Įkraunama...
Įkraunama...

Vestuvės su užsieniečiu

QUOTE(arg @ 2011 08 04, 03:29)
"Lietuvybe islaikyt reikia savo sirdyje"  unsure.gif As noriu daugiau nei to. As noriu kad mano vaikai kalbetu lietuviskai, kad susikalbetu su mano tevais, kad daznai ten nuvaziuotu, kad suprastu kultura, politika, ekonomika. Tas neivyks savaime, ypac negyvenant lietuvoje, paskaitykite interviu su senaisiais imigrantais, kiek jie vargo veziodami vaikus i sekmadienienes mokykles, kaip stengesi su vaikais kalbeti lietuviskai. O suauge gales pasirinkti patys. Vyras lietuvis nera fizinis irodymas, tai yra parama, tai yra zmogus kuris dalinsis ta pacia kalba ir vertybemis. Tai neuzgozia jo kitu savybiu, kurios man taip pat svarbios. Tiesiog lietuvis man buvo prioritetas, bet kaip teisingai buvo pasakyta, "kiekvienam savo."

Jurgituka -paduoti deja galima tik asmeniskai. mano mama ejo, kalbejo i CMB, jie ne uz ka nenusileido, ambasada irgi sake kad nepriima, tik pasiule susituokti ambasadoje.

Taip, tikiu, jog lietuvybe svetur sunku islaikyt. Bet man turbut cia pasiseke, nors ir mano suzadetinis is tolimosios Brazilijos, kolkas gyvename abu Airijoje, jis turi toooooki dideli nora ismokti lietuviu kalbos (kartais net pyksta del to, kad nemokinu jo pakankamai biggrin.gif ) , bei svajoja jog musu vaikai ismoktu abi musu gimtasias kalbas. O kas mane dziugina labiausiai, jog jis svajoja apie musu kurimasi ir gyvenima Lietuvoje. Mat jis visad svajojo gyventi ir kurti seima Europoje, ir stai cia pasimaisiau as - busima zmona blush2.gif o Lietuva jis pamilo po pirmo vizito smile.gif

Tik va dar vienas klausimelis kyla, ar mums susituokus ir atvykus gyvent i LT, ar jam dar reikia pasirupinti darbo leidimu ir t.t... Lietuvo Brazilijai taiko bevizi rezima, aisku tik aplankyti sali. Del darbu leidimu skaiciau, jog ES valstybių narių piliečiams ir jų šeimos nariams, kurie ketina dirbti Lietuvoje, nereikia įsigyti leidimų dirbti. Jei suprantu teisingai, jis tampa mano seimos nariu (ES piliecio seimos nariu), taigi galbut leidimu jokiu nereikia? Ar kas zinote kanors ta tema?
Atsakyti
Sveikutes mirksiukas.gif Susitiuokiau su uzsienieciu svetur ir musu liudyjime irasyta, jog po santuokas as paimiau jo pavarde. Bet greitu metu einu irasyti sita santuoka Lietuvoje, taigi ar galesiu cia pasirinkti, jog po santuokos mano pavarde bus mano mergautine? Kadangi nenoriu jos keisti i vyro...aciu uz atsakymus smile.gif
Atsakyti
Sveikos,
Tema jau senokai apmirusi, bet noreciau prikelti!
Kuo toliau tuo labiau su MB ziurinejam apie vestuves, galvojam kaip ir kur butu patogiau daryti. MB uzsienietis, prancuzas.
As ko gero labiausiai noreciau vestuviu kur nors isvykus dviese ar tiesiog su seimomis, bet tai butu gan sudetinga finansiskai. Tai lyg ir atkrinta "neutrali" aplinka. Paziurinejus kainas cia ir ten, iseina kad Lietuvoj butu pigiau tuoktis (na nesam mes trutingi, abu neseniai is universitetu iseje). Mane kankina baime, kaip tos vestuves Lietuvoj praeitu, kai mano seima nekalba prancuziskai, truputi gaudosi angliskai (tevai), sesuo su vyru gerai kalba angliskai, toliau tetos ir dedes nelabai zinau is tikruju. Jo tevai irgi truputi kalba angliskai, kiti giminaiciai -kaip kurie,bet mociutes (labai nori dalyvauti) tai nei bum bum. Bijau, kad vestuves gautusi didelis neaiskumu burbulas abiems pusems.
Kazi kiek kainuoja vertejai? na jei verstu ne kiekviena sakini, bet bendrai kas vyksta i prancuzu kalba.
Kaip siaip organizuoti tokias vestuves? as visai pasimetusi..
Kas turite patirties prasau pasidalinkite cia ar i AZ, labai labai domina visokia informacija. Aciu is anksto! 4u.gif
Atsakyti
Labas! mes taip pat pradedam planuot misrias vestuves. MB jau yra buves lietuvoj ir susitikes su mano giminemis, tai dauguma bando susisneket angliskai, bet tikrai ne visi ta gali, ypac vyresni...manau kad per vestuves pagrinde bus viskas lietuviskai, nes mano gimine didesne, bet galvoju gal prasyt drauges vienos siek tiek pavertejauti, bet dar irgi nzn kaip darysiu...man tai keisciausia kaip per pacia ceremonija bus, juk MB net nesupras kada jau ten galima nuotaka buciuot :-)
Papildyta:
beje, lietuvoj galima daryt santuokos ceremonija r tavo pasirinktoj vietoj, jeigu norisi labiau neutralios vietos
Atsakyti
QUOTE(SweGirl @ 2012 07 19, 13:50)
Labas! mes taip pat pradedam planuot misrias vestuves. MB jau yra buves lietuvoj ir susitikes su mano giminemis, tai dauguma bando susisneket angliskai, bet tikrai ne visi ta gali, ypac vyresni...manau kad per vestuves pagrinde bus viskas lietuviskai, nes mano gimine didesne, bet galvoju gal prasyt drauges vienos siek tiek pavertejauti, bet dar irgi nzn kaip darysiu...man tai keisciausia kaip per pacia ceremonija bus, juk MB net nesupras kada jau ten galima nuotaka buciuot :-)
Papildyta:
beje, lietuvoj galima daryt santuokos ceremonija r tavo pasirinktoj vietoj, jeigu norisi labiau neutralios vietos

