Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

QUOTE(jot.ka @ 2013 06 14, 11:49)

Dėl ankstyvaus grožio... Apie bobramunes dar negalvojote? Aš tai jau... smile.gif Vietoj kraujažolių, tarkim.

Dėl blakėžudžių... Ši, kur matosi foto, yra turginis noname‘as. Prieš porą metų pas moteriškę, kur dažnai apsipirkinėju, užklausiau, ar neturi tamsialapės blakėžudės, atsakė, kad turi tik namie, bet gali atnešti. Ir atnešė 6 l vazonike tokį nemenką griozdelį su jau startavusiais žiedynais. Nors tai buvo, deja, ne tamsialapė, iš mandagumo paėmiau. Per 2 metus ji padidėjo 2-3 kartus ir patapo monstru. Pernai iš daugiametes.lt pirkau 'Black Negligee', tai ši dar menkoka, nors progresas yra. Kitais metais prie jos perkelsiu turginę. Manau, kad tai kiek pristabdys turginės augimą, bet gal ir gerai, nes juodulei gi reikia ją prisivyti. Nors kiek.

O kaip laikosi jūsų žolynai? Pradžioje, aišku, priminkite, kokius turite. Korėjinį lendrūną dar prisimenu, miskantus kažkokius, apie šluotsmilges jau rašėte... Mane domina žolynų augimo progresas. Korėjinio lendrūno irgi, nes pasodinau 3 štukas (1 palei saulainę ‘Sahin‘s Early Flowered’ matosi). Žinau, kad šluotsmilgės plečiasi gan greitai. Kai pamačiau pas Rasą pusmetrio skersmens griozdą, supratau, kad pievoje man tokių nereikia, tad sodinsiu jas tankiau, kad žinotų saiką. Kai atsiiminėjau pas Rasą augaliukus, išvydusi pievelę su žiedynų rūkeliu, „žinovės“ tonu paklausiau – čia turbūt sporobolusai? Pasirodė, kad čia šiaip žolės, kurios suželia, kai neturi laiko ravėjimui... smile.gif Na bet gražios žolės, ir greitos augti, tad galima būtų pardavinėti pievininkėms. smile.gif

Atsakyti

kai sodinau gėlyną pagrinde iš Rasos augalų irgi galvojau apie vasaros rudens gėlyną, bet visgi dabar man norisi, kad pro langus žiedai džiugintų jau nuo pavasario, bent jau nuo birželio. tiesa, dabar lanksvos ''Snowmound'' ant bangos, bet akys nori nenori krypsta į daržan ištremtus ''nereikalingus'' bet iš sentimentų likusius augalus - bijūnus, vilkdalgius, o dar šalia jū putoja rasakilos, tuoj pentiniai išsiskleis, nu negaliu kaip man ten gražu, o pažiūriu į tas džiungles, tylu, žalia, nuobodu. nepastovi mano meilė smile.gif, vienais metais dėl vienų svaigstu, kitais dėl kitų. reiks tai mokytis suderint smile.gif

Cia galima butu daug pasakyt, nes uzkabinot man idomia sriti, bet del laiko stokos as trumpai:
Mazuose sklypuose kur neiseina irengti keleto gelynu, kur galetum sau leisti tureti iki vasaros vidurio nezydinti viena ir jis visai nekliutu, nes butu zydinciu kitu, turi daryti kitokius sprendimus.
1. Miksas (pvz keli pagr, keli papildantys, + pavasariui-vasaros pradziai del spalvos) per visa ilgi.
2. Miksas su driftais. Nezinau kaip isverst;/ Isiterpiantis vienarusio augalo sleifas, kuris suveda viska i visuma.

P.S. pajurys, ziu, tikrai stipriai keicia augalu pasirinkima.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 14, 13:17)
Dėl ankstyvaus grožio... Apie bobramunes dar negalvojote? Aš tai jau... smile.gif Vietoj kraujažolių, tarkim.

