Įkraunama...
Įkraunama...

Paleo mityba III

taip, vaisiai valgomi vieni, tačiau vis vien jų nevalgykim dideliais kiekiais

Atrodytų, kad cukrus yra idealus maistas – lengvai virškinamas, lengvai įsisavinamas, lengvai randamas. Deja… tas lengvumas ir slepia problemą…

Kadangi gliukozė labai greitai sugeriama į kraują, jos kiekis kraujyje valgio metu ir po jo išauga apie 50 proc. Gliukozės koncentracija sumažėja tik kai kasa išskiria insulino hormoną ir jis paskatina audinių ląsteles priimti gliukozę į vidų. Jei tuo metu energija nėra aktyviai naudojama, tai pagrindinės priimančios ląstelės yra riebaliniame audinyje. Riebalinio audinio ląstelėse gliukozė virsta riebalų molekulėmis ir ten pasilieka iki pareikalavimo, o pareikalavimą ląstelės supranta kaip kraujyje cirkuliuojantį gliukagono hormoną.

Fruktozės pasisavinimo greitis yra tik 43 proc. gliukozės pasisavinimo greičio, tačiau ji negali būti panaudota energijai iš karto. Pirma fruktozė turi patekti į kepenis, ten paveikta kepenų fermento, ji virsta energijai panaudojama forma. Tiesiogiai energijai fruktozę naudoja tik spermatozoidai, tačiau tai yra paties organizmo susintetinta fruktozė. Fruktozė lengviau nei gliukozė panaudojama riebiųjų rūgščių sintezei kepenyse, taigi fruktozė virsta riebalais greičiau nei gliukozė, o tiems riebalams pernešti į audinius padidinama LMTL (labai mažo tankio lipoproteinų) koncentracija kraujyje.

Kaip ir fruktozė, galaktozė taip pat nėra tiesiogiai panaudojama energijos gamybai, bet pirma turi patekti į kepenis ir jų fermentų perdirbta virsta gliukoze.

Suvalgius daug lengvai įsisavinamų angliavandenių turinčio maisto, pirma – pakyla gliukozės koncentracija kraujyje, antra – staigiai pakyla insulino koncentracija kraujyje ir paskui visa gliukozė, fruktozė ir galaktozė atsiduria riebalinio audinio ląstelėse. Jei organizmo medžiagų apykaita nėra greita, pavyzdžiui, jei jis sunkiai fiziškai nedirba, tai nevyksta greita riebalų apykaita ir riebalais virtę angliavandeniai pasilieka audiniuose ilgam.

Priešingai nei kitų dviejų energinių maisto medžiagų (riebalų bei baltymų), angliavandenių įsisavinimas žmogaus organizme yra beveik neribotas, o pašalinimas, jei jie nesudeginami iškart, beveik neįmanomas, tad viršsvorio problemos yra daugiau susijusios su greitai įsisavinamais angliavandeniais (o ypač fruktoze) maiste nei su riebalais tiesiogiai.

Kodėl organizmas taip staigiai išskiria insuliną? Tam, kad kuo greičiau pašalintų monosacharidus iš kraujotakos. Kuo yra kenksminga didelė monosacharidų, daugiausia gliukozės ir fruktozės, koncentracija kraujyje? Diabetu sergantys žmonės galėtų tai pademonstruoti gyvu pavyzdžiu. Didesnė gliukozės ir fruktozės koncentracija kraujyje bei tarpląsteliniame skystyje sukelia reiškinį, vadinamą glikacija. Baltymai, susijungę su monosacharidais, sudaro tokius kompleksus, kurie labai lengvai oksiduojasi. Taip pažeidžiami organizmo audiniai, pirmiausia jungiamieji. Pažeidžiamos kapiliarų sienelės ir tinklainė, vystosi mikroangiopatija (to pasekmė, galūnių amputacija) bei retinopatija (pasekmė apakimas). Bet glikacija kenkia ne tik diabetikams, ji taip pat sukelia kolageno struktūros pažeidimus, o tai gali pasireikšti odos senėjimu, raukšlėmis. Dėl glikacijos yra pažeidžiama gleivinė ir taip atveriamas kelias infekcijoms. Svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti apie glikaciją, yra tai, kad fruktozė yra 10 kartų labiau linkusi ją sukelti nei gliukozė.

