Sveikos, merginos, na, prisiskaičiau tuzinus diskusijų šia tema. Fotografas - man pats didžiausias galvos skausmas, tikrai noriu jį išsirinkti labai atsakingai ir neprašauti.
Peržiūrėjome visus wed.lt fotografus, taip pat ir tuos, kurie fotografuoja vestuves, tačiau ten nebuvo pasiskelbę. Jų tikra galybė. Susidarėme mums labiausiai patikusių exel variantą su jų pliusais, minusais ir t.t. Noriu pabrėžti, kad kaina ir kas įeina į paketą mums nebuvo kriterijus. Svarbiausia - dienos darbas ir gautas rezultatas, o ne fotoknygos/fotovideo ir kiti bonusai.
Padariau kelias išvadas. Nežinau, gal jums pasirodysiu senamadiška (nors man 22-eji), tačiau man tikrai įdomi Jūsų nuomonė ir argumentai, kuriais remiantis renkantės fotografus.
Tarkim, kol kas vertiname fotografus tik pagal tai, ką jie parodę viešojoje erdvėje. Kai kurių fotografų puslapy/bloge/fb sukurtas tik vienas folderis "weddings" su keliomis nuotraukomis, kur iš vienų vestuvių viena (max. dvi) nuotraukos įdėtos. Tas pats galioja ir tiems, kurie jauniesiems sukuria atskirus aplankus, bet įkelia po kelias (dažniausia ~ 10 foto). Turėkime galvoje, kad tai, ką fotografas dedą į internetą yra kaip jį reprezentuojantis prekinis ženklas - jis rodo tik tas foto, kurios jam gavosi
geriausiai ir atrodo
gražiausios. Taigi, tose foto fotografas iš tiesų atskleidžia labai daug: (1)
savo stilių - ar jis mėgsta fotografuoti reportažiškai, ar daugiau pozuojant, ar yra įsimylėjęs detales, ar mėgsta plačius horizontus/pastatus/sienas. Kartais būna ir mišrių variantų, tačiau visada vienas
domintuoja, taigi neabejotinai fotografas ir akcentuosis į savo vyraujantį stilių, tai yra, jei jis mėgsta detales, tai ir sulauksime nuotraukų, kur vyrauja puokštytės, batukai, altoriaus kryžiai ir stalo kortelės, bet
ne mes. (2)
fotografo požiūrį į žmogų. Galite sakyti, kad požiūris atsiskleidžia bendravimo metu, taip,
iš dalies, tačiau įdėmiau pažiūrėję į nuotraukas, tikrai pastebėsite, kad yra tokių fotografų, kuriems
ant tiek nesvarbus žmogus, kad net į savo puslapius - reprezentuojančią erdvę - įdeda nuotraukas, kurios lyg iš pirmo žvilgsnio atrodo tvarkingos ir gražios, tačiau atkreipus dėmesį nesunkiai pastebėti, kad ŽMOGUS
išėjęs blogai. Pabrėžiu, kad "išėjęs blogai", o ne šiaip "negražus", nes visi čia nėra gražuoliai ir modeliai, tačiau, kai tiesiogine ta žodžio prasme žmogus prisimerkęs ar fotografuota iš tokio kampo, kad pagurklis matosi ar susivėlę plaukai netvarkingai užkritę ant veido - tai jau labai aiškiai ir parodo, kad nusišvilpt jam, kaip TU atrodai toje nuotraukoje, svarbu,
bendras vaizdas sudaro gerą įspūdį. Ir tikrai siūlyčiau nenurašyti viso to, kad neva žmogus negražus - pats kaltas, neišlauši nieko. Taip, gal ir neišgausi stebuklo, bet vestuvių fotografo pareiga yra bent jau TVARKINGAI ir NEGĖDINGAI nufotografuoti jaunuosius. Aš nekalbu apie aukštus kriterijus, kai apskritai nė viena foto neįtinka, aš šneku apie paprastą tvarkingumą ir estetiškumą. (3)
Darbas su fotogredaguojančiomis programomis ir to darbo stilius. Kokios spalvos, šviesa vyrauja - natūralios, pastelinės, šiltintos, šviesintos, juoda/balta. Mano (ne fotografo) nuomone, žaidimas su spalvomis (kai akivaizdžiai matosi, kad dėtas pastelinis ar paryškinimo filtrai) atskleidžia neprofesionalumą, nesugebėjimą tvarkingai nufotografuoti ir viso to dangstymą po šitais efektais, kurie sukuria lyg ir tvarkingos -
a la meniškos foto įvaizdį, bet jūs pagalvokit, kaip atrodys ta visa spalvų gama vestuvių foto albume. Manau, kad labai nesižiūrės. Čia norėčiau pateikti pvz. visiems žinomų fotografų, kurie, mano nuomone, su spalomis tvarkosi labai gerai (V. Morozov, A. Babičius), priešingai nei pvz., kokia fotopastelė, kurią mes iškart atmetėme (ir ne tik dėl spalvų!), vėliau atsitiktinai sužinojome jų kainas, tai tikrai prajuokino toks kainos ir kokybės santykis.
