Įkraunama...
Įkraunama...

Šunų elgsenos problemos ir jų korekcija

Dėl narvo. Yra viena auksinė ir 100 proc. pasiteisinanti šunų auklėjimo taisyklė: NESAKYKITE ŠUNIUI KO JAM NEGALIMA DARYT, SAKYKIT TIK TAI KĄ JIS TURI PADARYT.
Šunys kaip vakai, juos reikia "sudėlioti į vietą", iki tam tikro amžiaus jiems reikalinga kontrolė ir nukreipimas tinkama linkme. Draudimai niekada nepadėjo sukurti tvirtų produktyvių santykių, draudimai nesuteikia jokios informacijos, jie skatina tą, kuriam kažkas draudžiama priešintis, konfliktuoti, kovoti.
Pavyzdys: jūsų šuo laksto ir loja, o Jūs norit, kad jis liautųsi ir pabūtų ramiai. Tai šiuo atveju jeigu Jūs rėksit FU, NE, NEGALIMA, pakratysit šunį už čiuprynos, ok, jūs tik gadinsitės nervus o šuo negaus jokios informacijos - KAIP JIS TURI ELGTIS. Tokiose situacijoje šuniui reikia tiesiog pasakyt - Į VIETĄ, GULT. Ir viskas. Šuo žino ką jam daryt, nuėjo ir atsigulė. Jeigu Jūsų šuo nėra pasiekęs tokių dresūros aukštumų, tai jis tiesiog yra uždaromas į narvą. Neujamas, nebaudžiamas, be streso, be rėkimo, tiesiog apribojama jo erdvė. Jeigu Jūsų vaikas pradėtų siautėt, lakstyt po namus, rėkaut, viską mėtyt, laužyt. Aišku galima apstaugti ir primušti, arba galima pasakyt - eik į savo kambarį ir ten pabūk, susitvarkyk žaisliukus, nupiešk piešinį. Protinga eiti ir kažką veikti su vaiku kartu. Bet esmė ta pati - vaikas nukreipiamas, jam pasakoma ką daryt ir apribojama jo erdvė. Klaida yra, kai šuo baudžiamas uždarymu į narvą arba jis uždaromas tik paliekant jį vieną namuose. Bet jeigu viskas daroma teisingai, tai narvas šuniui tampa mylimiausia ir saugiausia namų vieta. Pvz. mano šunys DIEVINA boksus ir narvus, ir vyksta grumtynės kas pirmas užsiims ten vietą, kartais susigrūda ten trise ar net keturiese, susištabeliuoja kaip šprotai skarbonkėj ir neiškrapštysi jų iš ten smile.gif
Nereikia visko vertint per žmogišką prizmę, erdvės ir laisvės apribojimas gyvūnams dažnai kaip tik padeda saugiau ir komfortiškiau jaustis.
Papildyta:
QUOTE(saber @ 2013 03 17, 20:29)
Na RAW per 2-3 min. tai jau ryjimas, o ne kramtymas biggrin.gif

Tai kramto šunys tik 15 proc. porcijos, tiek kiek kaulai sudaro, visa kita, kas be kaulų jie turi praryt nekramtę tongue.gif Maniškiai valgo 600-800 g dydžio porcijas, valgymas užtrunka 45-60 SEKUNDŽIŲ. Porcija negali būt paliekama tokiam ilgam laikui kaio 20-30 minučių, iš viso šeriant RAW nepatarčiau palikt šunį valgyt be priežiūros net 3-ims sekundėms.
Atsakyti
Del narvo irgi pritariu visom keturiom thumbup.gif pas mane bute trys sunys: didelis, vidutinis ir mazas (dekoras), visi sunys gyvena narvuose.
Vicious Vici - nesupykit, bet noriu paklausti o kodel jums narvas asocijuojasi su ziaurumu?
Pas mano sunis narvai atlieka daug ir visai kitokiu funkciju, bet tikrai nei viena is ju nera "baudimo". Sunys budami dienos metu namie turi galimybe rinktis kur jiems buti, ir maniskiai visi iki vieno nori buti savo narvuose (dureles buna praveros). kaip Zay ir Seterio mama minejo, jie kaskodel verzesi i SAVO kampelius-narvelius! Kodel? Nejaugi jus galvojate kad sunys ten verztusi jei jiems ten butu blogai? Juolab kai jie turi pasirinkimo laisve?
Nesupykit, bet tikrai nereikia sunu tapatinti su zmonemis ir zmoniskais jausmais 4u.gif

Saber - Raw per 2-3 min tai visiskai normalu, o gal net ir flegmatiska biggrin.gif mano vokieciu avigane kartais mesai zemes pasiekti nebeleidzia lotuliukas.gif "susiurbia" mesos gabala ore lotuliukas.gif o likusias sekundes sugaista kaulingos mesos smulkinimui ir ryjimui.

