Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos,

QUOTE(Auštara @ 2013 05 20, 16:00)
tai jei dabar pastociau tai galetu skaiciuos is to, ka gavau iki pirmo vpa, bet jei pastosiu, pradejus dirbt, tada bus jau tie nuliai, jei nebus pilnu 12 men. ar taip?

Bandau atmakaluoti - ismokos skaiciuojasi uz 12 menesiu atgal, atemus einamaji menesi, kai iseinama i dekreta, ir dar menesi pries tai. Ir jei ziurint tuos 12 menesiu (realiai galima sakyti 13 smile.gif) atgal i ta laiko tarpa ieis bent viena diena is Jusu pirmo vaikucio VPA, tada Jums leis rinktis - arba skaiciuoti antro vaiko VPA pagal dabartines pajamas arba is tu, kaip ir skaiciuojant ismokas pirmajam vaikuciui. Ar atpainiojau? Is esmes as kaip skaiciuoju, tai kad viskas gerai butu ir butu tikimybe suspeti, Jus pastoti turetumete mazdaug dabar smile.gif nes matot, NGA is vieno laikotarpio skaiciuosis, o VPA jau is kito (jis bus pasistumejes i prieki), tad reikia lab gerai viska suskaiciuot smile.gif
Papildyta:
QUOTE(flux @ 2013 05 20, 16:01)
tiesa, dar iki visiško aiškumo biggrin.gif Gal dar žinosite, ar VPA laikas skaičiuojasi į nepanaudotų atostogų laikotarpį? (dabar turiu nepanaudotų už metus, o kai grįšiu jau skaitysis, kad už tris?). Ir ar darbdavys privalo išleisti kasmetinių, jei prašau iš karto po VPA?

Atostogos kaupiasi uz NGA, uz VPA jau nebe. Tai realiai, kazkur temoj mamytes bande skaiciuoti, kad vidutiniskai 9 dienos dasideda prie kasmetiniu. Del darbdavio prievoles - vardan tiesos, susilaikysiu nuo komentaru smile.gif neesu dar taip gerai isstudijavusi DK
Atsakyti
QUOTE(flux @ 2013 05 20, 15:01)
Ir ar darbdavys privalo išleisti kasmetinių, jei prašau iš karto po VPA?

Šitą jau aš žinau - neprivalo. Privalo tik prieš arba po NGA.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo onyx: 20 gegužės 2013 - 15:41
QUOTE(D*L*K @ 2013 05 20, 15:32)
Atostogos kaupiasi uz NGA, uz VPA jau nebe. Tai realiai, kazkur temoj mamytes bande skaiciuoti, kad vidutiniskai 9 dienos dasideda prie kasmetiniu.

aha, šitą žinau, bet nuo 2015m. lapkričio nebebus galima panaudoti tų atostogų, kurios "senesnės", nei 3 metai. O aš planuoju grįžti 2015 rugpjūtį, tai reiškia, kad galiu nebespėti jų panaudoti, jei tie du metai irgi įsiskaito į "nepanaudotų atostogų" laiką. Teoriškai turėtų neįsiskaičiuoti tas laikas g.gif
Atsakyti
QUOTE(Auštara @ 2013 05 20, 16:38)
Sunkokai  g.gif  blush2.gif , bet aciu biggrin.gif

Klauskit, kas dar neaisku. paprastai, kad ir kvailai, atrodys - svarbu issiaiskinti
Papildyta:
QUOTE(flux @ 2013 05 20, 16:52)
aha, šitą žinau, bet nuo 2015m. lapkričio nebebus galima panaudoti tų atostogų, kurios "senesnės", nei 3 metai. O aš planuoju grįžti 2015 rugpjūtį, tai reiškia, kad galiu nebespėti jų panaudoti, jei tie du metai irgi įsiskaito į "nepanaudotų atostogų" laiką. Teoriškai turėtų neįsiskaičiuoti tas laikas g.gif

Su tom atostogom yra taip..istatymas sako: Darbuotojai, iki 2012 m. gruodžio 1 d. turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už trejus darbo metus, turi teisę jas išnaudoti iki 2015 m. gruodžio 1 d. Nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas. Ir: Piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas išmokama nutraukiant darbo sutartį neatsižvelgiant į jos terminą. Kompensacijos dydis nustatomas pagal nepanaudotų kasmetinių atostogų, tenkančių tam darbo laikotarpiui, darbo dienų skaičių. Jeigu darbuotojui kasmetinės atostogos nebuvo suteiktos daugiau kaip už vienerius darbo metus, kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip.
cia aisku jau kalba eina apie DS nutraukima, bet as pora dalyku traktuoju taip - nuo 2015 kompensuos ne daugiau kaip treju metu "senumo" atostogas, tai yra - butu galima naudotis ar gaut kompensacija uz ne daugiau kaip 3 metus atostogu, net jei turima pvz 6 metu santaupu... Ir kitas dalykas - manau, kad VPA ir yra ta aplinkybe, kuomet darbuotojas faktiskai negalejo isnaudoti kasmetiniu atostogu laiku, kita vertus - galejo jas isnaudot iki ju..zodziu, cia tik mano interpretacijos, nesiimu nieko teigti simtu procentu - neturejau laiko dar i tai gerai pasigilinti
Atsakyti
QUOTE(D*L*K @ 2013 05 20, 17:20)
Klauskit, kas dar neaisku. paprastai, kad ir kvailai, atrodys - svarbu issiaiskinti
Papildyta:

jei mano vpa baigiasi rugsejo 22d. tai iki kiek dar tureciau laiko pastojimui, kad vpa butu pagal pirmo vaiko apskaiciuota?
Atsakyti
QUOTE(Auštara @ 2013 05 20, 17:23)
jei mano vpa baigiasi rugsejo 22d. tai iki kiek dar tureciau laiko pastojimui, kad vpa  butu pagal pirmo vaiko apskaiciuota?

