Nu negaliu taip palikt
Kaip žinia mažiausiai
yra dvi žmonių rūšys:
1. talentingi kūryboje;
2. talentingi kažkur kitur.
Pirmieji jei nedirbs, pasieks kažką nebent per atsitiktinumą (naujoko sėkmė etc). Galbūt turės savo pasekėjų būrį ir pan. Tačiau jei
pirmieji daug daug dirbs, jiems kūrybinė sėkmė garantuota, kitaip net negali būti (nebent skirtingai sėkmę įsivaizduojame).
Kalbant apie
antruosius, jei jie nedirbs, nieko ir nepasieks. Jei
antrieji įsivaizduos esą talentingi kūryboje ir daug daug dirbs, o taip!
Jie bus daug pasiekę, daug nudirbę, bet, gali būti, kad nebus ypatingi.
Bet tai tik samprotavimai. Mano buvęs dėstytojas, visą gyvenimą tyrinėja poezijos "gramatiką". Jis galėtų kepti eilėraščius vieną po kito ir jie būtų pripažinti ne vieno kritiko, laimėtų rinkimuose, būtų verčiamas ir t. t. Bet jis sako, kad dėl to jis to ir nedaro
Taigi, kaip atskirti tą ribą? Juk mūsų įsivaizduojamas unikalumas yra labai sąlyginis ir neapibrėžiamas. Mano minėtas profesorius yra be galo įdomus žmogus, jo smagu klausytis, o gal jis iš tų, kurie talentingi ir kartu darbštūs?
Pripažinkim, net mešką galima išmokyti važinėti dviračiu. Žmogus ne meška, kūryba ne dviratis. Kodėl net ir tas netalentingas žmogus, daug dirbęs, daug tobulėjęs, daug metų gyvenęs toje terpėje negalėtų tapti talentingu? Ar Jūs manote, kad svarbiausia yra tai, ką atsinešame, o ne tai kuo tampame po gimimo?
Mokslininkai sako, kad žmogumi tampama, o ne gimstama. Taigi.
Klausimą palieku atvirą, bet aš nedrįsčiau nieko čia tvirtai teigti