Atsakyti
Regis aiškiai rašiau g.gif Turėjau omenyje, kai žmonės taip 'sprendžia problemas' ant šunų, kurie iš tiesų neproblematiški, nes problematiški jų šeimininkai, nesuprantantys, kad šuo blogai elgiasi ne todėl, kad jis kerštingas, nepaklusnus ir nenaudėlis, o todėl, kad pagal temperamentą, veislę ir pan., jis neiškrautas, nepadirbęs, neišvedžiotas. Tokiu atveju ne šunims narvai, o šeimininkams gera rykštė turi būti paimta ax.gif Ir rašiau tiktai, kad atsargiau su tais narvų siūlymais, nes visokie prisiskaitę po to tik kankina šunis.
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 03 15, 22:02)
(...) Man atrodo protingiau šviesti žmones, kad klausyk, jei tu dirbi 8 valandas kur nors ir po to neiškrausi energingos veislės tiek, kiek jai reikės, tai nekišk rankų artyn gyvūno... Bet ką matome forumuose? Šunys tiesiog brukami, pirkite, pirkite, įsigykite, kaip jų reikia vaikams ir pan. Verslo principai ir tiek ax.gif

O jeigu dirbi kažkur 3 valandas ar guli ant soPkės visą dieną ir neiškrauni savo šuns - tai galima tas rankas kišt? Kur jūs čia akcentus dėliojate? g.gif
Atsakyti
"Yra viena auksinė ir 100 proc. pasiteisinanti šunų auklėjimo taisyklė: NESAKYKITE ŠUNIUI KO JAM NEGALIMA DARYT, SAKYKIT TIK TAI KĄ JIS TURI PADARYT."
taip,ir sakai shuniui-Buk geras,kol ash busiu darbe 10 val. ir gryshiu tu nestaug ir neesk namu ir nemyzk,jei busi geras-gausi skanestu. na ir shuo viska supranta smile.gif))
arba jei eini,ir shuo tavo uzpuole vaika-tu juk negali jo bausti,juk kaip ten seteriu mamyte profesore sako-nesakykite shuniui ko jam negalima daryti...
nu gal baikite Kvailinti zmones sudalyvavus keliuose seminareliuose...
ir Negalima lyginti zmogaus vaiko su shunimi.Sheimininkas sprendzia kas shuniui galima o kas ne ir jei reikia laimina ji-jei reikia-nubaudzia.
kas auksciau?ar shuo ar zmogus-sheimininkas? baikit sapalioti,nes jau pasaulis ir taip nudurnejo,del tos laisves,jau piderastai nori tuoktis baznycioje,piderastai nori isivaikinti vaikus, tai tuoj bus ,kad shuniui daviai sprigta i nosi-ir tave padave i teisma kaimynas...
kam Dievas sukure zmoga??Kad klausytu jo ir jam tarnautu,myletu ir gerbtu. Ir ne zmogas sprendzia kas jam gerai-Dievas sprendzia ir duoda zmogui ne to-ko jis nori-o duoda zmogui tai-ko jam Reikia.o visi gyvunai(ir shuo) sukurti Tarnauti ir ytikti zmogui.tad zmogus sprendzia kas shuniui gerai,o kas ne.o ne shuo priima savo sprendimus
Atsakyti
Vaikų lygint su šunimis negalima, o jau su, cituosiu, "pederastais" tai jau normalu? Ką bendro turi tuokimąsis ir šuns priežiūra?
Atsakyti
ka bendra turi? mintis buvo tokia-kad pasaulis nukvako visishkai. ir gerai sake Zay-TSRS dresuros ir shunu auklejimo metodikos ir gilinimasis i ju psichologija buvo gan aukshhto lygio. o dabar prigalvoja 1000 nesamonyngu ir nelogishku sistemu ir zmogams tas patinka,nes nauji laikai ir t.t. ish to naujo-reikia labai moketi atsirinkti,na ir tas nauja ir pederastu santuokos. TSRS laikais tokius i kalejima sodino ir gerai dare
Atsakyti
QUOTE(mondioring @ 2013 03 18, 10:41)
ka bendra turi? mintis buvo tokia-kad pasaulis nukvako visishkai. ir gerai sake Zay-TSRS dresuros ir shunu auklejimo metodikos ir gilinimasis i ju psichologija buvo gan aukshhto lygio. o dabar prigalvoja 1000 nesamonyngu ir nelogishku sistemu ir zmogams tas patinka,nes nauji laikai ir t.t. ish to naujo-reikia labai moketi atsirinkti,na ir tas nauja ir pederastu santuokos. TSRS laikais tokius i kalejima sodino ir gerai dare