Dėl blakėžudžių... Ši, kur matosi foto, yra turginis noname‘as. Prieš porą metų pas moteriškę, kur dažnai apsipirkinėju, užklausiau, ar neturi tamsialapės blakėžudės, atsakė, kad turi tik namie, bet gali atnešti. Ir atnešė 6 l vazonike tokį nemenką griozdelį su jau startavusiais žiedynais. Nors tai buvo, deja, ne tamsialapė, iš mandagumo paėmiau. Per 2 metus ji padidėjo 2-3 kartus ir patapo monstru. Pernai iš daugiametes.lt pirkau 'Black Negligee', tai ši dar menkoka, nors progresas yra. Kitais metais prie jos perkelsiu turginę. Manau, kad tai kiek pristabdys turginės augimą, bet gal ir gerai, nes juodulei gi reikia ją prisivyti. Nors kiek.

O kaip laikosi jūsų žolynai? Pradžioje, aišku, priminkite, kokius turite. Korėjinį lendrūną dar prisimenu, miskantus kažkokius, apie šluotsmilges jau rašėte... Mane domina žolynų augimo progresas. Korėjinio lendrūno irgi, nes pasodinau 3 štukas (1 palei saulainę ‘Sahin‘s Early Flowered’ matosi). Žinau, kad šluotsmilgės plečiasi gan greitai. Kai pamačiau pas Rasą pusmetrio skersmens griozdą, supratau, kad pievoje man tokių nereikia, tad sodinsiu jas tankiau, kad žinotų saiką. Kai atsiiminėjau pas Rasą augaliukus, išvydusi pievelę su žiedynų rūkeliu, „žinovės“ tonu paklausiau – čia turbūt sporobolusai? Pasirodė, kad čia šiaip žolės, kurios suželia, kai neturi laiko ravėjimui... smile.gif Na bet gražios žolės, ir greitos augti, tad galima būtų pardavinėti pievininkėms. smile.gif

ech, bobramuniai, nu patinka man jie, kol kas tik iš paveiksliukų, kol kas laikausi, nes dar nebaigiau ryškint kas draugauja su sūnaus alergijomis, kas ne. džiugus atradimas, kad tikrai ne visi graižažiedžiai mūsų priešai, bet va bobramuniai, ramunės ar tik negiminės su chrizantemom? stebėsim toliau, gal įsijungs žalia šviesa ir ramaškėm smile.gif. kitas dalykas, ar jiems pas mane patiks, gludui, kraujažolėms nepatinka, bobramunis atrodo irgi lengvesnes dirvas toleruoja.

blakėžudė mano tokia pat kaip ir jūsų bordalapė, šiemet ja labai džiaugiuosi, matosi, kad įsikabino, kelia lapus, išsiplėtė dvigubai, šiemet ne tokia reikli drėgmei, kaip pernai.

mano žolynai nelabai gausūs, korėjinis lendrūnas kol kas niekuo neįpatingas, nepasakyčiau, kad labai žymus pasiplėtimas. o va 'Karl Foerster' lendrūnas šiemet jau savo tiesų siluetą pademonstravo, pernai tiek miskantai tiek šie lendrūnai iš toliau nesiskyrė, buvo vienodai išsvirę, dabar jau nesumaišysi. kas man labai patinka. lendrūnas dar ir tamsiai tamsiai žalias, na ir matau, kad plėsis išties nekukliai.

moliniją dar turiu, reiks peržvelgt pernykštes foto, nes atrodo kad išsiplėtimo nematau, bet gal klystu.

QUOTE(smth1 @ 2013 06 14, 13:51)
Cia galima butu daug pasakyt, nes uzkabinot man idomia sriti, bet del laiko stokos as trumpai:
Mazuose sklypuose kur neiseina irengti keleto gelynu, kur galetum sau leisti tureti iki vasaros vidurio nezydinti viena ir jis visai nekliutu, nes butu zydinciu kitu, turi daryti kitokius sprendimus.
1. Miksas (pvz keli pagr, keli papildantys, + pavasariui-vasaros pradziai del spalvos) per visa ilgi.
2. Miksas su driftais. Nezinau kaip isverst;/ Isiterpiantis vienarusio augalo sleifas, kuris suveda viska i visuma.

