Įkraunama...
Įkraunama...

Paleo mityba

Labas rytas 4u.gif
kad prakalbom apie kokosus, nutariau dar ir jų bent kelias dienas atsisakyti - jokių pienų, nei drožlų, gal nebent aliejaus. Tam palankios aplinkybės klostosi, nes važiuoju savaitgaliui pas mamą. biggrin.gif

Dar noriu paklausti apie paleo ir iškrovos dienas. Kaip apskritai manote jūs, ar pagrindiniai paleo ''idėjiniai vadai'' apie iškrovos dienas, kai vieną dieną savaitėje valgomas tik vienos rūšies maistas; arba kai valgoma visai minimaliai. Šiandien tokia diena man bus. rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kalastaja: 03 gegužės 2013 - 09:48
Prie šios mitybos galima labai lengvai ir visą kokią parą nevalgyt. Alkis gi nekamuoja. Na, atseit -nesumedžiojau šiandie.
O iš tiesų, kai jau miegojau, MB parvilko kibirą šernienos- tiksliau tą dalį, kas iš jo liko padalinus ant 7 medžiotojų- prasidėjo tykojimai prie pasėlių. Šaunami tik patinai, arba pernykštukai. Neliečiamos kiaulės su paršiukais- jas galima tik išgąsdint, kad nelįstų kur nereik.
Dabar laukiu, kol praneš patikrinimo rezultatus. Nors per 30 metų yra buvęs tik vienas trichineliuotas šernas, bet mėsa visad tikrinama.
Atsakyti
QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 03, 10:47)
Labas rytas  4u.gif
kad prakalbom apie kokosus, nutariau dar ir jų bent kelias dienas atsisakyti - jokių pienų, nei drožlų, gal nebent aliejaus. Tam palankios aplinkybės klostosi, nes važiuoju savaitgaliui pas mamą.  biggrin.gif

Dar noriu paklausti apie paleo ir iškrovos dienas. Kaip apskritai manote jūs, ar pagrindiniai paleo ''idėjiniai vadai'' apie iškrovos dienas, kai vieną dieną savaitėje valgomas tik vienos rūšies maistas; arba kai valgoma visai minimaliai. Šiandien tokia diena man bus.  rolleyes.gif

