Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai, provansiški sodeliai, kiemeliai

QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 04 30, 12:54)
Vienareikšmiškai sunku atsakyti. Šiaip alpinariumas asocijuojasi su kalnų laukine gamta,skurdžia žeme ir tik ten galinčiais augti augalais, o klasikinis sodas su priežiūra, gražia veja ir vešliais augalais. Nors gali būti išimčių, sakykim iš akmenų sukrautos atraminės sienelės su alpinariumo augalais tarpuose. Gal tai greičiau įmanoma, jei sklypas nuolydyje, o dirbtinai supiltas kalnelis su keliais akmenimis, tai ne schmoll.gif Man kažkaip vis norisi, kad kiekvienas sprendimas sode būtų funkcionalus, pateisinamas, o ne dirbtinai sukurtas.

Kažkaip visada norėjau alpinariumo ir įsivaizdavau kaip jį įsirenginėsiu, bet supratau kad man labiau prie dūšios klasikinis sodas, tai primečiau, kad nu ne labaimano alpinariumas žiūrėtųsi jame doh.gif
ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(daffni @ 2013 04 30, 14:31)
Ar bandAi pasakyti, kad tarkim po mano langais nesodintum eiles augalu, tarkim roziu, o tik viena kruma? g.gif
Didzialapes Hortenzijas planuoju keleta vazonuose augint ir terasoj statyt. Is kitos namo puses esu numacius pora pasodint sluoteliniu.
Medeliu sodint minciu neturejau prie namo.
Papildyta:
Jokiu alpinariumu neplanuoju lotuliukas.gif  jei tik mama man nebunant kokios kompozicijos nesuregs doh.gif
Vat ir mastau siemet aplink namus biskuti pasodint, zeti kaip auga, kitais metais dasodint jei kas neauga, ar per mazais ir taip po truputi ta aplinka tvarkyt. Grieztai zinau kad nenoriu jokiu raudonu geliu. Dar mano manymu ruzavos cia tiktu.
Dar klausima turiu. O kokiu atstumu sodintumet nuo langu, ir tada ta zeme man agroplevele kazin klot ir iskirpus isodint rozes, ar akmenukais barstyt kokiais? Kazkaip cia visai neturiu supratimo.
Papildyta:
Cia jau minimalus atstumas iki vandens ir taip. mirksiukas.gif

Zeme rozems ar kitiems augalams reik paruost. Nuimti arba supudyti velena. Jei nuemei velena, vietoj jos kompostines zemes, perkasti. Mulciuoti po pasodinimo. Bet ne akmenukais. Detaliai procesas aprasytas Rasos bloge, Sibirkos puslapyje.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 04 30, 13:00)
Jei tik neapsikarkaliuosi mazais spygliuociais ir dygiosiom eglem beigi alpinariumais, jau uztai dekinga liksiu:) Man rodos teisingu keliu eini. Tik jei nenori lankstytis, tai pentiniu ir piliaroziu gal tiek to, atsisakyk. smile.gif Nebutina kaimo atkartoti, galima ji interpretuoti ax.gif Tavo atveju maziau yra daugiau. Pasirinktas budas - puosiu kas arciausia akiu - irgi teisingas. Rozes cia tiks. Daugelis baltu turi ta savybe negraziai nuzydeti, taciau ne visos. Pasidairyk pas Sibirka. Tolyn nuo namu turetu augalai naturaleti. Ypac tokioje aplinkoje.

va cia sutinku su kiekvienu zodziu drinks_cheers.gif .
Puosnus gelynelis palei terasa, keletas augalu, kurie sudarytu daugiau horizontalios (ne vertikalios) mases - cia auksciu nereikia (nebent alyvos krumas ar medelis del kvapo wub.gif ). Augalai turi buti ne egzotiski ir nelepus, ir ne per daug margi (ko daffni ir pageidauja).