P.S. pajurys, ziu, tikrai stipriai keicia augalu pasirinkima.

ačiū už mintis. man rodos mažesniam vidiniam kiemeliui, labiau tiks pirmas variantas, ypač jei gėlynas yra ne vienas vientisas, o tarsi sudarytas iš trijų dalių. antram variantui reiktų didesnio vientiso ploto, nors gal klystu?

apie pajūrį, ką turėjote omeny, klimatines sąlygas? kai bendrauji raštu ne visad gaunasi teisingai perskaityt intonacijas ir suprast kas iš tikro buvo norima pasakyt smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jot.ka: 14 birželio 2013 - 21:39
QUOTE(vi_ @ 2013 06 14, 10:41)
Kažkodėl aispra slepia ar šiaip neparodo savosios šluotsmilgių plantacijos. smile.gif Įdomu gi. Aš savąsias pievas pradėsiu dėlioti Joninių savaitgalį. Raumenai su stuburu, nujausdami velėnos plėšimą, jau dabar verkšlena... sad.gif

Aš niekur nesislepiu, tik kad šluotsmilgių plantacijos dar nėra. Jos iškaišiotos po visus gėlyno kampelius, kad augtų ir stambėtų, kol sklype darbai pajudės. Su sėjinukais taip greitai niekas nevyksta. Jiems reikia metelių prekinei išvaizdai įgauti biggrin.gif Ir šiaip žlunga mano planai šią vasarą rimčiau sklypą pradėti tvarkytis. Nemaniau, kad tokia didelė problema bus rasti rangovus doh.gif Tad kol kas turiu tik daug daug natūralios pievos, kuri, beja, yra nuostabi wub.gif

Bet mano gėlynuose, priešingai nei jūsiškiuose, visiškas išprotėjimas nuo spalvų tongue.gif Dėliojuosi planus, kaip tų spalvų mažinsiu biggrin.gif Ataskaita, kas ir kaip žydi čia: http://nesnausk.org/...-day-june-2013/
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2013 06 14, 23:04)
Dėliojuosi planus, kaip tų spalvų mažinsiu biggrin.gif Ataskaita, kas ir kaip žydi čia: http://nesnausk.org/...-day-june-2013/

wub.gif super!

Atsakyti
galvojau apie vasaros rudens gėlyną, bet visgi dabar man norisi, kad pro langus žiedai džiugintų jau nuo pavasario, bent jau nuo birželio.<...> pažiūriu į tas džiungles, tylu, žalia, nuobodu.

QUOTE(smth1 @ 2013 06 14, 14:51)

Pastaruoju metu taip pat galvoju apie augalynų dekorayvumo intensyvumo kitimą.

Pati linkstu link tokių išvadų, kad nėra prasmės kurti nuo pavasario iki rudens "su kažkuo žydinčiu" augalyną (bent jau tokiems mėgėjams kaip aš). Gaunasi per didelė gėlių įvairovė, o superinio efekto kuriuo nors metu irgi sunku pasiekti, nes net jei skiri kažkokiam deriniui nemenką visumos plotą, tai likusios dalies marmaliukas, turintis užtikrinti patrauklumą likusiu sezono metu, kelia "triukšmą" ir trukdo gėrėtis reginiu.

Tai ką tada kurti? Manau, kad iš esmės neapsikraunant per didele augalų įvairove, galima vienam gėlynui priskirti 2 top-laikus. Kitu sezono laiku - keliauti gėrėtis kitu augalynu smile.gif T.y. tai, ką smth1 įvardina kaip nemažo sodo privalumu. Konkrečiai žiūrint per savo kiemo prizmę - grubiai tariant turiu 2 augalynų zonas - vidinio kiemelio ir tolimesnės zonos. Vidinis kiemelis orientuotas į birželį (snapučiai+alūnės) bei rugpjūtį-rugsėjį (šluotelinės hortenzijos, šilokai, varpiniai, OT lelijos). Tolimesnės zonos augalynas ankstyvam birželiui (sibiriniai vilkdalgiai + katžolės 'Walker's Low' + citrininės viendienės + sidabrakrūmiai) bei vasaros viduriui (tos pačios katžolės + bobramuniai/lelijos/kraujažolės). Pastebėjau, kad arčiau namų (vidiniame kiemelyje) norisi gražaus vaizdo ankstyvesniu sezono metu bei rudeniop. Apie vasaros vidurį nejaučiu diskomforto, kad grožio pikas kiek tolėliau, ne po pat nosiai - kiemas išvaikštomas skersai išilgai, daugiau laiko praleidžiama lauke, nei, tarkim, rudenį.

