Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

QUOTE(vi_ @ 2013 07 09, 15:49)
O kur įrodymai? smile.gif
Kokio senumo jūsų Perovskija? Keista, kad maniškės dar nepuola amarai, nes šiemetines veronikas jau užpuolė, o jos nepertoliausiai nuo Perovskija įsitaisiusios. Gal kad skruzdėlynėlio šalia jos nėra, o prie veronikų kaip sykis yra.

irodymai kazkur kompe biggrin.gif net nezinau ar sitam. reiks pasiknisti.
Perovskija pernai rudeni sodinta. velai atsibudo ji man pavasari, gal todel g.gif
bet dabar jau tikrai sustiprejusi, tai tik paplaunu vandeniu amarus truputeli.
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 07 09, 18:57)
irodymai kazkur kompe biggrin.gif  net nezinau ar sitam. reiks pasiknisti.
Perovskija pernai rudeni sodinta. velai atsibudo ji man pavasari, gal todel g.gif
bet dabar jau tikrai sustiprejusi, tai tik paplaunu vandeniu amarus truputeli.

Tai jau pasistenkite prašau surasti. Manau, ne viena aš to laukiu.

O kokį nors progresą nuo praeito rudens Perovskija padarė? Ir dar 1 klausimas – ar pridenginėjote ją žiemą? Juk, kiek pamenu, panašiam Sibire gyvenate kaip ir aš su savo augaliukais. smile.gif
Jau įsiplieskė saulainės ‘Sahin‘s Early Flowered’. Gražiai taip ir gausiai, tačiau... jau ūgis ūgis merginų – visai neliteratūriškas gavosi – kokius 1,3, o ne 1 m siekia. Tas man visiškai nepatinka, nes neįtelpa į turimus sumanymus. Tačiau pernai priešais šias saulaines pasodinta ežiuolė, kuri foto įžūliai lenda į kadrą, peraugo ir peraugėles, nors pernai sėdėjo ramiai sau ne kažin kiek nuo žemės atsiplėšusi ir tylėjo (nežydėjo). Mano suplanuotasis už saulainių būti žoliukas Spodiopogon sibiricus vargu ar besimatytų. Čia jau kokį aukštesnį smailiažiedį lendrūną teks įpaišyti, bet kol kas ten skylė, kurioje laikinai įsitaisė lapiauodegis šio žoliuko giminaitis. Žodžiu, be 2-3 metų stebėjimų, kas ir kaip konkrečioje vietoje auga,... o dar klimato ypatybės..., nuosavų klaidų, neskaitant chrestomatinių, neišvengsi. Ramu. Tik kažko šios vasaros man jau beveik nebereikia, o norisi kitos, kurioje viską padarysiu teisingai ir tiksliai tiksliai it aptiekoj. smile.gif

user posted image

Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 07 09, 14:56)

vakar pakilau nuo komiuterio nespėjus parašyti, kad priešais "lendrūnus" esančiame gėlynėlyje puikiai atrodo mėlynai žydinčių gėlių ir priekyje augančių varpinių "šuorai". "Kabina" akis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 11 liepos 2013 - 09:36
Šiandien turguje nusipirkau prakutusį miskantą, atseit, Floridea (matyt, Kleine Floridea turėta omeny). Nesusiturėjau, nes čia gi tas pats, kuris egzistuoja tik LT, ir apie kurį čia buvo ne sykį prakalbta, o nekurios iš mūsų jį net ir turi bei čia parodė – nu gražuolių gražuolis, ypač rudenį, kai pasidabina įvairiomis spalvomis... smile.gif Pernai pas tą pačią moteriškę pirkau miskantą, apvadintą Nana (šiaip jau nėr tokios veislės), kurį pervadinau į a la Morning Light (dėl didelio panašumo), tačiau dabar teks galvoti dar kitą vardą, nes jis jau susiruošė žydėti, kuo Morning Light mūsų šalyje neužsiima.

