čia šiek tiek iš vieno puslapio, kad geriau suprastumėt, kodėl nereikia kepti ar valgyt daug vaisių
Kas yra glikacija?
Paprastai kalbant, glikacija vyksta kai baltymai tokie, kaip kolagenas ir elastinas, prisijungia prie cukraus molekulių (gliukozės ar fruktozės) be kontroliuojamo enzimų veikimo. Šis neenziminis procesas, kurį katalizuoja šiluma, dar vadinamas Maillardo reakcija, kurios pavyzdžiu galėtų būti pernelyg ilgai aukštoje temperatūroje buvusio gaminamo maisto parudavimas. Panašiai ir odoje ir ant vidaus organų atsiradusios rudos dėmės rodo glikacijos kaupimąsi. Pastaruoju metu atlikti tyrimai parodė, kad rudos dėmės (taip pat vadinamos senatvinėm dėmėm) yra pirmieji demencijos progresavimo požymiai.
Laikui bėgant, cukraus molekulė, sukibusi su glikuotu baltymu, chemiškai pakinta ir sudaro molekulines struktūras vadinamas galutiniais pažengusios glikacijos produktais (AGE). AGE susidarymas yra negrįžtamas ir kenksmingas organizmui, kadangi jis pakeičia baltymo struktūrą taip, kad baltymas daugiau negali atlikti savo funkcijų. Lyginant su glikacijos nepaveiktais baltymais, AGE 50 kartų padidina laisvųjų radikalų gamybą.
Laikui bėgant AGE kaupiasi ir mažina baltymų lankstumą, elastingumą ir funkcionalumą, sukeldami daugybę degeneratyvinių ligų tokių, kaip katarakta, retinopatija, osteoporozė ir Alzhaimerio liga.
AGE taip pat veikia odą, jie nuolat skatina apoptozę, arba ląstelių susinaikinimo procesą, ir greitina fibroblastų žūtį. Nors apoptozė yra natūralus reiškinys, kurio dėka organizmas atsikrato negyvų ir žūstančių ląstelių, AGE gali pagreitinti ląstelių žūtį ir naikinti sveikus baltymus. Taigi glikacija kelia pavojų odos struktūrai, neleisdama tinkamai funkcionuoti kolageno ir elastino baltymams ir pažeisdama tarpląstelinę matriksą, kuri formuoja odos struktūrą . Šie du procesai sąlygoja kolageno nykimą, odos plonėjimą, raukšlių susidarymą ir odos tonuso praradimą.
Be to glikacija stimuliuoja uždegiminius citokinus IL-6, TNFα ir oda atrodo šiurkšti, nelygi ir paveikta uždegimo.
Nors glikacijos inhibitoriai dar yra tiriami, galima imtis aktyvių priemonių siekiant sulėtinti ir sumažinti negatyvų glikacijos poveikį. Kadangi glikacijos procesą skatina aukšta temperatūra, glikacijos poveikį galima sumažinti naudojant apsaugą nuo saulės, kuri sumažina UV spindulių poveikį, ir vengiant aukštoje temperatūroje pagaminto maisto. Taip pat mažinant suvartojamo cukraus kiekį, mažinamas gliukozės ar fruktozės kiekis, kuris gali jungtis su baltymais ir galų gale gaminti AGE.
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 17, 10:39)
Ir, jei valgydama riebiai, kartu lapnos daug vaisių- angliavandenių, tai tu, ragindama valgyt riebalus, jai ne padėsi, o pakenksi. Ant dviejų arklių joti neišeina.
na,taip,aš ją perspėjau,kad paleo-tai ,,hight fat-low carb" ,bet turbūt bijos valgyti riebiai-gi gydytojai neleido
pasirodo, kiaulpienės turi tokį pašalinį poveikį- laisvina vidurius na šiek tiek daugiau, nei man norėtūsi. Tai teko mažinti . Čia apie tai rašau toms, kurios galbūt turi problemų su per kietais. Pabandykit.
