Įkraunama...
Įkraunama...

Levandos 3

QUOTE(Para @ 2013 03 05, 09:00)
Levandas tik saulėtoje vietoje ir auginti. Pas mane auga pietinėje pusėje kuo puikiausiai.  smile.gif

Pas mane iki šiol rytinėj, tai žydi, bet ne taip gausiai kaip pas Liurdą, matyt saulutės mažoka g.gif Reiškias naujas daiginsiu ir pietinėj-vakarinėj pusėj apgyvendinsiu.
Atsakyti
merginos norėjau paklausti, ar po žiemos nukerpat levandas? nes tokios pilkos apdriskusios matau pas mane sad.gif pernai nukirpau iki pažemės, gražiai ataugo smile.gif bet gaila kažkaip...
Atsakyti
QUOTE(b.kite @ 2013 03 05, 08:42)
per kiek laiko taip suauga levandos?
ir kokiu tankumu jos cia buvo susodintos? ar po viena daigeli ar keli kruvoje?

labai jau graziai atroto
pasaka  wub.gif

Nezinau kiek tiksliai metu, nes pirmuosius krumelius man mama nupirko, tokius labai labai pavargusius.... Gal kokius 7 vnt g.gif Vieni buvo gal poros metu, kiti - didesni, bet sunku spresti apie amziu, juk ir trasu Olandai gelem negaili. Taigi sumoje tiem krumeliam jau kokie 7-8 metai.
Sodinau po viena, gan nemazais atstumais (kas 70 cm), nes nedaug turejau, issikerojo, tarpu nesimato, bet kitoje vietoje sodindama atstumus kas 50 cm darau. Man rodos toks optimaliausias smile.gif

QUOTE(Para @ 2013 03 05, 08:46)
Išdygo man pernai sėtos lauke, aišku ne 100 procentų, tik, kad dar nežydėjo. Šiemet bandau sėti "ant palangės", kitas lauke, žiūrėsim kas bus.  g.gif

Labai gražios tavo levandytės, gal pavadinimą žinai?

Smagu, kad pavyko thumbup.gif Nes as vienais metais bandziau seti saldiklyje palaikiusi kelias dienas, tada lauke ir dar siltnamyje ir nei vienos vieninteles is 3 pokeliu nesudygo doh.gif
Pavadinimo nezinau, bet jei isiziuret i nuotrauka, tai matosi, kad vienos levandos sviesesniais didesniais ziedynais, o kitu ziedynai smulkesni, bet spalva sodriai melyna wub.gif Va sitos man labai labai grazios wub.gif Ziemai i puoksteles butent sitas skinu. Visos kitos, kurias pati sejau ar pas bobute turguje pirkau, yra sviesiai violetines.
Beje, po pernykstes ziemos butent tu tamsiuju krumelio vidus issalo verysad.gif Nukarpiau, prileido nauju ugliuku, per kelis metus turetu susilyginti su soninem sveikom sakelem, jei tik vel nenusals. Tai gal situ tamsiu ir kokia kita rusis, o visos kitos, tai augustofilia 4u.gif

QUOTE(ilja @ 2013 03 05, 08:56)
Liurda, labai fainos tavo levandos bigsmile.gif O kas po jom? mulčiuoji kuo nors ar paprasta žemelė?
Sprendžiu dilemą, ar levandoms nebus per karšta pietinėj ir vakarinėj namo pusėj palei namą g.gif Pietinėj pusėj, tai net žolė visad džiūva, normaliai neauga, kažin, ar ten levandoms patiks g.gif

Jokio mulcio po levandom, vasaros pas mus ne tokios karstos kaip Provanse, jei daug lis - prades puti krumas mulcu uzdengtas. Pabandziau levandomis apsodinta slaita zole pamulciuoti, kad raveti nereiktu, tai man rodos jom nepatiko, krumeliai pagelto... tai atitraukiau viska nuo krumo.
Levandas reiktu sodinti karsciausioje vietoje smile.gif Maniskes po langais taip ir auga nuo 12 val saules kepinamos. Provanse karsta, saule kepina, zeme kaip akmuo kieta, krituliu mazai, o jos auga ir bujoja wub.gif Tokiomis salygomis augdamas augalas daugiau aromatiniu medziagu sukaupia, tai ir mum LT reikia kuo panasesnes salygas jom sukurti. Saules kuo daugiau, zeme - kuo skurdesne, neuzmirkstanti, graziausia jas auginti kruvomis wub.gif Esu ir i gelynus kelias isodinusi, nepatinka... saule pasisuka, o jos atrodo pabegs is to gelyno, ant zoles sugriuna, o jei dar koks didesnis augalas uzgozia, seseli meta - netinka joms schmoll.gif

QUOTE(antrakartmamyte @ 2013 03 05, 10:06)
merginos norėjau paklausti, ar po žiemos nukerpat levandas? nes tokios pilkos apdriskusios matau pas mane sad.gif pernai nukirpau iki pažemės, gražiai ataugo smile.gif bet gaila kažkaip...

