Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės VII tema. Ir vėl pavasaris

QUOTE(Žirafa 911 @ 2013 06 16, 21:59)
Aš sužavėta  thumbup.gif  kokie grožiai  thumbup.gif  pamėgsiu šitą blogą  mirksiukas.gif

Ačiū, bet žiūrint nuotraukas visada reikia turėti galvoje, kad jose nemažai apgaulės biggrin.gif Nuotraukoje dažniausiai būna paieškota gražiausio įmanomo kampo ir stengiamasi neparodyti visko, kas šią akimirką yra negražu.
Atsakyti
merginos, o kur perkate ivairiu katzoliu ir salaviju seklas?
siemet siunciausi is estu, bet nusivyliau. data ant seklu pakeliu i pabaiga, o ir daigumas visai prastas. katzoles sejau per tris kartus, vis maniau, kad gal dygimo salygos prastos, bet nei viena nesudygo. salaviju irgi tik viena rusis sudygo... daigais pirkti, kai pas mane tokie plotai- per brangu... kaip jus atnaujinate savo salaviju ir katzoliu plotus? is savu seklu, kero dalijimu ar dar kaip?
pirkau kelis salaviju daigus mugeje gelyno priekiui. prasiau mazu, zemaugiu, nu bet... tokio mazumo neisivaizdavau unsure.gif pats augalas degtuku dezutes aukstumo ir tiek pat dar ziedai uzima. gaila nepaklausiau veisles- ar cia jiems pas mane taip nepatiko ar jie realiai ir bus tokio augumo kaip bonsai g.gif
Atsakyti
vobla, kas dėl katžolės 'Walker's Low', tai nusipirkus 2 nedickus sodinukus, po metų turėjau 2 didžiulius griozdus, kuriuos galima buvo dalyti į kokias 4-6 dalis kiekvieną. Taigi dar po metų jau turėtumėte 8-12 griozdų, kurie sudarytų masę, matomą ir iš palydovo. smile.gif Su šalavijais tik šiemet pradėjau žaisti, tad negaliu pasakyti, kas ir kaip.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vi_: 17 birželio 2013 - 08:55
QUOTE(vi_ @ 2013 06 17, 09:53)
vobla, kas dėl katžolės 'Walker's Low', tai nusipirkus 2 nedickus sodinukus, po metų turėjau 2 didžiulius griozdus, kuriuos galima buvo dalyti į kokias 4-6 dalis kiekvieną. Taigi dar po metų jau turėtumėte 8-12 griozdų, kurie sudarytų masę, matomą ir iš palydovo. smile.gif Su šalavijais tik šiemet pradėjau žaisti, tad negaliu pasakyti, kas ir kaip.

is ko pirkote sita katzole? is rasos? g.gif
nu jei kelis kerus gaila skaidyti, tai nieko blogo tada ir pirkti...
Atsakyti
QUOTE(vobla @ 2013 06 17, 09:59)
is ko pirkote sita katzole? is rasos? g.gif
nu jei kelis  kerus gaila skaidyti, tai nieko blogo tada ir pirkti...

Taip, prieš 2 metus liepos mėnesį pirkau pas Rasą. Tiesą sakant, pirkau 1 sodinuką ir sudraskiau jį į 3 gabalus (1 draugei palikau). Rugpjūčio pabaigoje jau buvo į ką žiūrėti, o spalio mėn. po šalnų jos atrodė it naujos. smile.gif Prieš metus dviejų man jau buvo per daug – jos užgožė visus kaimynus gero pusmetrio spinduliu, o parišinėjimai tik iš dalies gelbėjo reikalą, tad 1 iškasiau ir padovanojau labiausiai dėl jų grožio verkusiai moteriškei.

Atsakyti
Vis rašote apie katžolę - ar katinai jų "nemyli" ax.gif Jau turiu pora aktinidijų, tai kaimynų katinų nespėju gaudyti doh.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2013 06 17, 10:36)
Vis rašote apie katžolę - ar katinai jų "nemyli" ax.gif  Jau turiu pora aktinidijų, tai kaimynų katinų nespėju gaudyti doh.gif

Pas mus nakčia dažnai užklysta kaimynų katinas, tačiau nepastebėjau, kad katžolė būtų kaip nors pamylėta. Tiesa, jis atvyksta kitais reikalais – maitinimosi (šunies bliūdus išvalo, užkastas žuvų atliekas atsikasa), tad gal neturi laiko gėlynų apžiūrinėjimui, nes suktis tenka greitai, kol šuva iš namų neišlėkė. Turima katžolė turi specifinį kvapą, bet galgi ne tą, dėl kurio bent jau Amerikoje yra sodinamos katžolių plantacijos bei daromi kačių gyvenimo priedai.
O kuom kačių meilė aktinidijoms pasireiškia?

Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 17, 10:14)
Taip, prieš 2 metus liepos mėnesį pirkau pas Rasą. Tiesą sakant, pirkau 1 sodinuką ir sudraskiau jį į 3 gabalus (1 draugei palikau). Rugpjūčio pabaigoje jau buvo į ką žiūrėti, o spalio mėn. po šalnų jos atrodė it naujos. smile.gif Prieš metus dviejų man jau buvo per daug – jos užgožė visus kaimynus gero pusmetrio spinduliu, o parišinėjimai tik iš dalies gelbėjo reikalą, tad 1 iškasiau ir padovanojau labiausiai dėl jų grožio verkusiai moteriškei.

dekui uz atsakyma. perspektyva dalinti kerus pasirode tikrai gundanti... belieka tik motininiu augalu susieskoti...
-----------
iveikem pagaliau kamazo dydzio akmenu kruva slaite. beliko ''tik'' iskasti nederlinga zeme numatytame plote, privezti kiek derlingesnes ir apibegti juodu plastiku apie pakrascius. nu ir jau turesiu kokius 7m2 sodinimui. bet puse darbo jau tikrai padaryta. ir ko gero sunkiausio. nuo svorio dalis akmenu buvo ispausta i zeme, tai kuri laika uzsiemiau archeologiniais kasinejimais doh.gif tuo paciu papildem ir vyresneles fosiliju kolekcija biggrin.gif taip jau buna, kai kuriesi zvyro karjere biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2013 06 14, 22:04)

Bet mano gėlynuose, priešingai nei jūsiškiuose, visiškas išprotėjimas nuo spalvų tongue.gif Dėliojuosi planus, kaip tų spalvų mažinsiu biggrin.gif Ataskaita, kas ir kaip žydi čia: http://nesnausk.org/...-day-june-2013/

na Aispra, kaip visuomet, parodo daug nuostabių kadrų, malonumas ganyt akis po jūsų išprotėjusius nuo spalvų gėlynus smile.gif

QUOTE(leliumai @ 2013 06 15, 09:28)
Pastaruoju metu taip pat galvoju apie augalynų dekorayvumo intensyvumo kitimą.

Pati linkstu link tokių išvadų, kad nėra prasmės kurti nuo pavasario iki rudens "su kažkuo žydinčiu" augalyną (bent jau tokiems mėgėjams kaip aš). Gaunasi per didelė gėlių įvairovė, o superinio efekto kuriuo nors metu irgi sunku pasiekti, nes net jei skiri kažkokiam deriniui nemenką visumos plotą, tai likusios dalies marmaliukas, turintis užtikrinti patrauklumą likusiu sezono metu, kelia "triukšmą" ir trukdo gėrėtis reginiu.

Tai ką tada kurti? Manau, kad iš esmės neapsikraunant per didele augalų įvairove, galima vienam gėlynui priskirti 2 top-laikus. Kitu sezono laiku - keliauti gėrėtis kitu augalynu smile.gif T.y. tai, ką smth1 įvardina kaip nemažo sodo privalumu. Konkrečiai žiūrint per savo kiemo prizmę - grubiai tariant turiu 2 augalynų zonas - vidinio kiemelio ir tolimesnės zonos. Vidinis kiemelis orientuotas į birželį (snapučiai+alūnės) bei rugpjūtį-rugsėjį (šluotelinės hortenzijos, šilokai, varpiniai, OT lelijos). Tolimesnės zonos augalynas ankstyvam birželiui (sibiriniai vilkdalgiai + katžolės 'Walker's Low' + citrininės viendienės + sidabrakrūmiai) bei vasaros viduriui (tos pačios katžolės + bobramuniai/lelijos/kraujažolės). Pastebėjau, kad arčiau namų (vidiniame kiemelyje) norisi gražaus vaizdo ankstyvesniu sezono metu bei rudeniop. Apie vasaros vidurį nejaučiu diskomforto, kad grožio pikas kiek tolėliau, ne po pat nosiai - kiemas išvaikštomas skersai išilgai, daugiau laiko praleidžiama lauke, nei, tarkim, rudenį.