Jei organizmas yra ilgai veikiamas tokiomis didelėmis cukraus dozėmis ir kartu didelėmis insulino koncentracijomis, išsivysto apsauginė reakcija. Gali atsirasti audinių nejautrumas insulinui. Jei ląstelės nėra jautrios insulinui, tai jos labai sunkiai priima naujas gliukozės molekules. Kadangi gliukozė į ląsteles patenka sunkiau, tai energijos gamybai daugiau naudojami riebalai. Apie tokį žmogų sako, kad „kuo daugiau jis valgo, tuo labiau jis lysta“. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas ketogeniniu arba tiesiog II tipo (įgytu) diabetu. Galima ir kita organizmo reakcija. Gali atsirasti audinių hiperjautrumas insulinui. Tokiu atveju visa gliukozė patenka į ląsteles virsta kūno riebalais, o kraujyje nuolat labai žemas gliukozės kiekis arba jis labai greitai ir žemai nukrinta iškart pavalgius. Apie tokį žmogų sakoma, kad „valgo, bet nepavalgo, tik pampsta“. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas gliukogeniniu arba tiesiog hipoglikemija.

Taip organizmas, bandydamas apsisaugoti nuo žalingo glikacijos poveikio audiniams, sukuria kitą problemą – didžiulius gliukozės koncentracijos svyravimus. Kuo kenksmingas yra gliukozės koncentracijos svyravimas kraujyje? Kaip minėjau pradžioje, gliukozė yra vienintelis nervinių ląstelių energijos šaltinis. Negaudamos pakankamai energijos, ląstelės beveik neatlieka savo funkcijų, o gaudamos per daug, pradeda dirbti sparčiau nei reikėtų, išskiria daugiau medžiagų, nei tuo metu reikia. Dabar įsivaizduokite, kaip atrodytų mūsų kelionė automobiliu, jei akseleratoriaus pedalas būtų tai nuspaudžiamas iki galo, tai išvis atleidžiamas? Mašina trukčiotų kaip išprotėjusi, kartais gal net užgestų. Su smegenimis vyksta tas pats. Gliukozės koncentracija nukrinta, negaudamos energijos nervinės ląstelės vos funkcionuoja, lėtėja procesai, kartu ir liaukų veikla, neišskiriami reikalingi hormonai, krinta nuotaika, žmogui norisi tik susiriesti į kamuoliuką ir tūnoti kampe. Ir staiga gliukozės koncentracija išauga, energijos atsiranda perteklius, ląstelės persidirba, išsiuntinėja impulsų daugiau nei reikia, liaukos išskiria hormonų daugiau nei reikia, nuotaika pašoka, žmogui sunku susikaupti, jis netelpa savo kailyje. Toks gliukozės koncentracijos kraujyje svyravimas labai sustiprina tokių ligų kaip depresija, isterija, nerimas, paranoja, šizofrenija, hiperaktyvumas, PMS simptomus. Ar ne protinga būtų klausti, kad gal toks svyravimas ir paskatina tas ligas išsivystyti?

http://www.unimed.lt...ndeniai-maiste/

mums tik ilgai kalė į galvas, kad vaisius valgyti laaabai reikia. O išties tai valgyti kultūrinius vaisius beveik tas pat, kas cukrų iš cukrinės kabinti. Vertingi yra laukiniai vaisiai ir uogos. Dar kart pažiūrėkit, kas nematė, Monastyrskis demonstruoja, kiek maždaug cukraus yra kiekviename produkte.
http://www.youtube.c...h?v=q2BuMjFclb0
Atsakyti
QUOTE(Elata @ 2013 05 29, 08:34)
Vaisiai vieni patekę į skrandį, o vėliau ir į žarnyną yra gana greitai suvirškinami ir pasisavinami (per pusvalandį), tuo tarpu kai patenka su baltyminiu maistu, kuriam reikia ilgesnio virškinimo laikotarpio, vaisių cukrus ilgai stovėdamas ima fermentuotis, o fermentavimosi metu išsiskiria dujos, todėl mums pučia ar skauda pilvą.

