Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 18 tema

QUOTE(BangaS @ 2013 02 28, 12:24)

Pasirinkau tokį stogą, nes nenorėjau stoglangių dvišlaičiame stoge. Nenorėjau plokščio stogo, nes būtų per daug naudingo ploto antrąjame aukšte (tikslas buvo viso 120-130m2) ir jis mums negražus, nebent stipriai apžendintas. Reikėjo pietinio šlaito 2m ilgio išdėstyti saulės kolektoriams ir PV. Išsprendus šią lygtį, gavau tokios formos stogą... Tūrio ir išorės atitvarų plotų santykis visai geras išėjo.

Realiausias variantas spręsti pirminės energijos problemą, fotovoltiniai saulės elementai ant stogo. Pagal patikslintą saulės energijos supirkimo tvarką ji turėtų atsipirkti per 12 metų ir galima sakyti nieko nekainuotų. Svarbiausia, kad tokiu atveju pirminė namo suvartota energija būtų skaičiuojama ne su koeficientu 2,8, o 0,7.
Ateitį fotovoltinių elementų efektyvumas tik didės. Todėl labai rimtai siūlyčiau pagalvoti apie didesnį stogo plotą skirtą saulės kolektoriams.
Būtų logiškiau jei į pietus būtų atsuktas ilgasis, o ne trumpasis stogo šlaitas. *** nuorodoje pateiktas stogo variantas taip pat šiam tikslui tiktų kur kas labiau.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 00:11)
Radau Giedruolės žodžius, parašytus prieš 3 mėn.: "Pasyvių namų šilumos suvartojime svarbu kiek pirminės energijos sunaudojama šildymui, nesvarbu ar tai būtų su saule ar su ŠS ar tiesiogiai su elektra. Dėl to ir sakoma kad bet kokį namą galima paversti pasyviu ir tam pasitarnauja ne tik sandarumo užtikrinimas, šiltinimo sluoksnio didinimas, rekuperacijos įdiegimas, bet ir šildymo įrenginiai, su kuriais pvz 30kW šilumos nuostoliams padengti sunaudojama 10kW pirminės energijos (čia kaip pavyzdys). "
Va čia ir užkliuvau už tos pirminės energijos sąvokos ir "sukčiavimo" šilumos siurbliais ir saulės kolektoriais pritempiant namą iki 15kWh/m2 per metus.
Ar sutinkate, kad Giedruolė čia parašė neteisybę? <{POST_SNAPBACK}>

Tai aš bent jau planuose tai sukčius paties stambiausio masto. Namas su maždaug 50kWh/m2A nuostoliais, bet elektros šildymui ir karštam vandeniui tikiuosi sunaudoti 1,5 kWh/m2A. Iš išorės - tik elektra. Jokių dujų, anglių, dyzelių, atrabotkių ir pan. Tiesa esu įtikinėjamas kad židinys yra gerai ir jau nebesu taip tvirtai įsitikinęs kad namas bus be kamino. Jei jau židinys yra, tai nebelieka moralinio pagrindo sakyti jokių malkų. Net jei židinys niekada nekuriamas. Įrankį turi - vadinasi potencialiai esi prievartautojas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2013 03 01, 09:25)
Realiausias variantas spręsti pirminės energijos problemą, fotovoltiniai saulės elementai ant stogo. Pagal patikslintą saulės energijos supirkimo tvarką ji turėtų atsipirkti per 12 metų ir galima sakyti nieko nekainuotų. Svarbiausia, kad tokiu atveju pirminė namo suvartota energija būtų skaičiuojama ne su koeficientu 2,8,  o 0,7.
Ateitį fotovoltinių elementų efektyvumas tik didės. Todėl labai rimtai siūlyčiau pagalvoti apie didesnį stogo plotą skirtą saulės kolektoriams.
Būtų logiškiau jei į pietus būtų atsuktas ilgasis, o ne trumpasis stogo šlaitas. *** nuorodoje pateiktas stogo variantas taip pat šiam tikslui tiktų kur kas labiau.

