Įkraunama...
Įkraunama...

Šunų elgsenos problemos ir jų korekcija

QUOTE(megeja @ 2013 06 06, 20:15)
Ar šuo supranta, už ką gauną barti? Paskatinimas/korekcija efektyvu ir suprantama tik tada, kai taikomi iškart po veiksmo.
Jeigu atėję virtuvėn randat jau tik saldainių popierėlius ir einat barti šuns - elgiatės neteisingai ir nesąžiningai šuns atžvilgiu.

O man įdomu, iš kur tos mistinės teorijos per forumus keliauja, kad šuo nieko neatsimena ir nesupranta pasekmės ryšio? Atsitiktinumo teorijomis aiškinsite tai, kad vieną dieną grįžus namo šeimininkų nepasitiko šuo, buvo pasislėpęs, o šaukiamas slinko lėtai kaip sraigė? Šeimininkai nieko nesuprato. Po to įėję toliau į butą, rado priplėšyta popierių, primėtyta ir apgraužta daiktų.
Parodė šuniui: ką čia pridarei, negeras, fui. Šuo pritarė, nes buvo susigūžęs biggrin.gif
Ir vėliau tai kartais kartojosi. Jei šuo neprisidirbęs, jis linksmai pasitinka šeimininkus ir nesislepia, o jei prisidirbęs, jis pasislėpęs, nepasitinka.
Mistikos ania, durnas padaras, nieko neatsimenantis ir nesusiejantis šuo taip tendencingai pastoviai slepiasi tik tada, kai ką nors suplėšo? Ir svarbiausia, tai prasidėjo nuo pirmo karto irgi taip tendencingai, kai niekada prieš tai nebuvo gavęs barti už ką nors, šeimininkams grįžus.

Arba dar vienas pavyzdys ir užteks jau, kas mąsto, tas supras... Pririštas būdinis šuo, kuris iš viso ne ką težino apie auklybas, didelius ir ilgus pokalbius su žmonėmis ir pan. Suvarė porą vištų. Kai šeimininkai tai pamatė, praėjo tikrai ne pusė sekundės. Gal ir pusdienis. Prinešė vištų likučius, rodė ir labai atvanojo. Nuo to laiko, vištos jam ant kupros miegojo ir visaip kitaip lankėsi pas šunį, pvz. lesė iš jo bliūdo biggrin.gif

Filosofinis klausimas: kodėl žmogus mano esąs toks protingas, o jau gyvūnas šalia toks durnas, po minutės nieko nebesuprantantis?
Atsakyti
QUOTE(megeja @ 2013 06 06, 20:15)
Ar šuo supranta, už ką gauną barti? Paskatinimas/korekcija efektyvu ir suprantama tik tada, kai taikomi iškart po veiksmo.
Jeigu atėję virtuvėn randat jau tik saldainių popierėlius ir einat barti šuns - elgiatės neteisingai ir nesąžiningai šuns atžvilgiu.

Manau, kad supranta. Nes parodžius saldainį ar popierėlį, tik suskliaudžia ausis ir susigūžia. Daugiau neima...

QUOTE(Vicious Vici @ 2013 06 07, 09:01)
O man įdomu, iš kur tos mistinės teorijos per forumus keliauja, kad šuo nieko neatsimena ir nesupranta pasekmės ryšio? Atsitiktinumo teorijomis aiškinsite tai, kad vieną dieną grįžus namo šeimininkų nepasitiko šuo, buvo pasislėpęs, o šaukiamas slinko lėtai kaip sraigė? Šeimininkai nieko nesuprato. Po to įėję toliau į butą, rado priplėšyta popierių, primėtyta ir apgraužta daiktų.
Parodė šuniui: ką čia pridarei, negeras, fui. Šuo pritarė, nes buvo susigūžęs biggrin.gif
Ir vėliau tai kartais kartojosi. Jei šuo neprisidirbęs, jis linksmai pasitinka šeimininkus ir nesislepia, o jei prisidirbęs, jis pasislėpęs, nepasitinka.
Mistikos ania, durnas padaras, nieko neatsimenantis ir nesusiejantis šuo taip tendencingai pastoviai slepiasi tik tada, kai ką nors suplėšo? Ir svarbiausia, tai prasidėjo nuo pirmo karto irgi taip tendencingai, kai niekada prieš tai nebuvo gavęs barti už ką nors, šeimininkams grįžus.

