Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai, provansiški sodeliai, kiemeliai

QUOTE(TuDa @ 2013 05 30, 16:30)
Man atrodo, kad derinant gėles prie fasado, reiškia padaryti jas nematomomis. Kas ką sakytų, bet balti gėlių žiedai prie balto fasado schmoll.gif aš mieliau renkuosi kontrastą.

Į derinimo sąvoką įeina ir kontrastų principas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(TuDa @ 2013 05 30, 15:30)
Man atrodo, kad derinant gėles prie fasado, reiškia padaryti jas nematomomis. Kas ką sakytų, bet balti gėlių žiedai prie balto fasado schmoll.gif aš mieliau renkuosi kontrastą.

ziurint kaip augalai bus pasodinti - lygiagreciai sienai, t.y. palei siena ar statmenai sienai.
Jei planuojamas buksmedziu bordiuras is abieju paradinio smile.gif iejimo pusiu, tai mazai tiketina, kad tas takas eis palei siena.
Jei as pvz. salia savo tako buksmedziu bordiuro pasodinciau tarkim baltu katileliu ar baltu tulpiu eilute priesais balta nama, atrodytu fantastiskai. O stai kontrasta jau tikrai reiketu derinti su kazkuo/prie kazko.

P.s. Man daug keisciau pasirode pats augalu pasirinkimas - viendienes su buksmedziais. Kazi kokiu atstumu jas reiketu sodinti, kad po dvieju metu nesulystu i buksmedzius doh.gif . Viendienes tai ne siaip gelytes, o pakankamai tvirtas, greitai besipleciantis zolinis augalas su stambiu saknynu.
Atsakyti
Manyčiau, kad kontrastą sienų spalvai sudaro žaluma. Gi žiedai būna gan trumpą laiką, ypač daugiamečių gėlių, tad susikoncentruoti, kaip atrodys spalva vien žydėjimo metu, neverta. Man klasikinis apželdinimas daugiau asociojasi su vertikalaus- horizontalaus apželdinimo proporcijomis. Sakykim, prie tuštesnių sienų prašosi kažkas vertikalaus: vijoklis, siaura laja medis, o prie vitrininių langų - horizontali gyvatvorė ar eilė gėlių. Čia kalbu apie vaizdą nuo gatvės. Sau pasidžiaugti reikėtų galvoti apie vaizdą pro langą, ir tas vaizdas privalo turėti rėmus, bent menamus. Tegul tai bus gyvatvorė, krūmų eilė, medžiai ar gėlių lysvė, bet tai turi būti iki kokios tai ribos.Pro kitą langą turi atsiverti kita erdvė. Išskydusi, be erdvių aplinka man atrodo diletanto darbas.
Atsakyti
QUOTE(TuDa @ 2013 05 30, 16:30)
Ačiū biggrin.gif stengiuosi kurti tokią aplinką kuri nereikalauja daug priežiūros, o šuniukai pas mane 3 ir visi žino komandą "takeliu" lotuliukas.gif bet po pievą tai aš joms leidžiu lakstyti kur nori mirksiukas.gif
Papildyta:

Tai derinti galima pagal ivairius principus. Padaryti zydincias geles nematomomis nelabai imanoma;) Juk ne tapetas cia..
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2013 05 30, 16:09)
P.s. Man daug keisciau pasirode pats augalu pasirinkimas - viendienes su buksmedziais. Kazi kokiu atstumu jas reiketu sodinti, kad po dvieju metu nesulystu i buksmedzius  doh.gif . Viendienes tai ne siaip gelytes, o pakankamai tvirtas, greitai besipleciantis zolinis augalas su stambiu saknynu.

