Naujausių veislių citrusiniai pardavinėjami ir kitose užsienio šalyse, pavyzdžiui Anglijoj, kaina nuo 23 iki 40 svarų, bet jie nurodo tiksliau veislę: Citrus fortunella margarita (Kumquat) arba citrus fortunlla calamondin. Trumpiau kumkatas ir kalamondinas.
Manasis židėjo per moters dieną, dabar vėl krauna žiedus, mažinu vaisių kiekį, kad galėtų daugiau augti. Vaisiai rugštoki skanūs, daug sėklų. Pirkau maximoj.
QUOTE(winia @ 2008 04 05, 11:36)
aj gal ten nieko baisaus, man rotdos ten tos musytės su savo lervom, paliesiu kokiu brudu, gal dings.
O tau numetė visus senus lapus ar kaip?
O tau numetė visus senus lapus ar kaip?
Ne, visų lapų nenumetė. Bet daugumą tai tikrai. Kai atsivežiau tai pora dienų ramu buvo, o tada, kad pradėjo tie lapai kristi kasdien ir krūvom Tai aš purškiau ir laisčiau. Metė kelias dienas, o dabar ramu, toliau sau auga, leidžia jaunus lapelius, nokina mandariniukus. Senų lapų taip pat daug liko. Tad aš tai manau, kad čia jam toki adaptacija buvo
gal galit patarti: ar reikia iš karto calamondiną persodinti į didesnį vazoną? gavau jį prieš kelias dienas dovanų, tai dabar bijau kokią klaidą padaryti ar tam plastmasiniam vazone jam gerai ar sodinti į keramikinį iš karto? jis dabar apelsinukais aplipęs ir dar keli žiedai yra. jeigu jau reikai iš karto persodinti - tai į kokią žemę, tinka universalus tas substratas ar specialaus reikia?
lapai kažkaip lyg keli vis nubyra, tai net nežinau, ar čia adaptavimosi koks periodas ar kažką negerai darau laikau jį ant palangės, ten saulė po pietų į langus šviečia, to lango neatidarinėju, nes vyras perskaitė, kad skersvėjo medelis bijo - tai nebeleidžia lango atidaryti laistau kiekvieną dieną, nelabai dideliu kiekiu vandens. vieną kartą trąšom palaisčiau.
beje, dar pastebėjau, kad kai kurie lapeliai tokie lyg apkandžioti ar nuplyšinėję - tai čia kažin transportavimo pasekmė ar koks nors parazitas juos pagraužia?
savaitgalį peskaitysiu visą temą, tai manau, rasiu daug praktinių patarimų bet gal dabar kas nors trumpai galėtų atsakyti - būtų didelis ačiū
lapai kažkaip lyg keli vis nubyra, tai net nežinau, ar čia adaptavimosi koks periodas ar kažką negerai darau laikau jį ant palangės, ten saulė po pietų į langus šviečia, to lango neatidarinėju, nes vyras perskaitė, kad skersvėjo medelis bijo - tai nebeleidžia lango atidaryti laistau kiekvieną dieną, nelabai dideliu kiekiu vandens. vieną kartą trąšom palaisčiau.
beje, dar pastebėjau, kad kai kurie lapeliai tokie lyg apkandžioti ar nuplyšinėję - tai čia kažin transportavimo pasekmė ar koks nors parazitas juos pagraužia?
savaitgalį peskaitysiu visą temą, tai manau, rasiu daug praktinių patarimų bet gal dabar kas nors trumpai galėtų atsakyti - būtų didelis ačiū
QUOTE(Mirksniukas @ 2008 04 29, 13:07)
gal galit patarti: ar reikia iš karto calamondiną persodinti į didesnį vazoną? gavau jį prieš kelias dienas dovanų, tai dabar bijau kokią klaidą padaryti ar tam plastmasiniam vazone jam gerai ar sodinti į keramikinį iš karto? jis dabar apelsinukais aplipęs ir dar keli žiedai yra. jeigu jau reikai iš karto persodinti - tai į kokią žemę, tinka universalus tas substratas ar specialaus reikia?
Dabar kol nokina vaisius ir zydi, geriau jo nepersodinti. Siaip visiems augalams geriausi yra mediniai vazonai, nes juose kvepuoja augalo saknys. Zeme buna pirkti specialiai citrusiniams augalams. Geriausia persodinti vasario menesi, kai dar nepradeda zydeti ir nenokina naujo derliaus. As laistau tada, kai pradziuva zemes pavirsius ir gausiau. Kai laistai po truputi ir daznai, yra rizika, kad perlaistysi ir prades puti saknys arba tas truputis vandens nepateks visoms saknims ir dalis saknu gali pradeti dziuti (del pastarojo sakinio cia tik mano nuomone, gal as ir neteisi). Labai idemiai apziurek lapus, ziedus, sakeles, ypac ju "pazastis" ar nera parazitu. Sekmes auginant citrusiuka
QUOTE(Egluzhė @ 2008 04 29, 14:57)
Dabar kol nokina vaisius ir zydi, geriau jo nepersodinti. Siaip visiems augalams geriausi yra mediniai vazonai, nes juose kvepuoja augalo saknys. Zeme buna pirkti specialiai citrusiniams augalams. Geriausia persodinti vasario menesi, kai dar nepradeda zydeti ir nenokina naujo derliaus. As laistau tada, kai pradziuva zemes pavirsius ir gausiau. Kai laistai po truputi ir daznai, yra rizika, kad perlaistysi ir prades puti saknys arba tas truputis vandens nepateks visoms saknims ir dalis saknu gali pradeti dziuti (del pastarojo sakinio cia tik mano nuomone, gal as ir neteisi). Labai idemiai apziurek lapus, ziedus, sakeles, ypac ju "pazastis" ar nera parazitu. Sekmes auginant citrusiuka
ačiū labai tai kaip suprantu, dabar man geriausia iki kito vasario jo nejudinti ir auginti tame pačia me vazone, taip? o jam ten vietos per mažai nebus?