Vadinasi, vaisius net salotose kurias valgome šalia mėsos yra blogis žarnynui? Tuomet keista kodėl tie whole 30 laikytojai kaip tik siūlo vaisius valgyti kartu su kitu maistu, bet tik ne vienus. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 29, 09:09)
Vadinasi, vaisius net salotose kurias valgome šalia mėsos yra blogis žarnynui? Tuomet keista kodėl tie whole 30 laikytojai kaip tik siūlo vaisius valgyti kartu su kitu maistu, bet tik ne vienus.  g.gif

tai va, neįsivaizduoju, kodėl. Aš kartą pasidariau salotų su vynuogėmis, kitą kartą vištieną, įdarytą džiovintomis slyvomis, tai taip išpūsdavo, kad net valgyt nesinorėdavo po to tų patiekalų, todėl dabar vaisių visai nevalgau.
Gal tiesiog valgyti vaisius, kuriuose mažesnis cukraus kiekis... kaip kad kokios mėlynės ar citrinos biggrin.gif

Ai, o šiaip, jie siūlo nevalgyti vaisių vienų, nes rekomenduoja valgyti tik tris kartus ir subalansuotus patiekalus, o vienas vaisius nebus subalansuotas, nes nei baltymų, nei riebalų negausim.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Elata: 29 gegužės 2013 - 09:59
man atrodo didziausia problema su vaisiu valgymu slypi ju kiekyje. juk vaisiai turi ir geru dalyku juose, ne tik fruktoze, ir tie pliusai kompensuoja minusus.
Atsakyti
Jautiena, tų gerų dalykų galima gauti ir be cukraus šuolių kraujyje...Palygink:

http://www.dieta.lt/...uktas/obuoliai/

http://www.dieta.lt/...liena-pusriebe/

http://www.dieta.lt/...jauciu-kepenys/
Atsakyti
Sveiki 4u.gif

o aš nebegaliu bendraut temoje kurioje kažkada mečiau svorį lotuliukas.gif tiesiog žiauru darosi skaitant mergaičių meniu doh.gif ir kaip jos sveikai vaisiais maitinasi doh.gif bandžiau paprotint, nepavyko schmoll.gif buvau išvadinta sektante ir kitokiais žodžiais doh.gif tai nusprendžiau nebesikišt.

Mums sekas neblogai, MB geriau, man blogiau blush2.gif bet kaip nors. Jis turi konkretų tikslą ( kuo mažiau vartot insulino). O aš kolkas teoriškai esu sveika lotuliukas.gif tai man labai sunku atsispirt kai kuriom pagundom, ypač pas mamą doh.gif bet jau protinu ir juos, savo ir jų labui, kaip nereikalinga yra valgyt cukrų biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*Dorotėja* @ 2013 05 29, 09:36)
Sveiki 4u.gif

o aš nebegaliu bendraut temoje kurioje kažkada mečiau svorį lotuliukas.gif tiesiog žiauru darosi skaitant mergaičių meniu doh.gif ir kaip jos sveikai vaisiais maitinasi doh.gif bandžiau paprotint, nepavyko schmoll.gif buvau išvadinta sektante ir kitokiais žodžiais doh.gif tai nusprendžiau nebesikišt.

čia bet kurį skyrelį paskaičius kraupu daros ir nenormali sektante būtum išvadinta dėl sviesto racione biggrin.gif

va kas daros, kai tikslas svorio metimas, o ne sveikata.. nafik ta sveikata, kai reik tris kg numesti čia ir dabar, arba iki kažkieno vestuvių...
Papildyta:
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 29, 09:24)
Jautiena, tų gerų dalykų galima gauti ir be cukraus šuolių kraujyje...Palygink:

http://www.dieta.lt/...uktas/obuoliai/

http://www.dieta.lt/...liena-pusriebe/

http://www.dieta.lt/...jauciu-kepenys/

na manau kalbama apie tai, kad mes vis tik gyvenam, akys mato spalvas, uodžia kvapus, turim visus jutiklius ir skonių receptorius: saldu sūru kartu umami rūgštu.....

net ir pats nesveikiausias žmogus, valgydamas kiaušinius galiausiai, desertui nevalgys kepenų kasdien, užsigerdamas skiestu veršiuko krauju... nu tiesiog net nefaina gyvent. ir tokių kraštutinumų nereik ir jie jei būna, ilgai netrunka...

pati kavos atsisakius,o va paveiksliukai gundo.. taip yra su viskuom juk.
Atsakyti
QUOTE(*Dorotėja* @ 2013 05 29, 11:36)
Sveiki 4u.gif

