Kol švieži prisiminimai, parašysiu apie gimdymą Santariškėse.
Atvykau su nedideliais sąrėmiais, bet su 7 cm atsidarymu. Kol nuėjau iki gimdyklos buvo jau visi 8 cm
.
Keista tik primėmime dirbanti moteris buvo - tai jai adresas ne tas, tai dar kažkas. Bet nesigilinom. Priėmime apžiūrėjo gydytoja Diana Bužinskienė - labai maloni moteris. Užpildė krūvą popierių ir nusiuntė į gimdyklą.
Gimdykloje mane pasitiko akušerė (deja, vardo nežinau, nes kortelė buvo nusukta) ir gydytoja Diana Jatužienė. Abi buvo labai malonios, juokavo tarpusavy ir su manim.
Kadangi buvau streptokoko nešiotoja man iš karto įstatė katetrį, kad galėtų suleisti peniciliną. Daugiau nieko neleido. Akušerė klausė ar norėčiau epidūro ar šiaip kokio nuskausminimo. Sakiau, kad norėčiau epidūro, bet gydytoja sakė, kad jau nespėsim, nes liko mažai man laiko. Todėl sutikau su kitais nuskausminančiais, kur galva sukas
Leido vaikščioti, į WC, pasėdėt ant kamuolio. Vandenis nuleido gydytoja ties 9 cm, tada jau tapo saldu ir vaikščiot jau neleido, kad virkštelė neiškristų. Netrukus ir pagimdžiau.
Visą laiką (apie porą valandų) nei akušerė, nei gydytoja labai nelindo į akis ir leido man su vyru pabūt vieniems, kas man patiko labai. Gimdymo metu gydytoja vadovavo visam paradui ir liepė klausyt akušerės nurodymų. Viską aiškino kas vyksta neklausiama. Paklaus ar nori vyras nukirpt virkštelę. Ją kirpo, kai nustojo pulsuoti (mes to neprašėm). Gimus vaikiukui iš karto paguldė man ant krūtinės. Tik užgimus placentai, paklausė ar ją pasiimsim namo. Beja, gimdant placentą skatinančiųjų neleido. Ir nuolat viską aiškino kas vyksta - dabar bus tas, dabar skauda, nes bus anas, neklausiama.
Gimdykloje gimdymo metu buvo gydytoja, akušerė ir sanitarė, kuri valė viską ir pan.
Plyšau labai minimaliai, bet siuvo vis tiek. Prieš susiuvant suleido lidokaino. Po siuvimo vėl pasakė apie higieną ir pan.
Kai viską baigė, nuėmė vaikiuką, apšluostė ir suvystė į paprastą ligoninės vystyklą ir adijaliuką ir vėl padavė man pamaitinimui. Taip pragulėjom kol atėjo vaikų gydytoja. Ji paklausė ar sutinkam su skiepais, vitamino K injekcija, apžiūrėjo vaikiuką.
Po poros valandų mane pervežė (kadangi sėdėt galėjau, tai su tokiu prabangiu odiniu foteliu
) į palatą. Kurį laiką buvau viena, vėliau atkelė kitą mamą.
Palata buvo erdvi, dvivietė, su visa veikiančia aparatūra (kas man visad trūksta ligoninėse, tai lokalus apšvietimas - čia jis buvo), veikė visi iškvietimo mygtukai ir, žinoma, planšetkė
Palatose buvo roletai. Tuoalete buvo wc popieriaus, tad jo galite nesivežti. Taip pat buvo pisuaras, kad labai palengvino apsiprausimą. Yra ir nuolat karštas gyvatukas, tai, kad jei kas, galima išsidžiovinti.
Palatoj dar yra vystymo stalas su paminkštintu čiužinuku - kitose ligoninėse (gimdžiau AK ir VGN) to nebūdavo ir tai man buvo nemažas minusas.
Savo puodelių, šakučių vežtis irgi nereikia - kiekvieną kartą atneša su maistu įrankius, puodelius. Maistas būna padėkluose ir apdengtas, kad neatvėstų.
Palatoj ir gimdykloj buvo tvanku juodai. Džiaugiausi, kad nors langai buvo ne į pietus, tai iš vis būtų amen per tokius karščius.
Apie priežiūrą po gimdymo - kiekvieną rytą ir vakarą užeidavo akušerė, pamatuodavo temperatūrą, paklausinėdavo apie savijautą. Vaikų gydytojai budavo labai dėmesingi, apžiūrėdavo vaikus ir nuolat viską aiškindavo neklausiami. Aš trečiakartė, tai man klausimų iš vis nebuvo, bet, manau, jei klaustum, viską papasakotų, nes jie buvo labai malonūs. Akušerės vaikus pasverdavo, valydavo bambutę, raukšles. Net sutepdavo tepalu, kad mums nereiktų
Kiekvieną rytą darė bendrą kraujo tyrimą vaikams. Taip pat buvo atlikti visi skiepai, paimtas kraujas genetiniam tyrimui. Nieko nereikėjo prašinėt ir aiškintis, kaip kad reikėjo pagimdžius antrą vaiką AK.
Taigi, išvada:
Pliusai - labai daug informacijos iš visų gydytojų visuose procesuose. Jie tą daro neprašomi ir labai maloniai. Visa priežiūra po gimdymo labai gera - man nieko netrūko. Išvis jaučiausi jei ne aukščiausio lygio viešbuty, tai bent jau vos ne privačioj klinikoj.
Minusai - karšta palatose ir gimdykloj, maistas tikrai nekoks. Man patiko tik rytinės košės, sriuba per pietus (visų siaubui buvo pupelių vieną kartą, bet aš netikiu mitais, kad to negalima, tai valgiau ir vargo nemačiau). Nepatiko, kad dušas ir wc yra dviem palatom, nes reikėdavo užsirakint kaimynių duris, o aš kartais pamiršdavau atrakint jas
Tai tiek. Klauskit ko dar norite.