Taip pat dėl jot.ka minimų priežasčių (intereso nebuvimas ilgą laiką "tylu, žalia nuobodu") nesinori kurti tik vieno top-meto augalyno. Tad bandau rasti tą aukso vidurį, kuris leistų išvengti marmaliuko, bet leistų sukurtį viso sezono metu turintį ką pasiūlyti sodą.
Atsakyti
jot.ka, žiūriu, kad mums yra ko pasimokyti vienai iš kitos – kas gražiai auga pas jus (pvz., Matronos, astriukai ir pan.), pas mane šiaip sau gaivaliojasi, o kas klesti pas mane (pvz., saulainės nekurios, melvenės ir pan.), pas jus vargsta vargelį. Išeina, kad su kokiu lendrūnu 'Karl Foerster' man net nevertėtų susidėti. smile.gif Bet gal yra ir išimčių? Kaip rūgtis ir kraujalakės šiemet laikosi? Maniškės tai klesti (žiūrim apačion). Astriukai irgi padarė progresą, bet kažkas jiems visgi nepatinka, ypač Brilliant‘ui – menkesnis už Lutetia, be to, apatiniai lapeliai pageltę. Gal reikia dar 1 metelių įsitvirtinimui? Pataisinėjau šią gėlyno auselę: astriuką Lutetia nutolinau nuo rūgties, kitan gėlynan perkėliau viksvą (už tai ji man dėkavoja kožną mielą dienelę, žr. foto dar žemiau), kitur iškeliavo žemaūgiai arunkai. Melvenės gi klesti! Tos kur už rūgties kairėje, padidėjo dvigubai. Atskira kalba apie margalapę melvenę astriukų dešinėje. Mačiau ją subrendusią pas Rasą – tai Aureolų-Aureola, jei, aišku, nesi matęs Aureolos gyvos. smile.gif Šioje ausyje jų reikės daugiau prištabeliuoti. Aplamai, man patinka nežoliaspalviai žoliukai. Tik tokių asortimentas menkas. Tiesa, čia visų išpeikti prigulti mėgstantys lendrūnai, bent manieji, yra ne žolės spalvos (prie azalijų 1 gan gerai įžiūrimas, toks salotinis, nors jų ten 2). Beje, prie akmenų krūvos (dešinėje) pritūpė miskanto Adagio sodinukas – gyvas, bet nupiepęs. Svajonės kartais pildosi nesukeldamos jokios šventės... sad.gif

user posted image

aispra, gaila, kad „einat į pievas“ nepavyks bristi jūsų pėdomis. smile.gif Su ankstyvaisiais žyduoliais kiek prisibiedninau – po teisybei kiekviename augalyne visgi vyksta žydėjimas: tai bijūnai, tai rusmenės, tai azalijos, tai vilkdalgiai, tai nakvišos ir t.t., ir pan. (tik foto nėra). Jūsų gi foto - akių ganykla. smile.gif Kai prisiganysiu - šio bei to paklausinėsiu.
Galų gale, pratęsiant ankstyvojo žydėjimo temą, galima gi tarp žoliaspalvių įpaišyti „žydinčių“ lapais, kaip antai, tamsiajame augalyne auksaspalvį auskarėlį ir pelkinė vingiorykštę (pirma foto šiaip sau, nes buvau priversta fotografuoti per lietų, tad suveikė blicas bei kita apšvietimo velniava prisidėjo, tačiau joje matosi viksva ir abi stulpo kojos). Beje, palei į augalyną įsibridusio stulpo kojas žadu sodinti žolynus. Prie tolimesnės kojos - Spodiopogon sibiricus, o prie artimesnės – net nežinau ką. Norėtųsi kažko pilko, bet neturiu pretendentų. Visi žinomi bais plintantys... Gal kas pažįstat kitokius?

