Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

Sveikos, merginos 4u.gif Man rūpi, kokias daugiametes galima sodinti nuo dabar iki rudens, o taip pat ir rudenį? Ačiū.
Atsakyti
Pagal taisykles, tai dabar galima tas, kurios anksti pavasarį žydėjo. Vėliau - vasaros viduryje žydėjusias. Svogūninės ir vilkdalgiai - atskira tema.

Tačiau nieko labai blogo neatsitiks, jei lietingu oru bus ir dabar žydinčios persodinamos. Augintos vazonėliuose gali būti sodinamos visą sezoną.
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2013 07 18, 18:32)
Kažkiek žolė vešlesnė auga, bet ne stebuklai. Drėgmės pažiūriu sakyčiau plotelis tarp sauso ir normalaus. Drėgnamėgių augalų tikrai neis sodinti.

Kinines astilbes ir telimos turetu gyventi:)
Atsakyti
QUOTE(ausrazs @ 2013 07 20, 19:29)
Sveikos, merginos 4u.gif Man rūpi, kokias daugiametes galima sodinti nuo dabar iki rudens, o taip pat ir rudenį? Ačiū.

Visas galima smile.gif
O kaip tik dabar irisams geras laikas.
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
planuoju alpinariume irengti laiptukus akmeninius ir juos apsodinti kokia "samanmele" ar bent jau i tarpus tarp "laiptu akmenuku". Ar yra kokia samana ar koks augaliukas besidriekiantis ir nebijantis mindziojimo? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 07 21, 21:25)
Kinines astilbes ir telimos turetu gyventi:)

Ačiū 4u.gif Ir pati šmirinėdama po augintojų puslapius ir vartydama literatūrą prisirašiau kandidatų. Kol kas kreipiau dėmesį tik į augimo sąlygas (saulė tik rytinė ir vakarinė, kitu paros metu pavėsis (maždaug tarp 10-16val.), vidutinis poreikis drėgmei, derlingumui). Taigi:

rasakilos
sinavadai
snapučiai (rūšies ir veislės parinkimas būtų atskiras uždavinys)
didžiažiedės rusmenės
miškinės lelijos
heucheros/heucherelės
daugiametės našlaitės
melsvės
bergenijos
palminės kirgutės (Kirengeshoma palmata)

arunkai (yra ir vidutinio ar ūgio)
astrancijos
plukės (rudenį žydinčios)
draikos (Gillenia trifoliata)
vingiriai

Et, reikia idėją gryninti, kitaip nuskęsiu tuose sąrašuose lotuliukas.gif Dar grįšiu, kai bus kas apčiuopiamesnio mirksiukas.gif

QUOTE(lialkaa @ 2013 07 22, 10:21)
Sveikos 4u.gif
planuoju alpinariume irengti laiptukus akmeninius ir juos apsodinti kokia "samanmele" ar bent jau i tarpus tarp "laiptu akmenuku". Ar yra kokia samana ar koks augaliukas besidriekiantis ir nebijantis mindziojimo?  blush2.gif

O ar dideli tie tarpai bus? Aš esu greta akmenų "perėjos" intarpo gėlyne pasodinusi balzganąjį kurkulį (Paronychia argentea). Tiesa, mes nemindome, ir vietos pasiplėtimui reikia kiek palikt.
user posted image
Atsakyti
leliumai, negryninat idėjos mano asmeninės simpatijos astrancijoms ir vingiriams, nors mūsų dirvožemiai skiriasi stipriai, iš mano kuklios patirties, tiek astrancijai tiek vingiriui reikia daug drėgmės, nors vingirio kojos ir pavėsyje, bet sriaubia jis vandenuką kaip turi būt, kitaip lapai gelsta, tie kurie ant saulės apdega, jei drėgmės gana, klesti ir džiugina. Astrancijas auginu keliose vietose, ten kur pavėsis nuo krūmų ir drėgna - gražios, kur saulėtesnė, bet tuo pačiu ir sausesnė dirva skursta. rasakilos pas mane auga visur, ir visur atrodo gražiai, nepriklausomai nuo sąlygų. o veronikūnų sąraše nėra?smile.gif (vėlgi asmeninės simpatijos smile.gif )
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2013 07 23, 11:35)
O ar dideli tie tarpai bus? Aš esu greta akmenų "perėjos" intarpo gėlyne pasodinusi  balzganąjį kurkulį (Paronychia argentea). Tiesa, mes nemindome, ir vietos pasiplėtimui reikia kiek palikt.
http://mypic.lt/di/3YA5/100_1993.jpg

del tarpu dar nezinau, stengsiuos, kad nebutu dideli doh.gif labai grazi samanele... o kokios prieziuros reikalauja?
aisku specialiai niekas nemindys, bet va yra du pagrandukai ir dar nemazas suo doh.gif
Atsakyti
Ačiū  4u.gif  Ir pati šmirinėdama po augintojų puslapius ir vartydama literatūrą prisirašiau kandidatų. Kol kas kreipiau dėmesį tik į augimo sąlygas (saulė tik rytinė ir vakarinė, kitu paros metu pavėsis (maždaug tarp 10-16val.), vidutinis poreikis drėgmei, derlingumui). Taigi:

