Įkraunama...
Įkraunama...

Disleksija ar neatidumas?

QUOTE(kretaa @ 2013 03 15, 19:46)
Mielos mamos, mano pradinių klasių mokinys, tiksliau - pirmokas, nurašydamas tekstą iš vadovėlio, pridaro galybę klaidų. Aš ir galvoju, ar yra tokių pirmokų, kurie net nesugeba teksto nurašyti, ar man jau pradėti nerimauti, nes gal vaikas turi kokių sutrikimų? Prašau, pasidalinkite savo nuomone ir patirtimi...

Maniskis antrokas, nurasydamas teksta daro klaidu. Vietoi didziosios raides paraso mazaja. Gale sakinio ne visada padeda taska.
Skaitydamas painioja raides y - u, a - e, b - d, ei - ie, ir t.t. Sukeicia vietomis, jeigu yra as, gali peskaityti sa. Kartais net is kito zodzio pirma raide, priklijuoja prie greta esancio zodzio galo. Vienu zodziu makalyne. doh.gif
Rasydamas praleidzia raides, dazniausiai balses, kartais visa skiemeni.
Jeigu yra dvibalsis au, paraso tik a. Kur turi but minkstumo zenklas neskiria.
Pv. Slibinas (pirma zodi parasiau as) mok sadts ugnim.
Slibinas moka svaidytis ugnim.
Milzinas lbai dielis.
Milzinas labai didelis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgilas: 18 kovo 2013 - 13:45
QUOTE(jurgilas @ 2013 03 18, 14:43)
Maniskis antrokas, nurasydamas teksta daro klaidu. Vietoi didziosios raides paraso mazaja. Gale sakinio ne visada padeda taska.
Skaitydamas painioja raides y - u, a - e, b - d, ei - ie, ir t.t. Sukeicia vietomis, jeigu yra as, gali peskaityti sa. Kartais net is kito zodzio pirma raide, priklijuoja prie greta esancio zodzio galo. Vienu zodziu makalyne.  doh.gif
Rasydamas praleidzia raides, dazniausiai balses, kartais visa skiemeni.
Jeigu yra dvibalsis au, paraso tik a. Kur turi but minkstumo zenklas neskiria.
Pv. Slibinas (pirma  zodi parasiau as) mok sadts ugnim.
Slibinas moka svaidytis ugnim.
Milzinas lbai dielis.
Milzinas labai didelis.

Ir ką jūs darote - nepergyvenate dėl to? Ar kreipėtės kur nors, ar galvojate, kad tokio amžiaus tai yra normalu?
Atsakyti
QUOTE(kretaa @ 2013 03 18, 18:45)
Ir ką jūs darote - nepergyvenate dėl to? Ar kreipėtės kur nors, ar galvojate, kad tokio amžiaus tai yra normalu?

Buvom PPT, darem ivertinima. Skaitymo, rasymo, matematikos, sutrikimas.
Dabar niekas nebeskirsto - disgrafija, disleksija.
Samdem mokytoja, kuri ateidavo kasdien ir mokino skaityti, siuo metu samdom logopede, kuri dirba du kartus per savaite.
Mokykloje logopede dirba nuo nauju metu, karta i savaite. Eina pas spec pedagoge karta i savaite.
Darom namu darbus, po truputi skaitinejam, prasom kad zodzius paraidziui pasakyti (lavinasi fonetine klausa)

Teisybe pasakius esam pavarge, kadangi mokintis sunku, nera tam visiskai jokio noro. Sedim prie knygu kartu ir bandau prikalbinti, padaryti, paskaityti.
Mokykloje irgi kyla sunkumu, uzburtas ratas. doh.gif
Prisidejo ir psichologines problemos.
Papildyta:
QUOTE(kretaa @ 2013 03 18, 18:45)

O kaip Jusu vaikas diktantus raso?
Nes pirmoje klaseje jau raso trumpus.
Atsakyti
QUOTE(jurgilas @ 2013 03 18, 19:26)
Buvom PPT, darem ivertinima. Skaitymo, rasymo, matematikos, sutrikimas.
Dabar niekas nebeskirsto - disgrafija, disleksija.
Samdem mokytoja, kuri ateidavo kasdien ir mokino skaityti, siuo metu samdom logopede, kuri dirba du kartus per savaite.
Mokykloje logopede dirba nuo nauju metu, karta i savaite. Eina pas spec pedagoge karta i savaite.
Darom namu darbus, po truputi skaitinejam, prasom kad zodzius paraidziui pasakyti (lavinasi fonetine klausa)

Teisybe pasakius esam pavarge, kadangi mokintis sunku, nera tam visiskai jokio noro. Sedim prie knygu kartu ir bandau prikalbinti, padaryti, paskaityti.
Mokykloje irgi kyla sunkumu, uzburtas ratas.  doh.gif
Prisidejo ir psichologines problemos.
Papildyta:

O kaip Jusu vaikas diktantus raso?
Nes pirmoje klaseje jau raso trumpus.

