Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 19 tema

QUOTE(mintas @ 2013 04 04, 09:42)
Statybu leidimui gauti reikia:
1. Architektūrinės pastato dalies
2. prisijungimo prie elektros tinklų projekto
3. Vandentiekio projekto
4. kanalizacijos projekto
Visi kiti konstruktyvai, pagal pageidavimą, net ir pamatų konstruktyvo nereikia, bet jį pasidaryti rekomenduotina.

Eini į pateiktą sąrašą, atrenki Kauniečius ir skambini, tariesi, arba eini į šio forumo Kauniečių temą ir ten gausi geresnį atsakymą nei išgirdai dabar.

Neklaidinkite žmonių, Mintai, statybos leidimui reikia bendrosios dalies. Konstruktyvinė dalis privaloma gyvenamajam namui nebent jis patektų į nesudėtingų kategoriją. Jos neprivaloma pateikti bendrojoje dalyje, bet kaip techninio projekto dalis ji privaloma. Jei atidžiau paskaitytumėt BD technines specifikacijas, rastumėt panašų sakinį: statiniui privaloma parengti konstruktyvinę dalį.
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 04 04, 17:14)
Jei atidžiau paskaitytumėt BD technines specifikacijas, rastumėt panašų sakinį: statiniui privaloma parengti konstruktyvinę dalį.

Iš karto privaloma ar galima tai padaryti po statybos leidimo? Mano krūva pažįstamų daro be konstruktyvo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 04 balandžio 2013 - 17:28
Po staybu leidimo gavimo tiek tave ir besugaudys st incpektoriai. mirksiukas.gif

QUOTE(cibulis @ 2013 04 04, 16:23)
Iš karto privaloma ar galima tai padaryti po statybos leidimo? Mano krūva pažįstamų daro be konstruktyvo.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 04 04, 17:23)

Techninis projektas (kontrukcijų dalis yra TP dalis) rengiamas iki statybų leidimo. Po statybų leidimo rengiamas darbo projektas. Beje, daugelis nerengia darbo projektų nors jie privalomi. Mano manymu, vienbučiams gyvenamiesiems namas pagal jų sudėtingumą geriausia rengti techninį darbo projektą. Tada bus viskas pagal įstatymus.
Čia šiek tiek diskusijų apie Techninių projektų sudėtį ir individualius projektus:
http://www.livinprojects.lt/apklausa/
Atsakyti
Kaip čia taip nutiko, kad Cibulio dar nebaigtą pasyvaus namo projektą jau kaip etaloną naudoja smile.gif Labai jau matyti fasadai ir išplanavimas. Plačiau Aruode. O gal čia pats Cibuli savo sklypą stumdot? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pasvaistes @ 2013 04 04, 20:11)
Kaip čia taip nutiko, kad Cibulio dar nebaigtą pasyvaus namo projektą jau kaip etaloną naudoja  smile.gif Labai jau matyti fasadai ir išplanavimas. Plačiau Aruode. O gal čia pats Cibuli savo sklypą stumdot? smile.gif

jo, cia tai naujiena ! smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pasvaistes @ 2013 04 04, 20:11)
Kaip čia taip nutiko, kad Cibulio dar nebaigtą pasyvaus namo projektą jau kaip etaloną naudoja  smile.gif Labai jau matyti fasadai ir išplanavimas. Plačiau Aruode. O gal čia pats Cibuli savo sklypą stumdot? smile.gif

Projektas mano, sklypas - ne mano.
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 04 04, 17:14)
Neklaidinkite žmonių, Mintai, statybos leidimui reikia bendrosios dalies. Konstruktyvinė dalis privaloma gyvenamajam namui nebent jis patektų į nesudėtingų kategoriją. Jos neprivaloma pateikti bendrojoje dalyje, bet kaip techninio projekto dalis ji privaloma. Jei atidžiau paskaitytumėt BD technines specifikacijas, rastumėt panašų sakinį: statiniui privaloma parengti konstruktyvinę dalį.

Klausykit, nekalbėčiau jei nežinočiau, kaip aš gavau statybų leidimą be bendros konstruktyvinės dalies, jei jis privalomas?

Pas mane namas "1.1. Paskirtis - 7.1 Gyvenamosios paskirties (vieno buto) pastatai (namai), kategorija neypatingas, butų skaičius - 1 vnt., bendrasis plotas 123.40 kv.m., naudingasis plotas - 123.40 kv.m., dtatybinis tūris - 600 kub.m."

