QUOTE(BangaS @ 2013 02 28, 23:11)
Radau Giedruolės žodžius, parašytus prieš 3 mėn.: "Pasyvių namų šilumos suvartojime svarbu kiek pirminės energijos sunaudojama šildymui, nesvarbu ar tai būtų su saule ar su ŠS ar tiesiogiai su elektra. Dėl to ir sakoma kad bet kokį namą galima paversti pasyviu ir tam pasitarnauja ne tik sandarumo užtikrinimas, šiltinimo sluoksnio didinimas, rekuperacijos įdiegimas, bet ir šildymo įrenginiai, su kuriais pvz 30kW šilumos nuostoliams padengti sunaudojama 10kW pirminės energijos (čia kaip pavyzdys). "
Va čia ir užkliuvau už tos pirminės energijos sąvokos ir "sukčiavimo" šilumos siurbliais ir saulės kolektoriais pritempiant namą iki 15kWh/m2 per metus.
Ar sutinkate, kad Giedruolė čia parašė neteisybę?
Visiška neteisybė. PN esmė - šildymo poreikis ne didesnis nei 15 kWh vienam kvadratiniam metrui namo ploto arba šildymo galia turi būti ne didesnė nei 10 W. Kokiais būdais mes pasigaminsime trūksta kiekį šilumos - visiškai ne esmė.
Pateiksiu savo projekto pavyzdžiu. Mano namo plotas - 137 kv. Vadinasi, jis bus pasyvus jei metinis šilumos poreikis nebus didesni nei 2109,8 kWh (matematiškai galime imti ne 15 kWh, o net 15,4 kWh). Žodžiu, mano namo šilumos poreikis negali būti didesnis nei 2110 kWh (suapvalinau). O jei labai tiksliai, kadangi namo plotas 136,88, tai 136,88x15,4 ir turim 2107,952 kWh. Šį skaičių apvilam ir turime 2108 kWh. Mano atveju tai riba.
Tačiau yra vienas BET.
15,4 kWh galime viršyti, jei išpildome kitą sąlygą - šildymo galia ne didesnė nei 10 W. Tai reiškia, kad mano namo šilumos šaltinio galia gali būti vos 136,88x10 lygu 1368,8 W arba 1,369 kW. Suapvalinę turime skaičių - 1,37 kWh.
Štai ir viskas: reikia tenkinti vieną iš salygų: arba 2108 kWh šilumos per visus metus arba 1,37 kW galios šilumos šaltinis.
Šiuo atveju visiškai nesvarbu, kas tą šilumą pagamins: dujos, elektra, ŠS, malkos, granulės, dyzelis ir t.t. Skirtumas tik tas, kad jei bus naudojama atsinaujinanti energitika, tai koeficentas ir gali nesiekti ir 1, bet jei namo šildymui bus naudoja elektra, tuomet pagal PN energijos poreikį reikia dauginti iš 2,7, o pagal STR - iš 2,8. Vadinasi, elektra, kaip šilumos šaltinis, tiek PN, tiek A++ namui - atkrenta.
Dar viena labai svarbi sąlyga: bendras pirminės energijos suvartojimas PN neturi viršyti 120 kWh per visus metus. Ta pirminė energija: tai šildymas, karšto vandens ruošimas, namo apšvietimas, maisto ruošimas, namo vedinimas.
Man PHPP skaičiuotojas suskaičiavo, kad jei namo šildymui ir karštam vandeniui ruošti naudosiu ŠS, tai bendros pirminės enegijos sąnaudos bus apie 100 kWh (ne pamenu tiksliai). Bet jei visą tai patikėsiu elektrai, tai jos išaugs iki 179 kWh.
Nežinau ar dabar aiškiai sudėliojiau.