Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

Toliau stebiu savąsias pirmametes šluotsmilges Schottland. Akivaizdu, kad šiais metais česnakų rūke nebus. Skystokai dar smilgelių prigamino... Be to, skirtingų krūmelių smilgelės skiriasi savo forma ir aukščiu (foto tai nesunku įžiūrėti). Nežinau, kodėl taip pasidarė, nes visos susodintos vienu metu ir šiaip augimui gavo vienodas sąlygas. Dėl atstumų tarp jų. Jei darai pievą, rekomenduojama sodinti 5-6 vnt. į 1 m2, o šiaip tarp jų reikėtų išlaikyti 0.5 m atstumus. Taigi jei darai pievą ir sodini tankiau, tai krūmeliai būna mažesni ir smilgos žemesnės bei smulkesnės? Gal kuri žinote?

user posted image

jot.ka, kadangi turite rykštenę 'Fireworks', padėkite prašau identifikuoti manąją (susimaišė prie sodinukų pridėtos birkelės su augaliukų pavadinimais...). Ar ji dabar ne taip atrodo –vertikalūs stiebeliai potankiai aplipę horizontaliais lapeliais, kurie augaliuko viršūnėje turi bordo atspalvį?

Atsakyti
Sveikos, ieškau neaukštų (25-30 cm) astrų savo gėlynui. Kol kas kuriuos žemažgius turėjau - visi labai plečiasi šaknim. Gal galėtumėte rekomenduoti gražiai kupsteliu augančius? Norėčiau ir tamsių, ir šviesesnių atspalvių.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 11, 21:15)

jot.ka, kadangi turite rykštenę 'Fireworks', padėkite prašau identifikuoti manąją (susimaišė prie sodinukų pridėtos birkelės su augaliukų pavadinimais...). Ar ji dabar ne taip atrodo –vertikalūs stiebeliai potankiai aplipę horizontaliais lapeliais, kurie augaliuko viršūnėje turi bordo atspalvį?

taip, apibūdinimas atitinka maniškę rykštenę

user posted image

user posted image
Atsakyti
Maniškė 'Fireworks'

user posted image
Atsakyti
Ačiū padėjusioms identifikuojant rykštenę. Nors abejonių vis dar liko, mat maniškė dar tik sodinuko stadijoje, tad kad priaugti iki parodytų vaizdelių, jei ji tikrai rykštenė, reikėtų stipriai pasistengti. Tačiau panašumų yra daug, o susipainioti ji gali tik su vienu augaliuku – Succisella inflexa 'Frosted Pearls'.

jot.ka, pas jus matau jau padorios džiunglės gavosi (gerąja šio žodžio prasme). smile.gif Įdomu, kieno ten žiedai-strėlės kyšo virš džiunglių? Kažkodėl šiais metais nuotraukyčių nerodote... Gal dėl to, kad augalai jau suaugo į vieną kūną ir skirtumai tarp individų išryškės, kai jie kiek pakeis lapijos spalvas bei puls žydėti?

Kad jau apie rykštenes, tai... Po 2 savaičių pertraukos praeitą savaitgalį pabuvojau sodyboje, kur buvau pritrėkšta rykštenės ir Co kompozicijos suviešėjimo mastais per nesimatymo laiką (žiūrim žemyn). Nors augaliukai, išskyrus rudbekiją, viso labo tepasiekė literatūroje nurodytas išmieras. Bet vis vien, jau bais greiti jie augti, o save pernykščius peraugo kone dvigubai. Vaizdelis dabar neišvaizdus, nes priekiniai augalai dar tik pirmamečiai, tad nepridengia ar bent nepagražina negražialapių lapijos. Priekyje tarp pliką žemę (kol neįsibujojo žolynai) pridengiančių vienmečių pasodinau įsimylėtąją Perovskija, o tai reiškia, kad meilė rykštenės ir Co kompozicijai ateityje žada praeiti... sad.gif Primenu, kad rykštenės kairėje saulainė ‘Sahin‘s Early Flowered’ (kiek pridengta ežiuolės), o dešinėje – ‘Rubinzwerg’. ‘Rubinzwerg’ atrodo, kaip mamka Literatūra liepė, tik kad ji iš prigimties yra kompaktiškesnė nei ‘Sahin‘s Early Flowered’, tad jei norisi abiejų turėti vienodai daug, pirmosios, matyt, reikėtų pasodinti vienu kitu krūmeliu daugiau. Pažiūrėsim, kaip abidvi pasirodys per žydėjimą žiedų gausos prasme. ‘Sahin‘s Early Flowered’ jau žiedus susikrovė ir Joninių sakė nelauks, gi antroji jokių pažadų dar nežarsto. Tvorelės bei šlagbaumai nuo šunies, o ne dėl grožio...