Tegu tuokiasi gi, ne po langais tuokiasi kad trukdytų, o ir su šunimis nieko bendro nėr čia smile.gif
Atsakyti
O man tiesiog keista, kaip šitiek metų su šunimis dirbantis žmogus nepriima visiškai jokių naujovių. Visi pagal vieną kurpalių: dresūra ne dresūra, jei ne pagal olandus, šunys ne šunys, jei jie ne malinkos... O gaila...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnnyte: 18 kovo 2013 - 11:34
QUOTE(mondioring @ 2013 03 18, 10:59)
taip,ir sakai shuniui-Buk geras,kol ash busiu darbe 10 val. ir gryshiu tu nestaug ir neesk namu ir nemyzk,jei busi geras-gausi skanestu. na ir shuo viska supranta smile.gif))

Visiškai nusirašėt į pievas, kaip visada biggrin.gif Skaitykit dar kartą ir mokykitės mintinai. biggrin.gif
Kur aš rašiau, kad su šunim reikia kalbėtis kaip su žmogum? Jeigu tavo šuo elgiasi ne taip kaip tu nori, duok jam komandą. Jeigu jis šokinėja ant tavęs, kai grįžti iš darbo, o tau tas nepatinka, tai yra 2 būdai: gali užstaugt ant šuns FU arba NEGALIMA, įspirt jam, nustumt, tai yra pasakyt ko NEDARYT, ko negalima daryt. Šuniui tai nereikš - nešokinėk ant mano švarios ofiso aprangos, šuniui tai reikš NESIDŽIAUG, NEBŪK LAIMINGAS. Kaip jis gali nebūt laimingas, jeigu grįžo šeimininkas? Čia tas pats kas pasakytum - NEKVĖPUOK!
Ir yra kitas būdas, įėjus namuo duodi šuniui komandą "GULĖT", t.y vietoj to, kad kurti stresinę situaciją ir tramdyt šunį, tu nurodai, ką jis turi daryt. Jis guli, tu persirengi ir tada pasikvieti jį pasidžaugt tavim.Vuolia. Jeigu tai daryt sistematiškai, tai šuo žinos, kad šeimininko dėmesį jis gaus tik įvykdęs komandą ir išlaukęs. Šuniui tai reikš, kad jo vedlys, šeimininkas nusprendžia, kada bus bendravimas ir džiaugsmas. Reiškias šeimininkas jam iš karto taps daug svarbesniu, nes tai kuo tuo momentu nori jis gaus tik per šeimininką, jam leidus. O išeinant 10mčiai valandų aš nepalieku savo šunims namų ruošos darbų sąrašo, neprašau išvalyt langų, nuvalyt dulkių ar nupiešt piešinių. Tiesiog uždarau juos į jiems saugią aplinką, kad nenukentėtų namų apyvokos daiktai ir svarbiausia - kad patys šunys nesusižeistų. Aš esu UŽ narvo naudojimą, visada taip sakiau ir rekomendavau kitiems.

arba jei eini,ir shuo tavo uzpuole vaika-tu juk negali jo bausti,juk kaip ten seteriu mamyte profesore sako-nesakykite shuniui ko jam negalima daryti...
nu gal baikite Kvailinti zmones sudalyvavus keliuose seminareliuose...

Jeigu aš einu... lotuliukas.gif tai mano šuo niekada neužpuls jokio vaiko. Mano šunys yra neagresyvūs. Net jeigu bandys nubėgti palaižyti to vaiko, aš pašauksiu vardu, šuo iš karto, ką jis bedarytų, kur bebėgtų ir ką benorėtų užpult ir išbučiuot, visada atsisuks, nes aš savo šuniui esu labai svarbi ir tada aš jam pasakysiu ką daryt, kad man nereiktų staugt ir jo spardyt. Aš liepsiu jam GULT arba pasišauksiu pas save. Vėl tas pats - vietoj to, kad drausti, aš valdau ir kontroliuoju. Daug paprasčiau ir efektyviau. thumbup.gif
Šiaip tai labai stebiu savo šunų kūno kalbą. Deja, jeigu šuo suurzgė ant pro šaslį einančio vaiko, korekciją daryt jau vėlu. Iki to laiko jau buvo 100 agresijos išraiškos ženklų šuns kūno kalboje ir korekcija turėjo būt padaryta daug anksčiau. Jeigu kalba būtų apie mano asmeninį šunį ir mano asmeninį vaiką, tai be skrupulų vien už man nepatinkantį žvilgsnį vaiko pusėn išspirčiau apatinį žandikaulį šuniui, net nesudvejojus. Prašau suprast teisingai, niekam to nerekomenduoju ir nepatariu, tiesiog sakau, kad nesu prieš korekcijas ir esu tikra, kad SAVALAIKĖS korekcijos yra ne tik reikalingos, bet netgi būtinos. Kai kuriose situacijose, tokiose, kaip " kažką pulti" korekcijos turi būti žiaurios ir skausmingos. Jokia pozityvios motyvacijos metodika nebus veiksminga, jeigu šuo nežinos alternatvų - kas jo laukia, jeigu jis nepaklus. Bet kasdien bendraujant ir auklėjant šunį daug paprasčiau yra skatinti ir valdyti, o ne drausti, bausti ir versti kažką daryt.

ir Negalima lyginti zmogaus vaiko su shunimi.