Taip pat dėl jot.ka minimų priežasčių (intereso nebuvimas ilgą laiką "tylu, žalia nuobodu") nesinori kurti tik vieno top-meto augalyno. Tad bandau rasti tą aukso vidurį, kuris leistų išvengti marmaliuko, bet leistų sukurtį viso sezono metu turintį ką pasiūlyti sodą.

va va, aš irgi verdu tokiuose apmąstymuose, kad pro langą svarbesnis vaizdas tuomet, kol dar mažiau laiko gali praleist kieme, t.y. rudenį ir pavasarį. žiūrint iš mano pozicijų, ir taip gaunasi, kad vidurdienį, norisi kraustytis į kitą sklypo vietą, kur nereiktų kept ant saulės.tai šiaip ar taip tas gėlynas paskendęs krentančiuose šešėliuose, ir prisimerkus bandyt kažką įžiūrėt didelio malonumo nėra, bet vakarai ir rytai ten visai malonūs, todėl vis kirba mintis tame plote kurdint baltąjį gėlyną, kuris prieblandoje švytėtų. o spalvingesnius gėlynus vasaros sezonui galima patraukt ir ten, kur daugiau laiko praleidi slėpdamasisi nuo karščio. na jie atsiras tik ateity, tai kol kas tenkinuosi stebėjimu savam bandymu poligone smile.gif

QUOTE(vi_ @ 2013 06 15, 16:38)
jot.ka, žiūriu, kad mums yra ko pasimokyti vienai iš kitos – kas gražiai auga pas jus (pvz., Matronos, astriukai ir pan.), pas mane šiaip sau gaivaliojasi, o kas klesti pas mane (pvz., saulainės nekurios, melvenės ir pan.), pas jus vargsta vargelį. Išeina, kad su kokiu lendrūnu 'Karl Foerster' man net nevertėtų susidėti. smile.gif Bet gal yra ir išimčių? Kaip rūgtis ir kraujalakės šiemet laikosi?
<...> Tiesa, čia visų išpeikti prigulti mėgstantys lendrūnai, bent manieji, yra ne žolės spalvos (prie azalijų 1 gan gerai įžiūrimas, toks salotinis, nors jų ten 2).

na kad yra ko mokytis šioje temoje vienoms iš kitų tai faktas, bent jau aš tikrai daug pasiimu, tikiuosi kažkam ir duodu:). visgi tokius augalų augimus neaugimus nelabai talpinčiau į rėmus, nors turėti galvoje prieš perkant visai gerai, gali apsvarstyti teorinę riziką :)jei pas vi_ auga, tai pas mane gali ir neaugt smile.gif. Jei galvojate apie lendrūną 'Karl Foerster' tai man atrodo, čia toks augalas kuris augs visur, na tiesiog taip dūšia sako, kad jam ypatingos priežiūros nereikia. galit rizikuot su juo susidėt smile.gif
rūgtys ir kraujalakės vis dar mano meilė, kol kas lapija vešli, labai graži, ir randu darže daug sėjinukų, bet spėju, kad visgi čia užsisėjo rūšinė, kuria irgi džiaugiuosi. gal kas ir po veislinėmis rado?būtų įdomu sužinot. rūgtis vėlgi konkuruoja su karpažole, šiemet pavasarį buvo tikra puošmena, taigi pagailėjau, neroviau, žiūrėsiu, gal šiemet jos išvirtimas nebus toks erzinantis, nes krūmas gerokai tankesnis už pernykštį, na bet rūgtis gaus gerokai pasistengt. kita rūgtis - gigantė baltais žiedais, dabar primiršau pavadinimą, tik bando stiebtis, ji tik šiemet įsėdo į gėlyna, tai jei gražiai pasirodys- paviešinsiu:)
dar labai nudžiugau radusi gėlyne vingirio sėjinukų , man tas augalas taip patinka, kad teks palepint daigelius kad neprapultų, nes man jų norisi daugiau smile.gif

QUOTE(aispra @ 2013 06 17, 07:56)
Ačiū, bet žiūrint nuotraukas visada reikia turėti galvoje, kad jose nemažai apgaulės biggrin.gif  Nuotraukoje dažniausiai būna paieškota gražiausio įmanomo kampo ir stengiamasi neparodyti visko, kas šią akimirką yra negražu.

tas tiesa, bet juk džiaugsmą ir kelia tie tobuli rakursai, beje pavydą irgi biggrin.gif . priminkit, kokiame plote šeimininkaujate, sklypas berods siauras ir ilgas, bet rezultatas, bent jau tas kuris matosi foto -tikrai labai mielas akiai. bet noras mažinti įvairovę, ar spalvų ar augalų suprantamas, stebėdama savo plotus taip pat tas mintis esu atradusi smile.gif.

