Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 17 tema

QUOTE(mintas @ 2013 01 29, 15:55)
Jūs rašėt 20W <{POST_SNAPBACK}>.

Cibulis rašė:
-121 kWh +28 kWh +437 kWh -30 kWh = 314 kWh
314 kWh / 28,9 m2 = 10,87 kWh/m2

Skaičius 10,87 kWh/m2 tikrai skiriasi nuo minėtų 20W.

Cibulis gal dar pasiaiškins kiek dienų pas jį skaičiuojamas šildymo sezonas. Jei paimsime, kad tai yra 200, tai vidutiniškai iš tų 10,87 kWh išeina 2,26 W/m2.
Bet Mintas čia paėmė visus langus.
Jei kalba eitų tik apie pietinius langus tai vidutiniai pritekėjimai per šildymo sezoną būtų 4,76 W/m2.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 01 29, 16:46)
DEU, taip paprastai negalima perskaičiuoti horizontalaus 1m2 apšvietimo (žinomas dydis) į vertikalios plokštumos apšviestumą (lango plokštuma).
Saulė nekaba pietuose, o juda pagal horizontą iš rytų į vakarus.

nereikia nieko perskaiciuoti - DEU gi dave nuoroda i STR-a (linkas) kuriame 7.3... lentelese yra duoti energijos kiekiai i vertikalius pavirsius vioms kryptims. ir pvz sumine sausio menesio i pietini 1m2 tenkanti energija velgi gaunasi 30kwh (42W x 24h x 30d ) !!! vasario 2x, kovo 4x. nezinau kodel g imamas 0.5, jei galima rast 3 stiklu paketu ir su g > 0.7.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 29 sausio 2013 - 18:00
QUOTE(madwifi @ 2013 01 29, 17:41)
nereikia nieko perskaiciuoti - DEU gi dave nuoroda i STR-a (linkas) kuriame 7.3... lentelese yra duoti energijos kiekiai i vertikalius pavirsius vioms kryptims. ir pvz sumine sausio menesio i pietini 1m2 tenkanti energija velgi gaunasi 30kwh (42W x 24h x 30d ) !!! vasario 2x, kovo 4x. nezinau kodel g imamas 0.5, jei galima rast 3 stiklu paketu ir su g > 0.7.

Supratau.
O kodel rekomenduojamas langu plotas pietiniame fasade tik 30% jeigu pritekejimu balansas sildymo sezono metu yra apie 0?
Ar cia esme ausinime vasara?
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 01 29, 18:57)
Supratau.
O kodel rekomenduojamas langu plotas pietiniame fasade tik 30% jeigu pritekejimu balansas sildymo sezono metu yra apie 0?
Ar cia esme ausinime vasara?

viena is priezasciu galetu but, kad jei pietuose bus labai didelis langu plotas, jau net vasario-kovo men. neturesi kur det perteklines silumos, todel ner prasme juos per didelius daryt, juolabiau kad taip didinsi nuostolius nesauletais laikotarpiais. kiekvienam konkreciam pastatui turetu but ir konkretus langu ploto optimumas.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 01 29, 16:59)
Paprašykite Vilenes, jis kaip tikras si sistemos žinovas paaiškins jums kas yra galingumas

