Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 18 tema

QUOTE(cibulis @ 2013 03 01, 20:34)
Be to, 100 kūbų bačka - ne pasyvaus namo esmė.

Pritariu. 100m3 bačka tikrai ne PN tema, bet šioje temoje bendraujama ne tik apie PN, bet ir apie visus kitus energiškai efektyvių namų sprendimus, o saulės energijos panaudojimas sveikintinas visose energiškai efektyvių namų pakraipose. Aišku tūriai gal truputį per dideli, kad eiliniam žmogui žiūrėtųsi racionaliai, bet jei yra žmonių norinčių savo kailiu atlikti eksperimentus ir pasidalinti gautais rezultatais, tai bus naudinga visiems. Siūlau pagelbėti jam motyvuotai aiškinant kur jis galimai suklydo, o ne reikšti emocijas jo sprendimų atžvilgiu.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 21:31)
Šilumos šaltinis lietuviškam PN yra būtinas.

Jei pastatysit PN, tai visai nesvarbu, kur jis stovės, ar Afrikoje, ar Vokietijoje, ar Antarktidoje ar Lietuvoje, visur jo šildymo sąnaudos bus 15kW/m2 per metus ir visur jo kvadratui tereikės 10W šildymo galios, tad išskirti vietovės, kurioje jis stovi nėra prasmės, ir pagal ją kaip nors kitaip parinkinėti šildymo sistemos.

Jūs geičiausiai turėjot omenyje Lietuvišką PN kurio šildymo galia viršija reikalingą sertifikatui gauti dydį, tuomet tikslingą tokį išskirtinį PN ir išskirti kabutėmis smile.gif, kad visi suprastų, jog kalbama apie "Lietuviškąjį PN" su ~30-50kW/m2 šildymo poreikiu metams smile.gif.
Atsakyti
Priminsiu vieno pranaso minti, kag PN yra tik tarpine stotele i zero nama ir aktyvu nama 4u.gif todel nekibkit prie backu - jums is ju neipils biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 01 kovo 2013 - 22:45
QUOTE(cibulis @ 2013 03 01, 21:50)

1. Vientisa namui i garažui PP. Vėliau skaldė.]
2. Liktiniai klojiniai - per brangu ir nedavė laukiamo rezultato.
3. Stogas - neoporo,medinių gegnių ir putų mišinys. Pradės pelyti po metų kitų.
4. Tikėjosi namą šildyti vien su akumuliaciane ir saulės kolektoriais. Dabar jau pyksta ant lietuviškų firmų ir nori kinų ŠS šūdo.
5. Murlotas - šilumos šaltinis Nr, 1,
6. Sandaru o testų neskelbia.
7. Bet žino už visus geriau, kaip pastyti šiltą namą,

Taip Cibuli, kuo daugiau klaidų žmogus padaro, tuo jis mato teisingesnį kelią į tikslą. Neklysta tik tas žmogus kuris nieko nedaro, taip kad nors Jūs ir daug teorijos prisiklausėt, patikėkit kiek dar reikės visokio Š iškopti, kad pasiektumėt Viliaus žinių lygį.

Ar neatrodo, kad ne ta koja penktadienį iš lovos išlipot g.gif . Gal labai įtempta darbo savaitė buvo?
Atsakyti
Lietuvoje pastatyta nemažai PN, bet nei vienas iš jų netelpa į 2000kWh (15kWh/m2@130m2) sunaudotos šiluminės energijos per sezoną. Ką tai pasako?
Todėl ir taip kalbu.
Aš galvoju apie 4000kWh/sezonui, kai skaičiuoju savo šildymo sistemos atsipirkimą. Pataisykit mane, jeigu turite skaičių iš egzistuojančių PN Lietuvoje.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 03 01, 22:44)
Priminsiu vieno pranaso minti, kag PN yra tik tarpine stotele i zero nama ir aktyvu nama 4u.gif  todel nekibkit prie backu - jums is ju neipils biggrin.gif

Turiu labai didelį įtarimą, kad tas pranašas turėjo įtakos ir mano ir tavo ir BangaS norui matyti saulės kolektorius ant savo namo stogo smile.gif.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 23:05)
Pataisykit mane, jeigu turite skaičių iš egzistuojančių PN Lietuvoje.

Turiu įtarima, kad tikro PN Lietuvoje nereikės laukti net ir iki 2021 metų, o po jų tikrų PN sutiksim labai dažnai.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 03 02, 00:14)
Turiu labai didelį įtarimą, kad tas pranašas turėjo įtakos ir mano ir tavo ir BangaS norui matyti saulės kolektorius ant savo namo stogo smile.gif.