Tokiuose dideliuose plotuose man grazu, kai vienos rusies augalai yra susodinti didesnemis grupemis:
http://i199.photobuc...zps3c741426.jpg

http://i199.photobuc...zpsabe4070c.jpg

Raudonlapis lazdynas tolumoje puikiai atkartotu tavo namelio spalva:
http://i199.photobuc...zpse06abb10.jpg

Pieveleje nuostabiai atrodo plokstumines gyvatvores (nebutinai viszales, gali buti zydincios ar siaip zaliuojancios). Turiu tik toki pvz.:
http://i199.photobuc...zpsd6c56bd8.jpg

Atsakyti
QUOTE(Idda @ 2013 04 30, 13:35)
Kažkaip visada norėjau alpinariumo ir įsivaizdavau kaip jį įsirenginėsiu, bet supratau kad man labiau prie dūšios klasikinis sodas, tai primečiau, kad nu ne labaimano alpinariumas žiūrėtųsi jame  doh.gif
ačiū  4u.gif

Kaip smagu, kai ne aklai kisama viska, kas yra krite i aki, o daroma tikslingai, planuotai, pasidomejus 4u.gif Tam juk ir buvo sugalvota si tema smile.gif

Daffni, nera blogai laisvas plotas, tai ir funkcionalu, ir grazu. Bet klausimas, kiek pas tave tame bus klasikos (sukisau i viena zodi visus ankstesnese temose apkalbetus stilius ir pakraipas. Nelabai gerai taip daryti, na, bet paprasciau tiesiog ax.gif ).
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2013 04 30, 15:08)
va cia sutinku su kiekvienu zodziu  drinks_cheers.gif .
Puosnus gelynelis palei terasa, keletas augalu, kurie sudarytu daugiau horizontalios (ne vertikalios) mases - cia auksciu nereikia (nebent alyvos krumas ar medelis del kvapo  wub.gif ). Augalai turi buti ne egzotiski ir nelepus, ir ne per daug margi (ko daffni ir pageidauja).

Tokiuose dideliuose plotuose man grazu, kai vienos rusies augalai yra susodinti didesnemis grupemis:
http://i199.photobuc...zps3c741426.jpg

http://i199.photobuc...zpsabe4070c.jpg
Raudonlapis lazdynas tolumoje puikiai atkartotu tavo namelio spalva:
http://i199.photobuc...zpse06abb10.jpg

Pieveleje nuostabiai atrodo plokstumines gyvatvores (nebutinai viszales, gali buti zydincios ar siaip zaliuojancios). Turiu tik toki pvz.:
http://i199.photobuc...zpsd6c56bd8.jpg

Va todel ir atejau i sita tema, nes cia priimtinas mastymas ir kritika (uz kuria dekinga, nes kitaip nieko neismoksiu mirksiukas.gif ).
Tik vis tiek busiu dekinga jei patikslinsi savo minti, ar tikrai manai kad nesodint eiles roziu po langais (tiek vieno namo, tiek kito)? Nes kaip ir pati sakai tokiam plote norisi augalu didesnemis grupemis g.gif
Dvi alyvas si savaitgali pasodinau kitoje namo puseje prie ivaziavimo thumbup.gif
raudonlapis lazdynas auga jau visi metai uz pirties.

Atsakyti
QUOTE(daffni @ 2013 04 30, 13:31)
Ar bandAi pasakyti, kad tarkim po mano langais nesodintum eiles augalu, tarkim roziu, o tik viena kruma? g.gif
Didzialapes Hortenzijas planuoju keleta vazonuose augint ir terasoj statyt. Is kitos namo puses esu numacius pora pasodint sluoteliniu.

bandau pasakyti, kad po langais i kaire nuo terasos sodinciau, bet tik kilimines (ne miniatiurines) rozes, o krumine uzbaigciau ties namo kampu.
Didzialapes hortenzijas vazonuose reikes kasdien laistyti, be to, ziemai inesti i patalpa. Vazonuose geriau auginti stacionarius daugiamecius, kuriuos galetum palikti visam laikui terasoje (grazus vazonai irgi puosia terasa) arba vienmetes, o ziemai prikaisioti i vazonus egliu ar pusu sakeliu. Labai ilgai zydi, anksti suzaliuoja ir nelepus yra pvz. sidabrakrumis.
Medelio netoli namo mano nuomone reiketu kaip atsvaros namui bei kitiems zemesniems augaliukams papildyti, taip pat kaip tarpines grandies tarp didziuju medziu ir krumu tolumoje.