Apsibrėžkime dar kartą apie ką diskusija: ar apsimoka namui pietiniai langai, kokia galia saulė šildo patalpas. Imkime konkretų atvejį, kuriam turime patikimus (manau PHPP duomenimis galime remtis bent vaizduojamajam skaičiavimui). Primenu, kad sklypo "neideali" orientacija bei kt veiksniai mažinantys pritekėjimkus jau yra įvertinti PHPP, todėl skaičiavimus pradedame ne nuo pradžių (kur turint STR saulės spinduliuotės normas tektų atsižvelgti į saulės kampą, langų orientaciją, galimus šešėliu ir kt veiksnius atskirai) bet tik iš pritekėjimų norime gauti vidutinę galią. Kodėl edas dar ją "ekvivalentine" vadina nežinau, su kuo lygina, kodėl ekvivalentinė - na nesvarbu.
Pradiniai, Cibulio duomenys:
Pietus: 1840 (nuostoliai), 2277 (pritėkiai), balansas: +437 kWh per metus, Pietus - 19,14 m2
Čia iš kart noriu Cibulį pataisyti - pritekėjimai ir nuostoliai skaičiuojami ne metams, bet šildymo sezonui.Reikia žinoti saulėtų valandų skaičių per šildymo sezoną kas mūsų atveju reiktų imti iš to paties PHPP Vilniui, aš to neturiu, todėl iš pateiktos lentelės imu lapkričio+gruodžio+sausio+vasario valandas, kas ~ atitinka 150parų šildymo sezoną: 42+30+41+70= 183val.
Pritekėjimus (energijos kiekį) padalinę iš laiko, gauname galią, vidutinę balansinę: 437kWh / 183h = 2,39W
Šis skaičius parodo, kokia vidutine galia saulė viršija šilumos nuostolius per Cibulio pietinius langus. Jei mus domina galia, kuria saulė šildo per pietinius langus tuo pačius Cibulio namus, tai pritekėjimus daliname iš laiko: 2277kWh / 183h = 12,45W.
Grubiai matome, kad 12,4W gauna iš saulės, bet 10W praranda kaip šilumos nuostolį, lieka 2,4W. Ne fontanai, bet vis tiek į pliusą 4u.gif
Ar verta didinti pietinių langų plotą, jei skaičiai nors ir teigiami bet ne dideli? Vien iš architektūrinės pusės - verta. Ir nepamirškime, kad nagrinėjame nors ir realų atvejį, bet ne idealų: tik 61% pietinės saulės tenka langams, 27laipsnių nuokrypis nuo šiaurės pietų krypties.

Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2013 01 29, 18:57)
O kodel rekomenduojamas langu plotas pietiniame fasade tik 30%

Į klausimą jau atsakė, aš tik noriu pataisyti procentą. Mano žiniomis bendras langų plotas turėtų neviršyti 20%, o ne 30% grindų ploto ir ši rekomendacija yra Vokietijos klimatui.
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2013 01 29, 19:15)
viena is priezasciu galetu but, kad jei pietuose bus labai didelis langu plotas, jau net vasario-kovo men. neturesi kur det perteklines silumos, todel ner prasme juos per didelius daryt, juolabiau kad taip didinsi nuostolius nesauletais laikotarpiais. kiekvienam konkreciam pastatui turetu but ir konkretus langu ploto optimumas.

Pavasari ir rudeni pertekline saules siluma jokiu papildomu problemu ir sanaudu nesudaro - rekuperatorius by-pass rezimu.
Vasara saule pakyla auksciau ir langai bus seseliuose. Ryto/vakaro saule butu problema, bet isprendziama (augalai, sieneles) apie tai galvojant projektavimo stadijoje.

Ar 50% pietinio fasado istiklinus jau butu neisvengiama beda PN? Langu i kitas puses beveik 0.

Ar dideli stoglangiai 45 laipsniu suderinami su PN nenaudojant zaliuziu? Kokie seseliavimo variantai?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2013 01 29, 21:41)
Mano žiniomis bendras langų plotas turėtų neviršyti 20%, o ne 30% grindų ploto ir ši rekomendacija yra Vokietijos klimatui.

Mano name kol kas langų bendras visų plotas toks: 28,9 kv. m. Bendras namo plotas - 137 kv. m. Taigi langai sudaro 21,09 proc. grindų ploto. Gal šiek tiek ir daugoka.

Dabar bandysime optimizuoti langus. Stengiantis nesugadinti architektūros, pabandysime sumažinti šiaurinius langus.

Koreguosime ir pietinius langus. Kadangi kaimynai ir medžiai "valgo" pietų saulę, pabandysime šiek tiek sumažinti pirmo aukšto vitrinas, bet padidinti antro aukšto du pietinius langus. Tikėtina, kad antro aukšto langai gaus daugiau saulės, t.y. jų įsivaizduojamas kaimyno namas neužstos.

Dar pabandysime pamodeliuoti situaciją, kad pietinės pusės kaimynas visgi statys ne 10 metrų aukšto namą, o 8,5 m.