Kai kuriose situacijose negalima. Bet daugumoje veikia visiškai tie patys bendravimo, skatinimo, santykių kūrimo modeliai. Pedagogika yra daug ką perėmus iš zoopsichologijos ir gyvūnų dresūros. Ta pati klikerio metodika, kuri buvo išrasta ir pritaikyta delfinų dresūrai dabar yra taikomas ir vaikų sporto varžybose, tam kad maksimaliai pagerinti rezultatus ir net stomatologijoj siekiant maksimaliai sumažinti stresą. Tie patys principai ,siekiant efektyvaus bendradarbiamo tinka tiek šunų, tiek žmonių grupei ir tinka tiek įmonės vadovui, tiek drsuotojui. Abu jie turi žinoti, kad pvz. apdovanojimas/premija yra daug labiau įvertinamas, kai jis yra atsitiktinis, o ne reguliarus.
Apskritai, gyvūnų ir žmonių psichologija turi daug daugiau bendrumų, negu daug kam atrodo, ir daug kur taikytini tie patys įgūdžių formavimo, bendravimo, veiksmų modeliavmo principai. Zoopsichologų ir pozityvios motyvacijos propaguotojų- dresuotojų parašytos knygos, kaip kasdieną bendrauti su šunimi, kad jis būtų valdomas, yra daugelio šių dienų žmonių psichologų ir psichiatrų "biblijos".

Kas auksciau?ar shuo ar zmogus-sheimininkas?
kam Dievas sukure zmoga??Kad klausytu jo ir jam tarnautu,myletu ir gerbtu. Ir ne zmogas sprendzia kas jam gerai-Dievas sprendzia ir duoda zmogui ne to-ko jis nori-o duoda zmogui tai-ko jam Reikia.o visi gyvunai(ir shuo) sukurti Tarnauti ir ytikti zmogui.tad zmogus sprendzia kas shuniui gerai,o kas ne.o ne shuo priima savo sprendimus

Ką Dievas davė žmogui ir ko nedavė gyvūnams? Labiau išvystytą protą, gebėjimą vertint situacijas, modeliuot jas ir daryt toli einančias išvadas. Tai kai rašot tokias "konclageriu kvepiančias" tiesas, siūlau pirmiausia tai ir atsiminti. Kad valdyti gyvūnus, reikia naudot tą Dievo duotą protą, o ne kerzinį batą ir kumštį. Reikia kad gyvūnas NORĖTŲ tarnauti ir įtikti, o ne darytų tai iš baimės ar tik uždėjus el. antkaklį.
Bet tamstai žiūriu kažkaip sunku įsisamonint šitas tiesas ir iš viso ką aš noriu pasakyt, ir manau kad čia ir 10 seminarėlių nepadės. Deja neduota... smile.gif Gerai kad rašau tiems kam įdomu ir kas supranta, taip kad nesusireikšminkit, postas skirtas ne Jums, mondioring 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Seterių_mama: 18 kovo 2013 - 11:39
QUOTE(Crazy Daisy @ 2013 03 18, 09:36)
O jeigu dirbi kažkur 3 valandas ar guli ant soPkės visą dieną ir neiškrauni savo šuns - tai galima tas rankas kišt? Kur jūs čia akcentus dėliojate?  g.gif

O kaip jums atrodo? negalite pagal pateiktą mintį išvados pasidaryti? smile.gif Negi turiu išvardinti visas įmanomas situacijas? Jums atrodo, kad šunys patys iš savęs labai blogi ir neklaužados ar todėl, kad jo žmogus apsileidęs toje srityje? Narvas gerai iškrautam šuniui, bet esmė yra tai iki galo išaiškinti ir išsiaiškinti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 03 18, 12:56)
O kaip jums atrodo? negalite pagal pateiktą mintį išvados pasidaryti? smile.gif Negi turiu išvardinti visas įmanomas situacijas? Jums atrodo, kad šunys patys iš savęs labai blogi ir neklaužados ar todėl, kad jo žmogus apsileidęs toje srityje? Narvas gerai iškrautam šuniui, bet esmė yra tai iki galo išaiškinti ir išsiaiškinti mirksiukas.gif

Argi jums svarbu kaip čia kam kas atrodo, jeigu vistiek savo tiesas dėliojate, kaip rakteliu prisukta? Galvojau padarysiu paslaugą - leisiu pasireikšt lyšną kartą, o čia - va štai tau... pačiai galvot... blink.gif
Atsakyti