Tokiu atveju neįsivaizduoju kaip padartyti antrojo aukšto langus pietuose. Reikėtų naudoti stoglangius arba langus nusukti į rytus ir vakarus.
Ar tai ir siūlote?
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2013 03 01, 09:46)
Namas su maždaug 50kWh/m2A nuostoliais, bet elektros šildymui ir karštam vandeniui tikiuosi sunaudoti 1,5 kWh/m2A.

Gal galima plačiau?
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 09:50)
Tokiu atveju neįsivaizduoju kaip padartyti antrojo aukšto langus pietuose. Reikėtų naudoti stoglangius arba langus nusukti į rytus ir vakarus.
Ar tai ir siūlote?

Greičiausiai DEU turėjo mintyje kažką panašaus.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 03 01, 10:55)
Gal galima plačiau? <{POST_SNAPBACK}>
Plačiau čia. Po truputį vis platinu.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2013 03 01, 09:10)
Pirminės energijos terminas ganėtinai klaidinantis.

Čia jau prasideda politika įgyvendinama per sertifikavimą. Esu 99% tikras kad pradiniame PN variante to nebuvo, tai buvo įkomponuota įgyvendinant politikų reikalavimus ir tam kad nekeisti ankstesnių namo reikalavimų, politikų reikalavimą įvedė per pataisos koeficiantą.

Aš namą statau, o neužsiimu politika, taip kad į visokius politinius koeficientus tikrai nežadu kreipti dėmesio smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 09:50)
Ar tai ir siūlote?

Aš tik atkreipiu dėmesį į poreikį išnaudoti stogą saulės energijos naudojimui. Konkrečių sprendimų reikėtų ieškoti. Nežinant situacijos, grožio supratimo ir kitų reikalavimų sunku ką nors konkretaus siūlyti. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2013 03 01, 10:03)
Plačiau čia. Po truputį vis platinu.

Pirmiausiai sveikinu. Tokių išradingų žmonių Lietuvai tikrai reikia. Visgi aš turiu keletą klausimų.

1. Ar esi įsitikinęs, kad sugebėsi rūsį taip apšiltinti, kad jis netaptų gana nemažu šilumos tilteliu?
2. Langai išdėstyti visuose pasaulio pusėse. Ar nemanai, kad per juos bus nemaži šilumos nuostoliai, kurių nekompensuos pritekėjimai?
3. Dėl sienų sumuštinių - nieko nesupratau. Labai ten sudėtingai susikęs mintį.
4. Kokios talpos akumuliacinę planuoji?
5. Koks plotas saulės kolektorių bus? Kokį kiekį šilumos jie pagamins? Kur vasaros metu dėsi perteklių?
6. Ar nemanai, kad žiemą, kada labiausiai reikia šilumos, bus energijos (saulės) trūkumas?
7. Kokius planuoji namo nuostolius? Ar tikrai juos padengs saulė?
8. Esminis - ar nebijai, kad sistema neveiks, t.y. nepakaks saulės šilumos?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 03 01, 12:43)
Pirmiausiai sveikinu. Tokių išradingų žmonių Lietuvai tikrai reikia. Visgi aš turiu keletą klausimų. <{POST_SNAPBACK}>

Jei išsamiai - po truputį į tą puslapį ir sudėsiu. Jei trumpai:

1. Ar esi įsitikinęs, kad sugebėsi rūsį taip apšiltinti, kad jis netaptų gana nemažu šilumos tilteliu?
Remdamasis skaičiavimais spėju, kad dalį šildymo sezono rūsy gali būti net šilčiau nei kambariuose dėl akumuliacinės talpos nuostolių. Taigi manau kad nuostolius per perdangą aplamai galima laikyti beveik nuliniais.

2. Langai išdėstyti visuose pasaulio pusėse. Ar nemanai, kad per juos bus nemaži šilumos nuostoliai, kurių nekompensuos pritekėjimai?
Saulės žiemą negaus miegamojo, virtuvės ir vonios langai. Bet šviesos tai vis tiek reikia. Nenoriu užsipasyvinti iki tiek, kad atsisakyti langų tose patalpose, kurios neturi sienų į pietus. Tai geriausia, ką pavyko sugalvoti tokiame ribotame plote.