rasakilos
sinavadai
didžiažiedės rusmenės
miškinės lelijos
heucheros/heucherelės
daugiametės našlaitės
melsvės
bergenijos

astrancijos
vingiriai

Et, reikia idėją gryninti, kitaip nuskęsiu tuose sąrašuose lotuliukas.gif Dar grįšiu, kai bus kas apčiuopiamesnio  mirksiukas.gif

turiu tokią vietą, kur garažas užstoja pietinę saulę , ten pavasarį ilgiau nei kitur guli sniegas, o vasarą visiškas šėšėlis būna 11-18val.
Todėl balsuočiau už telimą, heucheras, dicentrą eximium, Aruncus aethusifolius (~30cm) biggrin.gif
Atsakyti
Ačiū  4u.gif  Ir pati šmirinėdama po augintojų puslapius ir vartydama literatūrą prisirašiau kandidatų. Kol kas kreipiau dėmesį tik į augimo sąlygas (saulė tik rytinė ir vakarinė, kitu paros metu pavėsis (maždaug tarp 10-16val.), vidutinis poreikis drėgmei, derlingumui). Taigi:

rasakilos
sinavadai
didžiažiedės rusmenės
miškinės lelijos
heucheros/heucherelės
daugiametės našlaitės
melsvės
bergenijos

astrancijos
vingiriai

Et, reikia idėją gryninti, kitaip nuskęsiu tuose sąrašuose lotuliukas.gif Dar grįšiu, kai bus kas apčiuopiamesnio  mirksiukas.gif

Truputi patarsysiu sarasa, jei nieko pries.

Sinavadas tik pavasario ziedams, siaip jau neilgaamzis augalas. Melsves, bergenijos, kirgutes - na joms dregmes tikrai reik. Tai pavesio ir gilaus net pavesio augalai. Apie vingirius ir astrancijas jau parase - pritariu. Gilenijai uztektu dregmes, klausimas kaip su saule. Visgi atviru vietu augalas. Plukems pavesis tinka, klausimas tik del dregmes. Megsta jos dregnesne dirva.

Ne i tema. Sporobolus lietuviskai yra drėbunas, [IGilenia[/I] va - draikos. Fantazijos kalbininkams gal ir uztenka, bet su estetikos jausmu tai kazin kaip ten..
Papildyta:
Is augalu stebejimo:

Esu nusivylus kraujalake` Red Thunder`. Uoliai isgulus. Ant zemes. Visiskai nepriimtina. "Tana", kadangi mazute- stati. Bet kadangi mazute, na ji tokia delikati, kad sakyciau vos ne pakeltoj lysvej ja idant pastebeti arba kazkokioj minimalistinej erdvej. Gal kitos veisles statesnes?
Sucisella inflexa - labai man patikes augalas. Aisku ji greita augti ir plisti, bet prisiderina prie visko (dizaino prasme).
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 07 24, 08:03)

Is augalu stebejimo:

Esu nusivylus kraujalake` Red Thunder`. Uoliai isgulus. Ant zemes. Visiskai nepriimtina. "Tana", kadangi mazute- stati. Bet kadangi mazute, na ji tokia delikati, kad sakyciau vos ne pakeltoj lysvej ja idant pastebeti arba kazkokioj minimalistinej erdvej. Gal kitos veisles statesnes?
Sucisella inflexa - labai man patikes augalas. Aisku ji greita augti ir plisti, bet prisiderina prie visko (dizaino prasme).

ar kraujalakės auga atviroje vietoje? išgulė po šios didelio vėjo savaitės, ar keli metai iš eilės tas pats? pas mane yra ''pink tana'', galvoju jei augtų neturėdama atramos į kaimynus, tikriausiai irgi atsigultų. po metų kitų turėsiu galimybę patikrint, kaip ji auga neatsirėmus į krūmus.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 07 24, 12:08)
ar kraujalakės auga atviroje vietoje? išgulė po šios didelio vėjo savaitės, ar keli metai iš eilės tas pats? pas mane yra ''pink tana'', galvoju jei augtų neturėdama atramos į kaimynus, tikriausiai irgi atsigultų. po metų kitų turėsiu galimybę patikrint, kaip ji auga neatsirėmus į krūmus.

Vejo savaites bus kiekvienais metais Lt:) Jei ji pasisleps uz kitu atsiremus arba gulsis ant zemes, tai kokia nauda? Gulesi ir praeitais, bet i pirmameciu elgesi nekreipiu demesio. Ir nekonkurencinga ji - kur augo tarp rasakilu, tai vos kapanojasi. Sora tarp rasakilu, pvz. daug geriau kabinosi i gyvenima. Nesakau, kad lengvos salygos, bet karalienem vietos ner. Tiesa, gulesi ir auganti gelyno kraste, ir tarp augalu. Bet mes ne apie veju pagaire kalbam kur nei krumelio, nei suaugusiu augalu ner salia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 24 liepos 2013 - 12:37