O kalbant apie Kale kopūstūs. Kada jie yra sėjami ir per kiek laiko užauga? Kokios dirvos reikia? Ir kiti niuansai - gal kas augino ir žino.
Galvoju nusipirkti sėklyčių, pasisėti.
Būčiau labai dėkinga už info
QUOTE(MoulinRouge @ 2013 03 02, 14:10)
Oi atsiprasau labai, as cia su dumbliais pripazinsiu visiska blondine esu Galvojau, kad tas skystis uzsala saldiklyje, tai galvojau, kaip cia dabar pasidalint tom porcijom ir kad nespeciau suvartot taip greit Atsiprasau labai, jei yzeidziau
QUOTE(Smiltele @ 2013 03 02, 17:06)
O kalbant apie Kale kopūstūs. Kada jie yra sėjami ir per kiek laiko užauga? Kokios dirvos reikia? Ir kiti niuansai - gal kas augino ir žino.
Galvoju nusipirkti sėklyčių, pasisėti.
Būčiau labai dėkinga už info
Galvoju nusipirkti sėklyčių, pasisėti.
Būčiau labai dėkinga už info
Aš pernai auginau. Auga gerai, jokiu ypatingu sąlygu ir priežiūros nereikalauja.
Ir pakelia salnas lengvai, kai kur raso kad net iki 15 laipsniu salcio. Kai salta, tiesiog miega, bet nenusala, nenunyksta. Man irgi augo lengvai ir greitai
kur cia tas kale seklas isigyti ir vazone daiginti balkone ar kur, kai atsils orai?
sugunde mane kazkada moulenrouge su tais kale cipsais....
sugunde mane kazkada moulenrouge su tais kale cipsais....
O man, žinokit, neišaugo.Bet sodinau į antrus metus dirbamą žemę, bet trąšų, mėšlo ir pan.Man net neišdygo.
Šiemet bandysiu vėl, bet manau, jog žemės jiems reikia geresnės.Žinau, kas augina, tai išauga tiek, kad visa šeima nepajėgia suvartot
Pokelyje tradiciškai yra apie 100 sėklų, o kainuoja apie 2 lt( ne eko)
Apie auginimą vazonėlyje nieko nežinau, bet kad tie lapai laaaabai dideli, net nežinau kaip tas vazonas turi atrodyti
Šiemet bandysiu vėl, bet manau, jog žemės jiems reikia geresnės.Žinau, kas augina, tai išauga tiek, kad visa šeima nepajėgia suvartot
Pokelyje tradiciškai yra apie 100 sėklų, o kainuoja apie 2 lt( ne eko)
Apie auginimą vazonėlyje nieko nežinau, bet kad tie lapai laaaabai dideli, net nežinau kaip tas vazonas turi atrodyti
Apie Kale (lapinius kopūstus) iš interneto esu pasikopinus. Čia du straipsniai:
Lapiniai kopūstai
Kiekvienai šeimininkei darže būtina auginti kelis lapinius kopūstus. Jie ne tik dekoratyvūs, bet tinkami ir maistui. Įvairios veislės ir hibridai skiriasi ne tik lapų spalva, bet ir forma. Vieni jų yra garbanoti ir primena garbanotąsias petražoles.
Vertė. Lapiniai kopūstai turi du kartus daugiau ląstelienos, baltymų negu baltagūžiai kopūstai. Juose daug cukraus, įvairių vitaminų. Lapiniai kopūstai skiriasi nuo kitų tuo, kad lapuose yra didelis kiekis sausųjų medžiagų (vidutiniškai 17,3 proc.), baltymų (3,86 proc.), mineralinių medžiagų (1,57 proc.), karotino.
Vartojimas. Jeigu užsienyje lapiniai kopūstai vartojami virti, tai Lietuvoje daugiausia jie naudojami tik stalui ir patiekalams papuošti. Juos galima naudoti salotoms, garnyrams, virti, troškinti arba užšaldyti.
