O sakykim , kad perimti bobučiu augalus , patirti , estetika ir išminti yra labai faina .
Kulturinis palikimas , gimines tradicijos , kažko puoselejimas ir perdavimas .
Irgi butu faina . Bet tikrove yra tokia - nesodinsiu i veja nieko , nes tingisi su vejapjove aplink apvažiuot , obelys teršia veja obuoliais , darželi reikia ravet , pamanykit teks atlikti papildoma judesi .
Ir nors tingumas yra progreso variklis , bet progresas tvoja atgal per sveikata ir netgi psichika . O bobutiški darželiai beje madingi , princas Haris atidare neužmirštuoliu darželi Čelsyje .
Sario grafysteje , kur gyvena patys turtingiausi jungtines ir ne karalystes gyventojai vyksta kvapiuju peležirniu konkursai .
O Tokie kagagiu , mulčo ir tvarkos pavyzdžiai sutinkami socialiniu bustu getuose , kur aplinka tvarko housing executive darbininkai . Gražu , tvarkinga . Visiems aišku , kad čia pašalpiniai gyvena . Turtingi ir kilmingi augina senovinius bobutiškus augalus .
QUOTE(rasa32 @ 2013 05 23, 12:55)
per 4metus,gerai atspeta baltas augalas-rododendras Dar syki juo pasigirsiu
Neišpasakyto grožio rododendras Beja, ar jie stiprius vėjus- skersvėjus perneša?
Turiu vietelę, ilgesnę dalį dienos būna pavėsis, drėgmės pakaktų, tik vėjas ten labai pučia...
O bortelis palei gėlyną čia pabetonuotas šiek tiek?
QUOTE(misis Mount @ 2013 05 23, 11:54)
Turtingi ir kilmingi augina senovinius bobutiškus augalus .
turejau omeny tuo reikalu uzssimti, laiko atzvilgiu yra ka veikti.
bandziau pora metu is eiles auginti is seklu-galu gale puse ismiro, del neteisingo laistymo, prieziuros (nezinjimo), puse daigu del elementaraus kad nepalaisteme laiku, nes buvome isvyke keliom dienom....
sakyciau chia beveik kaip biznis, su tais daigeliais izsiimti, turi buti kasvalandine prieziura. pugu-uztat laiko uzima
o visada norisi tureti greita, GERA rezultata kas liecia vienmecius augalus.
apie mulcha ir getto, jus tikriausiai chia apie kazkoki kita sali kalbate-musu daugabucius apekite, geriausiu atveju laukine vinuoge auga.
o neuzmirstuoles-cia irgi is ispindejimo, roziu auginimo etapas senojoje europoje baigesi 16-18amziuje., dabar madoje neuzmirstuoles taip sakant kuklumas. bet cia tik mada...
o kas liecia anglus/aisrius, tai chia atskira kalba, jie vieninteliai su sijonais vaiksto, ir kriketa zaidzia, ar kroketas kaip ten...
QUOTE(rasa32 @ 2013 05 23, 11:55)
eina sau koks grazuolis ir istokio maziuko cia uzaugo
Nemanau kad tas rožiu auginimo etapas taip seniai baigesi . Mačiau aš tu rožiu toj Senojoj europoj . Bet gal tik aš , suprasi žmogau kas ten kaip kam atrodo .
Sužinojau , kad esu baisiai išpindejus , nes neužmirštuoles auga pas mane visa gyvenima , beje be jokiu pastangu , ir paupy jos auga . Vienintelis veiksmas yra ju nenušienaut kol neišbarstys seklu .
Sužinojau , kad esu baisiai išpindejus , nes neužmirštuoles auga pas mane visa gyvenima , beje be jokiu pastangu , ir paupy jos auga . Vienintelis veiksmas yra ju nenušienaut kol neišbarstys seklu .
