Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai, provansiški sodeliai, kiemeliai

QUOTE(TuDa @ 2013 04 30, 11:13)
Tai ar labai reikia tau tokius "grobuonius" sodinti prie namo? Pasakyk vyrui ir ko gero gausi pylos g.gif yra didelė tikimybė, kad sugadinsi fasadą. O jei labai nori tai pasižiūrėk į ląstūnę arba vijoklinę hortenziją (tiktų šiaurinei pusei) mirksiukas.gif vis smulkesni augalai.

Dėl fasado sugadinimo tai tikrai. Penkialapis vinvytis net plytas pakelia. Gyvenau name, kur jis buvo užlipęs į antrą aukštą. Langų buvo tik plyšeliai. Langai buvo mediniai, namui tik 15 metų, bet po vijokliu supuvo. Bet didžiausia bėda buvo paukščiai. Jie ten suko lizdus, dergė ir rytais be proto čirškė. Nulupom paskui tuos vijoklius, tai siena marga nuo siurbtukų buvo. Tas pat bus ir su vijokline hortenzija, gebene. Pagal dabartines technologijas pastatyti namai, kai prie tinklelio klijuojamas klinkeris ar tinkuojama, tan reikalui netiks, bujau pusė sienos nuo augalų svorio nuvažiuos.
Sau aš pasirinkau lastūnę,, smulkiažiedę raganę, gal dar ką iš sausmedžių ir prie vienos pusės vynuogę. Jei lieka kur dideli fasado plotai, galima panaudoti kolonines tujas, puskiparisius.
Atsakyti
IS KAIMO, VAJECKAU blink.gif , nu tada aciu, nereikia cool.gif . Nes man MB butent taip ir pasakojo verysad.gif ....................
Atsakyti
QUOTE(Rytine Kava 10 @ 2013 04 30, 12:31)
IS KAIMO, VAJECKAU  blink.gif , nu tada aciu, nereikia cool.gif . Nes man MB butent taip ir pasakojo  verysad.gif ....................

Labai tiksliai pasakyta, as kai lupau nuo sienų tai galvojau kad su visom plytom nulupsiu, taipįsikabinę buvo kad baisu doh.gif

turiu klausimą, ar klasikinis sodas ir alpinariumas derinasi vienas prie kito? g.gif
Atsakyti
QUOTE(TuDa @ 2013 04 30, 12:04)
Pradžiai noriu pasakyti, kad gamtoje yra daug daugiau spalvų ax.gif visgi kiek yra planuojama skirti laiko sodo priežiūrai, kad tokia nuostata dėl spalvų. Kodėl apie tai rašau, ogi todėl, kad daugelis visiškai nereiklių ir nepretenzingų augaliukų žydi kitomis spalvomis. Kokia kaimo dvasia be viendienių, bijūnų, piliarožių ir kitų puikių augalų savo nuostabiais žiedais? Na nesiūlau aš viską "sukaiminti", bet prie tokio tipo namo man norėtųsi tokios dvasios. Juk į klasikinį kiemą galima pažiūrėti ir su romantikos polėkiu. Prie raganių būtina sodinti rožes. Čia vėl kalbama apie baltas, bet jos taip nemėgsta lietaus, iš karto žiedai tarsi susipurvina doh.gif ai išsiplėčiau čia ax.gif o norėjau pasakyti, kad aš savo darželius pradėjau kurti nuo namo, ir tada vis tolyn ir tolyn link laukų lotuliukas.gif Kažkaip man taip lengviau, o iš karto viską užsigrobti neišeina dėl laiko stokos. Geriau pradžiai keli tvarkingi gėlynai, o kai jie pauga galima ir toliau eiti.