3. Dėl sienų sumuštinių - nieko nesupratau. Labai ten sudėtingai susikęs mintį.
Pabandysiu kaip nors aiškiau.

4. Kokios talpos akumuliacinę planuoji?
100m3, ~6MWh

5. Koks plotas saulės kolektorių bus? Kokį kiekį šilumos jie pagamins? Kur vasaros metu dėsi perteklių?
Apie 80m2. Pagamins tikiuosi apie 15-20MWh per metus. Viskas į akumuliacinę talpą. Tokiai talpai perteklius kaip ir neegzistuoja, nes dėl nuolatinių nuostolių kiekviena proga dar truputį pašildyti bus į naudą. Ir aplamai nevakuuminiams kolektoriams perteklius neegzistuoja. Jie patys įšyla maksimum iki 50+lauko temperatūra. Jei lauke +30, tai kolektoriuose max +80 - ne ta temperatūra, kai reikia rūpintis šaldymu.

6. Ar nemanai, kad žiemą, kada labiausiai reikia šilumos, bus energijos (saulės) trūkumas?
Iš akumuliacinės imsiu

7. Kokius planuoji namo nuostolius? Ar tikrai juos padengs saulė?
Skaičiavimuose apie 40kWh/m2A. Saulė realiu laiku nepadengs. Akumuliacinė - labai tikiuosi.

8. Esminis - ar nebijai, kad sistema neveiks, t.y. nepakaks saulės šilumos?
Tikrai veiks, nebijau. Tikslas dengti 100%. Tiek gali nepavykti, tačiau bet tokiu atveju teks dengti tik trūkumą, o ne visą šildymo poreikį. Daugiausia abejonių turiu dėl vasario, šiek tiek dėl sausio. Kitu laikotarpiu 100% praktiškai garantuota.

O šiaip tas klausimynas visai neblogai atrodo kaip planas, kokia kryptimi pildyti tą puslapį thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2013 03 01, 17:39)
Tikrai veiks, nebijau. Tikslas dengti 100%. Tiek gali nepavykti, tačiau bet tokiu atveju teks dengti tik trūkumą, o ne visą šildymo poreikį. Daugiausia abejonių turiu dėl vasario, šiek tiek dėl sausio. Kitu laikotarpiu 100% praktiškai garantuota.

Įdomu pamatyti skaičiavimus - talpos, galios, nuostolių, poreikio... tikiuosi ant "tikiuosi" šis projektas nepakabintas?
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 03 01, 18:21)
Įdomu pamatyti skaičiavimus - talpos, galios, nuostolių, poreikio... tikiuosi ant "tikiuosi" šis projektas nepakabintas?

Pabandome paskaičiuoti: http://www.saules-na...t/13#comment-13
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 19:07)

Aš esu visiškas asilas ir man neaišku, kaip jis savo namą šildys gruodį, sausį ir vasarį. Tai tik drambliuko svajonės. Neįsivaizduoju ir nesuprantu, kuo bus apšiltinta akumuliacinė, bet joje sukaupta šiluma išnyks "kaip dūmas neblaškomas vėjo". Jei būtų tokios 100 tonų akumliacinės, kurios sugebėtų sukaupti ir išsaugoti šilumą bent savaitę, tai jau senai "Gaspromas" ir Rusija būtų po Lietuvos padu. O dabar tai visiškas absurdas. Aš nežinau, kokiais skaičiavimais jis remiasi. Aš bandau žmogų atkalbėti nuo avantiūros, bet mano žodžiai su ŠŠŠŠŠ raidėmis nieko nepadėjo. Gal kam labiau pasiseks. Pamenu Vilius prieš kelis metus buvo lygiai toks pats entuziastas. Išėjo didelis šnipštas. O čia žmogus ruošia dar didesnį šnipštą.
Atsakyti