ir dėl laistymo dar klausimas: prie jo buvo tokia kortelė su patarimais, kaip auginti. tai ten parašyta, kad laistyti gausiai, bet kad lėkstutėje vandens nebūtų. tai jeigu aš palaistau gausiai ir tas vanduo nubėga iki lėkštutės, tai man jį tiesiog išpilti, kad gėlė vandenyje nestovėtų, ar taip aš čia supratau?
As tai kai gavau dovanu calamondin'a jo nepersodinau, nes gaila buvo kadangi jis smarkiai zydejo ir mandarinuku turejo, bet nieko jam baisaus neatsitiko iki dabar, kuo puikiausiai leidzia naujas sakutes ir gigantiskus lapus, trigubai didesnius uz buvusius, matyt jam patinka pas mane, as ji kasdien papurskiu, o palaistau tada kai zeme jau issauseja
QUOTE(Egluzhė @ 2008 04 29, 14:57)
apžiūrėjau savo aplesinuką
ir atradau štai tokius gyvius::
- balti mažučiukai lyg voriukai - lyg vabaliukai, tokie beveik permatomi, sunkiai įžiūrimi, į lapą įsikabinę. net nufotkint jų neišeina, kad matomi būtų nedaug jų, gal kokius 4-5 radau.
- dar yra tokių mažų mažų juodai pilkų vabaliukų. mačiau ir ant lapų kelis, paskui vyras sakė, kad ryte laistant ir pačioj žemėj juos kelis lakstančius matė. nu tokios "mažos blusytės"
- tada dar pakėliau vazono apačią apžiūrėti ir radau štai tokį kirminą:
gal kas galėtumėt pasakyti, kas čia per gyviai tokie yra ir kaip juos naiknti??
labai bijau, kad nemirtų mano apelsinukas, nes taip ilgai apie jį svajojau, o vat gavau - ir še tau
QUOTE(Mirksniukas @ 2008 04 29, 16:35)
ačiū labai tai kaip suprantu, dabar man geriausia iki kito vasario jo nejudinti ir auginti tame pačia me vazone, taip? o jam ten vietos per mažai nebus?
ir dėl laistymo dar klausimas: prie jo buvo tokia kortelė su patarimais, kaip auginti. tai ten parašyta, kad laistyti gausiai, bet kad lėkstutėje vandens nebūtų. tai jeigu aš palaistau gausiai ir tas vanduo nubėga iki lėkštutės, tai man jį tiesiog išpilti, kad gėlė vandenyje nestovėtų, ar taip aš čia supratau?
Nieko jam neatsitiks iki vasario Matai, jei persodinesi, gali nupurtyti ziedus ir vaisius, o ir siaip persodinimas augalui sioks toks stresas, po kurio jis turi atsigauti, o jam dar ir vaisius nokint reikia, tai butu per didele perkrova citrusui. O palaiscius iskart neskubek ispilt vandens, kad dar ir is lekstutes siek tiek pagertu saknys
Del kenkeju parasiau i AZ
beje, ant vienos šakos radau sakų - čia gerai ar blogai??
QUOTE(Mirksniukas @ 2008 04 29, 20:56)
beje, ant vienos šakos radau sakų - čia gerai ar blogai??
Nezinau
Mirksniukui
Jusų augalėlis labai apleistas, reikia plauti, kaip rašiau tik geriau i vandenį truputi dėt šampūno poto perplauti švariu vandeniu. Pagal vazono dydį metus pratems, bet mažai augs, bet dėl parazitų reikia persodinti tik neliesti pagrindinio gumulo žemių. Lapai šviesios spalvos čia negerai, aplaužyti kelionėj iki pardavimo.
Jum duoda puikius patarimus.
Jusų augalėlis labai apleistas, reikia plauti, kaip rašiau tik geriau i vandenį truputi dėt šampūno poto perplauti švariu vandeniu. Pagal vazono dydį metus pratems, bet mažai augs, bet dėl parazitų reikia persodinti tik neliesti pagrindinio gumulo žemių. Lapai šviesios spalvos čia negerai, aplaužyti kelionėj iki pardavimo.
Jum duoda puikius patarimus.
Maniskis Calamandinas rodos apstojo lapus mesti, bet jų liko 50 prc buvusio kiekio. Senieji lapeliai vis tokie parudave buna is galu, nauji labai grazus be jokiu demeliu. Ir dar numete jis visus savo ziedus. Labai gausiai zydejo, bet galiausiai viską išbarstė. Tikriausiai kad reikėjo adaptacijos. Tikiuosi kitais metais sulaukti ir uzuomagų