Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

vi_, gerai kad priminėt miskantą, per kraujalakę visai buvau pamiršusi kad toks yra biggrin.gif , taigis nulėkiau, įsibridau ir suradau, na dėl esamų sąlygų ir vietos stokos jis pas mane stiepiasi į dangų, o užlaužt lapų irgi neturi vietos, bet, prisiminiau, kad kai jį įsigijau 2008 metais, tikrai fotkinau, pasiknisau archyve ir radau, štai

user posted image

šalia zuikiagrikis, bet miskanto lapai matosi ryškiai užlaužti, net ir gana aukštai. tai gal žiūrėk ir pas jus bus tas pats mistinis miskantas smile.gif, beje, labiau užlaužtais lapais pas mane yra 'Kleine Silberspinne' , bet jis gana aštriais, šiurkščiais lapais, pirmasis tuo nepasižymi.

dar Aispra tokį turi, gal ji dar ką pridurs smile.gif
Atsakyti
jot.ka, ačiū už fotoiliustraciją. Panašumo kiek yra, tačiau išmieros ženkliai skiriasi, todėl sunku pasakyti, ar tai tas pats augaliukas. Maniškis pasižymi ypatingu lapų aštrumu ir šiurkštumu, kuriuos gerai įsidėmėjau, nes tai erzino vos prie augaliuko prisilietus. Mačiau šį mistinį miskantuką Vyšniauskų ir Dariaus puslapiuose, tačiau jis ten jau visiškai subrendęs ir nepasakysi, kad būtų pilkos spalvos. Tačiau foto yra apgaulingas dalykas. ‘Kleine Silberspinne‘ šiemet irgi įsigijau, tačiau dar visiškai vaikiško amžiaus, tad jis savo išvaizda ir pasidraskymais veik niekuom nesiskiria nuo kitų 2 naujokų – 'Adagio' ir ‘Yaku Yima‘ – ir atrodo kaip aniedu bjaurieji ančiukai, baugščiai besislepiantys tarp kitų augalų. Nenuostabu, kad norisi turėti išsyk gulbes, smile.gif todėl nesuturėjau ir turguje įsigijau miskantą 'Strictus' (įtaisiau tarp auksialapių katilėlio ir vingiorykštės, kad kiek pridengtų šiuos nuo saulės) ir baisingo dydžio palminę viksvą (gal 10 l vazonike...). Gi dabar jau kelintas kartas ilgesingai nužiūrinėju kažkokią bronzalapę viksvą, bet kadangi pardavėja nežino jos pavadinimo, bijau pirkti. Rasa sakė, o ir internete prirašyta, kad retai kuri iš jų atlaiko mūsų žiemas. Pastaroji gan aukšta, į viršų styrančiais ir neužlinkusiais lapais. Graži man jos spalva, kuria galima subtiliai pagražinti augalyną. Beje, Europos aikštėje lėkštėse sudėliotose klombose, regis, kaip sykis jos ir styro. Čia šiaip užsiminiau, dėl malonios mano dūšiai šiemet atsiradusios tendencijos miesto gėlynuose įpaišyti dekoratyvines žoles.

Ir dar, kiek anksčiau klausiau, kaip atrodo jūsų karpažolė? Man pasidarė aktualu, nes, matyt, tokią pačią apturėjau ir aš.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 02 rugpjūčio 2013 - 09:53
QUOTE(vi_ @ 2013 08 02, 09:31)
Čia toks vienmetis padaras, kurio pavadinimo nežinau, nes jo nežinojo ir Utenos turgaus pardavėja. Šio gėrio prikimšti visi turgūs. Pirkau šį ir dar kitą pilkalapį augaliuką dėl tuščių vietų tarp daugiamečių užkamšymo, kol pastarųjų sodinukai nepadarė to patys. Patinka man pilka spalva, o kai kur jos labai reikia. Bandausi pilkam reikalui ir daugiamečius. Jau kelinti metai turiu Šmito kietį (sausringa vasara ir jį užkniso – kiek išgeltęs), šiemet įsigijau kietį 'Valerie Finnis', kurį pasodinau vietoj turginio įkyruolio, savo landumu ir plitimu pralenkiančio ir garšvą. Rasa sakė, kad ir 'Valerie Finnis' nepėsčias, bet kiek mažiau. Žiūrėsim kaip bus. Na ir pilkavotų miskantų bei lendrūnų šiemet užleidau kapelą, tai su laiku bus to pilkumo.