Nurašiau pažodžiui, nuo man išduoto statybų leidimo, konkrečiai mano namui, kuriam nebuvo padaryta bendra konstruktyvinė dalis.

Brangus architektas jei nežino visų subtilybių, visų niuansų ir neišsiaiškinęs jų, verčia klientus mokėti už tai, ko nereikia.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2013 04 04, 21:15)
Projektas mano, sklypas - ne mano.

Pala, tai tu perki kartotinį projektą, ar tau padarė individualų projektą, dėl ko tu mokėjai didesnius pinigus nei už kartotinį?

Tiksliai dabar šio dalyko nepasakysiu, bet labai dažnai, perkamas autorinis produktas su visomis autorinėmis teisėmis į jį. Tiesa pasakius, jei mano namo projektas ne kartotinis, tikrai nebūčiau patenkintas, pamatęs identišką namą. Juk tu mokėjai už visus projektavimo darbus, o ne pirkai jau gatavą produktą.

Ir kas svarbiausia, konkrečiu atveju, šis produktas yra ne tik architekto autorinė nuosavybė, bet ir PHPP skaičiuotojo, bei Cibulio, nes konkrečiu atveju, jie buvo bendraautoriai ir turi tokias pat teises į tą architektūrinį kūrinį. Cibulio atveju jis mokės PHPP skaičiuotojui, kad jis nereikštų autorinių pretenzijų dėl to kūrinių, kaip mokestis už darbą, sumokės architektui už autorines tesęs, kad kompensuotų prie jo sugaištą laiką ir še tau, architektas pasidarė kopiją ir dabar stumdo ją kaip nuosavą.

Ne nu rimtai. Cibulio atveju, architektas iš tikrųjų yra bendraautorius. Vienintelis dalykas, ką jis padarė, tai kad užkėlė visų trijų bendro kūrinio autorių mintis ant popieriaus. Bet, tai nereiškia, kad jis nusipelnė nors kiek daugiau, nei visą namą apskaičiavęs žmogus, ar pats Cibulis irgi įnešęs savo idėjų ir kas svarbiausia organizavęs visą bendrą darbą, bendrą kūrybą. Paprastai, būtent organizatoriai yra svarbiausi kūrinių savininkai. Kokią teisę turi architektas pardavinėti ne savo asmeninį kūrinį g.gif ?

Nonsensas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 04 balandžio 2013 - 23:19
QUOTE(mintas @ 2013 04 04, 23:55)
Klausykit, nekalbėčiau jei nežinočiau, kaip aš gavau statybų leidimą be bendros konstruktyvinės dalies, jei jis privalomas?

Pas mane namas "1.1. Paskirtis - 7.1 Gyvenamosios paskirties (vieno buto) pastatai (namai), kategorija neypatingas, butų skaičius - 1 vnt., bendrasis plotas 123.40 kv.m., naudingasis plotas - 123.40 kv.m., dtatybinis tūris - 600 kub.m."

Nurašiau pažodžiui, nuo man išduoto statybų leidimo, konkrečiai mano namui, kuriam nebuvo padaryta bendra konstruktyvinė dalis.

Brangus architektas jei nežino visų subtilybių, visų niuansų ir neišsiaiškinęs jų, verčia klientus mokėti už tai, ko nereikia.
Papildyta:
Pala, tai tu perki kartotinį projektą, ar tau padarė individualų projektą, dėl ko tu mokėjai didesnius pinigus nei už kartotinį?

Tiksliai dabar šio dalyko nepasakysiu, bet labai dažnai, perkamas autorinis produktas su visomis autorinėmis teisėmis į jį. Tiesa pasakius, jei mano namo projektas ne kartotinis, tikrai nebūčiau patenkintas, pamatęs identišką namą. Juk tu mokėjai už visus projektavimo darbus, o ne pirkai jau gatavą produktą.

Ir kas svarbiausia, konkrečiu atveju, šis produktas yra ne tik architekto autorinė nuosavybė, bet ir PHPP skaičiuotojo, bei Cibulio, nes konkrečiu atveju, jie buvo bendraautoriai ir turi tokias pat teises į tą architektūrinį kūrinį. Cibulio atveju jis mokės PHPP skaičiuotojui, kad jis nereikštų autorinių pretenzijų dėl to kūrinių, kaip mokestis už darbą, sumokės architektui už autorines tesęs, kad kompensuotų prie jo sugaištą laiką ir še tau, architektas pasidarė kopiją ir dabar stumdo ją kaip nuosavą.