Eh dar labiau pasimečiau doh.gif ačiū visosms už išsakytą nuomonę smile.gif
vida777 o kokias gėles pasiūlytumėt sodinti? imetu savo plotelį gal kam bus labiau aišku smile.gif
[attachmentid=228611]
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Idda: 31 gegužės 2013 - 08:34
Buksmedžių juosta prašosi pratęsiama iki gatvės, beje, ir kitoje laiptų pusėje gerai būtų tas pats. Po buksmedžiais nuo trinkelių pusės sodinčiau gvazdikų kupstelius , aubretes ar kokio žolinio augaliuko kupstelius, na, ką nors žemo ir kitokios faktūros nei buksmedžiai.Gražu, jei tie kupsteliai truputį klosis ant trinkelių. Nuo garažo pusės man būtų priimtiniausia vienmetes, pvz: jurginiukus, zinijas ar vienspalves petunijas, verbenas.Pavasariui tiktų tulpės, našlaitės. Kiek matosi, tai reprezentacinė zona, turėtų būti puošnesnė. Bet jei nėra kada ar tingisi tupinėti apie gėlikus, rinkčiausi kažką iš daugiamečių, žemesnio, nei buksmedžiai.
Atsakyti
Daug idėjų įvairiems skoniams ir poreikiams ax.gif http://www.bing.com/... ...s&FORM=IGRE
Papildyta:
QUOTE(Idda @ 2013 05 31, 08:32)
Eh dar labiau pasimečiau  doh.gif  ačiū visosms už išsakytą nuomonę smile.gif
vida777 o kokias gėles pasiūlytumėt sodinti? imetu savo plotelį gal kam bus labiau aišku smile.gif

Rožės, rožės ir dar kartą rožės, bent aš taip daryčiau, net negalvodama daug biggrin.gif tik reiktų pasirinkti vienos rūšies ir spalvos rožes kurios turėtų būti aukštesnės už buksmedžius. Paberi storą mulčio sluoksnį ir nematai vargo. Ir vaizdą turėtum superinį, ir buksmedžius sveikus. O apie visus kiliminius augalus negalvok, nes turėsi daug vargo su ravėjimu.
Papildyta:
O čia idėja kitai takelio pusei, juk nebūtina viską daryti simetriškai biggrin.gif tik gėlytės turėtų būti vienodos abiejuose pusėse.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo TuDa: 31 gegužės 2013 - 09:24
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 05 31, 08:56)
Buksmedžių juosta prašosi pratęsiama iki gatvės, beje, ir kitoje laiptų pusėje gerai būtų tas pats. Po buksmedžiais nuo trinkelių pusės sodinčiau gvazdikų kupstelius , aubretes ar kokio žolinio augaliuko kupstelius, na, ką nors žemo ir kitokios faktūros nei buksmedžiai.Gražu, jei tie kupsteliai truputį klosis ant trinkelių. Nuo garažo pusės man būtų priimtiniausia vienmetes, pvz: jurginiukus, zinijas ar vienspalves petunijas, verbenas.Pavasariui tiktų tulpės, našlaitės. Kiek matosi, tai reprezentacinė zona, turėtų būti puošnesnė. Bet jei nėra kada ar tingisi tupinėti apie gėlikus, rinkčiausi kažką iš daugiamečių, žemesnio, nei buksmedžiai.

iki gatvės neapsimoka, nes gal šiemt, o gal kitais metais tvorą tversim ax.gif nes mes naujakuriai, tai pirmoji mūsų vasara, todėl daug darbelio prie namų doh.gif Tas pats bus ir kitoje laiptų pusėje 4u.gif

QUOTE(TuDa @ 2013 05 31, 09:14)
Rožės, rožės ir dar kartą rožės, bent aš taip daryčiau, net negalvodama daug biggrin.gif tik reiktų pasirinkti vienos rūšies ir spalvos rožes kurios turėtų būti aukštesnės už buksmedžius. Paberi storą mulčio sluoksnį ir nematai vargo. Ir vaizdą turėtum superinį, ir buksmedžius sveikus. O apie visus kiliminius augalus negalvok, nes turėsi daug vargo su ravėjimu.

Rožės man labai wub.gif bet aš taip jų bijau, bet gal reiktų surizikuoti, jaučiu nerealiai atrodytų baltos tokios pilnavidurės wub.gif
Pradėjau aplinką tvarkyti nuo paradinės pusės, visą žiemą galvojau, jau atrodė kad sugalvojau kaip noriu kad viskas atrodytų, o kai pradėjau daryti tai pasimečiau kaip slyva tašėje biggrin.gif pas mane 30 a tai nespėju iš vieno sklypo krašto lakstyti į kitą, visur viskas želia kad oiiiiii verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Idda: 31 gegužės 2013 - 09:34
QUOTE(Idda @ 2013 05 31, 08:32)
Eh dar labiau pasimečiau  doh.gif  ačiū visosms už išsakytą nuomonę smile.gif