Aciu kad atrasei! smile.gif
Mano gimine nera didele, bet labiau noriu lietuvoj, nes ir taip jau gyvenam prancuzijoj, tai kad butu kazkokia truputi lygybe, noriu bent vestuviu lietuvoj.
Kad ceremonijoj nesupras kada buciuot tai jo biggrin.gif bet skaiciau, kad galima kuniga dvikalbi (anglu lietuviu) rasti.
Del neutralios vietos, tai turejau omenyje, kad neutrali salis smile.gif

O idomu, jei baznycios kursus isklausai kitoj saly, ar lietuvoj jie galiotu?
Atsakyti
QUOTE(Parizanka @ 2012 07 19, 12:55)
O idomu, jei baznycios kursus isklausai kitoj saly, ar lietuvoj jie galiotu?

Kiek girdejau tai galiioja, tik reikia atitinkama pazyma gauti.
Atsakyti
Man iskilo klausimas del vyro pavardes rasymo. Jeigu noriu tureti dviguba pavarde, ty savo mergautine ir vyro, ar bus vyro pavarde iskraipyta kazikaip, sulietuvinama, pridedama -as ir pan? jo pavardes vidury yra raide ä, tai ta turbut pavers i "a", ar kaip? Gal turit patirties?
Atsakyti
QUOTE(SweGirl @ 2012 07 22, 20:47)
Man iskilo klausimas del vyro pavardes rasymo. Jeigu noriu tureti dviguba pavarde, ty savo mergautine ir vyro, ar bus vyro pavarde iskraipyta kazikaip, sulietuvinama, pridedama -as ir pan? jo pavardes vidury yra raide ä, tai ta turbut pavers i "a", ar kaip? Gal turit patirties?

Esu girdėjusi iš vyro draugų, kad Lietuvoje darant dokumentus, mūsų įstaigos mėgsta iškraipyti raides. Tai pateisina, kaip europietišką standartą. Įmanoma, kad raides sulietuvins, nes tokių neturės savo klaviatūrose smile.gif bet asmenims, kurių pavardė tyčia ar netyčia pakeičiama, gali iškilti problemų keliaujant oro uostose ir pan. ...... Aš pati turiu dvigubą pavardę wink.gif bet man jo pavardės nelietuvina, t.y. linksniuojant, galūnės nekeičia.
Atsakyti
Noriu jungtis prie Jusu, priimsit? 4u.gif
Atsakyti
Sveikos smile.gif Girdejau tokiu nesamoniu, kad jei isteki ne lietuvoj.. na sakykim uz uzsieniecio, tai privalai gryzti i lietuva susitvarkyti dokumentus, nes per ambasada netvarko.. t.y. negali pakeisti pavardes.. gal kas gali papasakoti apie tai daugiau? ar tai tiesa ar tik kalbos? nes dabar taip iseina, kad jei tuokiames ne lietuvoj, tai privalom vaziuoti i lt pasikeisti pavarde ir pasa? g.gif blink.gif
buciau labai dekinga uz atsakymus smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Mergina_ @ 2012 11 30, 21:58)
Sveikos smile.gif Girdejau tokiu nesamoniu, kad jei isteki ne lietuvoj.. na sakykim uz uzsieniecio, tai privalai gryzti i lietuva susitvarkyti dokumentus, nes per ambasada netvarko.. t.y. negali pakeisti pavardes.. gal kas gali papasakoti apie tai daugiau? ar tai tiesa ar tik  kalbos? nes dabar taip iseina, kad jei tuokiames ne lietuvoj, tai privalom vaziuoti i lt pasikeisti pavarde ir pasa? g.gif  blink.gif 
buciau labai dekinga uz atsakymus smile.gif

Baikit bajerius, viską per ambasadą tvarko, jeigu tik norit. Reikės važiuoti tiesiogiai į ambasadą su popieriais, kai jums "pasimatymą" paskirs, bet važiuot Lietuvon nieks nelieps. Dokumentų tvarkymas Lietuvoje trunka daug greičiau, nei per ambasadą, tai taip patogiau, bet tik tiek. Nepanikuokit smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Sorceress @ 2012 12 01, 00:05)
Baikit bajerius, viską per ambasadą tvarko, jeigu tik norit. Reikės važiuoti tiesiogiai į ambasadą su popieriais, kai jums "pasimatymą" paskirs, bet važiuot Lietuvon nieks nelieps. Dokumentų tvarkymas Lietuvoje trunka daug greičiau, nei per ambasadą, tai taip patogiau, bet tik tiek. Nepanikuokit smile.gif

Nu as ir ta pati sakiau, kad cia visiska nesamone.. bet va kazkokia moteriske istekejo ne lietuvoj uz uzsieniecio ir jau puse metu negali pasikeisti pavardes, nes mat per ambasada negali pakeisti pavardes, turi vaziuoti i lietuva ir patvirtinti pavardes keitima kazka tokio.. nebent ten uz ne eu piliecio istekejo.. nezinau.. bet aciu uz atsakyma 4u.gif
Atsakyti