Jei ne nežinomas vardas, o todėl neprognozuojama ateitis, šiaip jau šiuo pirkiniu nesiskundžiu – pernai pasodintas augaliukas yra pasiekęs išmierą, kurios perkant sodinukus, dažniausiai žymiai skūpesnius, iš patikimų augintojų, reikėtų laukti gal 2-3 metus. Įdedu noname‘o foto, gal kuri visgi jį atpažinsite. Daug daug ačiū būtų už tai.

Bendras vaizdas:

user posted image

Vaizdas iš arčiau, kuriame matosi susuktas žiedas:

user posted image

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 07 11, 14:05)
Šiandien turguje nusipirkau prakutusį miskantą, atseit, Floridea (matyt, Kleine Floridea turėta omeny). Nesusiturėjau, nes čia gi tas pats, kuris egzistuoja tik LT, ir apie kurį čia buvo ne sykį prakalbta, o nekurios iš mūsų jį net ir turi bei čia parodė – nu gražuolių gražuolis, ypač rudenį, kai pasidabina įvairiomis spalvomis... smile.gif Pernai pas tą pačią moteriškę pirkau miskantą, apvadintą Nana (šiaip jau nėr tokios veislės), kurį pervadinau į a la Morning Light (dėl didelio panašumo), tačiau dabar teks galvoti dar kitą vardą, nes jis jau susiruošė žydėti, kuo Morning Light mūsų šalyje neužsiima.

Jei ne nežinomas vardas, o todėl neprognozuojama ateitis, šiaip jau šiuo pirkiniu nesiskundžiu – pernai pasodintas augaliukas yra pasiekęs išmierą, kurios perkant sodinukus, dažniausiai žymiai skūpesnius, iš patikimų augintojų, reikėtų laukti gal 2-3 metus. Įdedu noname‘o foto, gal kuri visgi jį atpažinsite. Daug daug ačiū būtų už tai.

Bendras vaizdas:

Cia vis dar gali buti `Morning Light`, nes pernai maniskis irgi kelias sluoteles isstenejo.

Man rodos knyga "Planting: a new perspective" atsakytu i jusu kai kuriuos klausimus. Pvz. apie monardas. Pamenu pernai buvo toks klausimas. Jos yra ilgaamzes, taciau keliaujancios. T. y. jos pabega is savo vietos ir iesko kur issikurti. Jei salygos tinkamos- kuriasi, bet jei ne - tada atrodo, kad jos nera ilgaamzes. Tai atsako i klausima kodel jos 'pas visus' elgiasi skirtingai.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 07 09, 22:18)
Tai jau pasistenkite prašau surasti. Manau, ne viena aš to laukiu.
-----------------

O kokį nors progresą nuo praeito rudens Perovskija padarė? Ir dar 1 klausimas – ar pridenginėjote ją žiemą? Juk, kiek pamenu, panašiam Sibire gyvenate kaip ir aš su savo augaliukais. smile.gif

