Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 18 tema

QUOTE(cibulis @ 2013 03 19, 10:38)
Man kur įdomesnių klausimų kelia plokšti pamatai. Prieš kelias savaites padarėme grunto tyrimus. Pasirodo, kad silpnas gruntas yra nuo 0,4 iki 2,3 metro gylio. Maždaug po pusę namo yra silpnas gruntas. Beje, silpnas gruntas yra tas, kuris pažymėtas vienetu.

Kaip manote ar teisingai galvoju: iškasti silpna gruntą, pripilti smėlio ir trambuoti? Ar yra kokių nors kitokių pasiūlymų?

Pas mane yra silpnas gruntas 4m. Plostuminiai būtent tokiam ir skirti. Kuo maziau jundink esama. Smelis prastai tankinasi, bet va žvirgždo ir smėlio mišinys (žvyras) tam labai tinka. Paviršinį sluoksnį suformuok iš žvyro arba skaldos ir bus puiku. O ką pamato sprendimai neįeina į 11k?
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 03 18, 23:59)
Ech, nors istatymai reikalauja, bet galima ir nedaryti atskiro tamburo. Turiu pora argumentu:
Pasiziurekit siaures saliu pasyviu namu pvz. Ar matot kur nors tambura? Ju nuomone tas duru varstymas toks retas, kad dideles itakos nuostoliams neturi. Tamburas vis tiek yra terminiame sluoksnyje - nuostoliai tie patys.
Tamburas yra toks nedidelis, kad dazniausiai antros (vidines) durys jame praktiskai buna atidarytos ir jis praranda sliuzo funkcija.
Jei jau laikyti tambara tuo tikru sliuzu, kur tik iejus persimaiso saltas su karstu ir temperatura tampa zemesne laisniu kitu, tai gal ten ir spintos nusirengimui neverta daryti?
Kaip sprendi vedinima toje vietoje?
Cia juk yra fiziku, gal kas gali suskaiciuoti kiek realiai silumos prarandama per duru varstyma?
Duris isimsi - bus erdviau, sutaupysi 800-1000LTL durims:)  Gal uz tuos pinigus viena sildymo sezona bus galima padengti?

Pritarčiau.

Gyvenu dabar be tamburo ir jokių problemų nejaučiu. Tiksliau tamburas kaip ir yra, tačiau jis jokia pertvara neatskirtas. Mano atveju tame tambure laiptai į antrą aukštą, 1a tualetas ir durys į katilinę - skalbyklą. Dažnai varstyti tambūro duris nebūtų patogu.
Man atrodo kuo mažiau visokių pertvarų namuose tuo geriau.

Bet yra vienas niuasas, kuris gali būti gan svarbus siekiant aukštos klasės namo. Jei yra atskirtas tamburas reikalavimai lauko durims gerokai mažesni. Tarkim A++ lauko durys turi būti su U-0,7, ką pasiekti gali būti gana sudėtinga. Tačiau jei yra tamburas pakanka U-2,4.

Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2013 03 19, 09:17)

Prieš porą savaičių vos nepersigalvojau, nes buvo užkliuvęs toks namas. Mano atveju vidaus išplanavimas būtų leidęs tokį variantą daryti.

Nieko tokio dar turi nemažai laiko. bigsmile.gif
Dėl skonio nesiginčijama, bet man tokio tipo namai kur kas patrauklesni.
Bet ir dabartinis ganėtinai moderniai tarp kaimo trobų atrodo.
drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 03 19, 09:17)
Tiesa, tu galėjai matyti tik išplanavimą. Namo išorės vizualizaciją padaryta tik praeitą penktadienį. Išdirbtų fasadų irgi nebuvau rodęs.

Buvai rodęs, greičiausiai pats su sketchUp`u pasidaręs. Dabar vizualizacija ženkliai aukštesnio lygio.
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 03 19, 11:02)
Pas mane yra silpnas gruntas 4m. Plostuminiai būtent tokiam ir skirti. Kuo maziau jundink esama. Smelis prastai tankinasi, bet va žvirgždo ir smėlio mišinys (žvyras) tam labai tinka. Paviršinį sluoksnį suformuok iš žvyro arba skaldos ir bus puiku. O ką pamato sprendimai neįeina į 11k?

Įeina. Tik aš mėgstu pasiklausyti kuo įvairesnių nuomonių. Jau turiu ir Legallet pasiūlymą.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 03 19, 00:41)
Tamburą geriau daryti lauke ir stiklinį. Tokiu atveju durys visada uždromos, tauposi brangi vidaus erdvė ir sukuriama tikra buferinė zona.
Stebint kaip žiemą atidarius duris oras važiuoja lauk/į vidų galima susidaryti vaizdą: apie 0,7 m aukščio karšto  oro srautas viršuje važiuoja lauk apie 1m/s greičiu. Durys atidaromos maždaug 4-6 sekundems. Išvažiuoja 3,5 m3 šilto oro.
Vidutinė šildymo sezono lauko tempertūra yra apie 0C. Temperatūrų skirtumas 22C.  Išleidžiama energija: 3,5 * 1,27 * 1005 * 22 = 98kJ =  0,027 kWh * 30 cnt/kWh = 8 centai vienam atidarymui.
Jeigu taupant šilumą yra greitai įeinama iškart uždarant duris, tai tambūras beveik nieko nesutaupys. Blogiausia kai durys paliekamos atidarytos ilgesniam laikui. Be tambūro, durų atidarymas prie 0C temperatūros kainuoja maždaug 1 Lt/min...