Mums sekas neblogai, MB geriau, man blogiau blush2.gif bet kaip nors. Jis turi konkretų tikslą ( kuo mažiau vartot insulino). O aš kolkas teoriškai esu sveika lotuliukas.gif tai man labai sunku atsispirt kai kuriom pagundom, ypač pas mamą doh.gif bet jau protinu ir juos, savo ir jų labui, kaip nereikalinga yra valgyt cukrų biggrin.gif

aha, viską lemia tai, kiek žinai. Juk anksčiau "cukraus" valgymą ir pati laikei normaliu dalyku mirksiukas.gif . Tokius dalykus mums įteigė, įkalė, įpratino nuo mažumės. Sunku keistis, jei bėda nespiria.
Atsakyti
na ka...,supratau tai kad geriausiai vaisius valgyti pries valgi,ar is vis geriau ju atsisakyk?na bet braskiu sezonas ateina ax.gif

QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 28, 22:44)
  Labas, Čiurlionis, o kaip su pieno produktais sugyveni? Man šiaip nuo vaisių irgi ne kas, deja, o labai juos mėgstu. Man irgi endo yra, tai labai tikiu kad šita mityba ją išnaikins. biggrin.gif Aš čia šviežia, nežinau ką patarti tau, palaukim ką mūsų Didieji Guru pasakys kai prisijungs.  tongue.gif

pieno produktu nebevartoju.Net nebetraukia,bet va bulku skoni kazin ar pamirsiu doh.gif

trecia diena galva skauda,siandien jau ikaliau ibupromo,nebeistveriu.Sakau gal kavos saukiasi taip organizmas.

visi aplinkui žvengia is mano tos mitybos,bet man dzin ka jie galvoja.Sakau as jums nebruku savo mitybos,nebrukit ir man savo teiginiu.Tuomet tyla.
Atsakyti
QUOTE(Sedindriuke @ 2013 05 29, 11:52)
čia bet kurį skyrelį paskaičius kraupu daros ir nenormali sektante būtum išvadinta dėl sviesto racione biggrin.gif

va kas daros, kai tikslas svorio metimas, o ne sveikata.. nafik ta sveikata, kai reik tris kg numesti čia ir dabar, arba iki kažkieno vestuvių...

drinks_cheers.gif  irgi pasiskaitau ir...praeinu pro šalį. Nieko joms nepadėsi...Prieš vėją( oficiali medicina, dietologai, žiniasklaida) nepapūsi...

na manau kalbama apie tai, kad mes vis tik gyvenam, akys mato spalvas, uodžia kvapus, turim visus jutiklius ir skonių receptorius: saldu sūru kartu umami rūgštu.....

net ir pats nesveikiausias žmogus, valgydamas kiaušinius galiausiai, desertui nevalgys kepenų kasdien, užsigerdamas skiestu veršiuko krauju...  nu tiesiog net nefaina gyvent. ir tokių kraštutinumų nereik ir jie jei būna, ilgai netrunka...

pati kavos atsisakius,o va paveiksliukai gundo.. taip yra su viskuom juk.

niekas ir nesako, kad visiškai atsisakyt, tačiau gyvenam čia, kur vaisiai nekabo apskritus metus, ir tik dabartiniais laikais tokia vaisių pasiūla apskritus metus.Tad, sulaukusi naujo derliaus ir aš smaguriausiu, tik aišku, ne kilogramais. O į Maximos gundymus man nusispjaut. Net į miestą nevažiuoju.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo " voresta ": 29 gegužės 2013 - 11:16
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 29, 11:07)
aha, viską lemia tai, kiek žinai. Juk anksčiau "cukraus" valgymą ir pati laikei normaliu dalyku mirksiukas.gif . Tokius dalykus mums įteigė, įkalė, įpratino nuo mažumės. Sunku keistis, jei bėda nespiria.

taip taip drinks_cheers.gif bet kad žmonės net nesiklauso lotuliukas.gif pateiki jiems straipsnių, o jie sako, kad čia sektantai lotuliukas.gif arba dar geriau, kad aš lengvatikė ir viskuo tikiu doh.gif bet man geriausias įrodymas MB gliukomačio parodymai biggrin.gif bet ai, viso pasaulio neišmokysiu, svarbu MB aš pati ir vaikai daugiau mažiau teisingai valgytų ir gyventų, o kiti tegu savo kelių ieško jei nenori iš kitų klaidų mokytis smile.gif
Atsakyti
kiek jam dabar reikia insulino? Ar daugmaž jau susigaudo, kiek ko suvalgius, pakils cukrus?
Atsakyti