QUOTE(Kasco E-robot @ 2013 03 01, 13:04)
esu paprastas zmogus,kiek logikos turiu taip ir mastau,todel visiem butu idomu suzinot argumentus,kodel pusiau automatiniai arba mechaniniai is tu paciu pupeliu pagamina skanesne,geresne kava....ar skiriasi slegiai?...vienu skanesnis slegis,kitu ne?....ar skiriasi vandens temperatura-vienu skanesne temperatura,geresne,kitu ne?....ar skiriasi malimas,rupumas?,vienu skanesnis malimas,rupumas,kitu maziau skanesnis....kodel paemus ta pacia pupele vienas aparatas padarys ja dvigubai skanesne?,kitas ja padarys kazkokia prastesne,netikra?......ar laikant ta rankena su kavos tuo indeliu ant pusiau automatinio aparato per zmogaus ranka perduodama meile,siela ar dar kazkas?....kur saknys to nuostabaus skonio,kuriam neprilygsta kiti aparatai,kitokios rusies aparatai?
QUOTE(Gil @ 2013 03 01, 15:00)
Espresso entuziastai, ieškodami tobulo šios kavos paruošimo būdo, užsiima tokiais dalykais:
1) patys su tamperiu spaudžia kavą portafiltre, eksperimentuoja su spaudimo būdais, padaužo į portafiltro kraštelį, jei nepadaužo, žiūri, ar kas skirsis;
2) po espresso išspaudimo galima apžiūrėti panaudotos kavos tabletę ir ieškoti tunelio - jei atsirado tunelis, vadinas, kava prasigraužė tik vienoj vietoj ir neoptimaliai apėmė visą maltą kavą, dėl to skonis bus neidealus; jei taip nutiko, dažniausiai grįžtama prie pirmo punkto;
3) tą patį tuneliavimą galima stebėt turint portafiltrą su nupjauta apačia - kava turi bėgti sudarydama tigrinį raštą, neturi būt kažkokios vienos šviesesnės ar tamsesnės juostos;
4) su idealia temperatūra irgi nėra taip paprasta, kaitinimo elementas gali būti toks, kad neužtikrins vienodos temperatūros visą kavos bėgimo laiką; rimti aparatai turi rimtus boilerius, ne šiaip kokį termostatą (pvz., heat exchangerius);
5) malūnėlių klausimas, automatiniam entry level aparate yra malūnėliai, bet malūnėliams kainų lubos kažin kur, o espressui į beveik idealiai vienodo dydžio miltelius sumalta kava yra netgi svarbesnė dalis už vandens temperatūrą ir slėgį barais, pigesnis malūnėlis tikrai mala prasčiau.
Tai ne automatinių aparatų sfera.
Suprantu, šiaip žmogui, kuris tiesiog šiaip geria kavą ir neturi laiko terliotis, neturėtų tokie dalykai rūpėti. Čia kavos audiofilija.
Už mane net geriau, profesionaliau paaiškinot viską
Šiaip dar, maisto, gėrimų vertinimas tik principu skanu/neskanu irgi nėra tikslus, taip čia sakykim paprasčiausias, bet vertinant kavą tai atkreipiamas dėmesys į jos kvapą, spalvą, pupelių išvaizdą, padarytos kavos aromatą, poskonius, kvapus, kūna ir t.t. taip kaip vynas.
O dar dėl tu pilnų automatinių ne tik kavos aparatų, bet įvairių įrenginių technikos automatizavimas, skaitmenizavimas iškarto to patobulinto įrenginio nepadaro geresniu kokybe už mechaninį. Automatizavimai ir pan. dalykai dažniausiai tik palengvina naudjimasi, padaro tą įrenginį prieinamesnį didesniam žmonių kiekiui. Pvz. skaitmeniniai veidrondiai fotoaparatai vis dar nesugeba pilnai prilygti juostinei fotografijai, bet taip profesionalūs fotografai juos naudoja ir tai viskas gerai, bet tiesiog dauguma irgi juostinius nuvertina kaip seniena ir kad naujesnis geresnis.
Svarbiausia yra ko žmogui reikia ir ko jis nori, tai kitą tada jau ne tiek svarbu