Bandau skaiciuoti, tai mano apskaiciavimais, kad Jusu dabartinio vaiko VPA laikotarpis ieitu i kito vaiko VPA, turite iseiti antro vaiko VPA ne veliau nei kitu metu spali, vadinasi gimdyti turite ne veliau, nei rugpjuti, taigi pastoti turite ne veliau nei iki lapkricio mazdaug. Cia labai grubiais skaiciavimais, uzmetant keleta savaiciu atsargai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(flux @ 2013 05 20, 15:04)
keista, man Sodra sakė, kad NGA kaip ir prasitęsia, jei jas pasiimu vėliau, matyt, netaip supratau. Vadinasi, jei aš nenoriu keltis vidurkio, man imti atostogas, kai galėčiau būti dekrete visai neapsimoka, nes ir taip gausiu 100 proc. atlyginimo? (beje, už NGA mokama 100 proc. atlyginimo ar kaip ir už VPA - 70proc.?)

Teisingai supratote. Galite imti kasmetines atostogas, o joms pasibaigus išeiti į NGA. Svarbiausia, kad nepagimdytumėte būdama kasmetinėsę atostogose, nes tokiu atveju priklausytų pinigėliai tik už 56 dienas po gimdymo. Kai išeisit į NGA, galit pagimdyt nors ir kitą dieną po NGA pradžios, mokės už visas 126 dienas.
Atsakyti
sveikos 4u.gif
reikia patarimo tokiu klauisimu smile.gif
noriu imti trečius vaiko auginimo metus, man priklauso dar neišeikvotos atostogos, ar galiu dabar jas kaip nors atsiimti, ar tik grižusi į darbą po tų 3 metų. per tuos trečius metus norėčiau pasigimdyti dar vieną vaikelį, tai mano grįžimas į darbą užsitestų dar mažiausia metus. Nesu tikra dėl organizacijos likimo po tiek metų g.gif tai kaip būtų su mano atostogom ir atostoginiais?
ačiū iš anksto už atsakymą smile.gif

Atsakyti
QUOTE(D*L*K @ 2013 05 20, 14:46)
NGA yra 126 dienos - 70 dienu iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo. Jei pasirenkate atostogas iki NGA, Jusu NGA laikotarpis iki gimdymo sutrumpes tiek dienu, kiek imsite atostogu ir kiek nusikels NGA pradzia. Po gimdymo 56 NGA dienos liks taip pat ir VPA prasides po tu 56 dienu.

klaidinate zmones.
Nestumo ir gimdymo atostogos tikrai prasitesia.
As pati dabar taip darau - neisejau i dekreta laiku, dar imsiu kasmetines atostogas, nes noriu iseiti kuo veliau ir atbut tuos keturis menesiu ir grizt i darba. nes vaiko prieziuros atostogu neplanuoju. Tik reikia dar 100 procentu uzsitikrint, kad galeciau gauti bent jau tuos 40 procentu antrais metais ir toliau dirbt.
Atsakyti
Sveiki, liepos 1d. išeinu NGA, tačiau rugpjūčio 3d. baigiasi VPA su pirmuoju vaiku. Pagal sodra man už liepos mėnesį nebebus mokami pirmojo vaiko pinigai, o tik 100proc. NGA už antrąjį. Gal, kad neprarasti liepos mėnesio pinigų, perrašyti pašalpos (su pirmuoju) gavimą vyrui? Bet ar tada niekas nesikeis išmokų skaičiavime, nes dabar visas išmokas turėčiau gauti kaip ir su pirmuoju? Išanksto ačiū smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Prime @ 2013 05 21, 11:48)
klaidinate zmones.
Nestumo ir gimdymo atostogos tikrai prasitesia.
As pati dabar taip darau - neisejau i dekreta laiku, dar imsiu kasmetines atostogas, nes noriu iseiti kuo veliau ir atbut tuos keturis menesiu ir grizt i darba. nes vaiko prieziuros atostogu neplanuoju. Tik reikia dar 100 procentu uzsitikrint, kad galeciau gauti bent jau tuos 40 procentu antrais metais ir toliau dirbt.

Yra dvi skirtingos situacijos - imant NGA ir VPA ir neimant. Atostogos visiskai kitaip deliojasi jei neimat NGA, o juolabiau - jei neimat VPA
Atsakyti
QUOTE(D*L*K @ 2013 05 21, 16:19)
Yra dvi skirtingos situacijos - imant NGA ir VPA ir neimant. Atostogos visiskai kitaip deliojasi jei neimat NGA, o juolabiau - jei neimat VPA

nusupratau.
Jeigu noreciau iseiti VPA, garantuoju, kad labai ramiai iseiciau praejus 126 dienoms, netgi, jeigu iseiciau i NGA likus kelioms dienoms iki gimdymo
Atsakyti