Nerandu doh.gif tai, kad nerandu situ nuotrauku- dar labai dzin... bet as neberandu gal metu laiko papkiu su seimos nuotraukom doh.gif laiks nuo laiko jos pas mus kopijuojamos ir sukeliamos ir atskirai tam gyvenanti kieta diska. jau kuris laikas negalejau surasti, maciau, kad truksta, bet maniau cia vyriskis ka sutvarke. uzklausiau- sako nieko nezinau... jeigu vaikai istryne- nu labai nemalonu unsure.gif gal vyras dar atkapstys kazka, kai tures laiko, gal tik as ziopla nerandu g.gif
-------------
nu neblogai, neblogai Perovskija, pernai pirkau dvieju sakeliu- siemet jau cielos penkios. dailus krumukas. pas mane Perovskia 'Little Spire'- neauksta, tai gyvena rozyne ir ziemai gavo ta pati meniu: gabala agropleveles ir eglisake ant galvos...
-------------
siaubingai ''panizo'' ir niekaip negaliu atgaminti vienos cia kadais ( o kad bent atsiminciau kurioje temoje doh.gif ) apkalbeto augalo. labai panasus i siauralape karpazole. Rudeni buna geltonas. pamenu is kalbos- pas Rasa jis auga, bet buvo apkalbeta, tikrojo grozio LT neatskleidzia. bet vis tiek rupi. kakzas panasaus augdavo soduose pas tevus, kai eidavom pasivaiksciot matydavau auksinius sabakstynus patvoriuose. gal tai buvo ta karpazole tik gerai imitus, o gal visgi kazkas kito. vis mastau, kad labai tiktu ne vienas toks suoras pas mane g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vobla: 12 liepos 2013 - 15:20
QUOTE(vobla @ 2013 07 12, 15:51)
Nerandu doh.gif  tai, kad nerandu situ nuotrauku- dar labai dzin... bet as neberandu gal metu laiko papkiu  su  seimos nuotraukom doh.gif  laiks nuo laiko jos pas mus kopijuojamos ir sukeliamos ir atskirai tam gyvenanti kieta diska. jau kuris laikas negalejau surasti, maciau, kad truksta, bet maniau cia vyriskis ka sutvarke. uzklausiau- sako nieko nezinau... jeigu vaikai istryne- nu labai nemalonu unsure.gif  gal vyras dar atkapstys kazka,  kai tures laiko, gal tik as ziopla nerandu g.gif
-------------
nu neblogai, neblogai Perovskija, pernai pirkau dvieju sakeliu- siemet jau cielos penkios. dailus krumukas. pas mane Perovskia 'Little Spire'- neauksta, tai gyvena rozyne ir ziemai gavo ta pati meniu: gabala agropleveles ir eglisake ant galvos...
-------------
siaubingai ''panizo'' ir niekaip negaliu atgaminti vienos cia kadais ( o kad bent atsiminciau kurioje temoje doh.gif ) apkalbeto augalo. labai panasus i siauralape karpazole. Rudeni buna geltonas. pamenu is kalbos- pas Rasa jis auga, bet buvo apkalbeta, tikrojo grozio LT neatskleidzia. bet vis tiek rupi. kakzas panasaus augdavo soduose pas tevus, kai eidavom pasivaiksciot matydavau auksinius sabakstynus patvoriuose. gal tai buvo ta karpazole tik gerai imitus, o gal visgi kazkas kito. vis mastau, kad labai tiktu ne vienas toks  suoras pas mane g.gif

Gaila, kad neradote, bet gi ruduo jau artėja, tad bus proga parodyti atšviežintą grožį.
Ačiū už info dėl Perovskija. Džiugu, kad tokia spartuolė. Bet dar klausimukas liko - o pridengtos šakelės nenušalo? Ar čia panašus variantas kaip su budlėjom, juoduliais šeivamedžiais, mandrosiomis hortenzijomis ir pan. - nušąla, tada leidžia naujas šakas ir su kiekvienais metais vis daugiau?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 07 12, 16:53)

Ačiū už info dėl Perovskija. Džiugu, kad tokia spartuolė. Bet dar klausimukas liko - o pridengtos šakelės nenušalo? Ar čia panašus variantas kaip su budlėjom, juoduliais šeivamedžiais, mandrosiomis hortenzijomis ir pan. - nušąla, tada leidžia naujas šakas ir su kiekvienais metais vis daugiau?