Ne nu rimtai. Cibulio atveju, architektas iš tikrųjų yra bendraautorius. Vienintelis dalykas, ką jis padarė, tai kad užkėlė visų trijų bendro kūrinio autorių mintis ant popieriaus. Bet, tai nereiškia, kad jis nusipelnė nors kiek daugiau, nei visą namą apskaičiavęs žmogus, ar pats Cibulis irgi įnešęs savo idėjų ir kas svarbiausia organizavęs visą bendrą darbą, bendrą kūrybą. Paprastai, būtent organizatoriai yra svarbiausi kūrinių savininkai. Kokią teisę turi architektas pardavinėti ne savo asmeninį kūrinį  g.gif ?

Nonsensas.

Mintai,pritariu del konstruktyvo dalies. Jo nereikia gaunant statybu leidimoi. Mano architektas pasake- pasidaryk projekta,gausi leidima,o konstruktyva pasidarysi pries pradedant statybas.

Kas liecia Cibulio projekta tai pradeda aisketi kodel jis taip salyginai pigiai mokes uz projekta. Manau toks buvo susitarimas. Dirbam kartu,tau padarau pigiau,bet galesiu stumdyti kitiem toki pat... cool.gif Ar ne,Cibuli? O gal visgi sklypas tavo?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 04 04, 22:55)
Nonsensas.

Ar matėt tą reklamą, kad iš nežinojimo žmonės kuria mitus. Tai šiuo atveju jūs elgiatės būtent taip. Taigi nelieka nieko kito, kaip atskleisti visas kortas.

Mamos draugai pensininkai paprašė parduoti Elektrėnuose sklypą. Pamatęs sklypą iš karto supratau, kad jis nieko nesiskiria nuo mano: Elektrėnų sklypas 20x54 m, mano 20x30 m. Be to, Elektrėnų sklypas beveik idealiai atsuktas į pietus. Nuotraukas dariau 12.30 val. kovo antrą dieną, kuomet gražiai švietė saulutė. (Beje, pasirodo, kad tikri pietūs yra ne 12 val, o 12.30 val.). Tiksliai nepasakysiu, bet jei mano sklypo nuokrypis nuo pietų yra 27 laipsniai, tai šito nesieks ir 5-10 laipsnių. Žodžiu, praktiškai identiška situacija arba net geresnė: taisyklingiau į pietus atsuktas sklypas, kadangi sklypas ilgesnis, daugiau erdvės lieka pietuose ir t.t.

O norint parduoti, reikia surasti išskirtinę daikto savybę. Šio sklypo išskirtinė savybė yra ta, kad jis idealiai tinka statyti šiltus namus. Kaip jau supratote skelbimo autorius esu aš. Nei architektas, nei dar kas nors netiražuoja mano individualaus projekto kaip kartotinio. Tačiau aš nesu tas, kuriam gaila dalintis geru daiktu. Todėl jei kažkas pirks tą sklypą ir jam patiks mano projektas, aš nusiųsiu pas architektą ir manau, kad tikrai nebrangiai sutarts dėl projekto. Jei tinka ir patinka - tegul tiražuoja. Beje, vienas pažįstamas sakė, kad mano projektas jam labai patinka ir kai statysi kitą namą (dabar jau gyvena name), tai sakė skolinsis mano projektą.

Papildyta:
ar pats Cibulis irgi įnešęs savo idėjų ir kas svarbiausia organizavęs visą bendrą darbą, bendrą kūrybą.

Štai čia tu labai teisus. Man teko būti šiokiu tokiu projekto vadovu: derinti savo, architekto. PHPP skaičiuotojo, konstruktoriaus ir galutinio projekto derintojų darbus, požiūrius ir mintis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 balandžio 2013 - 08:58

Ne, tai jusu architektas neatsakingai ziuri i projektavima. Istatymas:

6. Norint gauti leidimą statyti naują ar rekonstruoti statinį (išskyrus leidimą statyti naują statinį pajūrio juostoje [5.3] ir leidimą statyti naują ar rekonstruoti statinį Lietuvos Respublikos teritoriniuose vandenyse ir tarptautiniuose vandenyse esančiame jos kontinentiniame šelfe, į kurį Lietuvos Respublika turi išimtines teises), rekonstruoti nesudėtingą statinį į neypatingą ar ypatingą statinį, pagal atitinkamą patvirtintą pastatų atnaujinimo (modernizavimo) programą atnaujinti (modernizuoti) pastatą, savivaldybės administracijai pateikiamas prašymas (Reglamento 1 priedas), Lietuvos Respublikos statybos įstatymo (toliau – Statybos įstatymas) 23 straipsnio 7, 8 ar 9 dalyse nurodyti dokumentai ir Reglamento 10 priede nurodyti rašytiniai pritarimai (raštai ir/ar žymos projekte) projekto sprendiniams. Statybos, rekonstravimo ar pastato atnaujinimo (modernizavimo) projekto (toliau – projektas) popierinį variantą turi sudaryti šios dalys: bendroji, pasirengimo statybai ir statybos darbų organizavimo, sklypo sutvarkymo, gaisrinės saugos (kai jos privalomos) [5.5]. Į kompiuterinę laikmeną (pvz., kompaktinį diską) turi būti įrašytos visos projekto dalys; jei statinio elektroninis projektas didesnis kaip 10 MB, ši laikmena formuojama taip....

