Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VIII d.

QUOTE(brenda mama @ 2014 01 31, 12:26)
Labai reikia,jusu patarimo. Noriu pagaminti muila baltos spalvos, gal galit pasakyti kokius aliejus naudoti?
nors man labai patinka alyvuogiu ir saulegrazu ju tureciau vengti,nes gaunasi geltona ar orandzine spalva.

Mano visiškai baltas ūkinis - kokosas, palmių ( baltas), ricina, kukurūzų (16 proc. nuo bendro aliejų kiekio), nedėjau nei tit. dioksido nei balto molio ar kitų priedų.
reiškia nebaltų aliejų kažkiek galima naudoti, manau, kad saulėgrąžų būtų panašiai kaip kukurūzų.
Nedėk medaus, saldiklių, pieno(net sojos ar kokoso) ir pan., nes jie tamsina. Manau, kad tinka sviestmedis, kakava, migdolų ar mangų sviestai ( kur balti būna) ir pan.
Papildyta:
QUOTE(Šarka-Li @ 2014 01 31, 10:09)
Labas rytas. O kaip su pieno rugstimi, kiek jos reikia deti? Del citrinos r. ir stearino zinau, o del pieno ne  g.gif

Atsiminiau apie kvapą - labai smirda kai kurios šarme ištirpintos vilnos, rašei, kad naudojai.
Stearino nemėgstu, nepatinka man pojūtis su juo - labai žymi plėvelė susidaro. pieno r. - kiek ir citrinos r.

Papildyta:
QUOTE(sarada @ 2014 01 31, 00:44)
O citrinos r. Visada naudojat muile? Savo muiliukuose nedejau nei sykio. Ir koks kiekis turetu buti jos gaminant 1kg muilo?

Naudoju visada, kartais į skystą muilą (į jau galutinai išvirtą muilą skiesdama) dedu atskirai padarytus citratus ( citr. r. + vanduo + šarmas, ištirpini, labai kunkuliuoja, kai nurimsta - garini vandenį, kol lieka milteliai).
Rekomenduoja 0,5-1 proc., bet mačiau deda iki 5 proc. + 0,6g šarmo /1 g rūgšties;
Citratai naudojami dėl kondicionuojančių savybių , suriša metalų jonus, kurie būna kietame vandenyje, o be kondicionierių tos metalų druskos sudaro nenuplaunamą plėvelę ant plaukų, skalbinių , kitų paviršių
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 31 sausio 2014 - 15:51
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2014 01 31, 16:23)
Mano visiškai baltas ūkinis - kokosas, palmių ( baltas), ricina, kukurūzų (16 proc. nuo bendro aliejų kiekio), nedėjau nei tit. dioksido nei balto molio ar kitų priedų.
reiškia nebaltų aliejų kažkiek galima naudoti, manau, kad saulėgrąžų būtų panašiai kaip kukurūzų.
Nedėk  medaus, saldiklių, pieno(net sojos ar kokoso) ir pan., nes jie tamsina. Manau, kad tinka sviestmedis, kakava, migdolų ar mangų sviestai ( kur balti būna) ir pan.
Papildyta:

Atsiminiau apie kvapą - labai smirda kai kurios šarme ištirpintos vilnos, rašei, kad naudojai.
Stearino nemėgstu, nepatinka man pojūtis su juo - labai žymi plėvelė susidaro. pieno r. - kiek ir citrinos r.

Papildyta:

Naudoju visada, kartais į skystą muilą (į jau galutinai išvirtą muilą skiesdama)  dedu atskirai padarytus citratus ( citr. r. + vanduo + šarmas, ištirpini, labai kunkuliuoja, kai nurimsta - garini vandenį, kol lieka milteliai).
Rekomenduoja 0,5-1 proc., bet mačiau deda iki 5 proc. + 0,6g šarmo /1 g rūgšties;
Citratai naudojami dėl kondicionuojančių savybių , suriša metalų jonus, kurie būna kietame vandenyje, o be kondicionierių tos metalų druskos sudaro nenuplaunamą plėvelę ant plaukų, skalbinių , kitų paviršių

Ačiū už paaiškinimą apie citrinų r.

Ir turiu dar vieną klausimą: Rašei, kad ūkiniam muilui viršriebis turi būti tik 1-2% arba 0%. O kodėl toks mažas? Dėl to, kad geriau skalbia?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sarada: 31 sausio 2014 - 16:20
QUOTE(sarada @ 2014 01 31, 17:12)

Ir turiu dar vieną klausimą: Rašei, kad ūkiniam muilui viršriebis turi būti tik 1-2% arba 0%. O kodėl toks mažas? Dėl to, kad geriau skalbia?