Šie kopūstai turi daug privalumų, palyginti su kitais kopūstais: nebijo netikėtų šalnų ir neilgų šalčių (iki -10 OC). Gerai vystosi esant aukštai temperatūrai. Skirtingai negu kitų rūšių kopūstai, gali augti bet kokiose dirvose, jiems nebaisus kopūstų gumbas ir kopūstinė musė.
Nuo lapinių kopūstų sėjos iki sudygimo praeina 712 dienų, o nuo sėjos iki derliaus 3035 savaitės. Jų vegetacijos periodas neapibrėžtas. Sėklos išlieka daigios 4 metus. Juos galima sodinti kas 710 dienų. Sodinant birželio viduryje, derlius imamas vėliausiai iš visų daržovių.
Auginimas. Juos, kaip ir kitus kopūstus, galima sėti tiesiai į dirvą arba sodinti daigais birželioliepos mėn. Kad būtų stiprūs, retinami, tarp augalų paliekama 810 cm. Sodinami 1015 cm aukščio daigai, jų amžius 4550 dienų. Daigus rekomenduojama sodinti giliau, kad išsivystytų pridėtinės šaknys. Pasodinus žemę aplink augalus gerai prispausti ir palieti. Daigus derėtų sodinti saulėtoje vietoje, bet pakenčia ir pavėsį. Lengvose dirvose galima auginti lygiame paviršiuje, o drėgnose lysvėse. Sodinimo schema priklauso nuo hibrido 6070x4050 cm. Kad daigai prigytų, rekomenduojama juos 23 kartus palieti.
Sėjant tiesiai į dirvą augalai retinami, tarp jų paliekant 0,5 m.
Lapiniai kopūstai reiklūs dirvos drėgmei ir maisto medžiagoms azotui, kaliui ir kalciui. Praėjus 1520 dienų po sodinimo, rekomenduojama lapinius kopūstus patręšti mineralinių trąšų tirpalu (5080 g / 10 l vandens). Antrą kartą jie tręšiami praėjus 20 dienų po pirmojo tręšimo. Augalams tręšti galite naudoti raugintą karvių (1:5) ir paukščių (1:10) mėšlą. Masinio lapų augimo metu dar kartą patręškite kopūstus. Vegetacijos metu neužmirškite papurenti dirvos aplink augalus. Spalio pabaigoje daržoves galite persodinti į vazonus ir toliau jomis grožėtis namuose.
Dekoratyvi daržovė nebijo šalčių
Užsienyje lapiniai kopūstai vartojami virti, o Lietuvoje jais dažniausiai puošiami šventiniai stalai ir patiekalai papuošti.
Gausu vitaminų
Lapiniuose kopūstuose yra daug baltymų, įvairių vitaminų (B1 , B2 , B6 , C, PP, K, E ), folio rūgšties, o karoteno (provitamino A) juose randama net 80 proc. daugiau negu baltagūžiuose jų giminaičiuose. Lapiniuose kopūstuose taip pat gausu fitoncidų, įvairių fermentų, mineralinių druskų, kalio, fosforo, mangano, sieros, jodo, geležies. Tai labai naudinga ir gydomųjų savybių turinti daržovė.
Pabandžiusieji auginti nenusivylė
Lapiniai kopūstai dvimečiai augalai, pirmais metais užaugina stiebą ir lapus, o antrais žiedstiebius. Jų vegetacijos periodas neribotas: kai užauga ir pasiekia veislei būdingą išvaizdą bei dydį, tampa dekoratyvūs.
Šių kopūstų yra daug atmainų. Jie skirstomi į du tipus: Kale ir Collard . Kale tipo kopūstai itin atsparūs šalčiui (ištveria iki -15 °C). Ne vienas bandęs juos auginti nenusivylė.
Žemaūgių (iki 40 cm) ir vidutinio ūgio (iki 65 cm) kopūstų vegetacijos periodas trunka apie 4, aukštaūgių veislių (aukštesnių negu 70 cm) apie 5 mėnesius.
