Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

QUOTE(jot.ka @ 2013 08 27, 10:06)
pradžiai klausimas, kas melvenes augina. pasidalinkit savo atradimais, kur, su kuo ji geriausiai save parodo. <...> kol kas prieinu išvados, kad jai gražiausiai žemesni kaimynai, kurie neužstoja jos smilgų ažūro.

aš tik galiu patvirtinti tai, ką jau pati atradot. Pas mane melvenė galinėje gėlyno linijoje netoli fonu tarnaujančios tujų gyvatvorės. Savo grožį parodydavo tik apšerkšnojusi, kada tapdavo aiškus spalvinis šviesu-tamsu kontrastas tarp jos varpų ir fono:
user posted image

Kitu metu tamsios varpos nelabai iš ryškėdavo tamsiame fone ir augalo grožis tarsi paslėptas (nuotraukoje melvenė robinijos burbulo fone už miskanto):
user posted image

Jei fotografuoti kiek iš apačios ir fonu paversti šviesų dangų, vaizdas iškart geresnis:
user posted image

Pati iš savo šio augalo stebėjimų esu padariusi išvadą, kad jai reikia erdvės atsiskleisti ir dar tokios, kad išryškėtų aukštų varpų ažūras. Kai pagalvoji, vos ne idealiu užnugariu būtų šviesi siena. Pati manau pabandyti jai surasti tokią vietą, kad stebėjimo kryptimi už jos būtų nemenkas vejos šmotas, tada bent erdvės būtų, jei jau šviesios sienos pasiūlyti negaliu.

QUOTE(vi_ @ 2013 08 27, 16:58)
Daugiausiai bėdos turiu su margalape melvene. Ji per žema gyventi tiek pievoje, tiek tarp augaliukų, kuriuos aš turiu.

Pas mano mamą šiuo metu neaukšto ūgio geltonai margalapės melvenės labai gražiai žiūrisi šalia bordo lapų alūnės. Tiesa, ten visas augalynas neaukšto ūgio, tad melvenių šluotelės atsiskleidžia visu grožiu.
Atsakyti
Dar apie melvenes bei saulę. Kaip ir šluotsmilgių atveju saulės spinduliai jų grožį gali išdabinti iki meno kūrinio. Štai taip, pavyzdžiui, - nereikia nė rudens laukti, kada ji pasiauksuos, nes jau dabar prie spalvotųjų metalų priskirtina. smile.gif Pasinagrinėjus foto, matosi, kad saulės spinduliai krenta jai į pakaušį. Aišku, ne 90 laipsnių kampu, nuožulniau. Toliau nieko negaliu išmastyti, tad noriu paklausti žinančių – kur ir kokia saulė turi būti, kad gautųsi panašus vaizdelis? Kažkada smth1 tarstelėjo, jog saulė turi būti vakarinė. Gal. Tačiau nepakanka info, kad perprasti šį reiškinį iki galo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 27 rugpjūčio 2013 - 21:20
QUOTE(vi_ @ 2013 08 27, 22:19)
Dar apie melvenes bei saulę. Kaip ir šluotsmilgių atveju saulės spinduliai jų grožį gali išdabinti iki meno kūrinio. Štai taip, pavyzdžiui, - nereikia nė rudens laukti, kada ji pasiauksuos, nes jau dabar prie spalvotųjų metalų priskirtina. smile.gif Pasinagrinėjus foto, matosi, kad saulės spinduliai krenta jai į pakaušį. Aišku, ne 90 laipsnių kampu, nuožulniau. Toliau nieko negaliu išmastyti, tad noriu paklausti žinančių – kur ir kokia saulė turi būti, kad gautųsi panašus vaizdelis? Kažkada smth1 tarstelėjo, jog saulė turi būti vakarinė. Gal. Tačiau nepakanka  info, kad perprasti šį reiškinį iki galo.

Tokios foto paprastai fotografuojamos vadinamąją "auksinę" valandą, t.y. likus maždaug valandai iki saulėlydžio. Tada saulė žemai, šviesa įstrižą ir šiltai geltona. Kitu laiku tokio auksinio spindesio sukurti nepavyksta. Taigi tikrai tik vakarinė saulė biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2013 08 28, 07:36)
Tokios foto paprastai fotografuojamos vadinamąją "auksinę" valandą, t.y. likus maždaug valandai iki saulėlydžio. Tada saulė žemai, šviesa įstrižą ir šiltai geltona. Kitu laiku tokio auksinio spindesio sukurti nepavyksta. Taigi tikrai tik vakarinė saulė biggrin.gif

Fotografijos ziniu zeldynu srityje tureti yra praktiskai privaloma!:)

Paprastai savo plotuose dazniau bunu vakare, tai gaudau momentus auksine valanda, taciau siais metais birzelio menesi, 'ta savaite' (kai lendrunai jau zydi papurusiom sluotelem), man pavyko juos pamatyti saulei tekant, 4h ar 5h ryto. Vaizdas buvo vertas katalogo. Deja, neturejau fotoaparato.
Atsakyti
ačiū visoms už pasidalijimą patirtimi su melvenėmis, visų postuose radau savo pačių minčių ir atradimų. mano augalyne ji geriausiai atrodo irgi iš to kampo, kai už jos purios užuolaidos persišviečia žalios vejos aikštelė, tuo tarpu, kai žiūri iš priekio, jai foną duoda kemerai, veronikūnai, kraujalakės ir dar jei dieną, tai visų tų augalų šešėlis, ir jos nesimato, teks stebėjimo vietą įkurdint teisingai smile.gif.
kalbėjot apie apšvietimą, tai pas mane vakarinę saulę užstoja statiniai, tai patys gražiausi mano sklype rytiniai momentai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 08 28, 08:42)
Paprastai savo plotuose dazniau bunu vakare, tai gaudau momentus auksine valanda, taciau siais metais birzelio menesi, 'ta savaite' (kai lendrunai jau zydi papurusiom sluotelem), man pavyko juos pamatyti saulei tekant, 4h ar 5h ryto. Vaizdas buvo vertas katalogo. Deja, neturejau fotoaparato.