Svyranti blinde - pavasario sauklys wub.gif :
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 30 balandžio 2013 - 14:35
QUOTE(Cobre @ 2013 04 30, 15:20)
Kaip smagu, kai ne aklai kisama viska, kas yra krite i aki, o daroma tikslingai, planuotai, pasidomejus  4u.gif  Tam juk ir buvo sugalvota si tema  smile.gif

Daffni, nera blogai laisvas plotas, tai ir funkcionalu, ir grazu. Bet klausimas, kiek pas tave tame bus klasikos (sukisau i viena zodi visus ankstesnese temose apkalbetus stilius ir pakraipas. Nelabai gerai taip daryti, na, bet paprasciau tiesiog  ax.gif ).

Man ir paciai sis klausimas iskyla. ir tikslaus atsakymo siai dienai neturiu.
Manau kad su laiku (kokioje 10 metu perspektyvoje) jos bus daugiau negu siai dienai. Viskas priklausys nuo to kiek laiko tam galesiu skirti.
Jei kalbeti apie pakankamai grieztas formas , visokius suskirstymus, tai ju nebus, visgi aplinka aplinkui (nu ir pasakiau) savaime sako, kad daugiau negu kvailai butu toks vaizdelis. As isivaizduoju laisvu formu gelynus, augalus, kur kai paziuri, oi, atrodo auga savaime, o is tikro kruopsciai parinkta ir suderinta ax.gif
Pazadu kad niekada nebus tokiu atributu kaip vezimaiciai, skulptureles neaiskios, ratuose geles ir panasiai lotuliukas.gif alpinariumu jokiu taip pat neplanuoju.
Tikrai nepretenduoju i ta tikraja klasika, juolab pats nams ne toks, tokia daugiau romantiska lengva kaimo klasikele:)
Papildyta:
QUOTE(vida777 @ 2013 04 30, 15:24)
bandau pasakyti, kad po langais i kaire nuo terasos sodinciau, bet tik kilimines (ne miniatiurines) rozes, o krumine uzbaigciau ties namo kampu.
Didzialapes hortenzijas vazonuose reikes kasdien laistyti, be to, ziemai inesti i patalpa. Vazonuose geriau auginti stacionarius daugiamecius, kuriuos galetum palikti visam laikui terasoje (grazus vazonai irgi puosia terasa) arba vienmetes, o ziemai prikaisioti i vazonus egliu ar pusu sakeliu. Labai ilgai zydi, anksti suzaliuoja ir nelepus yra pvz. sidabrakrumis.
Medelio netoli namo mano nuomone reiketu kaip atsvaros namui bei kitiems zemesniems augaliukams papildyti, taip pat kaip tarpines grandies tarp didziuju medziu ir krumu tolumoje.

Svyranti blinde - pavasario sauklys  wub.gif :
user posted image

atsiprasau, blush2.gif bet kokias rozes tu vadinini kiliminemis?
Vazoneliuose vienmeciu siemet tikrai bus nemazai, nes atlieku bandymus, esu prisipirkus ivairiu daigu ir auginu, po menesiuko susodinsiu. noriu sia vasara isbandyti kaip kas auga, kam tinka salygos, kas negali augti (nes reik nuolat laistyti) ir panasiai. todel siemet terasa greiciausiai bus margoka ivairiomis spalvomis, nes tiesiog noriu atsirinkti augalus.
Del medelio prie namo gal tu ir teisi g.gif , bet siuo metu dar neskubesiu, nes neturiu minciu koks jis ir kur konkreciai turetu buti.
Atsakyti
QUOTE(daffni @ 2013 04 30, 14:41)
Man ir paciai sis klausimas iskyla. ir tikslaus atsakymo siai dienai neturiu.