deja, nezinau kaip jos elgiasi. gal papasakos kaip, kuri ilgiau su jomis gyvena. pas mane tai nusalo sakeles- is naujo krumukas atzelinejo. bet esu macius auksta perovskija, tai atrode sumedeje tos sakos. negaletu taip per viena sezona g.gif
---------------
o taip, sitos 4u.gif
tai kas tada ten pas tevus soduose geltonuodavo g.gif atrode va butent taip. kiba reiks rudeniop nuvaziuot apsizvalgyti. bet jau siemet bevaiksciodama pastebejau, kad sodai ten keicia savo veida. ir augmenija jau kita dominuoja. kazin ar berasiu g.gif
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 07 12, 15:51)
Nerandu doh.gif  tai, kad nerandu situ nuotrauku- dar labai dzin... bet as neberandu gal metu laiko papkiu  su  seimos nuotraukom doh.gif  laiks nuo laiko jos pas mus kopijuojamos ir sukeliamos ir atskirai tam gyvenanti kieta diska. jau kuris laikas negalejau surasti, maciau, kad truksta, bet maniau cia vyriskis ka sutvarke. uzklausiau- sako nieko nezinau... jeigu vaikai istryne- nu labai nemalonu unsure.gif  gal vyras dar atkapstys kazka,  kai tures laiko, gal tik as ziopla nerandu g.gif
-------------
-------------
siaubingai ''panizo'' ir niekaip negaliu atgaminti vienos cia kadais ( o kad bent atsiminciau kurioje temoje doh.gif ) apkalbeto augalo. labai panasus i siauralape karpazole. Rudeni buna geltonas. pamenu is kalbos- pas Rasa jis auga, bet buvo apkalbeta, tikrojo grozio LT neatskleidzia. bet vis tiek rupi. kakzas panasaus augdavo soduose pas tevus, kai eidavom pasivaiksciot matydavau auksinius sabakstynus patvoriuose. gal tai buvo ta karpazole tik gerai imitus, o gal visgi kazkas kito. vis mastau, kad labai tiktu ne vienas toks  suoras pas mane g.gif

amsonia hubrichtii?
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 07 12, 23:02)
amsonia hubrichtii?

taip, sita.
dar klausimas- ar ji galejo but paplitus Lietuvoje pries gerus 20 metu? g.gif ar as tik miraza vaikausi g.gif bet augdavo patvoriuose, gelynu pakrasciauose kazkas labai panasaus- augumo plius minus iki keliu ir rudeni ryskiai ryskiai geltonuodavo...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vobla: 13 liepos 2013 - 08:45
QUOTE(smth1 @ 2013 07 12, 09:49)
Cia vis dar gali buti `Morning Light`, nes pernai maniskis irgi kelias sluoteles isstenejo.

Man rodos knyga "Planting: a new perspective" atsakytu i jusu kai kuriuos klausimus. Pvz. apie monardas. Pamenu pernai buvo toks klausimas. Jos yra ilgaamzes, taciau keliaujancios. T. y. jos pabega is savo vietos ir iesko kur issikurti. Jei salygos tinkamos- kuriasi, bet jei ne - tada atrodo, kad jos nera ilgaamzes. Tai atsako i klausima kodel jos 'pas visus' elgiasi skirtingai.

Ačiū už nuomonę. Taip, savo stotu itin panašus į ML. Kol kas. Pažiūrėsim, kaip bus po metų dviejų. Dėl žiedų, - tai vėlyvas pavasaris ir karšta vasara tiek visko pripainiojo, kad dalykai, kuriuos dabar regi gali pasilikti nepakartojamais. Kai pirkau šį augaliuką, jis buvo su 2 žiedais, tačiau tai buvo veik rudens pradžia + gyvenimas vazonike. Gi dabar turime vasaros pirmąją pusę ir knyginius pažadus žydėti rudenį. O kada jis pas jus išvargo tuos žiedelius?
Dėl augaliukų elgesio, - tai taip, knygos gali paaiškinti tipinius augaliukų poelgius, tačiau yra ir netipiniai. Monardų elgesys yra tipiškai-logiškas (jei esi matęs aviečių ar vėžlūnių gyvenseną), todėl jį galima sugalvoti ir paaiškinti. Aišku, daug keistenybių galima nurašyti ant šiųmetinio klimato ypatumų, tačiau, kodėl per mažiau nei metrą vienodame dirvožemyje bei tuo pačiu metu susodintos 2 rūšių saulainės elgiasi skirtingai – viena, ‘Sahin‘s Early Flowered’, veik 30 cm viršija standartinį aukštį, o kita, ‘Rubinzwerg’, - apie 10 cm jo nesiekia, sunku suvokti ir vargu ar knygos tai paaiškintų. Jau nekalbant apie vienos rūšies šluotsmilgių, pasodintų 30 cm atstumu, absoliutų smilgų nepanašumą. Nebent tarp jų irgi yra vyrai bei moterys... smile.gif

