QUOTE(wetuckus @ 2013 02 22, 06:43)
Atsirink ką nori soc. darbuotojai išgirsti, šypsokis ir būk lipšnus
Tokį patarimą išgirdau ir iš pažįstamos, šešerius metus globančios mergaitę. Po globos nustatymo nė karto nelankė jokių kursų, socialiniai pas ją "nešmirinėja" (citata). Sako, nunešu kavos, saldainių, kad "ilgam atsiknistų" (citata). Ir tokiame požiūryje, manau, yra sveiko proto. Bet nėra to, ką mums bandoma įteigti, - "globėjas yra socialinės sistemos dalis". Provincijos VTAT man sako - imkit, globokit, įvaikinkit, jai/jam reikia meilės, o didmiesčio socialinis darbuotojas vertins, ar aš nesu per daug susitraumavusi (pgl. kokią skalę?), ar kvadratinių metrų gana (kiek jų vaikų namuose, kur lovos kojūgaliais ir galvūgaliais suremtos?), kiek kartų KET pažeidusi, kokie mano motina ir tėvas, ar pakankamai vertinama darbo rinkoje (o jis pats?), ar patenkinta seksualiniu gyvenimu. Cinizmas kažkoks. Ar aš noriu būti tokios sistemos dalis? Noriu, kad sistema man netrukdytų, o padėtų tada, kai man to reikia. Ar ši sistema taip manimi nepasitiki, kad privalo pirma mane išskrosti, paskui "vykdyti priežiūrą"?
Dėl pimojo filmuko. Imagine. Gerokai užgeriantis bedarbis jūsų globojamo vaiko tėvas ateina pas jus į svečius, jūs sėdite prie stalo, vaišinatės, jis dėkoja jums už jūsų pastangas, maloniai šnekučiuojatės, visi šypsotės... Už kadro lieka esminė dalis - kiek JAV socialinė sistema dirbo suo tuo tėvu, kad jis šitaip priimtų globos situaciją? LT globėjas atsakingas už santykių su biologine šeima kokybę. Kodėl? Sistema, kurioje veikia tokie ekspertinių žinių turintys socialiniai darbuotojai, neįgali resocializuoti kai kuriuos žmones. Globėjui, toje sistemoje veikiančiam visuomeniniais pagrindais (nežinau, kaip jo statusą kitaip apibūdinti), perkeliama atsakomybė kažkaip vaiko santykį su biologine šeima reanimuoti, humanizuoti ir kitaip -uoti. Nesuprantu aš tokios sistemos.