net nebezinau ka pasiulyti prie buksmedziu, nes, tiesa pasakius, tai man patys buksmedziai cia labiausiai kliuva rolleyes.gif .
Laiptu forma labai grazi, bet beda ta, kad buksmedziai ta visa grozi uzstoja ir is paradinio iejimo galu gale liks tik paprastas takelis. Nors foto ir nesimato, berods planuojate buksmedziu burbulus sodinti is abieju takelio pusiu g.gif? O man kaip tik, paziurejus i desine takelio puse, ji atrodo daug graziau be buksmedziu. Buksmedziai taka susiaurina/suspaudzia, uzstoja laiptu kolonas, o kitoje takelio puseje priesingai - vejos ruozelis palei takeli pagrindini iejima atveria, padidina.
Be to, buksmedziu burbulu linijos reikalauja ypatingai preciziskos ir kruopscios prieziuros - genejimo. Retai kada esu maciusi privaciose valdose idealiai vienodai nugenetu burbulu eile. Jeigu taip atsitinka, vaizdelis atrodo netvarkingai ir tikrai neparadiskai.
As vienareiksmiskai buksmedzius (jeigu ju butinai reikia) traukciau i sonus nuo laiptu.
O jeigu atvirai, tai man kyla klausimas, prie ko tie buksmedziai cia yra priderinti, turint omenyje bendra sodo konteksta?

Beje, vazonuose ant laiptu rutulines tujos? O vazonai, jeigu jau galutinai parinkti siai vietai, tai irgi, svelniai tariant, neipatingai dera prie aplinkos.
Uztat aukstos tujos labai graziai papildo laiptu kolonas wub.gif .
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2013 05 31, 09:43)
net nebezinau ka pasiulyti prie buksmedziu, nes, tiesa pasakius, tai man patys buksmedziai cia labiausiai kliuva  rolleyes.gif .
Laiptu forma labai grazi, bet beda ta, kad buksmedziai ta visa grozi uzstoja ir is paradinio iejimo galu gale liks tik paprastas takelis. Nors foto ir nesimato, berods planuojate buksmedziu burbulus sodinti is abieju takelio pusiu  g.gif? O man kaip tik, paziurejus i desine takelio puse, ji atrodo daug graziau be buksmedziu. Buksmedziai taka susiaurina/suspaudzia, uzstoja laiptu kolonas, o kitoje takelio puseje priesingai - vejos ruozelis palei takeli pagrindini iejima atveria, padidina.
Be to, buksmedziu burbulu linijos reikalauja ypatingai preciziskos ir kruopscios prieziuros - genejimo. Retai kada esu maciusi privaciose valdose idealiai vienodai nugenetu burbulu eile. Jeigu taip atsitinka, vaizdelis atrodo netvarkingai ir tikrai neparadiskai.
As vienareiksmiskai buksmedzius (jeigu ju butinai reikia) traukciau i sonus nuo laiptu.
O jeigu atvirai, tai man kyla klausimas, prie ko tie buksmedziai cia yra priderinti, turint omenyje bendra sodo konteksta?

Beje, vazonuose ant laiptu rutulines tujos? O vazonai, jeigu jau galutinai parinkti siai vietai, tai irgi, svelniai tariant, neipatingai dera prie aplinkos.
Uztat aukstos tujos labai graziai papildo laiptu kolonas  wub.gif .

aš kaip tik norėjau įrėminti taką, todėl buksmedžius persodinau, taip jau beveik persodinti ir antroje takelio puseje. Na su laiku jei matysiu kad jie man netinka išnaikinsiu, juk išrauti visada spėsiu. Matot pas men visma sklype labai daug tujų, buksmedžių, eglučių, pušelių ir kitokių visžalių augalų, kurių net pavadinimų nežinau ir jie taip nesąmoningai išmėtyti po visą sklypą doh.gif tai kol kas bandau gražinti aplinką iš to kas sklype, nes išrauti ir išmesti tikrai gaila ax.gif

Taip vazonuose rutulinės tujos, jas ekstra reikėjo kažkur susodinti, nes buvo būtina iškelti iš buvusios vietos. Ateityje žadu ieškoti gražių vazonų ir persodinti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Idda @ 2013 05 31, 09:32)
Rožės man labai  wub.gif  bet aš taip jų bijau, bet gal reiktų surizikuoti, jaučiu nerealiai atrodytų baltos tokios pilnavidurės  wub.gif
Pradėjau aplinką tvarkyti nuo paradinės pusės, visą žiemą galvojau, jau atrodė kad sugalvojau kaip noriu kad viskas atrodytų, o kai pradėjau daryti tai pasimečiau kaip slyva tašėje  biggrin.gif pas mane 30 a tai nespėju iš vieno sklypo krašto lakstyti į kitą, visur viskas želia kad oiiiiii  verysad.gif

