QUOTE(cibulis @ 2013 02 18, 08:58)
Nelabai suprantu kokią prielaidą? Nepriklausomai nuo to, kas gamins šilumą (dujos, malkos, granulės, šilumos siurblys ir t.t.) jos vis tiek reikės tiek pat: 15 kWh. Skiriasi tik 1 kWh kaina priklausomai nuo to, iš ko mes ta šilumą gaminsime.
Beje, aš skaičiuotoją, jei taip galima sakyti, ir taip labai išgręžiau ir užknisau su savo klausimais. Jis man taip, žinoma, nesakė, bet aš esu pakankamai įkirus. Daugiau jau nebenoriu lįsti žmogui į akis. Nubraižys architektas galutinį variantą, konstruktoriai suskaičiuos ir tada dar kartą suskaičiuosime namą su PHPP. Tuomet galėsiu pasidalinti galutiniais duomenimis.
Beje, aš skaičiuotoją, jei taip galima sakyti, ir taip labai išgręžiau ir užknisau su savo klausimais. Jis man taip, žinoma, nesakė, bet aš esu pakankamai įkirus. Daugiau jau nebenoriu lįsti žmogui į akis. Nubraižys architektas galutinį variantą, konstruktoriai suskaičiuos ir tada dar kartą suskaičiuosime namą su PHPP. Tuomet galėsiu pasidalinti galutiniais duomenimis.
Taip, būtų įdomu sužinoti ypač pietinių langų gruodžio, sausio, vasario pritekius.
Kalbant apie 15 [kWh/m2]. Ar būtų teisinga teigti, kad jeigu 100 m2 namo šildymo ir DHW poreikiams patenkinti sunaudota 1499 kWh pirminės el. energijos, tai jis tenkina 15 kWh/m2 PN kriterijų, nepaisant to, kad gauta šilumos energijos saulės kolektoriais iš saulės ir geo siurbliu iš žemės gelmių.
Geoterminę energiją logiška būtų priskirti tai pačiai grupei kaip saulės energija ir vėjo energija.
Saulės šiluminei energijai "paimti" taip pat reikalingas siurblys naudojantis išorinę energiją, tik paprastesnis (cirkuliacinis) ir COP taip pat gali nukristi mažiau 5.
Geoterminė šiluma nėra gaminama tiesiogine to žodžio prasme. Siurblys tik suka Karno ciklą, kuris paima, sakykim, 2kW šilumos energijos iš grunto 0C temperatūroje ir kitoje pusėje atiduoda tuos pačius 2kW +35C temperatūroje (kai Karno ciklas sukamas be nuostolių). Realybėje sukti Karno ciklui (siurbliui) reikia papildomai 500W energijos iš išorės.
Mano manymu jeigu namas savo įvairiomis sistemomis (saulės kolektoriai, langai, geoterminis siurblys, oras-oras siurblys, vėjo jėgainė, karšto vandens gręžinys) sugeba įsisavinti lengvai prieinamą energiją esančia aplink namą, nors ir tam sunaudodamas kažkiek papildomai elektros energijos tai jas reikėtų vertinti vienodai ir į 15kWh/m2 skaičiavimus įtraukti tik tą energiją, kuri papildomai pateikiama namui iš išorės: el. tiklai, naftos produktai, biomasė - pirminė energija.
Ar teisingai suprantu PN sąvoką "pirminė energija" - tai elektra, naftos produktai, biomasė?
Čia aišku filosofiniai pamąstymai, bet logikos yra.
Įdomu kaip PHPP vertina šilumos siurblius šiuo požiūriu. Ar vertina sunaudotą pirminę elektros energiją, ar jau "pagamintą" išsiurbtą iš žemės ir pateikiamą šildymui?
Iš kitos pusės ar PHPP saulės kolektoriais gautus kWh irgi įtraukia į 15kWh/m2 kriterijų?
Ar namas Alpėse su dideliais šilumos nuostoliais per atitvaras (50kWh/m2 per metus), milžiniška akumuliacine ir saulės kolektoriais turintis šilumos perteklių, bet telpantis į 5kWh/m2 šildymui, DHW ir vėdinimui, taip pat atitinkantis kitus PN kriterijus, gali gauti PN sertifikatą?