Taip, tas pats drinks_cheers.gif
Del kolektoriu nepykstu, paskutines 4-5 paros tik jie ir vandeni, ir grindis sildo, ne puses kWh is tinklo nesupleskinau. Dabar ziuresim kaip seksis savaitgali su pugom pratempt kad pirmadieni vel pagaut saules
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2013 03 02, 00:05)
Lietuvoje pastatyta nemažai PN, bet nei vienas iš jų netelpa į 2000kWh  (15kWh/m2@130m2) sunaudotos šiluminės energijos per sezoną. Ką tai pasako?
Todėl ir taip kalbu.
Aš galvoju apie 4000kWh/sezonui, kai skaičiuoju savo šildymo sistemos atsipirkimą.  Pataisykit mane, jeigu turite skaičių iš egzistuojančių PN Lietuvoje.

4000kWh sezonui manau nesunkiai pasiekiama, protingai projektuojant ir kokybiskai atliekant tikrai realus uzdavinys. O panaudojus SS tai taip lengva kad net neidomu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 03 01, 09:06)
Visiška neteisybė. PN esmė - šildymo poreikis ne didesnis nei 15 kWh vienam kvadratiniam metrui namo ploto arba šildymo galia turi būti ne didesnė nei 10 W. Kokiais būdais mes pasigaminsime trūksta kiekį šilumos - visiškai ne esmė.

Cibuli, bet čia Jūs prieštaraujate pats sau. Taip dažnai minite pirminės energijos sąvoka, bet užsiciklinot tik ties 2.8 koeficientu.

BangaS su saulės kolektoriais ir atitinkamai DEU pateiktu <{POST_SNAPBACK}> saulės kolektorių koeficientu -0.2, gali pasistatyti namą su 15/0.2=75kW/m2 šildymo poreikiu, kad atitiktų PN reikalavimus. Ar aš ne taip supratau pirminės energijos sąvoką.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 03 01, 20:02)
Kiekvienas kitaip išlaidauja. Vienas perka tačka  prabangesnę, kitas įsirengia niekada neatsiperkačią šildymo sistemą, aš išlaikau jachtutę Kuršių mariose. Šie dalykai nepamatuojami racionaliai. Nereikia žmogaus smerkti. Kiekvienam savo svajonės...
Geriau konstruktyviai padiskutuoti šia tema.

Labai pritariu. Vienas pasidaro baseiną, kitas stiklinius laiptus. rolleyes.gif Prisipažinsiu man buvo nelengva suprasti tokį neracionalumą. Todėl ilgokai blaškiausi tarp PN šildomo elektra ir geoterminiu. Pirmas variantas racionaliausias, bet nelabai smagu pasistačius super šiltą namą mokėti ganėtinai nemažas sąskaitas už šildymą ir vandens ruošimą. PN su geoterminiu atrodo sviestas sviestuotas ir kaip beskaičiuoji toks variantas niekada neatsipirks. Na bet jei man tai kaip jachtutė kuršių mariose...

Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2013 03 02, 00:31)
Cibuli, bet čia Jūs prieštaraujate pats sau. Taip dažnai minite pirminės energijos sąvoka, bet užsiciklinot tik ties 2.8 koeficientu.

BangaS su saulės kolektoriais ir atitinkamai DEU pateiktu <{POST_SNAPBACK}> saulės kolektorių koeficientu -0.2, gali pasistatyti namą su 15/0.2=75kW/m2 šildymo poreikiu, kad atitiktų PN reikalavimus. Ar aš ne taip supratau pirminės energijos sąvoką.

PN neturėtų suvartoti daugiau nei 15 kWh/m2 per metus energijos (normalios) tik šildymui.
PN neturėtų suvartoti daugiau nei 120 kWh/m2 per metus pirminės energijos viskam (šildymui, vandens ruošimui, apšvietimui ir t.t.)
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 03 02, 00:31)

Supainiojai, Mintai, čia kaip reikalas. 15 kWh yra skaičius neatsižvelgiant į jokį šilumos šaltinį. Tai kaip konstanta.

Skaičiuojant pirminės energijos sąnaudas (skaičius 120 kWh), jau yra įvertinimas ir šilumos šaltinis.

Tačiau kol nepasiektas 15 kWh skaičius, negalima skaičiuoti, kiek namas suvartos pirminės energijos.

Pats gi su manimi ginčijaisiai, kad sertifikuotam PN esminės yra 3 sąlygos:

1. 15 kWh šildymui
2. 120 kWh pirminės energijos.
3. Namo sandarumas ne prastesnis nei 0,6.