Dar vienas įmanomas žingsnis: naikinti vienintelį vakarų pusėje esantį 0,39 kv m vonios langiuką, t.y. jo visiškai atsisakyti. Vakarinės pusės nuostoliai nedideli (-30 kWh), bet vis tiek nuostoliai. Šiuo atveju yra du variantai: sutaupom šilumos, bet papildomai deginam šviesą patalpų apšvietimui. Man patiko vieno žmogaus mintis dėl langiuko vonios patalpoje: jei jis mažas, tai šviesą vis tiek teks degti, todėl aš jo dabar nebedaryčiau. Tai vat ir galvoju: daryti ar nedaryti. Žinoma, skaičiavimai parodys tiksliau, bet ne viską reikia nurašyti 15 kWh. Dar turi būti įvertintas ir mikroklimatas, savijauta. Tiesa, tas vonios langiukas nuo kaimyno namo bus tik už 11,7 m. Gal ir per daug arti kaimynas, kad palikti tą langą (nors kaimynas tikrai geras žmogus).
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 01 29, 23:05)
(nors kaimynas tikrai geras žmogus).

Kuria prasme - ar beveik aklas, ar todėl, kad niekad nelips per tą langelį? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 29, 22:12)
Kuria prasme - ar beveik aklas, ar todėl, kad niekad nelips per tą langelį? biggrin.gif

lotuliukas.gif Ne, ne aklas, bet šiaip kaip žmogus geras.

Vat, pavyzdžiui, rytinis kaimynas, kuris "suvalgo" net 23 proc. saulės, namą pasistatė ant 2,5 aukščio kalniuko. Visi jam sakė: nusikask, juokėsi, kad Gedimo pilį stato, bet jis norėjo būti aukščiau kitų. Žinoma, statybos leidimą gavo (tikriausiai sąžiningai). Aš irgi sakiau, kad būtų gerai, jei nuleistų namą, t.y. nusikastų kalniuką, bet jis mane pasiuntė.

Dabar su tuo rytiniu kaimynu bendraujam, bet jis ne visai sąžiningas. PHPP skaičiavimams paprašiau namo aukščio duomenų: sako namo aukštis - 6,2 m. Nepatikėjau. Nuėjau į savivaldybę ir pakėliau jo statybos leidimą, pasirodo - 7,5 m.
Atsakyti
Jeigu langai turi nulini silumos pritekejimo efekta ir juos galima dalinai prilyginti plokstiesiems saukes kolektoriams, tai panasaus ploto vakuuminiu kolektoriu pavirsius garantuotai turetu tureti ryskiai teigiama silumos "pritekejimo" balansa ziemos metu.

Saules namas - ne Lietuvos zemei, bet kaip butu su "Saules Kolbu Pasyviu" namu (100-200 kolbu) lietuviska ziema? Ar patemptu 2kW gruodi? Ar 10W kolbai gruodi realu?

Dar norejau sioje temoje bendraujanciu zmoniu pasiteirauti kokia yra faktine vienos kolbos 58x1800 vidutine galia (Vatais) skaiciuojant tamsiausiais gruodzio, sausio menesiais Lietuvoje, optimaliausiu kampu, cirkuliaciniam siurbliui pradedant veikti (pradedant skaiciuoti) nuo +20C (kolbose)? Kas butu vasara - nediskutuokim.

Noriu atmesti labai nepadoria minti.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2013 01 29, 22:05)
Mano name kol kas langų bendras visų plotas toks: 28,9 kv. m. Bendras namo plotas - 137 kv. m. Taigi langai sudaro 21,09 proc. grindų ploto. Gal šiek tiek ir daugoka.

Aš ir į 20% neįtelpu. Pas mane langų plotas 26.3m2, o grindų -123.4m2, tai langų plotas užima 21.3% grindų ploto. Jei prie langų dar pripliusuoti abi duris, tai bendras langų ir durų plotas yra 31.11m2, o tai sudaro 25.2% grindų ploto.

Dar vienas įmanomas žingsnis: naikinti vienintelį vakarų pusėje esantį 0,39 kv m vonios langiuką, t.y. jo visiškai atsisakyti. Vakarinės pusės nuostoliai nedideli (-30 kWh), bet vis tiek nuostoliai. Šiuo atveju yra du variantai: sutaupom šilumos, bet papildomai deginam šviesą patalpų apšvietimui. Man patiko vieno žmogaus mintis dėl langiuko vonios patalpoje: jei jis mažas, tai šviesą vis tiek teks degti, todėl aš jo dabar nebedaryčiau. Tai vat ir galvoju: daryti ar nedaryti.

Vonioje vis tik norėtūsi ir natūralios šviesos. Pas mane vonioje 1.24m2 langelis. Mažiukas nes į šiaurę. Jo per mažai 8.3m2 grindų ploto voniai, tad bus degama ir šviesa, bet lango neatsisakėm.
Atsakyti