taip ir pamaniau, kad bus vienmetis. ale uz tolesne liutanija apie kiecius dekui ( deduos info galvon) biggrin.gif buvau parasius, kad susirgau sidabralapiais augalais, bet pries paleidziant eterin nutryniau. ale panasu, kad Jus vis tiek mano minti perskaitet.
ka vadinat pilkavotais miskantais? pas mane siemet nutupe Morning Light. ale dar toks mikroskopinis, kad eraicinai uz ji didesni verysad.gif
Atsakyti
nu ot galva, gi buvau pasiruošus atsakyt apie karpažolę ir pamiršau. tai iš foto tikrai atrodo tą pačią karpažolę turit kaip ir mano. tai bene daugiausiai mano abejonių keliantis augalas. matau, kad nejudinama, su kiekvienais metais ji tikrai gražėja ir tankėja, šiemet ir pavasarį buvo labai graži, ir liepos mėnėsio stadija, kai ji visa tokia minkšta ir puri man be galo patinka, na bet va nušniojo liepos gale liūtys ir vėjai, ir vėl tas pats išsidrėbimas, ne toks nemalonus kaip jauno augalo stadijoje, ale vistiek mane smarkiai erzina, nes gadina patį pirmą planą, kai gėlyne įsisiūbuoja grožis, kemerai, miskantai, lendrūnai, kraujalakės visa taip vešlu, masyvu ir toks išglebęs tvarinys doh.gif nu nepatinka. iš gėlyno tikrai kraustysiu lauk, kažkur, kur po pavasario atgrojimo, nedarkytų vaizdo.

o dėl miskantų, tai mano šitas pirkinys prieš kelis metus nebuvo aštrus. na lauksim sekančios stadijos, žiedų, tada stebėsim spalvą, laiką, paskui lapų spalvos keitimo, jis parausta, kai tuo tarpu ‘Kleine Silberspinne‘ man rodos gelsta, ir žiedynai pilki.
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 08 02, 10:53)
<...>
ka vadinat pilkavotais miskantais? pas mane siemet nutupe Morning Light. ale dar toks mikroskopinis, kad eraicinai uz ji didesni verysad.gif

Turėjau omenyje jau ką tik apkalbėtus 4 miskantus ('Adagio', ‘Yaku Yima‘, ‘Kleine Silberspinne‘ ir ‘Kleine Floridea‘) plius ‘Morning Light‘. Gal nekurie iš jų ne itin pilki, bet tikrai ne žali. Kokio dydžio pas jus ‘Morning Light‘? Nežydi kartais? Manasis, jei tai išties ‘Morning Light‘, kotais pražydo (3 šluotelės jau yra, o dar yra besiruošiančių), nors mūsuose neturėtų to daryti ir dar tokiu sezono metu. Bent jau pas Rasą stovi spakainas kaip turi būti.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 08 02, 11:24)
Turėjau omenyje jau ką tik apkalbėtus 4 miskantus ('Adagio', ‘Yaku Yima‘, ‘Kleine Silberspinne‘ ir ‘Kleine Floridea‘) plius ‘Morning Light‘. Gal nekurie iš jų ne itin pilki, bet tikrai ne žali. Kokio dydžio pas jus ‘Morning Light‘? Nežydi kartais? Manasis, jei tai išties ‘Morning Light‘, kotais pražydo (3 šluotelės jau yra, o dar yra besiruošiančių), nors mūsuose neturėtų to daryti ir dar tokiu sezono metu. Bent jau pas Rasą stovi spakainas kaip turi būti.

oj, ne tikrai nezydi biggrin.gif ans toks , ne kaip nedidukas eraicinas lens.gif ( is daugiameciu.lt) ir pribuvo tik prie koki menesi . bet atrodo puikiai isikabino i gyvenima- jau ilgesniu lapu isleido.
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 08 02, 11:44)
oj, ne tikrai nezydi biggrin.gif  ans toks , ne kaip nedidukas eraicinas lens.gif  ( is daugiameciu.lt) ir pribuvo tik prie koki menesi . bet atrodo puikiai isikabino i gyvenima- jau ilgesniu lapu isleido.

Čia gerą apibūdinimą radot miskantų kūdikėliams – „eraičinai“. smile.gif Tokioje stadijoje jie būva tartum su kūdikių eraičininėmis plaukuosenomis, kurios mažai ką bendro turi su tuom, kas bus išaugus šį amžių.