Nėra ko bijoti tų rožių, pasirinkus tinkamos veislės rožes ir gerai paruošus joms dirvą, bėdų neturėtų būti. Yra daugybė straipsnių ir forumų apie jų priežiūrą ir auginimą. Taip, kad pirmyn 4u.gif tik apie baltai žydinčias rožes aš turiu neigiamą nuomonę, tas grožis jų pasibaigia su pirmu lietumi.
Pasiūliau antrą takelio pusę įrengti nesimetriškai, būten todėl, tą paminėjo ir Vida777, kad neužspausti, o tuo pačiu ir atverti perspektyvą į kitas kiemo vietas.
Kad kiemas keltų kuo mažiau rūpesčių viską mulčiuok, dabar kol viskas tokioje stadijoje, naudok nupjautą žolę, taip paruoši ir pagerinsi dirvos struktūrą kitiems augalams, o tuo pačiu ir piktžoles nežels taip smarkiai. Dėk visur , ir po tujomis, ir po buksmedžiais. Tik negalima žolės berti po rododendrais. Ir pamatysi, kaip pradės bujoti augalai, o ir pačiai bus lengviau.
Dar apie laiptus- manau, kad pati supranti, kad tiems vazonams ten ne vieta. Reiktų solidesnių, o ir juose norėtųsi matyti žydinčius augalus. Galėtų būti hortenzijos. Dar norėtųsi ant pirmų kolonų, kokių skulptūrų (na, kad ir liutų galvos, bet, manau, už tai būsiu stipriai sukritikuota doh.gif ) ar rutuliai. Taip įrėmintum laiptus ir pakeltum tas kolonas. Na, kad ir prie durų hortenzijos, o apačioje ant kolonų rutuliai, labai klasikinis vaizdas g.gif ar ne?
Atsakyti
QUOTE(TuDa @ 2013 05 31, 11:45)
Nėra ko bijoti tų rožių, pasirinkus tinkamos veislės rožes ir gerai paruošus joms dirvą, bėdų neturėtų būti. Yra daugybė straipsnių ir forumų apie jų priežiūrą ir auginimą. Taip, kad pirmyn 4u.gif tik apie baltai žydinčias rožes aš turiu neigiamą nuomonę, tas grožis jų pasibaigia su pirmu lietumi.
Pasiūliau antrą takelio pusę įrengti nesimetriškai, būten todėl, tą paminėjo ir Vida777, kad neužspausti, o tuo pačiu ir atverti perspektyvą į kitas kiemo vietas.
Kad kiemas keltų kuo mažiau rūpesčių viską mulčiuok, dabar kol viskas tokioje stadijoje, naudok nupjautą žolę, taip paruoši ir pagerinsi dirvos struktūrą kitiems augalams, o tuo pačiu ir piktžoles nežels taip smarkiai. Dėk visur , ir po tujomis, ir po buksmedžiais. Tik negalima žolės berti po rododendrais. Ir pamatysi, kaip pradės bujoti augalai, o ir pačiai bus lengviau.
Dar apie laiptus- manau, kad pati supranti, kad tiems vazonams ten ne vieta. Reiktų solidesnių, o ir juose norėtųsi matyti žydinčius augalus. Galėtų būti hortenzijos. Dar norėtųsi ant pirmų kolonų, kokių skulptūrų (na, kad ir liutų galvos, bet, manau, už tai būsiu stipriai sukritikuota doh.gif ) ar rutuliai. Taip įrėmintum laiptus ir pakeltum tas kolonas. Na, kad ir prie durų hortenzijos, o apačioje ant kolonų rutuliai, labai klasikinis vaizdas g.gif ar ne?

kuo toliau tuo labaiu linkstu prie rožių, besižvalgydama radau tokiųų grožių wub.gif
http://www.rozes.lt/...grigiskese.html

liūto galvos tai schmoll.gif bet rutuliai tai gal, bet tuos laiptus žiauriai reikia tvarkyti, galima kojas išsissukti belipant, jie tokie nedabaigti, cementas ar kas dar ten baigia nuo lietaus visas išbyrėti, turbūt bus plytelėmis ar dar kokia kita danga užkloti ax.gif

ačiū TuDa, jetus kodėl aš anksčiau nesumasčiau kad laikinai kol viską pasidarysiu žole galiu mulčiuoti, daržą tai mulčiuoju, o gėlynus bent jau laikinai, kad taip neželtų thumbup.gif
Atsakyti