Nu yra klaidelių, bet priebalsių, balsių žodžio pradžios su pabaiga nepainioja, tik pzv vietoje "kiaurai" rašo "keurai" ir pan - pagarbei, piragas vietoj pyragas... žodžiu aš tai vadinu žioplomis klaidomis, tik kad jų daugoka bliamba...
Atsakyti
QUOTE(japoska @ 2013 03 19, 00:00)
Nu yra klaidelių, bet priebalsių, balsių žodžio pradžios su pabaiga nepainioja, tik pzv vietoje "kiaurai" rašo "keurai" ir pan - pagarbei, piragas vietoj pyragas... žodžiu aš tai vadinu žioplomis klaidomis, tik kad jų daugoka bliamba...

Jeigu turit galimybe samdykit logopede. Ji padetu greiciau isgirsti garsus. Ir teisingai parasyti. Musu atvejis sudetingas, reikia daug laiko defektu pataisyti. Yra taip, kaip yra. Nieko cia nepakeisi, nepaskubinsi. Kad ir kaip noreciau.
Galit vaziuojant masinoje, turint laiko, paprasyti kad isskaidytu zodi garsais. Pasakytu paraidziui. Truputi padeda sis metodas. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jurgilas @ 2013 03 19, 08:47)
Jeigu turit galimybe samdykit logopede. Ji padetu greiciau isgirsti garsus. Ir teisingai parasyti. Musu atvejis sudetingas, reikia daug laiko defektu pataisyti. Yra taip, kaip yra. Nieko cia nepakeisi, nepaskubinsi. Kad ir kaip noreciau.
Galit vaziuojant masinoje, turint laiko, paprasyti kad isskaidytu zodi garsais. Pasakytu paraidziui. Truputi padeda sis metodas.  smile.gif

šitas dalykas jam išeina, na gal negražu sakyti, bet dabar man ramiau, nes atrodė, kad tokių pirmokėlių yra mažai...bet - berniukai yra berniukai, greičiausiai tai bus dėmesio nekoncentravimas į nemėgiamus dalykus. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(japoska @ 2013 03 19, 13:08)
šitas dalykas jam išeina, na gal negražu sakyti, bet dabar man ramiau, nes atrodė, kad tokių pirmokėlių yra mažai...bet - berniukai yra berniukai, greičiausiai tai bus dėmesio nekoncentravimas į nemėgiamus dalykus.  smile.gif

Tikiuosi persilausim, jei ne ismoksim su tuo gyventi. smile.gif
Butu smagu, jei atsirastu panasiu mamu.
Pasidalintu vertinga informacija. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgilas: 19 kovo 2013 - 11:22
Pasidalinsiu patirtimi, kai vaikas buvo pirmokas nekreipiau per daug dėmesio ,kad eidamas į mokyklą nemoka raiškiai skaityti,tik skiemenimis mokėjo, išmoks pagalvojau, juk tam mokykla, na praėjo keleri metai, tai mokytoja sako jo lygis palyginus su kitais vaikais žemiausias skaityme ir rašyme, o muzikos pamokoje padūduoti su dūdele iš privalomų 5 dainelių mintinai moka viena dainelę, diktantus rašo laaabai lėtai ir 10 sakinių tekste padaro 20-30 klaidų, vis tas pačias, i-y ,e-ė negirdi, galūnėse eu-iau ,ei-iai nežino kada rašyti, nežino kada dėti kablelį doh.gif tik prisimena kad po kreipinio reikia dėti kablelį, tai kai girdi mokytojos tokį atsiliepimą pyktis ir apmaudas apima už vaiką. Tai sėdim kartu darom pamokas, padedu spręsti uždavinius , namuose rašome papildomai tekstukus po 5 sakinius kiekvieną dieną, skaitome po 10-15 sakinių kiekvieną dieną. Po kelių sav.pastebėjau kad greičiau rašo ir skaito. Galvodama ar nebus kokio sutrikimo, tai net pas psichologą vedžiau, paaiškinus bendrą situaciją, labai nenorėjau kad suprastu vaikas kad esu kažkas mane neramina, tai psichologė mane aišku pirmiausiai nuramino, padirbėjusi su vaiku, pasakė kad vaiko noras įtikti ir viską atlikti gerai,sukelia įtampą kuri labai jaučiama, todėl vaiko gebėjimas susikaupti sulėtėja ir atsiranda pašalinių dirgiklių. PVZ:..gali staiga berašydamas tekstą sustoti ir pradėti pasakoti kas ivyko klasėje, ką kalbėjo su draugu ir pan...Esmė reiktų sumažinti vaikui įtampą skaitant ir rašant jo neskubinti, kantriai laukti, nešaukti, balso tonas turi būti ramus ir kartais net švelnus. Tai va ką man pasakė psichologė. Gal kam irgi padės..
Atsakyti
QUOTE(Roxaniuke @ 2013 03 22, 16:35)
Pasidalinsiu patirtimi, kai vaikas buvo pirmokas nekreipiau per daug dėmesio ,kad eidamas į mokyklą nemoka raiškiai skaityti,tik skiemenimis mokėjo, išmoks pagalvojau, juk tam mokykla, na praėjo keleri metai, tai mokytoja sako jo lygis palyginus su kitais vaikais žemiausias skaityme ir rašyme, o muzikos pamokoje padūduoti su dūdele iš privalomų 5 dainelių mintinai moka viena dainelę, diktantus rašo laaabai lėtai ir 10 sakinių tekste padaro 20-30 klaidų, vis tas pačias, i-y ,e-ė negirdi, galūnėse eu-iau ,ei-iai nežino kada rašyti, nežino kada dėti kablelį  doh.gif  tik prisimena kad po kreipinio reikia dėti kablelį, tai kai girdi mokytojos tokį atsiliepimą pyktis ir apmaudas apima už vaiką. Tai sėdim kartu darom pamokas, padedu spręsti uždavinius , namuose rašome papildomai tekstukus po 5 sakinius kiekvieną dieną, skaitome po 10-15 sakinių kiekvieną dieną. Po kelių sav.pastebėjau kad greičiau rašo ir skaito. Galvodama ar nebus kokio sutrikimo, tai net pas psichologą vedžiau, paaiškinus bendrą situaciją, labai nenorėjau kad suprastu vaikas kad esu kažkas mane neramina, tai psichologė mane aišku pirmiausiai nuramino, padirbėjusi su vaiku, pasakė kad vaiko noras įtikti ir viską atlikti gerai,sukelia įtampą kuri labai jaučiama, todėl vaiko gebėjimas susikaupti sulėtėja ir atsiranda pašalinių dirgiklių. PVZ:..gali staiga berašydamas tekstą sustoti ir pradėti pasakoti kas ivyko klasėje, ką kalbėjo su draugu ir pan...Esmė reiktų sumažinti vaikui įtampą skaitant ir rašant jo neskubinti, kantriai laukti, nešaukti, balso tonas turi būti ramus ir kartais net švelnus. Tai va ką man pasakė psichologė. Gal kam irgi padės..

Kelintokas jūsų vaikas? Jei pradinukas, tai diktante šitiek klaidų labai daug. Dėl problemos reikėtų kalbėtis su mokytoja ir kreiptis ne į psichologą. Rašymo ir skaitymo sutrikimus nustato ir taiso logopedai
Atsakyti
Taip kalbėjausi su mokytoja dėl vaiko klasėje žemiausio lygio, tai ji paskatino kreiptis į vaikų raidos kažkokį centrą,dabar nepamenu tiksliai kaip vadinasi, na ten nustato vaiko sugebėjimus ar negebėjimus, pasiskambinusi ten man pasakė kad priims tik nuo kitų mokslo metų pradžios. Tada mokytoja pasiūlė mokyklos soc. pedagogė, bet ATSISAKIAU, nes klasėje vaikai žino kas yra soc. pedagogė ir kokius vaikus ji mokina. Mano vaikui atrodo kad tai žeminantis dalykas, manęs prašė pas ją nevesti. Tad teks kreiptis pas logopedę, gal padės pagerinti situaciją. Ačiū už patarimą. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Roxaniuke @ 2013 03 23, 16:07)
Taip kalbėjausi su mokytoja dėl vaiko klasėje žemiausio lygio, tai ji paskatino kreiptis į vaikų raidos kažkokį centrą,dabar nepamenu tiksliai kaip vadinasi, na ten nustato vaiko sugebėjimus ar negebėjimus, pasiskambinusi ten man pasakė kad priims tik nuo kitų mokslo metų pradžios. Tada mokytoja pasiūlė mokyklos soc. pedagogė, bet ATSISAKIAU, nes klasėje vaikai žino kas yra soc. pedagogė ir kokius vaikus ji mokina. Mano vaikui atrodo kad tai žeminantis dalykas, manęs prašė pas ją nevesti. Tad teks kreiptis pas logopedę, gal padės pagerinti situaciją. Ačiū už patarimą. 4u.gif

Kelintoje klaseje Jus mokotes? Maniskis antrokas, eina pas spec pedagoge, nors nera suzavetas. As irgi, bet ka darysi. schmoll.gif
Papildyta:
QUOTE(linastri @ 2013 03 22, 23:28)
Kelintokas jūsų vaikas? Jei pradinukas, tai diktante šitiek klaidų labai daug. Dėl problemos reikėtų kalbėtis su mokytoja ir kreiptis ne į psichologą. Rašymo ir skaitymo sutrikimus nustato ir taiso logopedai

Dirbant viena pamoka per savaite, nelabai ten gali ka istaisyti, nebent butu mazas sutrikimas.
Atsakyti
Perskaiciau kas parasyta sioje temoje ir panasu, kad mes ir turim sita beda. Dukra antroke, bet iekaip neskiria e-ie , au-eu .Nurasant teksta daro nemazai klaidu.
Atsakyti