Vat ir pas mus labai panšiai būna, jei ko nors prisidirba... Tik kad atbėga pasitikit, bet aš matau, kad ne tokia linksma, atrodo, kad kažką iškrėtė...
Vakar vakarienės nebegavo - sudėjom į bliūdą visus popieriukus ir tiek. Sakykit, ką norit, bet atrodo, kad supranta... Nes pažiūrėju į bliūdą, daugiau ėst nebeprašė (o stabdžio šituo klausimu ji neturi, ės tiek, kiek duosi doh.gif )
Atsakyti
Sveiki, gal galetumet patarti kaip reiktu elgtis sveciuos, kai suo gan dominuojantis ir nelabai draugiskai ziuri i svecius. Kaimynai augina 1,5m hovavarta, kalyte, nors lanko nuo kada tik pasieme ja dresura keliskart per savaite, namie ji vos ne vos kontroliuojama. Na jin pastoviai apsokineja visus ir kramsnoja, vaikui mano plauku kuoksta isrove, jie aisku pergyvena atsiprasineja, bet nemoka jos suvaldyt. O ju dresuotoja sako kad cia tik kales dziaugsmingumas naujais zmonem ir tiek. Mes ateinam su savo kalyte, kuri vienintelis suo kurio nepuola ir nebando suest, pradzioj jos zaidzia laksto, o paskui jau ta hovavarte ja minko kaip koki pliusini zaista, pasispaudzia po savim, nu zodziu "duchina" g.gif bijau kad tos situacijos tokios per plauka nuo agresijos, nes buna tokia itampa, as turbut islieku ramiausiu asmeniu. Dar kas, ta kale musu suni vis bando nusivaryt namo, o jei as saviske kvieciu tai jai neduoda nei is vietos pajudet, atiduoda tik kai seimininke ja ant pavadzio nutempia salin.
Kas dar nepatinka, kad tas suo visu kunu spaudzia prie mano dukters(5m), kol jau jos as uz saves nepaslepiu, seiminkams tai panasu i baisini meiluma, nors tas jos zvilgsnis irgi neramus, man atrodo kad tas suo tiesiog gruda kuo toliau ta mano vaika nuo savo seiminkes ir tiek. Suo isvis nezino kaip elgtis su vaikais, ju paciu anukei atvaziavus, suni uzdaro.
Tai va, kaip mes turetume pas juos ateit, ieit, kaip elgtis kad ne duok die neatsitiktu nelaime kokia, net ir ne is blogos valios. Nesinoretu bendraut su kaimynais tik per tvora.
Busiu labai dekinga uz patarimus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(coccinella @ 2013 06 07, 11:28)
Busiu labai dekinga uz patarimus 4u.gif

manyčiau taip: kadangi tai ne jūsų šuo ir negalite kažkaip ten labai auklėti ar perauklėti, tai aš jūsų vietoje stengčiausi ignoruoti tą šunį ir vaiką to paties mokyti. Jūsų vaikas turi kaip suprantu savo šunį, tai tikrai nebūtina jūsų vaikui daug bendrauti su išties tvirto būdo kaimynų šunimi. Stenkitės, kad jūsų vaikas būtų arčiau jūsų, kad bet kada galėtumėte stoti tarp šuns ir vaiko. Liepkite vaikui ignoruoti kaimynų šunį, neglostyti, nežiūrėti jam į akis, juk turi savo šuniuką. Dėl savo šuns 'duchinimo', tai ir prašykite kaimynės, kad iš karto pasiimtų savo šunį ir ramintų, kai jis perdaug jau duchina. Žodžiu, sistemingai leiskite abiems šunims žaisti tik tol, kol tai panašu į normalų džiugesį, tik ima perdaug dominuoti - išskiriate. Ir laikote juos atskirai, dar geriau gal būtų jei kaimynė savo šunį pririštų, o jūsiškis galėtų vaikštinėti palaidas.Galimai per laiką kaimynų šuo galbūt susies, kad kai tik imasi per didelės iniciatyvos - žaidimas baigtas.
Tik atviri pokalbiai su kaimynais ir jų supratimas, kad jų šuo toks perdaug galingu dedantysis gali padėti.
Atsakyti
Svetimų šunų auklėjimas yra dresuotojo, o ne kaimynų darbas. Vienaip ar kitaip, stenkitės atsiriboti tiek, kad būtų saugų Jūsų vaikui. Vienaip ar kitaip, tas šuo ir toliau "plės" savo vadovavimą prieš vaikus, jei šeimininkai nieko nesiims. Ar norite rizikuoti savo vaiko sveikata?
Galite draugiškai patarti kaimynams pamėginti rasti kitą dresūros mokyklą, nes toks elgesys tikrai nėra perdėtas meilinimasis ir itin didelis draugiškumo rodymas.
Atsakyti
Pritariu, kad auklejimu turi uzsiimti dresuotojas ir to suns seimininkai, bet tikrai ne jus.