Labai teisingai pastebejote, as irgi gelyna kuriu nuo namo, todel plano visai sitai teritorijai tikrai siai dienai neturiu. Turiu minciu, kad kur egliu gyvatvore, tenai viena diena bus gelynas, eis lygiagreciai eglems geliu juosta. bet ar tai bus vien rozes (jei pavyks susidraugaut su jomis), ar tai bus bijunai, hortenzijos, pentiniai ir panasiai, dar nesu apsiprendusi.
be to tai visgi ne nuolatiniai namai, todel nenoriu nuvaziavusi penktadienio vakara pulti prie geliu ir atsikelti nuo zemes sekmadieni mirksiukas.gif
Del spalvu: kadangi siuo metu kalbu tik apie spalvas prie namo, manau jei po langais padarysiu mirgu marga bus nekoks vaizdas g.gif .
cia matosi daugiau teritorijos sitoj foto. ten kur tolumoje matyti kanai (mama pernai sukiso), va ant tos kalveles noriu sodint visokius krumus kaip putinai, seivamedziai (aciu Vidai) ir tt.
user posted image
Cobre sakys kad mano laukas tai stadionas neturintis nieko bendra su klasia ax.gif , bet as tikrai neplanuoju jo viso uzsodint. juolab kad vaizdas yra toks
user posted image
Man norisi is jusu pastebejimu kas geriausiai tiktu po langais ir terasos sonuose.
ar visgi sodinti rozes (zeme nera labai prasta, bet aisku tektu ja gerinti bet kurioms gelems, cia faktas).
beje, ten kur po desinei pusej ant kalveles yra pirtis, tai jau pasodinau roziu kelis krumelius, zesiu kaip man jos augs rolleyes.gif
Atsakyti
Rytine kava, auberto rūgčio pilnos pakelės važiuojant nuo Berlyno gilyn į Vokietiją, tos betoninės užtvaros kartais raganėm laukinėm, kartais rūgčiu apželdintos. Vieną tiesiog milžinišką mačiau kažkokioj Čekijos pilyje ant klasikinės pavėsinės wub.gif Žydėjo, tai toks keistas salsvas kvapas ir pakėlus akis smulkių žiedelių krūvos Nuo tada įsimylėjau šį vijoklį, tik bijau, kad nenušaltų. Gal dar galima pamatyti Rundalės pilyje, ten visokių lianų pavėsinės padarytos.
Daffni sodyboje prie sienų labai derėtų piliarožės ir pentiniai šviesūs pramaišiui su rožėm prie sienų. Daug alyvų, jazminų, rudenį pasidžiaugti laukiniai ožekšniai ir jurginai.
Atsakyti
Daffni, o vaizdelis super i vandeni, galetu namas arciau but vandens.

O jei tada daryt viena puse tvoros tinkline ir uzsodint visa tais vynvyciais unsure.gif ?
Noriu as ju labai rolleyes.gif ...

Is kaimo, na i Berlyna planu neturiu vaziuot biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 04 30, 13:29)
Dėl fasado sugadinimo tai tikrai. Penkialapis vinvytis net plytas pakelia. Gyvenau name, kur jis buvo užlipęs į antrą aukštą. Langų buvo tik plyšeliai. Langai buvo mediniai, namui tik 15 metų, bet po vijokliu supuvo. Bet didžiausia bėda buvo paukščiai. Jie ten suko lizdus, dergė ir rytais be proto čirškė. Nulupom paskui tuos vijoklius, tai siena marga nuo siurbtukų buvo.  Tas pat bus ir su vijokline hortenzija, gebene. Pagal dabartines technologijas pastatyti namai, kai prie tinklelio klijuojamas klinkeris ar tinkuojama, tan reikalui netiks, bujau pusė sienos nuo augalų svorio nuvažiuos.
Sau aš pasirinkau lastūnę,, smulkiažiedę raganę, gal dar ką iš sausmedžių ir prie vienos pusės vynuogę. Jei lieka kur dideli fasado plotai, galima panaudoti kolonines tujas, puskiparisius.

Vynvycio veisliu ir rusiu yra keletas. Tik viena ju (veisliu) yra su siurbtukais. Kitos - be. Taip kad irengtus lipimui trosu tvorele problemu nekiltu. Viena mano destytoja nuolat minedavo senoviniu dvaru ir piliu pavyzdzius, kurie beveik aklinai uzauge vijokliais. Ir tai, kad zmones tai vertina, o ne baidosi, kad 'fasada sugadins'. Kazkokiam darbui buvau prisirinkus pavyzdziu kokios technologijos naudojamos vynuogiu auginimui ant namu, kokios trosu sieneles irengiamos ir kaip jos ten genimos. Tai buvo senos vynuoges ant baltu tinkuotu fasadu, atrodancios nuostabiai.
Is dalies galiu suprasti, kodel zmones baisisi nepriziurimais vijokliais. Taciau gal neleiskim tam vienam prastam pavyzdziui (ar ne vienam) sukelti tokias emocijas, kurios neleistu pasigilinti ir suzinoti kaip buna kitaip. Svetur. Priziurint. Kurios nulemtu 'o as maciau kaip pas xx ir pas mane taip nebus!'
Atsakyti
QUOTE(Idda @ 2013 04 30, 12:35)
Labai tiksliai pasakyta, as kai lupau nuo sienų tai galvojau kad su visom plytom nulupsiu, taipįsikabinę buvo kad baisu  doh.gif