Kaip man patinka kažką naujo atrasti. Šios savaitės topas - raudonasis greipfrutas salotose. Šv. Kopūstas+Šv. Agurkas+Šv. Obuolys+ tarkuota greipfruto skūra+kubeliais pjaustytas greipfruitas+imbieras ir balti pipirai ir druska=gaivios supersalotos bent mano nerafinuotam skoniui puikiausiai tinkančios ir prie mėsos, ir prie žuvies. Labai džiaugiuosi, kad atpratau į salotas aliejų pilti ir mėgaujuosi natūraliu tikru daržovių skoniu.
p.s. šiandie pagalvojau, kiek daržovių suvalgyti per dieną galima? Prisimenu, kad padauginti jų negalima. Bet tas low carb, ar reiškia kad jų reiktų atsisakyti?
p.s. šiandie pagalvojau, kiek daržovių suvalgyti per dieną galima? Prisimenu, kad padauginti jų negalima. Bet tas low carb, ar reiškia kad jų reiktų atsisakyti?
jei nevalgomos krakmolingos daržovės, tai angliavandenių neįmanoma padauginti. Tik jei vaisius dedi į salotas, tai daugmaž pasižiūrėk, kiek ten angliavandenių išeina. Ir pasirodys, kad tas low carb- didelis bliūdas daržovių
QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 17, 14:34)
Kaip man patinka kažką naujo atrasti. Šios savaitės topas - raudonasis greipfrutas salotose. Šv. Kopūstas+Šv. Agurkas+Šv. Obuolys+ tarkuota greipfruto skūra+kubeliais pjaustytas greipfruitas+imbieras ir balti pipirai ir druska=gaivios supersalotos bent mano nerafinuotam skoniui puikiausiai tinkančios ir prie mėsos, ir prie žuvies. Labai džiaugiuosi, kad atpratau į salotas aliejų pilti ir mėgaujuosi natūraliu tikru daržovių skoniu.
p.s. šiandie pagalvojau, kiek daržovių suvalgyti per dieną galima? Prisimenu, kad padauginti jų negalima. Bet tas low carb, ar reiškia kad jų reiktų atsisakyti?
p.s. šiandie pagalvojau, kiek daržovių suvalgyti per dieną galima? Prisimenu, kad padauginti jų negalima. Bet tas low carb, ar reiškia kad jų reiktų atsisakyti?
Negalvok taip. Jei jau dėl daržovių pradėsim sukti galvas, kai ir taip dėl visko sukam, tai kas bebus. Jų persivalgyt ir norėdamas sunkiai pasiektum. Jei šian persivalgei, tai rytoj žiū jau mažiau suvalgysi..
Aliejaus niekad nepildavau... riešutų sviestus dėdavau, tahini.. arba riešutų tiesiog, kaip ir sakiau taip ir sakysiu - riebalą iš skanesnių formų galiu susirinkti o sausų salotų ir nevalgau, dedu kažką, kas sušlapina tas salotas..taip kad tas aliejus.. už tai ir nesu turėjus alyvuogių aliejaus
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 17, 10:08)
anksčiau su krekena kugelį kepdavau (vaje, prisiminus irgi seilė tįįįsta ), vyrui visad nuo to vidurius paleisdavo , o dabar kai panaudoju šitaip, ne.
Ožka zaraza, du ožiukus atsivedė. O kam tie ožiai reikalingi? teks suvalgyt po mėnesio, kito...bus "teisingos" mėsytės. Tik ji aukso vertės, nes ožiukas kasdien per išlaks po litrą ožkos pieno. Pamačiau, kad ožiai taip ir nusispjoviau.
Ožka zaraza, du ožiukus atsivedė. O kam tie ožiai reikalingi? teks suvalgyt po mėnesio, kito...bus "teisingos" mėsytės. Tik ji aukso vertės, nes ožiukas kasdien per išlaks po litrą ožkos pieno. Pamačiau, kad ožiai taip ir nusispjoviau.
Mano mociute ozius visada pjauna, bet ji pavasarinius pjauna rudeni. Siemet liudna, atsivede kova, buvo salta, tai abi ozkos juos uzspaude, nespejo suziuret, dvi ozkytes ir du oziukai buvo
Ji labai riebu suri daro, bet as bijau valgyt, nuo pieno produktu niekad nebuvo bedu su virskinimu, bet dabar sededama ant paleo nedrystu...