QUOTE(coccinella @ 2013 06 07, 11:28)
Suo isvis nezino kaip elgtis su vaikais, ju paciu anukei atvaziavus, suni uzdaro.

Kodel jie nagali uzdaryti savo suns kai i svecius ateinat jus ir jusu vaikas?
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 06 07, 10:40)
1. stengčiausi ignoruoti tą šunį ir vaiką to paties mokyti.
2. Jūsų vaikas turi kaip suprantu savo šunį, tai tikrai nebūtina jūsų vaikui daug bendrauti su išties tvirto būdo kaimynų šunimi. Stenkitės, kad jūsų vaikas būtų arčiau jūsų
3. Dėl savo šuns 'duchinimo', tai ir prašykite kaimynės, kad iš karto pasiimtų savo šunį ir ramintų, 
4. geriau gal būtų jei kaimynė savo šunį pririštų, o jūsiškis galėtų vaikštinėti palaidas.

1. Mano vaikas labai nori kiekviena sutikta suni paglostyt, aisku as jai kalu i galva kada ir kaip prie suns prieit, seimininku atsiklaust. Bet ji neturi tos baimes kaip kiti vaikai sunims, nors jau ir apkandziota buvo kito suns, dzin jai, vistiek visus myli doh.gif
2. Na dukra nebuvo viena pati prie kaimynu suns, nes visu pirma seimininke ji laike ant trumpo pavadzio, suniui tikrai niekas neleido savivaliaut, bet zinot, ir sekunde gali but lentinga, ir as noriu to isvengt, pati bunu su vaiku kartu, salia
3. Seimininke suni tai paima, bet toji vos gavus laisve vel mano sune minko.
4. Tas ir yra kad kaimynu suo buna ant pavadzio, o manoji laisvai, bet ji neina niekur gretimais, max 2m atitolsta

QUOTE(Agnnyte @ 2013 06 07, 10:46)
1. Svetimų šunų auklėjimas yra dresuotojo, o ne kaimynų darbas.
2. Vienaip ar kitaip, tas šuo ir toliau "plės" savo vadovavimą prieš vaikus, jei šeimininkai nieko nesiims.

1. as ju suns nesiruosiu nei auklet nei ka, tiesiog mes esam naujokai kvartale ir susipazinom per sunis. Jie susizavejo tuom kad musiske labai isaukleta ir su visais visada graziai elgiasi, paklusni, tai jie manes kartais klausia patarimu, bet mane stebina tai kad jie lanko ta dresura ir suo valdomas tik mieste ir dresuroj, o namie seimininkauja.
2. Savo vaiko as tikrai nenoriu pakist tam suniui, zinoma jei jiems nepavyks suns suvaldyt, mes tiesiog draugausim per tvora ax.gif Man asmeniskai ta situacija yra idomi, kaip "mokomoji medziaga", nes ateity turesim ir mes dideli suni, tai as jau noreciau zinot kaip numatyt elgesi ir isvengt tokiu situaciju. Del to ir klausiau patarimu 4u.gif

Aciu uz patarimus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(coccinella @ 2013 06 07, 17:30)
bet mane stebina tai kad jie lanko ta dresura ir suo valdomas tik mieste ir dresuroj, o namie seimininkauja.

Gali būti, kad ten tokie dresuotojai, kurie patys dirba su tuo šunimi, kol šeimininkai kavinėje valgo ar pan. Galit pasidomėti kaip ten yra ir patarti jiems, jei ką, ieškotis kito dresuotojo, su kitu požiūriu, kuris 'įdarbintu' būtinai ir šeimininkus.
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 06 07, 09:01)

Arba dar vienas pavyzdys ir užteks jau, kas mąsto, tas supras... Pririštas būdinis šuo, kuris iš viso ne ką težino apie auklybas, didelius ir ilgus pokalbius su žmonėmis ir pan. Suvarė porą vištų. Kai šeimininkai tai pamatė, praėjo tikrai ne pusė sekundės. Gal ir pusdienis. Prinešė vištų likučius, rodė ir labai atvanojo. Nuo to laiko, vištos jam ant kupros miegojo ir visaip kitaip lankėsi pas šunį, pvz. lesė iš jo bliūdo biggrin.gif

Filosofinis klausimas: kodėl žmogus mano esąs toks protingas, o jau gyvūnas šalia toks durnas, po minutės nieko nebesuprantantis?

