Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

Ech, koks grozis 3-5 nuotraukos wub.gif
http://thebressingha...ational-design/
minimalius kiekis augalu ir taip graziai spalvom suzaista...
Atsakyti
Kalistegijos

user posted image
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2013 06 17, 13:22)
Būtinai įdėkite rūgties foto 4u.gif , nes šio augaliuko žydėjimas jau pradeda žavėti  wub.gif

Čia rūgtis Taurus pernai spalio vidury, o žydėti pradėjo birželio pabaigoje.

user posted image

user posted image

Baltukę gal jot.ka parodys, nes neturiu tokios, nors jau baudžiausi turėti... Šiemet užsisakiau 'Superba', bet kol kas negavau dar.

Atsakyti
Jei niekas nepademonstruos, kaip atrodo nuosavame gėlyne aukščiau paminėtos, bet neparodytos rūgtys, tai nors tiek:

Persicaria amplexicaulis 'Alba'

Persicaria bistorta 'Superba'

Linkiu įsimylėti! smile.gif

Atsakyti
mano baltukė turėtų būti tokia, gigantė smile.gif http://www.daugiamet...n...5&Itemid=58
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 18, 10:20)
Jei niekas nepademonstruos, kaip atrodo nuosavame gėlyne aukščiau paminėtos, bet neparodytos rūgtys, tai nors tiek:

Persicaria amplexicaulis 'Alba'

Persicaria bistorta 'Superba'

Linkiu įsimylėti! smile.gif

isimylet galiu, bet meile nebus abipuse sausam mano smeliuke...
parodoj tripenau tripenau apie viena zemauge kilimeliu besidriekiancia, nu bet pagailejau augalo.
kada nors ateis jos ir i mano kiema, nes pamazu pamazu keiciasi visas mikroklimatas sklype: medziai auga, daugiau seselio, daugiau dregmes, dirvozemis pamazu darosi derlingesnis. netgi sraigiu jau 5 vienetus turim! juodasis strazdas irgi pirmi metai kaip isdriso pas mus lankytis. dar per desietkas metu ir smelio dykyne pamazu pavirs i uksminga pavesinga soda klesinti soda... uzsisvajojau biggrin.gif
Atsakyti
Vobla, graži vizija, labai panaši į mano biggrin.gif . tik šiandien aš jau gerai pasijutau, įsibridau į vidurį gėlyno apipešt piktžolių, atsistoju, lendrūnai mano ūgio, vingiris dar didesnis biggrin.gif , kaip man tai patinka wub.gif

na ir svarbiausi atradimai(kai ilgai negali prieit paravėt, vėliau šį tą atrast galima) - apie vingirio sėjinukus rašiau, bet kitą klausimą turiu, ar rūgtis persicaria 'Taurus' sėjasi?? nes jei tai šakninės atžalos, tuomet darosi įdomu, ar jis tikrai nėra plačiai plintantis, spėjami sėjinukai maždaug 0,7m atstumu nuo motininio kero? vi_, jūs auginat, gal kažkokių panašių atradimų esat padarius?
ir dar man rodos radau labai daug sėjinukų šiloko 'Autumn joy', bent jau taip manau, nieko kito toje vietoje tiek gausiai vaškiniais lapeliais neauginau.

Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 06 18, 12:03)
na ir svarbiausi atradimai(kai ilgai negali prieit paravėt, vėliau šį tą atrast galima) - apie vingirio sėjinukus rašiau, bet kitą klausimą turiu, ar rūgtis persicaria 'Taurus' sėjasi?? nes jei tai šakninės atžalos, tuomet darosi įdomu, ar jis tikrai nėra plačiai plintantis, spėjami sėjinukai maždaug 0,7m atstumu nuo motininio kero? vi_, jūs auginat, gal kažkokių panašių atradimų esat padarius?
ir dar man rodos radau labai daug sėjinukų šiloko 'Autumn joy', bent jau taip manau, nieko kito toje vietoje tiek gausiai vaškiniais lapeliais neauginau.

Su sėjinukais pasidaryti patirties man nesigauna, nes neturiu žalio supratimo, kaip kokie nors augalai kūdikystės stadijoje atrodo, o raviu piktžoles, vos prasidėjus jų vaikystei. Šiemet buvo kilęs įtarimas, kad galbūt porą kraujalakių vaikučių išroviau, tačiau tokius pačius lapukus turi ir viena man gerai pažįstama piktžolė. Be to, Rasa mane būtų įspėjusi, jei kuris augaliukas turėtų savybę sėtis. Tad ramu kaip ir. Kas dėl rūgties ‘Taurus‘, tai kaip pernai minėjau, buvau pastebėjusi, kad keliose vietose, kur ji buvo prisiplojusi prie žemės, įvyko silpnesnis/stipresnis įsišaknijimas. Šį pavasarį, kai rūgtis pradėjo želti, patikrinau, kiek savarankiškų atžalų kyla saulės link. Neskaičiavau štukomis, bet tikrai daugiau nei 3, t.y. kiek jų buvo pernai pasodinta. Tačiau visi vaikeliai arčiau mamkos įsitaisę, o ne ant nutolusių stiebų.
Kitais metais turėsiu bėdos su dvimete Angelica gigas, nes jos vaikeliai nuo garšvos, kurios pas mus netrūksta, niekuom nesiskiria, tad pradžioje turėsiu puoselėti ir vieną, ir kitą... sad.gif