turiu klausimą, ar klasikinis sodas ir alpinariumas derinasi vienas prie kito?  g.gif

Vienareikšmiškai sunku atsakyti. Šiaip alpinariumas asocijuojasi su kalnų laukine gamta,skurdžia žeme ir tik ten galinčiais augti augalais, o klasikinis sodas su priežiūra, gražia veja ir vešliais augalais. Nors gali būti išimčių, sakykim iš akmenų sukrautos atraminės sienelės su alpinariumo augalais tarpuose. Gal tai greičiau įmanoma, jei sklypas nuolydyje, o dirbtinai supiltas kalnelis su keliais akmenimis, tai ne schmoll.gif Man kažkaip vis norisi, kad kiekvienas sprendimas sode būtų funkcionalus, pateisinamas, o ne dirbtinai sukurtas.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2013 04 30, 13:51)
Vynvycio veisliu ir rusiu yra keletas. Tik viena ju (veisliu) yra su siurbtukais. Kitos - be. Taip kad irengtus lipimui trosu tvorele problemu nekiltu. Viena mano destytoja nuolat minedavo senoviniu dvaru ir piliu pavyzdzius, kurie beveik aklinai uzauge vijokliais. Ir tai, kad zmones tai vertina, o ne baidosi, kad 'fasada sugadins'. Kazkokiam darbui buvau prisirinkus pavyzdziu kokios technologijos naudojamos vynuogiu auginimui ant namu, kokios trosu sieneles irengiamos ir kaip jos ten genimos. Tai buvo senos vynuoges ant baltu tinkuotu fasadu, atrodancios nuostabiai.
Is dalies galiu suprasti, kodel zmones baisisi nepriziurimais vijokliais. Taciau gal neleiskim tam vienam prastam pavyzdziui (ar ne vienam) sukelti tokias emocijas, kurios neleistu pasigilinti ir suzinoti kaip buna kitaip. Svetur. Priziurint. Kurios nulemtu 'o as maciau kaip pas xx ir pas mane taip nebus!'

Aciu smile.gif
Kur cia man dabar suzinot daugiau apie viska...
Beje, musu namas karkasinis (medinis).
Atsakyti
QUOTE(daffni @ 2013 04 30, 13:38)
Labai teisingai pastebejote, as irgi gelyna kuriu nuo namo, todel plano visai sitai teritorijai tikrai siai dienai neturiu. Turiu minciu, kad kur egliu gyvatvore, tenai viena diena bus gelynas, eis lygiagreciai eglems geliu juosta. bet ar tai bus vien rozes (jei pavyks susidraugaut su jomis), ar tai bus bijunai, hortenzijos, pentiniai ir panasiai, dar nesu apsiprendusi.
be to tai visgi ne nuolatiniai namai, todel nenoriu nuvaziavusi penktadienio vakara pulti prie geliu ir atsikelti nuo zemes sekmadieni mirksiukas.gif
Del spalvu: kadangi siuo metu kalbu tik apie spalvas prie namo, manau jei po langais padarysiu mirgu marga bus nekoks vaizdas g.gif .
cia matosi daugiau teritorijos sitoj foto. ten kur tolumoje matyti kanai (mama pernai sukiso), va ant tos kalveles noriu sodint visokius krumus kaip putinai, seivamedziai (aciu Vidai) ir tt.