Dėl ankstyvo ryto magijos pilnai pritariu 4u.gif Tai tikrai fantastiškas laikas fotografuoti. Apšvietimas tuo matu būna dar švelnesnis. Deja, juo dažniausiai pasidžiaugia tik fotografai, o ne pamiegoti mėgstantys paprasti mirtingieji biggrin.gif
Atsakyti
Bais anksti ryte atsikėlus...

user posted image

user posted image

Ir ačiū už žinią apie auksinę valandą. Juodai-baltos foto laikais dingęs noras fotografuoti sugrįžo, tad dabar teks pasidomėti spalvotųjų foto ypatybėmis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 28 rugpjūčio 2013 - 13:20
QUOTE(vi_ @ 2013 08 28, 14:10)
Bais anksti ryte atsikėlus...

Vi_, super apšvietimas, būtinai fotografuokite. Taip gražiai spinduliai atbėga wub.gif
Atsakyti
aispra, ačiū už gerą žodį. Tačiau nesijaučiu jo verta. Labiau pavyko parodyti, kad anksti keliuosi... smile.gif O perduoti to, ką tąryt pamačiau, nepavyko. Gal tai ir neįmanoma, o gal pritrūko žinių. Vaizdelis buvo įsibedantis atmintin visiems laikams. Juodulio astro šakelėse švytėjo dešimtys nedidelių voratinklių, pasuktų skirtingais kampais, ir visa tai atrodė tartum Hubble specialiai apdorota kosmoso nuotrauka, kurioje susikoncentruota į galaktikų atvaizdavimą. Nepavyko to perteikti. Bet ruduo su rūkais dar tik priešaky, tad gal... Vyliuosi...
O šiaip, kai fotografuoju, vis prisimenu berods Ch.L.Borcheso parašytą mintį, kad visi žodžiai jau seniai sudėlioti į visus įmanomus junginius, tad rašydami/šnekėdami mes tik kartojamės. Fotografuodami, manau, kartojamės dar smarkiau. Kažin, ar juodulio astro su voratinklių galaktikomis iki šiol dar nėra buvę... Anyway, voratinkliams jau atėjo metas, tad... mažumėlę pasikartosiu. smile.gif

user posted image

Ir dar... Mano silpnybė yra sukulinarinta gėlė - Krapas. smile.gif Jei į šią lysvę pamėčius kokių saulakių (o gal saulėgražų?) ir lendrūnų, manau gautųsi šis tas nepakartojamo... augalininkystės srityje. smile.gif

user posted image

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 28 rugpjūčio 2013 - 22:47
Taaaigi deliojuosi as ta savo 12 metru ilgio ir 3 metru ilgio juosta. Su isoriniais, arciausiai sklypo ribos sodintinais augalais kaip ir viskas aisku. Per 12 metru ne ka teprimanevruosi su augalais , kuriu laja +- pusantro metro. Sliapt, sliapt , sliapt ir viskas. arciausiai priekio esanti zemiausia juosta irgi veik aiski. nelabai noriu nusimargint, tai paleisiu keliu rusiu kazka sliauziancio. daugiausia keblumu kelia 2 aukstas- vidurinioji juosta. kazkas, kas turi buti tarp 50-80 cm. aukscio. kol kas be siloku matronu nieko neisgimdau. plius mastau ka galeciau statyt pries sluoletines hortenzijas g.gif kaip jos pacios is saves taip stipriai dainuojancios, norisi neprimargint. galbut kazko zolinio g.gif dali planuojamo sklypo jau nuveleninau,. taip kad darbai jau pradeti- neber kur trauktis. bet kiek daug reiks ''mesos'' uzsodinimui. eina sau doh.gif kadangi tarp krumu bus imesti ir trys spegeciu formos europiniai kukmedziai, gal 2 aukstui imest keleita kadagiu g.gif nes vien daugiametems as tokio ploto fiziskai ir finansiskai neikirsiu doh.gif
Atsakyti
vobla, nelabai sekiau diskusijų anksčiau, tai labai nesigilinau į jūsų situaciją, bet tiesiog perbėgusi mintimis savus gėlynus dar prisiminiau kvietkas, tokias kaip ežiuolės, turiu katžolę, kuri bent jau po dviejų metų stebėjimo atrodo išlaiko vertikalų siluetą, ne taip kaip kitos giminaitės. prie šilokų pas mane kažkokia sora auga, neaukšta, bet kiek pasižiūrėjau tai jų ir visai nemažų yra.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 08 30, 21:02)
vobla, nelabai sekiau diskusijų anksčiau, tai labai nesigilinau į jūsų situaciją, bet tiesiog perbėgusi mintimis savus gėlynus dar prisiminiau kvietkas, tokias kaip ežiuolės, turiu katžolę, kuri bent jau po dviejų metų stebėjimo atrodo išlaiko vertikalų siluetą, ne taip kaip kitos giminaitės. prie šilokų pas mane kažkokia sora auga, neaukšta, bet kiek pasižiūrėjau tai jų ir visai nemažų yra.

Kokia katzole auginate, kad stacia stovi, pas mane Faseno "Six hills giant", tai kazkokia pagulusi, gal lietus kaltas g.gif . Pas leliumai maciau labai grazios katzoles, idomu, kokios ten???
Atsakyti