QUOTE(misis Mount @ 2013 05 23, 12:20)
Nemanau kad tas rožiu auginimo etapas taip seniai baigesi . Mačiau aš tu rožiu toj Senojoj europoj . Bet gal tik aš , suprasi žmogau kas ten kaip kam atrodo .
misis Mount, o jus manote gyvenate senojoje europoje, ir lyginate Lietuva su karaliskaisiais sodais.
kiek atsimenu terybineje Lietuvoje, apart tulpiu, zirniu, neuzmirstuoliu ir dar sio bei to, nieks nieko ir neaugino-tesiog nebuvo kur paimti. KAs augindavo kokia Juodaja pusi, ar idomesni kadagi, jo sklypas skaitesi lyg mazas botanikos sodas...ekskursijas vesdavo is mokymklos ir kolukio. KAs buvo priesh USSR, kokie nors Tiskeviciu sodai ir pan, uzmirsta, sugriauta ir sutripta...ir beje siuo metu dabar neatstatynejama (nes aisku tam nera $). neseniai buvau Lentvario dvare, galiu pasakyt-baisuma-uodynas-erkynas.
as nesakau kad vienas augalas blogai ar gerai, as tik sakau kad nereikia savo tradiciju lginti su JAV, skandibavais ar anglais.
P.s ir nera jau LT tauta tokie jau tinginiai, tesiog nuo senoves pas mus zmones labiau investavo savo laika i gyvulininkyste, siaures lietuva i zemdirbyste, ir t.t. tesiog prioritetai buvo kitokie. todel ir tradiciju tokiu gliu kaip olandai mes neturime...mazas % liaudes zino nuo ko pradeti dekoratvinti savo aplinka, tesiog nezino nuo ko pradeti, nes svarbiau padaryt jaukesni tvarteli kiaulems
Man irgi teko gyventi sovietiniais laikais , teko gyventi senojoj europoj .
Ir pasakymas , kad nieko nebuvo manes neitikina . Jei jus nematet nereiškia kad nebuvo .
Augino žmones ir gražias geles ir puoselejo parkus ir vaikams ir anukams sakydavo kiek jie medžiu turi po saves palikti .
Beje pagalvojus nieko tokio naujo labai gero ir neatsirado dabartiniais laikais . Na man naujove buvo augalai - rozmarinas , levanda , raudonelis ir čiobrelis [nepainioti su miškiniais]
P.S. kaži mano kiaules nejaučia estetikos trukumo ? visai tam demesio neskiriu
Ir pasakymas , kad nieko nebuvo manes neitikina . Jei jus nematet nereiškia kad nebuvo .
Augino žmones ir gražias geles ir puoselejo parkus ir vaikams ir anukams sakydavo kiek jie medžiu turi po saves palikti .
Beje pagalvojus nieko tokio naujo labai gero ir neatsirado dabartiniais laikais . Na man naujove buvo augalai - rozmarinas , levanda , raudonelis ir čiobrelis [nepainioti su miškiniais]
QUOTE(looo @ 2013 05 23, 12:35)
mazas % liaudes zino nuo ko pradeti dekoratvinti savo aplinka, tesiog nezino nuo ko pradeti, nes svarbiau padaryt jaukesni tvarteli kiaulems
na nereikia juoktis. kiekvienas susidėlioja savo prioritetus - ar atiduoti laisvalaikį gražiai aplinkai, ar daržovei. Normaliam žmogui, kuris dar ir pinigus uždirba, o ne iš prosenelių palikimo gyvena, tai tikrai reikia ekvilibristu būti, kad subalansuot, kaip tas 24 val. paskirstyti, kad ir gražiai gyvent, ir sveikiau maitintis, nei maxima siūlo ir dar nenuprotėt nuo tokių gyvenimo krūvių.
man aišku gėda, bet šiom dienom buvo svarbiau kopūstus pasodint. Praeinu pro gėlynus vis mąstydama, ką čia padarius, kad spėt ir prie jų prieit, ale nepavyko.
QUOTE(misis Mount @ 2013 05 23, 12:46)
Man irgi teko gyventi sovietiniais laikais , teko gyventi senojoj europoj .
Na siaip tai atsirado dabartiniais laikais. Sakyciau ir dar kaip atsirado. O mums bunant sovietu sajungoj irgi vystesi Senojoj Europoj sodu tradicijos ir mados keitesi. Kad nezinom tai ne beda, bet kai teigiama, kad nieko naujo tai ghm.
ne tai aisku kad buvo, sovietmeciu "firmaciu" irgi buvo, kurie dzinsus nesiodavo-o visiems kitiems noredavosi. visada buvo sodybu su idomesniais augalais, bet dydzioji mase visvien tik tulpes augindavo. na o kad jau visko budavo-tikrai nesakykite. nebuvo vosokiausiu idemesniu spalvotu augalu, spygliosiu, bonziniu "formu" ir t.t.
galu gale mulcho ivairoves nebuvo, as pirma karta ji uzsieny prie mcdonaldco pamaciau. smulkintu akmenuku ivairiu spalvu, ikasomu baseineliu, naminiu leliju , galima vardinti ir vardinti.