Labai meiliai rašote apie vingirį, tačiau galėtumėte ir išsamiau bei su iliustracijomis apie jį papasakoti. Jis iš griozdų berods? Šiuo metu suku galvą, ką daryti su į tamsųjį gėlyną įsibridusiomis stulpo kojomis. Kol žiūrėjau į jas iš verandos, tarsi jų nemačiau, o kai dabar išvydau foto, atsirado noras jas kaip nors padabinti. Galbūt vingiris yra vienas iš variantų. Dar pagalvoju apie ką nors vijoklinio, tačiau apie šio tipo augaliukus išvis neturiu jokio supratimo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 18 birželio 2013 - 13:45
tai va ir pas mane su sėjinukais taip būdavo, matyt viską išravėdavau per daug nesigilindama, dabar gi pamačiau, kad visas gėlynas pilnas kraujalakės, bet tikrai rūšinės, nes radau ir jau praaugusių , lapija tikrai nedekoratyvi. vingirio vaikučius dabar puoselėsiu, nes dar kol kas tokie kūdučiai, bet žiūrint į mamytę visai smagu darosi, kaip jį pademonstruot neįsivaizduoju, čia kaip pernai su melvene, netelpa į kadrą visa, gabalais nei šis nei tas smile.gif. Rasa minėjo, kad jis ne iš sparčiai besidauginančių, pernai tik vienas stiebas buvo, šiemet šalia yra ir antras, tai kol kas kūdai, kai sužydės bandysiu nufotografuot. Kaip suprantu, tai jis aukštas augalas, daug vietos į plotį neužima, tiek kiek jo lapai į šonus žiūri, o visas grožis turėtų išsiskleist sužydėjus, patapti puriu debesėliu.
Atsakyti
Dėl vingirio pradedu kažką prisiminti... Prieš porą metų, kai buvau pas Rasą pasiimti gėliukų, užstrigau prie kompozicijos, kurioje aplink juodulį šeivamedį puikavosi vienas už kitą nuostabesni griozdai, iš kurių prisimenu 2 rūšių veronikūnus ir vingirį (Elin). Pagal išmieras didįjį veronikūną ('Fascination') jau sunku buvo bepavadinti gėle, nes tai greičiau buvo krūmas, o vingiris labiau panešėjo į medį. Kompozicija paliko didelį įspūdį, tačiau Rasos bloger‘yje į jokią foto visa netilpo – tik gabalais. Gaila. Manau, kad ir pas jus tik kažkas panašaus gautųsi. O gal ir ne – gal pvz. pasimatytų, kaip vingiris atrodo gėlyne iš toliau.

Atsakyti
Pradedu po truputį planuotis naują didelį gėlyną. Ilgis gali būti koks tik noriu, plotis taip pat smile.gif Noriu apželdinti 30 m sklypo kraštinę biggrin.gif Gėlynas žiūrimas pagrinde iš vienos pusės, nes kita remtųsi į tvorą. Juostą prie tvoros būtinai reikia želdinti medžiais/krūmais, nes vaizdas už tvoros negražus - senų statybų griuvėsiai, virstantys džiuglėmis. Krūmynai užstotų pietvakarių saulę. Prieš krūmus dėliočiau gėlyną ir gautųsi plati želdinama juosta. Norisi, kad būtų daug smilgų. Kadangi tai vakarojimo erdvė ir pavakare ten gaunasi daugiau šešėlių, galvoju apie baltą smilgų sodą. Kaip jums tai skamba? Daugelis smilgynų paprastai derinami su gana išraiškingų spalvų augalais g.gif Bet pavasarinis lendrūnų baltumas mane taip veža, kad visai pasirinkčiau baltumą pagrindine tema. Kitas svarbus klausimas, ką reikia žinoti planuojant želdinimą juostomis (pvz., kaip čia http://www.zaliaviet...ails.php?id=16)? Kokio dydžio grupės būtų logiškos namų, o ne viešai erdvei?
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2013 06 19, 07:37)
Pradedu po truputį planuotis naują didelį gėlyną. Ilgis gali būti koks tik noriu, plotis taip pat smile.gif Noriu apželdinti 30 m sklypo kraštinę biggrin.gif  Gėlynas žiūrimas pagrinde iš vienos pusės, nes kita remtųsi į tvorą. Juostą prie tvoros būtinai reikia želdinti medžiais/krūmais, nes vaizdas už tvoros negražus - senų statybų griuvėsiai, virstantys džiuglėmis. Krūmynai užstotų pietvakarių saulę. Prieš krūmus dėliočiau gėlyną ir gautųsi plati želdinama juosta. Norisi, kad būtų daug smilgų. Kadangi tai vakarojimo erdvė ir pavakare ten gaunasi daugiau šešėlių, galvoju apie baltą smilgų sodą. Kaip jums tai skamba? Daugelis smilgynų paprastai derinami su gana išraiškingų spalvų augalais g.gif Bet pavasarinis lendrūnų baltumas mane taip veža, kad visai pasirinkčiau baltumą pagrindine tema. Kitas svarbus klausimas, ką reikia žinoti planuojant želdinimą juostomis (pvz., kaip čia http://www.zaliaviet...ails.php?id=16)? Kokio dydžio grupės būtų logiškos namų, o ne viešai erdvei?

Po 16 nereik skliaustuko (norint kad atidarytu nuoroda).
Na manau, jei pasipiestum namu valda su namo ir kitais statiniais, jau esanciom augalu grupem, nusibreztum 30m ilgio krastine, norima ploti, tada ir pasimatytu kokios proporciskai turetu buti juostos, idant bendrame kontekste logiskai atrodytu:)
Atsakyti