120 kWh gali labai stipriai mažėti dėl saulės kolektorių ar granulių naudojimo, bet jei projektinis šilumos poreikis bus didesnis nei 15 kWh, tai jau nebus PN.

Mano atvejis: šildymo poreikis 1 kv. - 15,31. Jei karštą vandenį ir namą šildau su ŠS, tai pirminės energijos metinis poreikis pagal PHPP tik 95 kWh. Tačiau jei namą šildau ir karštą vandenį ruošiu elektra, pirminės energijos sąnaudos pašoka iki 179 kWh.

Gal vakar kiek karštai išsireiškiau, bet esminė mintis yra tokia: jei statote PN, tai pirmiausiai reikia siekti, kad šildymo poreikis neviršytų 15 kWh. Tai yra tai, ką aš vadinu išsaugoti šilumą name, o ne ją pasigaminti. Gamybos klausimas prasideda tada, kai skaičiuojama pirminės energijos sąnaudos. Bet be pirmo (15 kWh), negali būti antro (120 kWh).

Tarkim, jei namas turi daug saulės kolektorių ir ŠS ar granulinį katilą ir jo pirminės energijos sąnaudos siekia vos 70-80 kWh, tačiau šildymo poreikis 20 ar 30 kWh, tai jau ne PN. Kolektoriai ir ŠS mažina pirminės energijos sąnaudas, bet neįtakoja konstantos - 15 kWh.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 02 kovo 2013 - 08:49
QUOTE(DEU @ 2013 03 02, 07:17)
Todėl ilgokai blaškiausi tarp PN šildomo elektra ir  geoterminiu. Pirmas variantas racionaliausias, bet nelabai smagu pasistačius super šiltą namą mokėti ganėtinai nemažas sąskaitas už šildymą ir vandens ruošimą.

... taciau psichologiskai "smagiau" yra matyti mazesnes saskaitas uz sildyma, giliai paslepus SS irengimo/eksploatavimo saskaitas? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 03 02, 08:42)
120 kWh gali labai stipriai mažėti dėl saulės kolektorių ar granulių naudojimo, bet jei projektinis šilumos poreikis bus didesnis nei 15 kWh, tai jau nebus PN.

Mano atvejis: šildymo poreikis 1 kv. - 15,31. Jei karštą vandenį ir namą šildau su ŠS, tai pirminės energijos metinis poreikis pagal PHPP tik 95 kWh. Tačiau jei namą šildau ir karštą vandenį ruošiu elektra, pirminės energijos sąnaudos pašoka iki 179 kWh.

Gal vakar kiek karštai išsireiškiau, bet esminė mintis yra tokia: jei statote PN, tai pirmiausiai reikia siekti, kad šildymo poreikis neviršytų 15 kWh. Tai yra tai, ką aš vadinu išsaugoti šilumą name, o ne ją pasigaminti. Gamybos klausimas prasideda tada, kai skaičiuojama pirminės energijos sąnaudos. Bet be pirmo (15 kWh), negali būti antro (120 kWh).

Tarkim, jei namas turi daug saulės kolektorių ir ŠS ar granulinį katilą ir jo pirminės energijos sąnaudos siekia vos 70-80 kWh, tačiau šildymo poreikis 20 ar 30 kWh, tai jau ne PN. Kolektoriai ir ŠS mažina pirminės energijos sąnaudas, bet neįtakoja konstantos - 15 kWh.

Pritarčiau Cibuliui. 15kWh/m2 yra šilumos energijos poreikis pastatui. Čia niekaip pasukčiauti su šilumos siurbliais ir kolektoriais nepavyks. Pietinės vitrinos lieka vienintelis legalus pagalbininkas siekiant sumažinti šilumos poreikį.
15kWh/m2 per sezoną ARBA 10W/m2 šilumos šaltinis.

10W/m2 šilumos šaltinis išeina didesnė norma: 10W/m2*110 dienų*24h=26kWh/m2 per sezoną. Tik reikėtų didesnės akumuliacinės talpos, bent tokios kaip Viliaus, kad prireikus 3-4kW šildymo galios prie -30C būtų iš ko ją paimti.
Ar akumuliacinė talpa jau būtų vertinama kaip šilumos šaltinis, neleistinai viršijantis 10W/m2?

Gal mūsų klimato sąlygomis (didesnis šildymo sezono laiko tarpas) labiau apsimoka skaičiuoti su 10W/m2 šaltinio rodikliu? Tokiu atveju 15kWh/m2 per metus beveik padvigubėja.
Atsakyti