Faktas - statinio kontrukciju dalis nematoma savivaldybes darbuotojui, nes ji jis nesupranta ir netikrina. Jokios institucijos netikrina konstruktyvines dalies, todel ji ir nepateikiama. Todel architektai tuo zaidzia del laiko trukumo. Be to ir savivaldybes darbuotojai aplaidziai ziuri i tai....

Ji privalo buti ir tai rasoma cia:
25. Bendruoju atveju tipiniam statinio projektui rengiamos šios Techninio darbo projekto dalys:
25.1. bendroji: bendrieji duomenys (žr. Reglamento 8 priedą) ir brėžiniai (žr. Reglamento 8 priedo 5.7.7, 5.7.8, 5.7.10 p.);
25.2. architektūros;
25.3. konstrukcijų;
25.4. technologijos;
25.5. vandentiekio ir nuotekų šalinimo;
25.6. šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo;
25.7. elektrotechnikos;
25.8. pasirengimo statybai ir statybos darbų organizavimo (žr. Reglamento 8 priedo 46 p.);
25.9. kitos dalys, atsižvelgiant į Pastatų tipo specifiką.
26. Reglamento 8 priedo 5.7.1–5.7.6 p. nurodyti planai rengiami ant ne senesnės kaip 1 metų topografinės geodezinės nuotraukos (nuo statinio projektavimo pradžios), kuri patikslinama (jei reikia) Projekto rengimo metu.

Namui (tai ne koks izineriniu tinklu Techninis projektas kuriam tikrai nebutina konstruktyvine dalis) butina uztikrinti mechanini patvaruma ir pastovuma.

27. Priklausomai nuo statinio paskirties, statybos rūšies [5.1], [5.25], turi būti parengtos visos būtinos (žr. Reglamento 8 priedą) tam statiniui pastatyti ir naudoti Projekto dalys, kurių sprendiniai įgyvendintų esminius statinio [5.1], [5.14], [5.15], [5.16], [5.17], [5.18], [5.19], statinio architektūros [5.1], aplinkos, kraštovaizdžio, nekilnojamųjų kultūros paveldo vertybių ir kitos apsaugos (saugos), trečiųjų asmenų interesų apsaugos [5.1], neįgaliųjų socialinės integracijos [5.11], [5.30] ir paskirties reikalavimus.

Ziurim punkta [5.14]

5.14. statybos techninį reglamentą STR 2.01.01(1):2005 „Esminis statinio reikalavimas. Mechaninis patvarumas ir pastovumas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2005 m. rugsėjo 21 d. įsakymu Nr. D1-455 (Žin., 2005, Nr. 115-4195);

Brol, siusk savo architekta persilaikyti teisiniu ziniu egzamina, nes atestata gali prarasti. Juk mes (projekto vadovai) visi ji privalom issilaikyti...
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 04 05, 10:31)
Ji privalo buti ir tai rasoma cia:
25. Bendruoju atveju tipiniam statinio projektui rengiamos šios Techninio darbo projekto dalys:
25.1. bendroji: bendrieji duomenys (žr. Reglamento 8 priedą) ir brėžiniai (žr. Reglamento 8 priedo 5.7.7, 5.7.8, 5.7.10 p.);
25.2. architektūros;
25.3. konstrukcijų;
25.4. technologijos;
25.5. vandentiekio ir nuotekų šalinimo;
25.6. šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo;
25.7. elektrotechnikos;
25.8. pasirengimo statybai ir statybos darbų organizavimo (žr.

Pas mane yra net keli konstrukcijų projektai, pamatų, vėdinimo sistemos ir pan. Kurioje vietoje apibrėžta, ką apima 25.3 punktas? Jei tik tiek kiek parašyta, mano architektas teisesnis nei Jūs.
Atsakyti