Pasamprotavimai: jei šuniui namų niokojimas, graužimas ir pan. nėra įprasta, gal kažkas atsitiko tą dieną, kad tai paveikė šunį ne tik graužimui, bet ir kitais aspektais: nepasitikimui šeimininkų, stresavimui ir t.t. Gal ir vėliau tai kartojasi. Plius, šuo šifruoja žmogaus kūno kalbą geriau nei pats žmogus suvokia savo veiksmų reikšmę šuniui.
Natūralu, kad šuo gūžiasi - juk šeimininkai pyksta.

Parodė vištas - gavo į kaulus. Jei šuo susiejo vištas su skausmu ir šeimininkų pykčiu, ir, salygotas itin stiprių išgyvenimų, pasirinko ateičiai vengimo elgseną, natūralu, kad vištų nebeliečia. Bet kažin, ar kontempliuodamas: koks aš blogas, suvalgiau vištelę - gavau per šiknelę smile.gif
Atsakyti
QUOTE(megeja @ 2013 06 07, 18:51)
Pasamprotavimai: jei šuniui namų niokojimas, graužimas ir pan. nėra įprasta, gal kažkas atsitiko tą dieną, kad tai paveikė šunį ne tik graužimui, bet ir kitais aspektais: nepasitikimui šeimininkų, stresavimui ir t.t. Gal ir vėliau tai kartojasi. Plius, šuo šifruoja žmogaus kūno kalbą geriau nei pats žmogus suvokia savo veiksmų reikšmę šuniui.
Natūralu, kad šuo gūžiasi - juk šeimininkai pyksta.

Parodė vištas - gavo į kaulus. Jei šuo susiejo vištas su skausmu ir šeimininkų pykčiu, ir, salygotas itin stiprių išgyvenimų, pasirinko ateičiai vengimo elgseną, natūralu, kad vištų nebeliečia. Bet kažin, ar kontempliuodamas: koks aš blogas, suvalgiau vištelę - gavau per šiknelę  smile.gif

Jaunas šuo tada buvo, energijos perteklius, noras dantis pagaląsti arba tiesiog šiaip, kad liko vienas ir neturi kur save padėti. Bet esmė ta, kad manau, jog šuo puikiai nujaučia, kad tai ne jo daiktai ir kad negerai juos imti ir sudraskyti. Manau, jis pats mano, kad kambaryje tarkime grindys buvo švarios, o po to jis ant jų visko primėtė. Arba kai šuo būna suėda ką nors šeimininkų. Gal yra tokių, kurie nesislepia, bet dalis iš karto slepiasi, nors tai ir pirmas kartas ir nežino ar jį kas baus ar ne. Bet manau, kad dalis šunų suvokia: tai ne mano indelis, tai šeimininkų stalas. Ir tikiu, kad tokių istorijų yra pas tūkstančius šunų augintojų. Nevertėtų taip nuvertinti šunų gebėjimų.

Na tai va, susiejo visgi vištas. Tame ir esmė, kad dauguma šunų puikiai viską susieja ir galima iš jų šio bei to reikalauti.
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 06 07, 19:11)
Na tai va, susiejo visgi vištas. Tame ir esmė, kad dauguma šunų puikiai viską susieja ir galima iš jų šio bei to reikalauti.

Turėjau omeny, kad susiejo dabartinį veiksmą - t.y. vištų parodymą ir lupimą. Bet ne tų vištų apkramsnojimą praeityje.

Šunys tikrai ne durni, bet jie yra šunys. Žmogus ir šuo - skirtingos rūšys, ir kad draugiškai sugyventi abiem, reikia draugiškai ir mokytis. Jei teisingai šuniui viską paaiškinti ir stengtis suprasti šuns esmę, gyvenimas kartu bus lengvesnis ir fainas smile.gif

Paskutiniam Jūsų postui ir pritarčiau, ir nelabai. Šuo gali suprasti daug ką, bet niekas negimsta iš oro. Tik mes kartais net nepagauname, nefiksuojame to, ką iš karto sėkmingai užsifiksuoja šunys. Todėl ir vertinimas kartais tampa vos ne stebuklingas ir labai žmogiškas...
Atsakyti
na del to baudimo po fakto... na nereikia sekti pasaku,jei gryzti namo-pamatai sugrauztus batus uz 700 litu,ir shuni tempi prie ju ir reki"ka padarei suka??" na shuo ishsigasta... bet jei kita karta gryzhime namo-ir viskas OK ir sakysime"oiii koks geras vaikas mano"-shuo dziaugsis. tai logishka,o kad nubaudus uz batus-jis viska supranta-ir daugiau nees batu-tai loterija.. nera garantijos...
Atsakyti