na, "voresta" iš viso vakar tik vieną kartą valgė smile.gif
Kalastaja, jei skaitote anglų kalba, paieškokite info apie intermittent fasting (pertraukiamą badavimą), kur tam tikrą laiko tarpą visai nenaudojamas joks maistas, tarkim 24h, arba valgoma tik vieną kartą. Taip kad paleo šiaip jau tam neprieštarauja ir jei Jums tinka, tai super smile.gif
Aš pati dėl savęs tai tikriausiai specialiai tokio dalyko nesiimčiau, na, nebent laiko nebūtų pavalgyti smile.gif
Atsakyti
taip, tik kartą, nes antrą kartą buvo per vėlu valgyt. O šiandie vis vien alkio nėr ir valgysiu, kai jau būsiu nudirbus savo darbus~2-3 val.
Vyrui irgi taip pat nuskilo vakar, paskambino draugai ir išlėkė medžioklėn. Tai sakė jau po medžioklės grįžęs varškės sūrio gabaliuką suvalgė, ten gal 100 gr buvo likę. Ir viskas, šiandie dar nesitaisė maisto, nes vėl kažkur išlėke.
Įdomiausia tai tame, kad net ilgai taip maitinantis, svoris vis vien lieka stabilus. O kalorijų tai tikrai nedaug. Taigi, matyt ne vien kalorijose esmė, o maisto kokybėje. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rigedora @ 2013 05 03, 10:33)
Na kad mesa valgyt tai jo smile.gif ta as supratau, bet pvz neikertu -pas jus alyvu aliejus? blogis ar geris?  g.gif ar vien tik kokosas valdo??  unsure.gif O pvz kaip sioj vietoj ta teorija, kad pvz lietuviui tas kokosas yra visai svetimas genetiskai imant? ir kaip mano drauge gydytoja teigia, kad geriausia maitintis tuo, kas auga tavo salyje-nes tie produktai genetiskai tau yra priimtini??  g.gif (nemuskit stipriai, nes tam kad as kazka daryciau-turiu suprast kodel wink.gif biggrin.gif ) Tiesiog siais laikais tu mitybos teroriju begales-kaip ir priestaringos info. Pati jau virs metu gyvenu su Dukano dieta-tik as ten joje nusizengiu, nes vartoju ir riebesnius produktus. Panasiai matinasi ir mano vyras-jam beje, IS ... Todel Silveri ir Lumi Lumi-pazistu is IS temos. Tik vyras vis dar kirsdavo kartais grikius, ryzius, kartais juoda duona, kartais saldumynu prie progos ir bulviu kartais-reto kugelio, bulviniu blynu ar tiesiog su lupena keptos ar virtos-bet cia ir as nusizengdavau dukanui su tom bulvem, nes tai tiesiog labai retai buna-kaip sventinis tortas biggrin.gif Pagal jus klaida dare, kad riesutu-razinu misini paskutiniu metu rijo-ten dominuoja arachisai  g.gif
Beje, dukane leidziamas mazais kiekiais kurkuruzu krakmolas ir miltai...????? pas jus suprantu, kad ne? Varske irgi netinkama???  unsure.gif saldaus pieno nevartojam.. tik vaikai ir tai su sumazinta laktoze...
Ir dar-ar visos jus taip niekad nenusizengiant? ar leidziat sau suvalgyt pvz kokia rieke grudetos duonos ar bulve? Medus-toleruojamas kaip suprantu cia? ar ne? Nes pvz va sian paskaiciau, kad Linu semenu aliejus blogis-o ji jau kokie du men kas rytas vartoja vyras-tokiam pavidale-100gr liesos varskes, saukstelis medaus ir linu semnu aliejaus pora saukstu..-Jam cia homeoppate liepe taip  g.gif
Zodziu, man kol kas milijonas klausimu, dar eisiu jusu senas temas paskaityt-gal ten rasiu atsakymu dar....  mirksiukas.gif
O del anglisku zodziu-tai yra, yra cia pas jus fraziu biggrin.gif kad ir tas nihtshadow ar kazkaip darzoves-kazkas net klause kas tai yra wink.gif tik paskui kazkurioj vietoj kazkas pavardino baklazanus, pomidorus-kuom jie blogi?  g.gif
Nu zodziu, jei labai neuzknisiu-tai dar paklausinesiu durnu klausimu as cia jusu biggrin.gif

Alyvuogių aliejus ne kaitinimui (salotoms pvz.) tinka, o kaitinimui verčiau kitų pasiieškoti.
Šiaip, dėl kokoso sutinku, kad juo piktnaudžiauti nereikia. Dėl egzotiškos produkcijos, tai vėl gi, Lietuvoje mes daug tos egzotikos neturim. Sezoniškumas ir vietovei būdingi produktai turėtų sudaryti didžiąją dalį raciono. O kartą kitą suvalgytas nebūdingas egzotiškas produktas, vaisius ar kokoso sviesto šaukštelis, situacijos ar sveikatos nepablogins.
Na, kiekvienas pats renkamės, kaip maitintis. Kodėl Jūs pasirinkote Dukano dietą? Dėl svorio? Sveikatos? Dėl jos populiarumo? Jei sveikata nėra svarbi (na, t. y. ji nėra pirmoje vietoje, kai galvojate apie maistą), tuomet paleo Jums tikriausiai netiks.
Ir taip, pienas ir jo produktai nėra tinkami ne tik dėl laktozės, bet ir dėl pieno baltymų, grūdai dėl savo baltymų, dėl netinkamo organizmo atsako į šių produktų vartojimą.
Medus nedideliais kiekiais leidžiamas, o sėmenų aliejaus geriau vengti dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių, dėl jo nestabilumo, greitos oksidacijos.
Paleo kukurūzai (bet kokiu pavidalu: švieži, konservuoti, popkornai, miltai, krakmolas) nėra leidžiami, taip pat ir grūdų miltai. Tiesą pasakius, buvau tikra, kad ir Dukano dietoje miltai nėra leidžiami.
Nightshades daržovės (pomidorai, baklažanai, paprikos, čili pipirai, bulvės) pasižymi savo sudėtyje medžiaga - alkaloidais, kurie mažais kiekiais yra sveiki, tačiau didesniais sukelia uždegimą organizme, todėl ypač sergantiems autoimuninėmis ligomis, jų patartina vengti.
Atsakyti
QUOTE(Elata @ 2013 05 03, 11:00)
Kalastaja, jei skaitote anglų kalba, paieškokite info apie intermittent fasting (pertraukiamą badavimą), kur tam tikrą laiko tarpą visai nenaudojamas joks maistas, tarkim 24h, arba valgoma tik vieną kartą. Taip kad paleo šiaip jau tam neprieštarauja ir jei Jums tinka, tai super smile.gif