Cobre sakys kad mano laukas tai stadionas neturintis nieko bendra su klasia ax.gif , bet as tikrai neplanuoju jo viso uzsodint. juolab kad vaizdas yra toks

Man norisi is jusu pastebejimu kas geriausiai tiktu po langais ir terasos sonuose.
ar visgi sodinti rozes (zeme nera labai prasta, bet aisku tektu ja gerinti bet kurioms gelems, cia faktas).
beje, ten kur po desinei pusej ant kalveles yra pirtis, tai jau pasodinau roziu kelis krumelius, zesiu kaip man jos augs rolleyes.gif

Jei tik neapsikarkaliuosi mazais spygliuociais ir dygiosiom eglem beigi alpinariumais, jau uztai dekinga liksiu:) Man rodos teisingu keliu eini. Tik jei nenori lankstytis, tai pentiniu ir piliaroziu gal tiek to, atsisakyk. smile.gif Nebutina kaimo atkartoti, galima ji interpretuoti ax.gif Tavo atveju maziau yra daugiau. Pasirinktas budas - puosiu kas arciausia akiu - irgi teisingas. Rozes cia tiks. Daugelis baltu turi ta savybe negraziai nuzydeti, taciau ne visos. Pasidairyk pas Sibirka. Tolyn nuo namu turetu augalai naturaleti. Ypac tokioje aplinkoje.
Atsakyti
QUOTE(daffni @ 2013 04 30, 12:38)

mano esminis pastebejimas butu - neuzgozti namo augalais. Todel is aukstesniu galetu buti koks krumelis - krumine roze, bet tik viena, arba hortenzija (sviesioji), dar man labai patinka sveikalapis gluosnis (neskiepytas, krumine forma). Visi sie augalai gerai ziuretusi tamsiame namo fone.

Kaip soliterinis dekoratyvinis augalas netoli namo tiktu svyranti guoba.

Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2013 04 30, 14:10)
mano esminis pastebejimas butu - neuzgozti namo augalais. Todel is aukstesniu galetu buti koks krumelis - krumine roze, bet tik viena, arba hortenzija (sviesioji), dar man labai patinka sveikalapis gluosnis (neskiepytas, krumine forma). Visi sie augalai gerai ziuretusi tamsiame namo fone.

Kaip soliterinis dekoratyvinis augalas netoli namo tiktu svyranti guoba.

Ar bandAi pasakyti, kad tarkim po mano langais nesodintum eiles augalu, tarkim roziu, o tik viena kruma? g.gif
Didzialapes Hortenzijas planuoju keleta vazonuose augint ir terasoj statyt. Is kitos namo puses esu numacius pora pasodint sluoteliniu.
Medeliu sodint minciu neturejau prie namo.
Papildyta:
QUOTE(smth1 @ 2013 04 30, 14:00)
Jei tik neapsikarkaliuosi mazais spygliuociais ir dygiosiom eglem beigi alpinariumais, jau uztai dekinga liksiu:) Man rodos teisingu keliu eini. Tik jei nenori lankstytis, tai pentiniu ir piliaroziu gal tiek to, atsisakyk. smile.gif Nebutina kaimo atkartoti, galima ji interpretuoti ax.gif Tavo atveju maziau yra daugiau. Pasirinktas budas - puosiu kas arciausia akiu - irgi teisingas. Rozes cia tiks. Daugelis baltu turi ta savybe negraziai nuzydeti, taciau ne visos. Pasidairyk pas Sibirka. Tolyn nuo namu turetu augalai naturaleti. Ypac tokioje aplinkoje.

Jokiu alpinariumu neplanuoju lotuliukas.gif jei tik mama man nebunant kokios kompozicijos nesuregs doh.gif
Vat ir mastau siemet aplink namus biskuti pasodint, zeti kaip auga, kitais metais dasodint jei kas neauga, ar per mazais ir taip po truputi ta aplinka tvarkyt. Grieztai zinau kad nenoriu jokiu raudonu geliu. Dar mano manymu ruzavos cia tiktu.
Dar klausima turiu. O kokiu atstumu sodintumet nuo langu, ir tada ta zeme man agroplevele kazin klot ir iskirpus isodint rozes, ar akmenukais barstyt kokiais? Kazkaip cia visai neturiu supratimo.
Papildyta:
QUOTE(Rytine Kava 10 @ 2013 04 30, 13:47)
Daffni, o vaizdelis super i vandeni, galetu namas arciau but vandens.

Cia jau minimalus atstumas iki vandens ir taip. mirksiukas.gif
Atsakyti