(4) Ir apibendrinant -
fotografo estetikos ir grožio suvokimą. Tai atskeidžia bendras įspūdis, kuris lieka peržiūrėjus nuotraukas. Žinoma, prie to visada prisideda ir jaunųjų bei apskritai pačių vestuvių stilius, tačiau ir
fotografas atskleis tuos dalykus, kurie jam atrodo gražūs - verti įamžinimo. Taigi, jei ir mūsų grožio suvokimas prasilenkia su fotografo grožio samprata - toks įspūdis ir bus gavus nuotraukas.
Tarkime, nuotraukos lyg ir būtų neblogos, atitiktų tavo viziją, tačiau greitai pastebi, jog nuotraukos daugiau demonstruoja "menininko" meninius sugebėjimus užgaudyti horizontą, įspūdingą dangų ar pastatą, o kamputyje stovi du
nuasmeninti jaunieji, kurių dažnai net veidų nesimato, geriausiu atveju - vėjo pagautas jaunosios veliumas. Na, graži ta nuotrauka, bet ar tokias mes įsivaizduojame savo vestuvių nuotraukas? Taip, jos tiktų įdėti į žurnalą ar į kokį reklaminį bukletą apie vestuves, bet ar tiktų į mūsų
asmeninį vestuvių albumą, tokį, kurį vėliau norės vartyti vaikai, tikėdamiesi pamatysi gražius savo tėvų veidus vestuvių dieną? Tikrai nesakau, kad tokios nuotraukos blogos ir smagu būtų panašią turėti, bet jei fotografo toks stilius - fotografuoti menines plačiaformates nuotraukas su smulkiais nuasmenintais žmonėmis, ar turėtume rinktis tokį žmogų vestuvių fotografu - pačiai asmeniškiausiai šventei, kur norisi, kad visa ko centre (taip pat ir nuotraukų) būtum TU ir JIS.
Tas pats galioja detalėms. Negyvus objektus fotografuoti labai lengva, jie visada "gražiai išeis". Na ir super - tuo galima lengvai "užkimšti" sutartą nuotraukų skaičių. Aš pati vestuvėse skirsiu daug dėmesio dekorui taip pat ir savo aprangos atributams ir OK, jei bus
kelios detalių nuotraukos, bet, kai peržiūrėjus meninkų albumus pamatai, kad didžioji dalis, ką jie galėjo po vestuvių papublikuoti internete, yra ant medžio pakabinta obuolys ar padėti nuotakos bateliai, tai man iškart pasidaro viskas aišku apie fotografą. Jau nekalbu apie tas nuotraukas, kai nufotografuoja jaunosios KOJAS su bateliais ar rankose laikomą puokštę. Man iškart pasidaro pikta. Neturės tokios nuotraukos jokios išliekamosios vertės po daug metų nei mums, nei mūsų vaikams. Tiesiog dabar tokia fotografavimo mada - akcentuotis į detales, kurioms mes skiriame ne mažai dėmesio ir pinigų, bet
ne dėl pačių detalių mes juos sureikšminame, o dėl to, kaip MES ir MŪSŲ ŠVENTĖ atrodys su tomis detalėmis. Tai kodėl nenufotografavus
jaunosios, kuri laiko puokštę, o ne puokštę jaunosios rankose?
Kaip ir minėjau, po metų kelių (ir net mūsų vaikams ar anūkams), vartant vestuvių nuotraukas, tikrai ne kraštovaizdžius ir ne gėlytes norėsis matyti, o gražius jaunus laimingus MŪSŲ veidus. Manau, kad būtent tai ir turėtų
dominuoti fotografo galerijose - ŽMONĖS. Žinoma, nebus visos nuotraukos
vien detalių/portretinės/reportažinės, tačiau vyraujanti fotografo tendencija, manau, matysis ir mūsų vestuvių nuotraukose.
Taigi, daug prirašiau, galėčiau kalbėti ir kalbėt, šiuo metu po visų paieškų savo galutiniame variante turėjome apie 5 fotografus, bet iš jų vienas ryškiausiai atitinkantis mūsų kriterijus (žinoma, tikrai ne tobulas, tokių neradome), o ką pasirinksime, dar žiūrėsime.
Labai norėčiau išgirsti jūsų pastebėjimus.