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 17, 16:44)
tai daugmaž pasižiūrėk, kiek ten angliavandenių išeina. Ir pasirodys, kad tas low carb- didelis bliūdas daržovių
geras!
Na, aš jomis kai mėgausjuosi tai ir galvoju ar įmanoma kokia nors riba.
Su aliejumi tai jo. Prisimenu, senais laikais, kai per tris mėnesius 4a šeima butelį nerafinuoto saulėgražų aliejaus suvartodavo, o į salotas dėjom grietinę arba pasukas. Bet kai atėjo "sveiko" mada, grietinę aliejus pakeitė, sviestą - margarinas. O dabar, va, tenka nuo visų netinkamų įpročių "valytis". Auk aš iki 2013 m. sausio, tikrai nežinojau, kad salotos be aliejaus, be grietinės, bet su citrinos ar net iš savo pačių sulčių yra labai skanios ir visai ne sausos. Ir nebūčiau patikėjus, kad galima vištą be jokių papildomų riebalų kepti, nes ji ir taip riebi! Gyveni ir mokaisi, žmogau.
QUOTE(LumiLumi @ 2013 05 17, 17:22)
Mano mociute ozius visada pjauna, bet ji pavasarinius pjauna rudeni. Siemet liudna, atsivede kova, buvo salta, tai abi ozkos juos uzspaude, nespejo suziuret, dvi ozkytes ir du oziukai buvo
man pieno gaila, tai nelaikau ilgai. O kai su ožkom ganosi, tai negi nepažįs.
QUOTE
Ji labai riebu suri daro, bet as bijau valgyt, nuo pieno produktu niekad nebuvo bedu su virskinimu, bet dabar sededama ant paleo nedrystu...
kol nepamėginsi- nesužinosi. Nes jei ilgai nieko tokio netinkamo nevalgei, tai žarnynas jau turėtų būti tvarkoje.
Papildyta:
QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 17, 17:25)
geras!
Na, aš jomis kai mėgausjuosi tai ir galvoju ar įmanoma kokia nors riba.
Na, aš jomis kai mėgausjuosi tai ir galvoju ar įmanoma kokia nors riba.
kai mano vyrui nustatė riebalų kiekį mityboj ~50 proc, ir kai pamėginom viską pagal proporcijas sudėti, tai jis pasipiktino- negali būti, kad tiek daug daržovių reiks valgyt, kai raciono pagrindas-riebalai. Įsivaizdavo, kad mėsą su lašiniais kirs, sviestu prisikąsdamas.
Iš tiesų, tai dar niekad šitiek daug daržovių nevalgydavom, kaip dabar išeina.
Nu gal reikes pabandyti riebios varkes pradzioj, ji kaip padaro varske, tai kaip sviestas tepasi, ziuresiu kaip sureaguosiu.
Siandien vel myniau dvirati, uzpakalis kaip suspardytas, dar mazoliai nespejo uzsidet. Uzvakar dar atsilenkimus dariau, parke treniruokliu pristate, siandien net nusiciaudet skauda.
Geriu zoleliu arbata su saukstu kokosu aliejaus, po sporto saldziai uzsinorejau, bet organizmui sakau neee, se kimsk riebala ir buk tyliai
Siandien vel myniau dvirati, uzpakalis kaip suspardytas, dar mazoliai nespejo uzsidet. Uzvakar dar atsilenkimus dariau, parke treniruokliu pristate, siandien net nusiciaudet skauda.
Geriu zoleliu arbata su saukstu kokosu aliejaus, po sporto saldziai uzsinorejau, bet organizmui sakau neee, se kimsk riebala ir buk tyliai
QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 17, 16:25)
Auk aš iki 2013 m. sausio, tikrai nežinojau, kad salotos be aliejaus, be grietinės, bet su citrinos ar net iš savo pačių sulčių yra labai skanios ir visai ne sausos. Ir nebūčiau patikėjus, kad galima vištą be jokių papildomų riebalų kepti, nes ji ir taip riebi!
geras ne, as tai daugmaz panasiai valgiau ir iki siol, tik kad budavo duona, makaronai kartais, na ir zinoma tooortai per sventes
LumiLumi prie kurio parko gyveni?