Jokiais budais neskubekit karpyti. Visos is po ziemos taip atrodo, vaizdelis tikrai nekoks, bet laukiu gana ilgai ir tikrai visos atsigauna, gal tik keli krumeliai nusale yra per 5 metus, ar kokia viena kita saka.
As krumus 1/3 nukerpu rudeni, tad pavasari jau kirpti nieko nereikia schmoll.gif
Vienais metais didziuosius krumus gan zemai nukirpau, kad kitais metais ataugtu zemesni ir neisvirte ant sonu. Vyras veja pjauna, tai nureztu, jei visos i sonus isvirtusios guletu. Kazkas buvo toki patarima levandu temoje parase, bet taip drastiskai nukirpti reiktu kas kokius 5 metus.
Atsakyti
Liurda, nuostabios jūsų levandos... wub.gif Mano svajonėse jos irgi žydi ir kada nors, kai susitvarkysim aplinką apie šviežiai iškeptą namuką, svajonės pavirs realybe... wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Liurda @ 2013 03 07, 12:26)
Jokio mulcio po levandom, vasaros pas mus ne tokios karstos kaip Provanse, jei daug lis - prades puti krumas mulcu uzdengtas. Pabandziau levandomis apsodinta slaita zole pamulciuoti, kad raveti nereiktu, tai man rodos jom nepatiko, krumeliai pagelto... tai atitraukiau viska nuo krumo.

Nepatinka man aplink manąsias plika žemė, o ir žolės mėgsta aplink jas želt, tai aš visai norėčiau agroplėvelę tiest ir tada medžio drožlių mulčo. Įdomu ar joms šitai patiktų g.gif Rudenį neturėjau kada saviškių apkarpyt, tai maniškės stratifikavosi lauke biggrin.gif Eisiu rinkt sėklų ir sėti.
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2013 03 07, 12:34)
Liurda, nuostabios jūsų levandos...  wub.gif Mano svajonėse jos irgi žydi ir kada nors, kai susitvarkysim aplinką apie šviežiai iškeptą namuką, svajonės pavirs realybe...  wub.gif

Jei tik noresit, aisku, kad pavirs thumbup.gif To ir linkiu 4u.gif

QUOTE(ilja @ 2013 03 07, 12:55)
Nepatinka man aplink manąsias plika žemė, o ir žolės mėgsta aplink jas želt, tai aš visai norėčiau agroplėvelę tiest ir tada medžio drožlių mulčo. Įdomu ar joms šitai patiktų g.gif Rudenį neturėjau kada saviškių apkarpyt, tai maniškės stratifikavosi lauke biggrin.gif Eisiu rinkt sėklų ir sėti.

Abejoju g.gif medzio mulcas rugstina dirva (jei spygliuocio zieves), manau uz tokia "dovanele" levandos aciu nepasakys smile.gif Bet gi greit tie krumai suauga, nebebus ka raveti po jais. Kitas patarimas - darzo zeme su smeliu permaisyti, levandos skurdzia zeme megsta, o tokioje piktzoliu buna nedaug ir negausiai.

O kam vargti renkant seklas bigsmile.gif Taigi po krumais prisisejo, atsils oras ir sudygs, per pirma ravejima jau daug sudygusiu rasdavau. Palikdavau atviriausiuose ploteliuose, nes po paciais krumais negraziai istysdavo, leisdavau siek tiek paaugti, o tada mazuliukus daigelius persodindavau i kita "paauginimo" vieta lauke.
Atsakyti
QUOTE(Liurda @ 2013 03 07, 14:26)

Pavadinimo nezinau, bet jei isiziuret i nuotrauka, tai matosi, kad vienos levandos sviesesniais didesniais ziedynais, o kitu ziedynai smulkesni, bet spalva sodriai melyna  wub.gif Va sitos man labai labai grazios  wub.gif Ziemai i puoksteles butent sitas skinu. Visos kitos, kurias pati sejau ar pas bobute turguje pirkau, yra sviesiai violetines.