QUOTE(vobla @ 2013 06 17, 08:41)
merginos, o kur perkate ivairiu katzoliu ir salaviju seklas?

su katžolėmis susipažinau nusipirkus sėklų. rūšinė katžolė nepeta x faassenii, tai su jos dauginimu nėra bėdos, yra bėda su jos suvaldymu smile.gif, dabar turiu ir vi_ paminėtą, ir leliumai parodytą, tikrai galingas augalas, nesisėja, bet galima skaidyt kerą, aš taip ir planuoju daryt, nes rūšinės tikriausiai atsisakysiu. o šalavijus iš sėklų esu išbandžiusi ''adora blau"http://www.benary.com/de/product/V0790
žemaūgiai, pas mane ne visi peržiemojo, bet radau ir savaime užsisėjusių. kitas veisles pirkau iš Rasos, 'Caradonna' ir 'Mainacht', pastarasis irgi padovanojo sėjinukų.

QUOTE(jediara @ 2013 06 17, 09:36)
Vis rašote apie katžolę - ar katinai jų "nemyli" ax.gif  Jau turiu pora aktinidijų, tai kaimynų katinų nespėju gaudyti doh.gif

pas mus katinai nors ir labai reti, bet kartais apsilanko, katžolės dar nėsykio jų nesudomino.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2013 06 17, 12:35)
Turima katžolė turi specifinį kvapą, bet galgi ne tą, dėl kurio bent jau Amerikoje yra sodinamos katžolių plantacijos bei daromi kačių gyvenimo priedai.
O kuom kačių meilė aktinidijoms pasireiškia?

Tada reikės ir man ją įsigyti, nes tas žiedų mėlynumas jau seniai vilioja, bet bijojau dėl kačių. Pas mus aktinidijos jau nemažos ir susipynusios, tai katės įsilipa į jas ir guli arba lapus ėda tikra ta žodžio prasme doh.gif Kiek veju, vis tiek grįžta gun_bandana.gif
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2013 06 17, 14:04)

pas mus katinai nors ir labai reti, bet kartais apsilanko, katžolės dar nėsykio jų nesudomino.

Tai Jums pasisekė, o pas mane visos gatvės katinai lankosi doh.gif Žiūrėsiu kaip bus , kai auginsiu katžolę smile.gif
Papildyta:
QUOTE(jot.ka @ 2013 06 17, 14:04)
)
rūgtys ir kraujalakės vis dar mano meilė, kol kas lapija vešli, labai graži, ir randu darže daug sėjinukų, bet spėju, kad visgi čia užsisėjo rūšinė, kuria irgi džiaugiuosi. gal kas ir po veislinėmis rado?būtų įdomu sužinot. rūgtis vėlgi konkuruoja su karpažole, šiemet pavasarį buvo tikra puošmena, taigi pagailėjau, neroviau, žiūrėsiu, gal šiemet jos išvirtimas nebus toks erzinantis, nes krūmas gerokai tankesnis už pernykštį, na bet rūgtis gaus gerokai pasistengt. kita rūgtis - gigantė baltais žiedais, dabar primiršau pavadinimą, tik bando stiebtis, ji tik šiemet įsėdo į gėlyna, tai jei gražiai pasirodys- paviešinsiu:)

Būtinai įdėkite rūgties foto 4u.gif , nes šio augaliuko žydėjimas jau pradeda žavėti wub.gif
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2013 06 17, 13:04)

su katžolėmis susipažinau nusipirkus sėklų. rūšinė katžolė nepeta x faassenii, tai su jos dauginimu nėra bėdos, yra bėda su jos suvaldymu smile.gif, dabar turiu ir vi_ paminėtą, ir leliumai parodytą, tikrai galingas augalas, nesisėja, bet galima skaidyt kerą, aš taip ir planuoju daryt, nes rūšinės tikriausiai atsisakysiu. o šalavijus iš sėklų esu išbandžiusi ''adora blau"http://www.benary.com/de/product/V0790
žemaūgiai, pas mane ne visi peržiemojo, bet radau ir savaime užsisėjusių. kitas veisles pirkau iš Rasos, 'Caradonna' ir 'Mainacht', pastarasis irgi padovanojo sėjinukų.

darosi aiskiau. dekui. pavieniai savaiminiai sejinukai- geris...kol kas tokiais sejinukais mane tik levandos nudziugino...
Atsakyti
Turiu katžolę, bet ko garo, kitokią. Gaila, pakelį išmetus. Žydi nuo sniego nutirpimo iki birželio, nukerpu, ir vėl žydi. Bet ji gulasi į šonus po kokius30-40 cm, nepavyksta stataus krūmelio išlaikyti.Nepasakyčiau, kad katinai sužavėti ja būtų g.gif Baisi šiukšlė, kur tik nerandu jos pridygusios. O kvapas toks daugiau į melisų panašus, sakyčiau, visai malonus. Nueisiu vakare nuotraukų padaryti, kai saulė nespigins.
Atsakyti