Ačiū, paieškosiu. Man tai šiaip kartais patinka, bet galvoju gal ir sveika. Dėkui 4u.gif
" vorest" - irgi galvojau, kad greičiausiai tinka prie paloe būtent dėl ''nepavykusios medžioklės" biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Kalastaja @ 2013 05 03, 08:47)
Labas rytas  4u.gif
kad prakalbom apie kokosus, nutariau dar ir jų bent kelias dienas atsisakyti - jokių pienų, nei drožlų, gal nebent aliejaus. Tam palankios aplinkybės klostosi, nes važiuoju savaitgaliui pas mamą.  biggrin.gif

Dar noriu paklausti apie paleo ir iškrovos dienas. Kaip apskritai manote jūs, ar pagrindiniai paleo ''idėjiniai vadai'' apie iškrovos dienas, kai vieną dieną savaitėje valgomas tik vienos rūšies maistas; arba kai valgoma visai minimaliai. Šiandien tokia diena man bus.  rolleyes.gif

vakar skaičiau užkietėjusius UK paleolistus, jie sakė, kad reik pabūti kurį laiką su paleo, kad pasidarytum tikresnis fat burneris, nei sugar burneris, tada gali mėginti intermitent fasting.. realiai logiška..

reliai ir Voresta ir sako gerai, kiti paleo ir minta po kartą ir bėdos nemato... Baisiai faina, kai negalvoji apie maistą, ir kažką įdomiau gyveni... o kai žiū nuobodu jau ir lauki pietų meto... ir vis tiek nori užkrimsti tuos pietus..paskui vakarienę... nu malonu vis tik valgyt biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sedindriuke: 03 gegužės 2013 - 12:13
QUOTE(Rigedora @ 2013 05 03, 10:33)
Na kad mesa valgyt tai jo smile.gif ta as supratau, bet pvz neikertu -pas jus alyvu aliejus? blogis ar geris?
gėris, tik jo mažai tereikia-1 valgomą šaukštą/savaitėj ir tik ant salotų.

g.gif ar vien tik kokosas valdo?? 
na, tai, ir avokadas, dar kokie migdolų riešutai yra priimtina egzotika, neryjama kilogramais.

Panasiai matinasi ir mano vyras-jam beje, IS ... Todel Silveri ir Lumi Lumi-pazistu is IS temos. Tik vyras vis dar kirsdavo kartais grikius, ryzius, kartais juoda duona, kartais saldumynu prie progos ir bulviu kartais-reto kugelio, bulviniu blynu ar tiesiog su lupena keptos ar virtos-bet cia ir as nusizengdavau dukanui su tom bulvem, nes tai tiesiog labai retai buna-kaip sventinis tortas

Kadangi IS siejama su žarnyno pralaidumu ir kaltė krinta glitimui, tai kiekvieną kartą, kai vyras suvalgo nors keletą gramų glitimo, jis iš naujo stoja prie starto linijos ir viską pradeda nuo pradžios, o žarnynui susitvarkyti po glitimo nevartojimo reikia maždaug pusmečio. Taigi, glitimo turintys produktai- TABU.
Asmeniškai duonos nevalgiau jau beveik pusantrų metų, tik pernai rugpjūtį suvalgiau nedidelį gabaliuką(60 gr) tikros naminės duonos, ir mano organizmo reakcija pasakė- geriau nereikia- pajutau nemažą poveikį nervų sistemai. Svaigimas, koncentracijos sunkumai-anksčiau šitą dalyką buvau priskyrusi amžiui, dabar tiksliai žinau- glitimo poveikis. Tik praėjus porai dienų galva tapo vėl šviesi. Galima pasidomėti glitimo poveikiu nervų sistemai, jis siejamas su epilepsija, šizofrenija...

Pagal jus klaida dare, kad riesutu-razinu misini paskutiniu metu rijo-ten dominuoja arachisai  g.gif
sakyčiau- ir cukrus.

Varske irgi netinkama???  unsure.gif saldaus pieno nevartojam.. tik vaikai ir tai su sumazinta laktoze...

kartais, jei žarnyno gleivinė pažeista, pieno baltymas sukelia problemų, tačiau po kokio pusmečio, kai manoma, kad susitvarkė žarnynas, galima pamėginti ir organizmas pasakys.
Jei aš geriu kartais pieną, tai dar papildomai grietinėlės įsipilu ir varške užkandu- tik taip man išeina teisingas angliavandenių, riebalų ir baltymų santykis.

Ir dar-ar visos jus taip niekad nenusizengiant? ar leidziat sau suvalgyt pvz kokia rieke grudetos duonos ar bulve?
apie duoną rašiau, o bulvių pernai valgiau vieną kartą- per bulviakasį sugriešijau. Reikėjo sesers bulvių veislę degustuoti. Bet kokiu atveju bulvė geriau jūsų vyrui, nei duona, retkarčiais (jei jau neiškenčia), nes neduoda to ilgalaikio žarnų pažeidimo. Jei tik tie alkaloidai nemaišo..

Medus-toleruojamas kaip suprantu cia? ar ne?

mums- ne.
Kas yra cukrus? Fruktozė+ gliukozė.
Kas yra medus? Fruktozė+ gliukozė. +šiek tiek kai ko gera, bet dėl to trupinio kažko gera nebūtina valgyt tiek to cukraus.
Taigi, beveik jokio skirtumo- tik daug angliavandenių, o mes (kalbu apie savo šeimą) juos ribojame.

Nes pvz va sian paskaiciau, kad Linu semenu aliejus blogis-o ji jau kokie du men kas rytas vartoja vyras-tokiam pavidale-100gr liesos varskes, saukstelis medaus ir linu semnu aliejaus pora saukstu..-Jam cia homeoppate liepe taip  g.gif

Budwig teorija gal ir tinka vėžio atveju, tačiau IS atveju polinesotieji- TABU. Paklauskit savo homeopatės, kiek ji yra išgydžiusi su IS? Jei tokių nėra- tai ji su jumis eksperimentuoja.
Atsakyti
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 03, 13:13)
Kas yra medus? Fruktozė+ gliukozė. +šiek tiek kai ko gera, bet dėl to trupinio kažko gera nebūtina valgyt tiek to cukraus.
Taigi, beveik jokio skirtumo- tik daug angliavandenių, o mes (kalbu apie savo šeimą) juos ribojame.

aš čia nesiginčysiu ir nesakysiu priešingai, tačiau kaip kažkur buvo parašyta... cukrus yra cukrus yra cukrus. Visi cukrūs yra vienodi tuo požiūriu, kad smegenyse sukelia malonumo jausmą ir smegenys nori vis daugiau ir daugiau. Cukrūs gali būti tiek gliukozė, tiek fruktozė, laktozė, sacharozė, maltozė. Stalo cukrus (t. y. tai, ką mes naudojame) yra sacharozė, medus susidaro iš fruktozės ir gliukozės, tačiau turi ir visokių gerų medžiagų, dėl kurių jis vertingesnis nei paprasta sacharozė, tad jei jau vartoti, tai geriau medų. Tačiau tai vis tiek lieka cukrumi.
Atsakyti
na, kai eilinis žmogus sako cukrus, jis galvoja tik apie tą, kur cukrinėj. Man tai ir krakmolas yra cukrus.

medus susidaro iš fruktozės ir gliukozės, tačiau turi ir visokių gerų medžiagų, dėl kurių jis vertingesnis nei paprasta sacharozė, tad jei jau vartoti, tai geriau medų.

mano šaltiniai sako: už medų geriau, tas- iš cukrinės biggrin.gif
Šiaip, tie, kurie nevalgo saldumynų, žymiai lėčiau sensta.
Na, man jau popiet šaukštai doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo " voresta ": 03 gegužės 2013 - 12:49
QUOTE(Elata @ 2013 05 03, 11:36)
Alyvuogių aliejus ne kaitinimui (salotoms pvz.) tinka, o kaitinimui verčiau kitų pasiieškoti.

Na, kiekvienas pats renkamės, kaip maitintis. Kodėl Jūs pasirinkote Dukano dietą? Dėl svorio? Sveikatos? Dėl jos populiarumo? Jei sveikata nėra svarbi (na, t. y. ji nėra pirmoje vietoje, kai galvojate apie maistą), tuomet paleo Jums tikriausiai netiks.
Ir taip, pienas ir jo produktai nėra tinkami ne tik dėl laktozės, bet ir dėl pieno baltymų, grūdai dėl savo baltymų, dėl netinkamo organizmo atsako į šių produktų vartojimą.

Dukano dietoje miltai nėra leidžiami.

Tai kokie aliejai be kokoso tinkami kaitinimui? beje, kaip moliugu seklu, graikisku riesutu aliejai? unsure.gif

Dukano dieta pasirinkau is esmes del svorio, o palaipsniui atejo supratimas ir domejimasis angliavandeniu zala. Siaip as ja stebejau puse metu, analizavau, tik tada viena diena perejau ant jos. Taciau nesu fanatiska jos laikytoja, nes jei jauciu poreiki sokolado gabaleliui-juodam ir viena mazam-tai ir suvalgau. Tiesiog ir taip nebuvau saldumynu megeja, kaip ir is miltu nemegau nieko-isskyrus gera juoda duona. Nuo saldumynu man zarnas plesdavo. Todėl man buvo lengva pereit ant dukano. Na vasara nors dukanas neleidzia, bet uogas ryju kiek tik pavyksta. Bet is anytos ar mamos sodo. Vyras ju isvis jokiu nevalgo-nebent kokia tresne, slyva. bet labai retai-nebent po nosim pakisi doh.gif
Beje, Dukanas kukuruzu krakmolo leidzia ir avizu selenas. Selenos netgi privalomos. O jos pas jus skaitosi irgi blogis? unsure.gif Nes, kad cholesteroli jos mazina -tai isbandyta.
Pieno baltymai-bet juk rugsciu pieno produktu baltymo struktura pasikeicia? nes jei esi alergiskas peino baltymam, tai rugstus produktai dazniausia juk tinka? g.gif

Dekui, kad atsakot man i klausimus, nes bent vaizda pradedu kazkiek susideliot 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(" voresta " @ 2013 05 03, 13:13)

QUOTE(" voresta " @ 2013 05 03, 13:32)
na, kai eilinis žmogus sako cukrus, jis galvoja tik apie tą, kur cukrinėj.

Vajėzau, pas jus cukrinėj fruktozė sumaišyta su gliukoze? Specialiai tokią pirkot, kad galėtumėte į cukrinę susipilti? biggrin.gif biggrin.gif
Sorry, negalėjau susilaikyt biggrin.gif

QUOTE(Rigedora @ 2013 05 03, 14:20)
Tai kokie aliejai be kokoso tinkami kaitinimui? beje, kaip moliugu seklu, graikisku riesutu aliejai?  unsure.gif

Dukano dieta pasirinkau is esmes del svorio, o palaipsniui atejo supratimas ir domejimasis angliavandeniu zala. Siaip as ja stebejau puse metu, analizavau, tik tada viena diena perejau ant jos. Taciau nesu fanatiska jos laikytoja, nes jei jauciu poreiki sokolado gabaleliui-juodam ir viena mazam-tai ir suvalgau. Tiesiog ir taip nebuvau saldumynu megeja, kaip ir is miltu nemegau nieko-isskyrus gera juoda duona. Nuo saldumynu man zarnas plesdavo. Todėl man buvo lengva pereit ant dukano. Na vasara nors dukanas neleidzia, bet uogas ryju kiek tik pavyksta. Bet is anytos ar mamos sodo. Vyras ju isvis jokiu nevalgo-nebent kokia tresne, slyva. bet labai retai-nebent po nosim pakisi  doh.gif
Beje, Dukanas kukuruzu krakmolo leidzia ir avizu selenas. Selenos netgi privalomos. O jos pas jus skaitosi irgi blogis?  unsure.gif Nes, kad cholesteroli jos mazina -tai isbandyta.
Pieno baltymai-bet juk rugsciu pieno produktu baltymo struktura pasikeicia? nes jei esi alergiskas peino baltymam, tai rugstus produktai dazniausia juk tinka?  g.gif

Dekui, kad atsakot man i klausimus, nes bent vaizda pradedu kazkiek susideliot  4u.gif

Žinot, jei Jums tinka tokia mityba, kokia yra dabar, jaučiatės žvali, nekamuoja jokios problemos, tuomet ir nereikia nieko keisti. Galbūt tikrai Dukano metodai Jums labiausiai tinka.
O paleo nerekomenduoja jokių grūdinių produktų, įskaitant ir avižas ar jų sėlenėles, taip pat ir kvietines sėlenėles. Organizmo valymui pakanka ir daržovių, vaisių, vandens, nebereikia papildomai nieko gramdyti nuo žarnų biggrin.gif O dėl cholesterolio, tai jis susitvarkys, nustojus valgyti grūdus, cukrų.
Kepimui galite naudoti kokoso aliejų, gyvulinius taukus, valytą sviestą (ghi), avokadų aliejų, makadamijų aliejų. Sėklų aliejų siūlyčiau visai nevartoti (nei kepimui, nei nekeptą), o dėl graikinių riešutų negaliu pasakyti, nes niekada nesu vartojusi, tačiau jame, kaip ir kituose riešutų aliejuose, nemažai polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurie mes stengiamės vartoti kaip galima mažiau.
Rauginto pieno produktuose sunyksta ne pieno baltymai, o pieno cukrus - laktozė. Mažesni vaikai turi enzymą, kuris padeda laktozę virškinti, o augant enzymo organizmas nebegamina, todėl pasidaro sunkiau virškinti laktozę ir sakoma, kad žmogus netoleruoja laktozės. Tačiau ir kefyre, ir varškytėje, ir jogurtuose, sūriuose, pieno baltymai lieka. Na, yra žmonių, kuriems tie baltymai nesukelia jokių neigiamų padarinių, tačiau iš esmės karvės pienas yra skirtas veršiukui sutvirtėti ir sustambėti. Pienas nėra skirtas žmogaus mitybai. Jei kada sugalvosite pabandyti paleo, siūlyčiau mėnesį nevartoti jokių pieno produktų, o po to, pabandyti kurią dieną varškės ar jogurto - pažiūrėsite, kaip organizmas reaguos, ar neims skrandis streikuoti, ar nebus putimo jausmo žarnyne. Jeigu ne, tuomet viskas tvarkoje ir pieno produktai Jums tinka smile.gif
Atsakyti