user posted image

user posted image

leliumai, jei kitąmet mano augalynų foto išvysite katžoles su bobramunėmis, - nenustebkite ir nekaltinkite savęs... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 15 birželio 2013 - 17:09
Keletas žiedų ax.gif

user posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted imageuser posted image
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 15, 17:38)
leliumai, jei kitąmet mano augalynų foto išvysite katžoles su bobramunėmis, - nenustebkite ir nekaltinkite savęs... smile.gif

Tik vietos nenumažinkit - abu augalai suželia galingais kerais. Ploto palikti reikia išties nemažai!

Šiuo metu šie augalai tokios stadijos:
user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 06 14, 22:36)
ech, bobramuniai, nu patinka man jie, kol kas tik iš paveiksliukų, kol kas laikausi, nes dar nebaigiau ryškint kas draugauja su sūnaus alergijomis, kas ne. džiugus atradimas, kad tikrai ne visi graižažiedžiai mūsų priešai, bet va bobramuniai, ramunės ar tik negiminės su chrizantemom? stebėsim toliau, gal įsijungs žalia šviesa ir ramaškėm smile.gif. kitas dalykas, ar jiems pas mane patiks, gludui, kraujažolėms nepatinka, bobramunis atrodo irgi lengvesnes dirvas toleruoja.

blakėžudė mano tokia pat kaip ir jūsų bordalapė, šiemet ja labai džiaugiuosi, matosi, kad įsikabino, kelia lapus, išsiplėtė dvigubai, šiemet ne tokia reikli drėgmei, kaip pernai.

mano žolynai nelabai gausūs, korėjinis lendrūnas kol kas niekuo neįpatingas, nepasakyčiau, kad labai žymus pasiplėtimas. o va 'Karl Foerster' lendrūnas šiemet jau savo tiesų siluetą pademonstravo, pernai tiek miskantai tiek šie lendrūnai iš toliau nesiskyrė, buvo vienodai išsvirę, dabar jau nesumaišysi. kas man labai patinka. lendrūnas dar ir tamsiai tamsiai žalias, na ir matau, kad plėsis išties nekukliai.

moliniją dar turiu, reiks peržvelgt pernykštes foto, nes atrodo kad išsiplėtimo nematau, bet gal klystu.
ačiū už mintis. man rodos mažesniam vidiniam kiemeliui, labiau tiks pirmas variantas, ypač jei gėlynas yra ne vienas vientisas, o tarsi sudarytas iš trijų dalių. antram variantui reiktų didesnio vientiso ploto, nors gal klystu?

apie pajūrį, ką turėjote omeny, klimatines sąlygas? kai bendrauji raštu ne visad  gaunasi teisingai perskaityt intonacijas ir suprast kas iš tikro buvo norima pasakyt smile.gif

Butent klimatines salygas.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2013 06 16, 14:35)
Tik vietos nenumažinkit - abu augalai suželia galingais kerais. Ploto palikti reikia išties nemažai!

'Walker's Low' katžolę turiu jau treti metai, tad žinau jos nemenkas išmieras. Ir kuri čia iš bobramunių matosi (pas Rasą kataloge yra bent 4 rūšys)? Iš įdėtų nuotraukų dar supratau, kad bobramunės nėra iš tų labai jau ankstyvųjų žyduolių. Nors šitai galima buvo suprasti iš kitų ramunių žydėjimo ypatumų – jos šiuo metu irgi tik ruošiasi žydėti. Ačiū už info. Būtinai parodykite, kai įvyks bobramunių sužydėjimas.
Gal turite parodyti kokių pilkų arba margalapių žolynų, katrie būtų maždaug metro aukščio?
Kad samanas myliu... smile.gif

user posted image

Atsakyti
[ Ataskaita, kas ir kaip žydi čia: http://nesnausk.org/...-day-june-2013/
[/quote]

Aš sužavėta thumbup.gif kokie grožiai thumbup.gif pamėgsiu šitą blogą mirksiukas.gif
Atsakyti