Prie pilkavotų dar užmiršau paminėti lendrūną 'Owerdam'.
Na, niekas nieko apie bronzaspalves viksvas neparašė, tad... nuėjau į turgų ir nusipirkau 2 rūšių: žemutes fontano formos ir aukštesnes tiesiai styrančiais lapais. smile.gif Papigiai. Beveik veltui. Savaitgaly nufotografuosiu ir pasidemonstruosiu, kas gavosi. Ir dar baltą ežiuolę paėmiau. Jau benešant darban apsižiūrėjau, kad keli jos lapeliai juodomis dėmelėmis išmėtyti. Čia kartais nebus koks, neduok Dieve, virusas? Kas žinot, parašykite prašau. Nes jei virusas, geriau tokios sodybon nė nevežti, nes kitas apkrės.

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 08 02, 13:17)
Čia gerą apibūdinimą radot miskantų kūdikėliams – „eraičinai“. smile.gif Tokioje stadijoje jie būva tartum su kūdikių eraičininėmis plaukuosenomis, kurios mažai ką bendro turi su tuom, kas bus išaugus šį amžių.

Prie pilkavotų dar užmiršau paminėti lendrūną 'Owerdam'.
Na, niekas nieko apie bronzaspalves viksvas neparašė, tad... nuėjau į turgų ir nusipirkau 2 rūšių: žemutes fontano formos ir aukštesnes tiesiai styrančiais lapais. smile.gif Papigiai. Beveik veltui. Savaitgaly nufotografuosiu ir pasidemonstruosiu, kas gavosi. Ir dar baltą ežiuolę paėmiau. Jau benešant darban apsižiūrėjau, kad keli jos lapeliai juodomis dėmelėmis išmėtyti. Čia kartais nebus koks, neduok Dieve, virusas? Kas žinot, parašykite prašau. Nes jei virusas, geriau tokios sodybon nė nevežti, nes kitas apkrės.

turiu itarima, kad kur prie kalvariju dirbate biggrin.gif , nes man tiek laiko reikia i sita turgu issiruost. dar masinos nera kur ten padet, tai atidelioju atidelioju doh.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 08 02, 12:17)
Ir dar baltą ežiuolę paėmiau. Jau benešant darban apsižiūrėjau, kad keli jos lapeliai juodomis dėmelėmis išmėtyti. Čia kartais nebus koks, neduok Dieve, virusas? Kas žinot, parašykite prašau. Nes jei virusas, geriau tokios sodybon nė nevežti, nes kitas apkrės.

pernai tokia taškuota buvo ežiuolė 'Firebird', kitas tos pačios veislės sodinukas vos gaivaliojosi, nunyko. šiemet šita vėl taškuotais lapais, ant gretimai augančių 'Paradoxų' dėmių nematyt. bet' Firebirdą' likviduosiu.
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 08 01, 12:12)
kazkas kito jusu aubretems- gal koks suniukas ant ju teritorija pasizymejo?  pas mane siuo metu jos zalios ir dar zydi pavieniais ziedukais.

Suniukas tai negalejo ant visu taip vienodai smile.gif
Bet cia mano pirmu metu, sejau is seklu, tai siemet dar nezydejo. Ant pokelio parasyta Aubrieta L., daugiau nieko, tai nezinau kas cia per veisle...
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 08 02, 13:20)
turiu itarima, kad kur prie kalvariju dirbate biggrin.gif , nes man tiek laiko reikia i sita  turgu issiruost. dar masinos nera kur ten padet, tai atidelioju atidelioju doh.gif

smile.gif Taip, savo laimei ar nelaimei dirbu 10-15 min. atstumu nuo šio turgaus. Nueinu nusipirkti kokių valgomų gėrybių, tai prasieinu ir per žinomas gėlių/žolelių vieteles. Laimei jau patapau stipriai išranki, tad dažniausiai prasiėjimu viskas ir baigiasi. Tačiau antra vasaros pusė yra pavojingas metas, nes turguje pasirodo dideliausiuose vazonikuose tupintys įmitę žolynai, prieš kuriuos sunku susiturėti. Nusitempti tokį dičkį iki darbo dažnai būna labai keblu...

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 08 05, 10:46)

Kreipiuosi į vilnietes česnakų (tokių gėlių) gerbėjas, - kur Vilniuje juos perkate?

Va tokių http://lambley.com.a...ubsp-pulchellum

turiu dukterinių svogūnėlių, galiu pasidalinti mirksiukas.gif (žydėtų po 2-3 metų)
Atsakyti