Tokios levandų spalvos aš ir noriu. Nes maniškės violetinės. Tiesa, kur pernai sėjau tiesiai į dirvą dar nežydėjo, tai šiemet pamatysiu. Ant pakelio, tai tamsiai violetinės (bet greičiausiai neatitinka paveikslėlis ir sėklos). Nusipirkau, kažkokių šviesiai mėlynų, tai tos dar sėjos laukia. ir dar vienas eksperimentas, tai Nojaus sėklų, kelios jau išdygo, bet ten tikriausiai, tos pačios šviesiai violetinės. Aišku, džiaugsiuosi ką turiu. smile.gif

Gal žinote, kas sėjote iš sėklų. Ant palangės pavasarį sudaigintos levandos tais pačiais metais galėtų pražysti, ar nesvarbu kada sėti, vis tiek tik antrais metais žydės? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Para: 07 kovo 2013 - 13:32
QUOTE(Liurda @ 2013 03 07, 13:18)
*Abejoju  g.gif medzio mulcas rugstina dirva (jei spygliuocio zieves), manau uz tokia "dovanele" levandos aciu nepasakys  smile.gif Bet gi greit tie krumai suauga, nebebus ka raveti po jais. Kitas patarimas - darzo zeme su smeliu permaisyti, levandos skurdzia zeme megsta, o tokioje piktzoliu buna nedaug ir negausiai.

**O kam vargti renkant seklas  bigsmile.gif Taigi po krumais prisisejo, atsils oras ir sudygs, per pirma ravejima jau daug sudygusiu rasdavau. Palikdavau atviriausiuose ploteliuose, nes po paciais krumais negraziai istysdavo, leisdavau siek tiek paaugti, o tada mazuliukus daigelius persodindavau i kita "paauginimo" vieta lauke.

*Nu gal, nu gal g.gif Ale kur man dabar tą maišą mulčiaus dėt, kurio nesugebėjau pernai ten supilt? biggrin.gif
**Aš ir kelis taip pasiauginau, tik šįmet noriu dar apie 20 m jom apsodint, bijau, kad atsitiktinių tiek gali ir nebūt. Beje, maniškės nuo sėklytės augintos ir joms jau kokie 4-5 metai, tik dabar auga rytinėj pusėj, bet dabar jau sodinsiu prie namo iš pietinės ir vakarinės pusės. Tik spėju MB nebus sužavėtas ta mintim, jam žolę pjaut trukdys doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ilja: 07 kovo 2013 - 13:30
QUOTE(ilja @ 2013 03 07, 12:55)
Nepatinka man aplink manąsias plika žemė, o ir žolės mėgsta aplink jas želt, tai aš visai norėčiau agroplėvelę tiest ir tada medžio drožlių mulčo. Įdomu ar joms šitai patiktų g.gif

Taip ir auginu, tik ne agroplevelę klojom, o specialią mulčui nuo dirvos atskirt. Pas save jau nieko nekeisiu, bet kitame sklype vietoj medžio drožlių pilsiu smulkų žvyriuką mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 03 07, 13:51)
Taip ir auginu, tik ne agroplevelę klojom, o specialią mulčui nuo dirvos atskirt. Pas save jau nieko nekeisiu, bet kitame sklype vietoj medžio drožlių pilsiu smulkų žvyriuką  mirksiukas.gif

Aha, šitas dar ir pigiau gaunas thumbup.gif Dėkui už idėją 4u.gif
Tik ar nepradės pas mane visi kiamo katinai eit? lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ilja: 07 kovo 2013 - 13:53
sveikos levandu myletojos 4u.gif , visai netiketai uztikau sita tema, kaip cia sudetingai visko prirasyta apie auginima lavandu ... kai gyvenau Lietuvoje, tai kazkaip visada paprastai pasedavau kaip ir kitas geles sudygdavo negausiai, tas tiesa, kokie 5 krumeliai, bet ziema per 10 metu tai niekada neissalo, niekuo nedengiau ir ypatingai nepriziurejau. dabar vel kazkokiu seklyciu nusipirkau, bet pasiziurejau internete, kad ko gero pigiau pas mus bus nusipirkti krumeliu jau paaugintu
gaila neturiu foto is Lietuvos, aplink levandoas as sodindavau tokius augaliukus is samanu gimines net nezinau kaip vadainasi, bet zydi geltonai ir tuo paciu metu kaip lavandos, tai taip man grazu budavo wub.gif
Atsakyti
Sveikos,

jungiuosi prie levandų mylėtojų smile.gif Antrą žiemą gyvena mano krūmeliai. pernai vienas neišžiemojo, kaip bus šiemet, dar nežinau. Pavasarį man reiktų jas perkelti į kitą vietą, nežinau, ar gerai pavasarį ir kokiu laiku g.gif Prašau daugiau žinančių patarimo smile.gif
Atsakyti