Visiškai pritariu dėl išorinio tambūro už šildomos namo dalies. Savo temperatūra jis susirinks iš nuostolių per duris + saulės energija (jeigu stiklinis). Beje reglamentuojamas minimalus dydis yra skirtas vienišam žmogui. Jis turi būri ilgas, kad atliktų savo funkciją. Aš dažnai praktijoje stebiu kaip žmonės įeina į namus. Tikrai, dažniausiai abi durys būna atviros. Pastebėkit ir jūs.
Viduje esantis tambūras, manau veikia taip pat nuostolingai kaip ir visai be tambūro. Juk tai šildoma patalpa kurioje laikoma artima 20 laisnių temperatūra. Nuostoliai tie patys. Pataisykit jei klystu.

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 03 19, 11:11)
Buvai rodęs, greičiausiai pats su sketchUp`u pasidaręs. Dabar vizualizacija ženkliai aukštesnio lygio.

Taip, bet tai ką rodžiau padaryta su Sketchup buvo ne mano, o architekto darbas. Tai buvo jo pirminis pasiūlymas, kad aš geriau įsivaizduočiau, koks bus namas.
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 03 19, 11:13)
Juk tai šildoma patalpa kurioje laikoma artima 20 laisnių temperatūra. Nuostoliai tie patys. Pataisykit jei klystu.

Kai atidarai duris, jei tambūras uždarytas, pasikeis tik tambūre esantis oras, jei tambūro nėra o visos erdvės atviros, pasikeis didesni oro kiekiai nei yra tambūre, automatiškai su didesniais oro kiekiais ir didesni nuostoliai.
Atsakyti
QUOTE(Igr540 @ 2013 03 19, 00:16)
Pasirinkus pakankamai erdvų tambūrą, kad jame galėtų laisvai 4 žmonės apsirengti, vidinės durys dažniausiai bus uždarytos (kai įeinama į vidų). Pvz brolio tambūras ~6 kv.m ir į svečius atvažiavę su vaikais laisvai nusirengiame ir tik tada einame toliau.
Tambūras atlieką dar vieną svarbų vaidmenį - apsaugo vidines patalpas nuo staigaus temperatūrų pokyčio. Pvz žiemą grįžus į namus, šaltas vėjo gūsis gali pasigauti lakstantį pusplikį vaiką, kas dažnu atveju baigsis peršalimu.

Pusplikius vaikus pagauna ir įšėjimas parūkyti per terasos duris. Beje kai tambūre su šaltesne temperatūra nurengi vaikus irgi nefaina. Spintai tambūre ne vieta, jei jau jį darai.
Beje peržiūrėjau reglamentus, tambūras dingęs iš privalomų patalpų sąrašo vienbučiams/dvibučiams.
Atsakyti
QUOTE(ivis @ 2013 03 19, 11:29)
Beje peržiūrėjau reglamentus, tambūras dingęs iš privalomų patalpų sąrašo vienbučiams/dvibučiams.

Nuo kada dingęs, jei galima atsekti datą?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 03 19, 11:51)
Nuo kada dingęs, jei galima atsekti datą?

Nuo spalio 4 d.
http://www3.lrs.lt/p...c_l?p_id=434493
Pažiūrėk lentelę "Gyvenamojo pastato patalpų struktūra"
Ta pati prieš spalio 4d.
http://www3.lrs.lt/p...s_pdf?p_id=4467

Išimta vienbučių/dvibučių namų dalis
Gal keis sąvokas ar kažką, kas juos gali suprasti, nieko įstataymų keitimo aiškinraščių neįmanoma rasti.
Beje pasižiūrėk senos lentelės 9 punktą. Vieta viršutiniams drabužiams. Nėra aprašyta jokiu alternatyvų kaip kad kituose punktuose, kad pvz ta vieta gali būti tambūre. Tai leidžia daryti prielaida, kad tambūras yra tambūras, o holas/koridorius/vieta rubams yra visiškai kita. Taigi dar kartą nusirengimas tambūre blogis:), net atsimenu kuris dėstytojas tai sakė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ivis: 19 kovo 2013 - 12:25
QUOTE(cibulis @ 2013 03 19, 10:41)
Taip, ne visiems kaimietiškas stilius patinka, nors ir išreikštas šiek tiek moderniau. Beje, kokios formos pačio namas?

Mano toks bus
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 03 19, 11:26)
Kai atidarai duris, jei tambūras uždarytas, pasikeis tik tambūre esantis oras, jei tambūro nėra o visos erdvės atviros, pasikeis didesni oro kiekiai nei yra tambūre, automatiškai su didesniais oro kiekiais ir didesni nuostoliai.

Negaliu tvirtai ginčytis dėl oro mainų, nesu fizikas, bet nujaučiu, kad neesant skersvėjui per tas 5 sek neišeis daugiau šilto oro negu kad iš atviros erdvės (grynai cibulio atveju panaikinus duris) Šilumo persiduos konvekcijos principu. Tiesiog tas šaltas oras didesnėje erdvėje susimaišys su šiltu ir temparatūros vidurkis bus didesnis, nes šilto daugiau. Todėl poveikis mažiau jaučiamas. Gal ir klystu, pakomentuokit fizikai. Geriau, kas nors paskaičiuotu vėl gi ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ivis: 19 kovo 2013 - 12:39