vaisiai nesaldūs?


Dėl kalio trūkumo lapų pakraščiai „nudega“. Derlius sumažėja. Vaisiai būna smulkūs, gali nubirti, be to, ir ne per geriausios kokybės – juose mažiau cukrų ir vitamino C.

Ir dar vienas straipsnis:


Skaniausi - pertręšti?..

Kaip minėta, Pėstininkai šiemet pomidorus augino dvejopai - organinėje ir mineralinėje sistemose. Organinėje sistemoje pomidorai tręšti raugintomis dilgėlėmis. Kiekvienoje sistemoje pomidorai auginti penkiais variantais: du variantai - kai tręšta mažiau nei reikėtų, du variantai - trąšų gerokai padauginta, vienas - tręšta optimaliai.

V.Pėstininkas darė tyrimus ir lygino organinėmis ir mineralinėmis trąšomis tręštų pomidorų maistinę vertę, skonio savybes, išvaizdą.

Mineralinėje sistemoje didinant trąšų kiekį, pomidoruose vitamino C po truputį daugėjo. Organinėje sistemoje vitamino C kiekis iš esmės nekito (papildomai tręšta raugintomis dilgėlėmis).

Padauginus mineralinių trąšų, pomidorai sukaupė daugiau nitratų. Su mineralinėmis trąšomis augintų pomidorų vaisiai, kuo daugiau buvo tręšta, tuo buvo smulkesni, labiau trūkinėjo, bet derlius buvo ankstyvesnis nei tręštų organinėmis trąšomis.

Dilgėlėmis tręštų pomidorų vaisiai užaugo stambūs, gražūs, netrūkinėjo.

Palyginus auginimą skirtingomis sąlygomis, padaryta svarbi išvada: tręšiant mineralinėmis trąšomis, gaunamas didesnis derlius, pomidorai noksta greičiau, užaugina daugiau kekių. O jeigu labiau vertinamas ne pelnas, bet kiti pomidorų derliaus pranašumai, reikėtų rinktis organines trąšas: pomidorai bus didesni, gražesni, nors vėlyvesni, tačiau tai irgi nėra blogai - jais galėsime mėgautis iki spalio.

Paradoksas, bet pomidorų degustuotojams skaniausi buvo mineralinėje terpėje augę ir gerokai pritręšti pomidorai. Gal mūsų skonis jau gerokai pakitęs nuo trąšų prifarširuotų daržovių?

V.Pėstininkas nemažai pasakojo apie įvairių maisto medžiagų reikšmę pomidorų derliui. Be pagrindinių - azoto, kalio, fosforo, būtini ir mikroelementai. Beje, vieno mikroelemento trūkumas gali blokuoti kitų pasisavinimą.

Tad be mikroelementinių trąšų nelabai išsiversime, jas leidžiama naudoti ir ekologiniuose ūkiuose. Ponas Vytautas pateikė pavyzdį iš savo patirties. Pomidorams, augintiems su mineralinėmis trąšomis, pradėjo suktis, ruduoti žiedai, jie nemezgė vaisių.

Augintojas išsiaiškino, kad tai ne kokia nors liga, o mikroelemento boro trūkumas. Vytautas paruošė boro skiedinį (1 g boro rūgšties 10 l vandens) ir nupurškė visus auginamus pomidorus. Efektas buvo labai geras: net ir iš labiausiai pažeistų, pajuodusių žiedų išaugo pomidorai, o augalai ir toliau gražiai mezgė.

V.Pėstininkas priminė, kad azotas iš dirvožemio labai greitai išsiplauna, tad negalima iš karto į dirvožemį supilti viso reikalingo azotinių trąšų kiekio. Azotas augalams duodamas palaipsniui, kaip papildomas tręšimas.

Kalcis ir kalis pomidorams suteikia gerą skonį. Dvi svarbiausias trąšas - kalio ir kalcio - leidžiama naudoti ir ekologiniuose ūkiuose. Žinotina, kad kalcio trąšų negalima maišyti su kitomis, mat kalcis „nusodina“ visus kitus mikroelementus netirpių druskų pavidalu ir augalai jų nepasisavina. Geriausia pirma patręšti kompleksinėmis, o po dienos - kalcio trąšomis.

Nemažą patirtį turintis augintojas renginio metu pastebėjo, kad gerą derlių galima gauti tik pasėjus kokybišką sėklą ir tinkamai prižiūrint augalus. Vertingos informacijos rasite pono Vytauto tvarkomame interneto tinklalapyje http://pomidorai.apie.lt.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ausrap: 12 birželio 2013 - 14:44
vo sitie tai tikrai skanus biggrin.gif sios dienos derlius ax.gif
Atsakyti
Sveiki sendien gavau kelis daigelius situ pamidoru.Kaimyne dave,bet aprasyma pametus.Gal kuri auginate ir zinot kokio ugio zemi ar auksti gerai dera verta sodinti...benito f1 ir campa f1. g.gif sake tik,kad rusiski anie.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo svente22: 12 birželio 2013 - 15:06