user posted image

Atsakyti
vi_, žiedai strėlės tai veronikūnas, veilsės nepasakysiu,nes kai pirkau daugiametės.lt jį įvardijo tiesiog veronikūnu.geras augalas, šiemet jau parodė, kad tai tikrai gražus ir vertas dėmesio augalas, aukštas, tvirtas, kol kas mūsų vėjų žalos nepajuto.
džiunglės...šiemet išties džiunglės, tanku, labai. nesirodau nes
1) nėra spalvų, žiedų, šiemet man tai labai kliūva.
2) neravėta, nešienauta, nespėju smile.gif
3) į kadrą telpa baseinas ir batutas, nu neveža manęs visi šie priedai, bet jau kol mano rankos neatsilaisvins, tebūnie bardakas, užsimerkiu prieš visa tai. bet vistiek manau bus kadrų ir daugiau, kai turėsiu kuo pasidžiaugt parodysiu būtinai, arba va kaip su rykštenėm, dėl palyginimo, atpažinimo ar kitais sumetimais smile.gif.
Atsakyti
Turiu klausima- gal kas auginot uolini laibeni? po zydejimo jis pasidare baisiai nedekoratyvus. kazkoks seklu sepselynas g.gif turiu triju rusiu alpini vaistuti, tai po zydejimo labai greit jie su ziedynais susitvarko ir vel gaziu kilimuku gula...o sitas unsure.gif dar tiek seklu brandina. pabugau, kad ims pats setis g.gif kazkaip kyla noras komandiruot ji i komposta... g.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 06 14, 10:01)
Turiu klausima- gal kas auginot uolini laibeni? po zydejimo jis pasidare baisiai nedekoratyvus. kazkoks seklu sepselynas g.gif  turiu triju rusiu alpini vaistuti, tai po zydejimo labai greit jie su ziedynais susitvarko ir vel  gaziu kilimuku gula...o sitas unsure.gif  dar tiek seklu brandina. pabugau, kad ims pats setis g.gif kazkaip kyla noras komandiruot ji i komposta... g.gif

Turėjau geltonai žydintį - sėjasi, nors nepasakyčiau kad labai pridygtų, bet dekoratyvumo tai mažai. Krūmai pasidarė labai kerėpliški tokie, išsidraikę, nežinau gal karpyti jį reikėjo g.gif buvau perkėlus į pakraštį, paskui išvis išrovėm...
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 06 13, 17:28)
vi_, žiedai strėlės tai veronikūnas, veilsės nepasakysiu,nes kai pirkau daugiametės.lt jį įvardijo tiesiog veronikūnu.geras augalas, šiemet jau parodė, kad tai tikrai gražus ir vertas dėmesio augalas, aukštas, tvirtas, kol kas mūsų vėjų žalos nepajuto.
džiunglės...šiemet išties džiunglės, tanku, labai. nesirodau nes
1) nėra spalvų, žiedų, šiemet man tai labai kliūva.
2) neravėta, nešienauta, nespėju smile.gif
3) į kadrą telpa baseinas ir batutas, nu neveža manęs visi šie priedai, bet jau kol mano rankos neatsilaisvins, tebūnie bardakas, užsimerkiu prieš visa tai. bet vistiek manau bus kadrų ir daugiau, kai turėsiu kuo pasidžiaugt parodysiu būtinai, arba va kaip su rykštenėm, dėl palyginimo, atpažinimo ar kitais sumetimais smile.gif.

Įtariau, kad veronikūnas, bet abejonės apėmė dėl to, kad pas mane visi iš turimų 3 rūšių veronikūnų turi tik žiedų užuominas. O pas mus gi viskas prasideda anksčiau nei pajūry. Beje, iš turimų ’Fascination’, ’Diane’ ir ’Roseum’ mažiausią progresą pasiekė aukščiausias jų ’Fascination’ – tik 3 stiebus išspaudė, kai kiti tuo tarpu po 5-6.
Gėlininkėms, nusitaikiusioms su savo augaliukais į antrą vasaros pusę, šiuo metu nefotogeniškas metas. Pas mane kažkiek vaizdelį gelbėja savo žydėjimu katžolės ‘Walker’s Low’, kraujažolės ir heicherelės, tačiau kadangi jos dabar sėdi neteisingoje vietoje, o dviem paskutinėm dargi ataušo meilė (nu gražiai nuotraukoje atrodo geltonos kraujažolės su katžole, tačiau gyvenime išgauti gausų kraujažolės žydėjimą pavyksta tik trumpam), tai džiaugsmo jų žydėjimas veik nekelia. Prie vieno iš juodulių astrų prieš savaitę pasodinau porą didžiųjų cefalarijų, kurios šiaip jau žydėjimą pradeda birželyje. Jos turėtų įnešti kažkokios gyvasties, ir jei kas nors gausis, būtinai pasidemonstruosiu. Dabar labiausiai esu patenkinta tamsiuoju gėlynu (jame saulė užklysta tik epizodiškai), kuriame vyrauja dičkiai, gražūs vien jau savo didybe. Įdedu foto iš šio gėlyno, kuriame už akmens galima įžvelgti mylimuosius naujokus – didžiuosius skudučius, kurių sodinukų lapai jau didesni už vyrišką delną, tad jų kaimynės Pševalskio gaurė ir blakėžudė netrukus išvys sau lygius dangoraižius. Tarp šio gėlyno naujokų yra ir usnis Cirsium rivulare 'Atropurpureum' bei 3 hakonės 'Aureola'.