As isivaizduoju laisvu formu gelynus, augalus, kur kai paziuri, oi, atrodo auga savaime, o is tikro kruopsciai parinkta ir suderinta ax.gif

Tikrai nepretenduoju i ta tikraja klasika, juolab pats nams ne toks, tokia daugiau romantiska lengva kaimo klasikele:)

Na kodel taip jau klasikos nesigaus biggrin.gif Manau, kad pamiksavus angliskus kotedzini ir peizazini stilius, gautusi labai grazus rezultatas. As taip inirtingai tave spiriu link to, kad galvotum apie plana ir pasirenkama stiliu del dvieju dalyku. Visu pirma, tai tau paciai bus lengviau, didelius augalus - krumus ir medzius jau dabar galetum pasodinti, o ne po keliu metu, kai jau galesi isdristi nutolti nuo namo. Per ta laika jie sekmingai augtu, zydedami, suzaliuodami, rudeni pakeisdami lapu spalvas jau dabar galetu pradeti pamazu tave dziuginti ir rupesciu del prieziuros dideliu nebutu. As aplamai tau siulyciau pasidometi labiau ivairiais krumeliais. Ju grupeles tau labiau tiks, nei gelynai, uzteks ir tu geliu, kurios bus palei nama. Ir aplamai, as tave vietoje siais metais apsiribociau vazonais, ju ziedu bus per akis, o laika skirciau pasiplanavimui, ir didziuju augalu sodinimui. O gelytes veliau bus pasizaidimui, kai jau bus labiau aptvarkyta ir beliks grazinimai.
Antra priezastis, kad zinodama link kokio stiliaus krypstama, galetum labai tikslingai tuo dometis - internete daug medziagos, daug pavyzdziu, nuotrauku. Ir augalus tada butu lengva pasirinkti.
Atsakyti
QUOTE(daffni @ 2013 04 30, 14:41)
atsiprasau, blush2.gif  bet kokias rozes tu vadinini kiliminemis?

kilimines rozes:
http://www.google.de...aKoXChAe6toD4Cw

pernai pasisodinau palei viena terasos sona eilute The Fairy White, tai isziemojo gerai (buvau uzmetusi eglisakiu), jau pilnai suzaliavusios, jos gal kiek veliau pradeda zydeti, bet uztat zydi iki gruodzio. Ziedeliai smulkus, kekese.

Man labai patiko vienos rozininkes taiklus pasakymas: "rozes megsta augti purve" - joms patinka molis ir meslas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 30 balandžio 2013 - 16:52
Tuo paciu paklausiu, kaip manot kuri spalva is situ 3 tinkamiausia pamatui dazyt?
user posted image

man kazkaip 1 (kairine) geriausiai ziurisi. nors atrodyti vidurine panasiausia, bet realiai ta pirmoji maziausiai krenta i akis.
ka manot?
Atsakyti
Kiliminės rožės pas mus dar vadinamos besidriekiančiosiomis, šliaužiančiosiomis. Iš esmės, tai gali būti visos neaukštos liaunais stiebais, taip pat miniatiūrinės ir žemos floribundos. Jos sodinamos tankiai, gaunasi ištisinis kilimas žiedų.
Atsakyti
ax.gif Drįsiu patarti apie spalvas: aš dažyčiau pirma spalva(kairėje pusėje), ji artimiausia lietvamzdžiui ir kiek įžiūriu-stogui, kitos dvi spalvos, jau būtų - perdaug spalvų:
-namo spalva
-stogo spalva
-terasos spalva
-pamato spalva
čia aš tik rudus atspalvius pavardinau.
Įlindau tik todėl, kad labai gražus namas ir aplinka, dar net beveik nieko nesodinus. Sveikinu 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti