QUOTE(kismet @ 2007 03 02, 19:24)
Gal perskaicius si sarasiuka kilo mintis, KUR DAR verta nueiti?
Kai po kelių mėnesių prisimenu savo kelionę, tai atrandu, kad didžiausią įspūdį iš muziejų man, ko gero, paliko Šiaurės šalių (Nordiska museet).
Jis yra Djurgardene, ten, kur ir Skansenas, Vazos muziejus, Junibakenaas (šalia pastarojo). Jei važiuosit autobusu (44, 47) prie jo ir stotelė, iškart už tilto.
Siūlyčiau ten išsinuomot audiogidą vaikštai su ausinėm, tam tikrose vietose spusteli pultelį ir tavo pasirinkta kalba (rusų, anglų ir pan.) klausaisi pasakojimų. Neatsimenu, kiek kainuoja, bet jei man pasirodė nebrangu, tai tikrai nebrangu
Tai buities muziejus, nors pateikiamas kaip istorijos. Vienas aukštas skiriamas įvairių amžių interjerams, tas man ne tiek buvo įdomu (nors kėdžių dizaino istorija šiek tiek traukė akį). Truputis kultūrai. Kabo originalūs Strindbergo paveikslai. Įdomiausia tai, ko nebuvau mačius kituose muziejuose.
Lėlių spintos. Jos nuo berods XVII amžiaus plito iš Olandijos. Klausinėjau Lietuvos muziejininkų, mes jų neturime, net nežinia, ar mūsų dvaruose jų būta. Vakarų Europoje tai buvo pasiturinčių miestiečių puošmena keliaaukštės, su kuo daugiau figūrų ir detalių.
Maisto ir serviravimo kultūra. Įvairių amžių, įvairių sluoksnių. Nukrauti stalai su įdomiais paaiškinimais, kada kas ir kodėl atsirado, kaip buvo naudojama.
Šventės, žaislai ir žaidimai. Viskas iliustruota natūralaus dydžio maketais.
Drabužiai, avalynė, mados nuo tautinių iki dabar.
Aišku, ir šiuolaikinės parodos, ir kilnojamosios.
Formaliai audiogido trukmė valanda. Bėgdama ir daug ką praleisdama sugaišau pusantros. Kai pagalvoju, galėjau skirti ir daugiau. Būtų buvę verta.
Muziejus iš gatvės atrodo taip:
Nuo Junibakeno pusės taip:
Ir dar būtinai plauk laivu (nesezono metu yra tik viena ekskursija aplink Djurgardeną nuo Stromkajen krantinės) ir važiuok autobusu į panoraminę kelionę po miestą (nuo Gustavo Adolfo aikštės). Abi ekskusijos irgi su ausinėm pasirinkta kalba.