Taip skaičiuojant nelieka laisvų riebalų (visi sureaguoja su šarmu). Tualetiniame muile likę riebalai normalu (kaip ir tepantis odą aliejais), o plaukus ir skalbinius, indus aplimpa, sudaro ne tik tą plėvelę nuo nenuplaunamų druskų, bet ir riebalinę. Skystus su KOH daro net su neigiamu viršriebiu (iki -15), nes šarmas taip pat ne 100 proc. grynas, ypač kalio, o mes skaičiuojam lyg būtų, taigi visada lieka nesusimuilinusių riebalų.
Rankom , aišku, toks muilas aštresnis, bet ne daugiau kaip gryna kalcinuota soda ar pirktinis ūkinis muilas ( iš jo ir glicerinas išimtas). Todėl ūkinius darbus rekia dirbti su pirštinėmis 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sarada @ 2014 01 31, 17:12)

Aš dar dėl tos citrinos r. noriu pasitikslinti... tai jeigu 1kg dedu 0,5% citrinos r. tai būtų: 5g citrinos r.+ 3g natrio šarmo. Teisingai supratau? Ir pirma reikia ištirpinti citrinų r., o paskui šarmą tame vandenį, ar ne?..
Atsakyti
QUOTE(sarada @ 2014 01 31, 20:59)
Aš dar dėl tos citrinos r. noriu pasitikslinti... tai jeigu 1kg dedu 0,5% citrinos r. tai būtų: 5g citrinos r.+ 3g natrio šarmo. Teisingai supratau? Ir pirma reikia ištirpinti citrinų r., o paskui šarmą tame vandenį, ar ne?..

viskas teisingai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2014 01 31, 21:28)
viskas teisingai 4u.gif

Dėkinga wub.gif
Atsakyti
Kadan gi esu pažengusi pradedančioji muilo gamyboj, man iškilo vienas klausimas. Gaminant muilą šaltuoju būdu ir maišant aliejus su šarmu, t.y. kai gaunami saponifikuoti aliejai, ir poto pridedant papildomai prabangesnių aliejų, šarmo kiekį reikia skaičiuoti tik tų aliejų kiekiui, kuris bus maišomas su šarmu ir netraukti tų aliejų kiekį, kuris poto bus įmaišomas, ar reikia šarmo kiekį skaičiuoti bendram aliejų kiekiui (net ir tam, kuris bus pridėta vėliau, po bazinių aliejų sumaišymu su šarmu)? Bandžiau paklausti kuo aiškiau, bet nežinau ar pavyko biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(rdnc @ 2014 02 01, 17:22)
Gaminant muilą šaltuoju būdu ir maišant aliejus su šarmu, t.y. kai gaunami saponifikuoti aliejai, ir poto pridedant papildomai prabangesnių aliejų, šarmo kiekį reikia skaičiuoti tik tų aliejų kiekiui, kuris bus maišomas su šarmu ir netraukti tų aliejų kiekį, kuris poto bus įmaišomas,

1.Skaičiuoklėje nurodai virsšriebio procentą ( pav. 5, tiek kiek nori tų aliejų)o kiekius lentelėje rodai visų aliejų.
2.Galima viršriebį rodyti 0, tada tų papildomų 5 proc. aliejų svorio nenurodai, tik nežinau, kaip tada su vandeniu.
Pabandyk paskaičiuoti abiem būdais ir pamatysi skirtumus.
Tik nematau prasmės tuos prabangius aliejus įterpinėti atskirai, nes rezultatas toks pat smile.gif

Pasiskaityk daugiau - gaminant šaltuoju būdu viršriebis įmaišomas saponifikacijai tik prasidėjus, todėl visiškai neaišku, kurie aliejai greičiau, kurie lėčiau saponifikuojasi ir kas lieka nesusijungę.
Todėl man ir patinka skystas muilas su KOH - į išvirtą muilą jį ruošiant naudojimui galima įmaišyti prabangių aliejų ir aišku, kad jie išlieka.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 01 vasario 2014 - 19:08
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2014 02 01, 19:08)
1.Skaičiuoklėje nurodai virsšriebio procentą ( pav. 5, tiek kiek nori tų aliejų)o kiekius lentelėje rodai visų aliejų.
2.Galima viršriebį rodyti 0, tada tų papildomų 5 proc. aliejų svorio nenurodai, tik nežinau, kaip tada su vandeniu.
Pabandyk paskaičiuoti abiem būdais ir pamatysi skirtumus.
Tik nematau prasmės tuos prabangius aliejus įterpinėti atskirai, nes rezultatas toks pat  smile.gif

Pasiskaityk daugiau - gaminant šaltuoju būdu  viršriebis įmaišomas saponifikacijai tik prasidėjus, todėl visiškai neaišku, kurie aliejai greičiau, kurie lėčiau saponifikuojasi ir kas lieka nesusijungę.
Todėl man ir patinka skystas muilas su KOH - į išvirtą muilą jį ruošiant naudojimui galima įmaišyti prabangių aliejų ir aišku, kad jie išlieka.

Ačiū už info smile.gif
Atsakyti
Labas. Dariau muilą. Pamiršau EA sudėti doh.gif apart kvapo nebūvimo - nieko?
Atsakyti
QUOTE(Šarka-Li @ 2014 02 02, 17:00)
Labas. Dariau muilą. Pamiršau EA sudėti  doh.gif  apart kvapo nebūvimo - nieko?

Visiškai nieko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(sarada @ 2014 02 02, 18:37)
Visiškai nieko smile.gif

Tai gerai. Dabar žiūrėsiu kai supjaustysiu ar vėl nebus pokšto kaip aną kartą doh.gif
Atsakyti