Papildyta:
ta ir norejau pasakyt, tik kaip pvz pateikiau kiaule. kad prioritetai buvo/yra kitokie.
del laiko/pinigu stokos ir pan. kitiems gal ir aplamai nereikia to sodybos iskirtinumo.
galu gale mulcho ivairoves nebuvo, as pirma karta ji uzsieny prie mcdonaldco pamaciau. smulkintu akmenuku ivairiu spalvu, ikasomu baseineliu, naminiu leliju , galima vardinti ir vardinti.
Papildyta:
QUOTE(Paladė @ 2013 05 23, 12:51)
na nereikia juoktis.
ta ir norejau pasakyt, tik kaip pvz pateikiau kiaule. kad prioritetai buvo/yra kitokie.
del laiko/pinigu stokos ir pan. kitiems gal ir aplamai nereikia to sodybos iskirtinumo.
QUOTE(looo @ 2013 05 23, 11:35)
kiek atsimenu terybineje Lietuvoje, apart tulpiu, zirniu, neuzmirstuoliu ir dar sio bei to, nieks nieko ir neaugino-tesiog nebuvo kur paimti. KAs augindavo kokia Juodaja pusi, ar idomesni kadagi, jo sklypas skaitesi lyg mazas botanikos sodas...ekskursijas vesdavo is mokymklos ir kolukio. KAs buvo priesh USSR, kokie nors Tiskeviciu sodai ir pan, uzmirsta, sugriauta ir sutripta...
P.s ir nera jau LT tauta tokie jau tinginiai, tesiog nuo senoves pas mus zmones labiau investavo savo laika i gyvulininkyste, siaures lietuva i zemdirbyste, ir t.t. tesiog prioritetai buvo kitokie. todel ir tradiciju tokiu gliu kaip olandai mes neturime...mazas % liaudes zino nuo ko pradeti dekoratvinti savo aplinka, tesiog nezino nuo ko pradeti, nes svarbiau padaryt jaukesni tvarteli keulems
drįsčiau nesutikti, net tarybiniais laikais tikrai augalų buvo, ir daug, ir įvairių, net pas močiutes kaime buvo ne vien senovinės, Jūsų taip vadinamos, bobutinės gėlės, o kad ir tos- norit pasakyt kad pvz jurginai, bijūnai buvo tik vienos spalvos ir rūšies, kad nebuvo nei krapinių nei kitokių? buvo visko, kas norėjo, tas turėjo. Ir žmonės ne vien už pinigus viską pirko, mainėsi, dalinosi. Jei tekę lakstyt kolektyviniuose soduose tais laikais- negi tik tas kelias gėles pastebėdavot? manau tikrai ne. Jau net pas mane prie bakūžės auga skiepyta alyva, tamsi, pilnavidurė, kaimynė, kuriai jau 50, jos mažos net neatmena, alyva už ją vyresnė bent keletu metų- retai kada kur tokią pamatau šiais laikais. Tie patys flioksai, sidabrakrūmiai, rožės, kamsiai, tujos, kadagiai ir t.t.- ne pirmas dešimtmetis po tsrs žlugimo juk atsirado. O paimkit senovines receptų knygas ir pažiūrėkit kokius prieskonius augino ir naudojo gaspadinės- dabar tokių sėklų dar paieškot reikėtų, o tada kiekviena bobelka juos augino ir naudojo. Tai kaži katrie laikai jau čia toki labiau nuskriausti? Buvo irlelijų, veronikų ir kitų radastų, ir žmonės kryžmino, išradinėjo visad kažką naujo. Aš nežinau kokioje tarybinėje skurdžioje aplinkoje Jūs augote ir gyvenote, bet mano vaikystė- spalvinga ir apsupta įvairių augalų buvo, nors gyvenau daugiabutyje, rajono centre, atostogas leisdavau kaimuose pas senelius- visur stebino augalų gausa ir įvairovė, ir ne tik jų kiemuose. Ir tikrai ne tik tvartukams dėmesys buvo skiriamas, nepalyginamai su rusyno kaimukais ir miestais, kur dilgėlė- rūšinė gėlė ( nors ten augaliukų irgi nerealių matėm, tik kad aplinkos apleistos labai, bet gėlių prikaišiota visur daug)