QUOTE(vobla @ 2013 07 12, 17:15)
<...> gal papasakos kaip, kuri ilgiau su jomis gyvena <...>

Gal... O jums labai ačiū už apšvietimą.

user posted image

Šilokai už grotų

user posted image

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 07 13, 10:21)
Ačiū už nuomonę. Taip, savo stotu itin panašus į ML. Kol kas. Pažiūrėsim, kaip bus po metų dviejų. Dėl žiedų, - tai vėlyvas pavasaris ir karšta vasara tiek visko pripainiojo, kad dalykai, kuriuos dabar regi gali pasilikti nepakartojamais. Kai pirkau šį augaliuką, jis buvo su 2 žiedais, tačiau tai buvo veik rudens pradžia + gyvenimas vazonike. Gi dabar turime vasaros pirmąją pusę ir knyginius pažadus žydėti rudenį. O kada jis pas jus išvargo tuos žiedelius?
Dėl augaliukų elgesio, - tai taip, knygos gali paaiškinti tipinius augaliukų poelgius, tačiau yra ir netipiniai. Monardų elgesys yra tipiškai-logiškas (jei esi matęs aviečių ar vėžlūnių gyvenseną), todėl jį galima sugalvoti ir paaiškinti. Aišku, daug keistenybių galima nurašyti ant šiųmetinio klimato ypatumų, tačiau, kodėl per mažiau nei metrą vienodame dirvožemyje bei tuo pačiu metu susodintos 2 rūšių saulainės elgiasi skirtingai – viena, ‘Sahin‘s Early Flowered’, veik 30 cm viršija standartinį aukštį, o kita, ‘Rubinzwerg’, - apie 10 cm jo nesiekia, sunku suvokti ir vargu ar knygos tai paaiškintų. Jau nekalbant apie vienos rūšies šluotsmilgių, pasodintų 30 cm atstumu, absoliutų smilgų nepanašumą. Nebent tarp jų irgi yra vyrai bei moterys... smile.gif
Gal... O jums labai ačiū už apšvietimą.

Sutikciau jei tai butu 5 metu stebejimo rezultatas. Jie gi jauni augalai, apie tipiskuma/netipiskuma dar anksti spresti. Be to, kiekviena veisle turi skirtinga augumo potenciala. Gali buti, kad Rubizwerg'o jis- gerokai mazesnis. O tokiu riebiu monardu dar nei vienas metais pas save nemaciau. Ir tokio ryskumo.. Kiekvieni metai vis kitokie, ir augalai siek tiek skiriasi savo isvaizda. Miskantas isvargino ziedelius panasiu metu kaip ir kitos veisles miskantas. O ar as klystu, ar taip anksti nei soros, nei melvenes nepradedavo zydet? Abejos jau kelia ziedus. Tiesa soru tik 1 veisle kelia. Sluotsmilgiu nepanasuma aiskinciau sumaisytom veislem;)

Papildyta:
QUOTE(vobla @ 2013 07 13, 09:43)
taip, sita.
dar klausimas- ar ji galejo but paplitus Lietuvoje pries gerus 20 metu? g.gif  ar as tik miraza vaikausi g.gif  bet augdavo patvoriuose, gelynu pakrasciauose kazkas labai panasaus- augumo plius minus iki keliu ir rudeni ryskiai ryskiai geltonuodavo...

Negalejo, tai Lt neendemiskas augalas. Bet kazkas panasaus matyt auga.
Atsakyti