user posted image

Kažkodėl aispra slepia ar šiaip neparodo savosios šluotsmilgių plantacijos. smile.gif Įdomu gi. Aš savąsias pievas pradėsiu dėlioti Joninių savaitgalį. Raumenai su stuburu, nujausdami velėnos plėšimą, jau dabar verkšlena... sad.gif

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 14, 09:41)
<...>

na šiemet pas mus vasara atėjo matyt vienodai kaip ir likusioj Lt daly, ir dar su gausiai lietaus ir šilumos, tai šovė viskas aukštyn. tos žvakės dar tokios mizernos labai, ’Fascination’ turi gal 3 stiebus šiemet, bet atrodp tvirtas, žiedų dar irgi tik užuomazgos. ’Diane’ ir ’Roseum’ išnyko, pastarasis dar prieš didžiuosius kovo šalčius besniegius iškišo pumpurus, nušalė ir daugiau nebepasirodė, o 'Diane' žėlė, nuvyto, sekantis stiebas išlindo ir nuvyto taip pat. ar dar bandys lįst kas, jau abejoju.

kai sodinau gėlyną pagrinde iš Rasos augalų irgi galvojau apie vasaros rudens gėlyną, bet visgi dabar man norisi, kad pro langus žiedai džiugintų jau nuo pavasario, bent jau nuo birželio. tiesa, dabar lanksvos ''Snowmound'' ant bangos, bet akys nori nenori krypsta į daržan ištremtus ''nereikalingus'' bet iš sentimentų likusius augalus - bijūnus, vilkdalgius, o dar šalia jū putoja rasakilos, tuoj pentiniai išsiskleis, nu negaliu kaip man ten gražu, o pažiūriu į tas džiungles, tylu, žalia, nuobodu. nepastovi mano meilė smile.gif, vienais metais dėl vienų svaigstu, kitais dėl kitų. reiks tai mokytis suderint smile.gif

katžolę ‘Walker’s Low’ turiu vieną, neskirsčiau, palikau stebėjimui, dievuliau, ji monstriško dydžio, graži dideliausiai, bet kiek ji vietos užima, rožė joje paskendo. kaži, yra mažesnių veislių? rūšinė man tinka dydžiu, nu bet tas sėjimasis...užteršia gretimus augalus, nepatinka man toks nevaldomumas. gerai būtų rast kažką jai pakeist, nesisėjančio šitaip. yra pasiūlymų?

lauksim vaizdų su skudučiais, paseksiu jūsų patirtį su jais, nes man jie labai prie dūšios, kol nesusidūrusi su praktika. priminkit kokią blakėžudę auginat?
Atsakyti
QUOTE(zuikis5 @ 2013 06 14, 09:26)
Turėjau geltonai žydintį - sėjasi, nors nepasakyčiau kad labai pridygtų, bet dekoratyvumo tai mažai. Krūmai pasidarė labai kerėpliški tokie, išsidraikę, nežinau gal karpyti jį reikėjo  g.gif  buvau perkėlus į pakraštį, paskui išvis išrovėm...

dekui, kad dalinates...
itariu bus taip pat- keliaus i komposta. tokie pasisiause, issidraike ziedynai...
bet nieko tokio- bent jau plotas sioks toks naujoms gelems atsilaisvins smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 06 14, 09:01)
Turiu klausima- gal kas auginot uolini laibeni? po zydejimo jis pasidare baisiai nedekoratyvus. kazkoks seklu sepselynas g.gif  turiu triju rusiu alpini vaistuti, tai po zydejimo labai greit jie su ziedynais susitvarko ir vel  gaziu kilimuku gula...o sitas unsure.gif  dar tiek seklu brandina. pabugau, kad ims pats setis g.gif kazkaip kyla noras komandiruot ji i komposta... g.gif

Labai teisingas sprendimas. Šieno stadija ilgesnė už grožio, o ir pats augalas neilgaamžis.
Atsakyti