QUOTE(mintas @ 2013 03 02, 00:31)
Cibuli, bet čia Jūs prieštaraujate pats sau. Taip dažnai minite pirminės energijos sąvoka, bet užsiciklinot tik ties 2.8 koeficientu.
BangaS su saulės kolektoriais ir atitinkamai DEU pateiktu
<{POST_SNAPBACK}> saulės kolektorių koeficientu -0.2, gali pasistatyti namą su 15/0.2=75kW/m2 šildymo poreikiu, kad atitiktų PN reikalavimus. Ar aš ne taip supratau pirminės energijos sąvoką.
Supainiojai, Mintai, čia kaip reikalas. 15 kWh yra skaičius neatsižvelgiant į jokį šilumos šaltinį. Tai kaip konstanta.
Skaičiuojant pirminės energijos sąnaudas (skaičius 120 kWh), jau yra įvertinimas ir šilumos šaltinis.
Tačiau kol nepasiektas 15 kWh skaičius, negalima skaičiuoti, kiek namas suvartos pirminės energijos.
Pats gi su manimi ginčijaisiai, kad sertifikuotam PN esminės yra 3 sąlygos:
1. 15 kWh šildymui
2. 120 kWh pirminės energijos.
3. Namo sandarumas ne prastesnis nei 0,6.
120 kWh gali labai stipriai mažėti dėl saulės kolektorių ar granulių naudojimo, bet jei projektinis šilumos poreikis bus didesnis nei 15 kWh, tai jau nebus PN.
Mano atvejis: šildymo poreikis 1 kv. - 15,31. Jei karštą vandenį ir namą šildau su ŠS, tai pirminės energijos metinis poreikis pagal PHPP tik 95 kWh. Tačiau jei namą šildau ir karštą vandenį ruošiu elektra, pirminės energijos sąnaudos pašoka iki 179 kWh.
Gal vakar kiek karštai išsireiškiau, bet esminė mintis yra tokia: jei statote PN, tai pirmiausiai reikia siekti, kad šildymo poreikis neviršytų 15 kWh. Tai yra tai, ką aš vadinu išsaugoti šilumą name, o ne ją pasigaminti. Gamybos klausimas prasideda tada, kai skaičiuojama pirminės energijos sąnaudos. Bet be pirmo (15 kWh), negali būti antro (120 kWh).
Tarkim, jei namas turi daug saulės kolektorių ir ŠS ar granulinį katilą ir jo pirminės energijos sąnaudos siekia vos 70-80 kWh, tačiau šildymo poreikis 20 ar 30 kWh, tai jau ne PN. Kolektoriai ir ŠS mažina pirminės energijos sąnaudas, bet neįtakoja konstantos - 15 kWh.