Mėgsta trąšią dirvą
Pagrindiniam tręšimui naudojamų trąšų sudėtyje turėtų būtų kalcio, sieros, magnio, boro ir molibdeno. Pasodinus lapinių kopūstų daigus, po retinimo ar atsodinimo (kai sėjama tiesiai į lauką) pirmą kartą tręšiama praėjus 1520 parų, antrą kartą 20 parų po pirmo tręšimo. Galima tręšti skystosiomis trąšomis.
Šioms daržovėms geriausiai tinka priesmėlis ar lengvas priemolis, turintis daug organinių medžiagų, derlingas, purus, kurio pH 67. Jei dirva rūgšti, reikėtų ją kalkinti. Visą vegetacijos laikotarpį dirva turi būti drėgna, bet nešlapia.
Kad augalai nesirgtų šaknų gumbu, reikia laikytis sėjomainos. Tinkami šių daržovių priešsėliai yra agurkai, svogūnai, šakniavaisiai, bulvės, ankštinės kultūros.
Derlius pagal pageidavimą
Auginti lapinius kopūstus galima vasaros ir vėlyvo rudens derliui, kuris imamas po šalnų. Juos galima sėti tiesiai į dirvą arba auginti iš daigų. Lengvose žemėse kopūstų daigai sodinami lygiame paviršiuje, o drėgnesnėse lysvėse ar ant vagų.
Jei norėsite ankstyvo derliaus, sėklas sėkite 1 cm gyliu balandžio pradžioje šiltnamyje į didesnes kasetes ar durpių puodelius. Daigai užauga maždaug per 4550 parų. Į dirvą juos reikėtų sodinti gegužės pirmoje dekadoje. Derliaus sulauksite vasaros viduryje.
Norint lapinių kopūstų derlių imti vėlai rudenį, galima sodinti daigus arba sėti tiesiai į dirvą. Auginant kopūstus iš daigų, galima sėti tiesiai į daigyne gerai paruoštą dirvą, tačiau geriausia būtų daigus išsiauginti kasetėse, nes lapiniai kopūstai jautrūs persodinimui. Kasetes reikia imti didesnes, nes kopūsto šaknis ilga liemeninė. Į kasetes sėklos sėjamos gegužės mėnesį, o daigai į lauką sodinami birželio trečiojeliepos pirmoje dekadoje. Į dirvą sodinami maždaug 46 savaičių augalai.
Norint lapinių kopūstų derlių iš sėklų gauti vėlai rudenį, reikia sėti tiesiai į dirvą balandžio trečiojegegužės pirmoje dekadoje. Sėklos sudygsta per 712 dienų. Laikas nuo sėjos iki derliaus apie 7080 dienų.
Lapiniai kopūstai mėgsta gerą apšvietimą, tuomet jų lapų spalva būna intensyvi ir graži.
Formuoja pridėtines šaknis
Daigai, atsižvelgiant į veislę, sodinami 60×60, 70×70, 70×60, 70×40, 70×25 cm atstumais. Prieš sodinimą daigus ir duobutes reikia gausiai palaistyti (10 l vandens dvidešimčiai duobučių). Jei veislės aukštaūgės, sodinama kuo giliau (23 cm), kad užsižertų apatiniai lapeliai ir susiformuotų pridėtinės šaknys. Labai svarbu sodinant neužžerti ir nepažeisti augimo kūgelio viršūnėlės. Pasodinus žemę aplink augalą reikia labai gerai apspaudyti. Kol augalai prigis, reikia 23 kartus palaistyti. Vandens pilama 20 l į 1 kv. m. Po savaitės neprigiję daigai atsodinami.
Laikas nuo pasodinimo į dirvą iki derliaus nuėmimo apie 55 dienos.
Lapinių kopūstų priežiūra ir apsauga
Augalai geriausiai auga, kai dirvos temperatūra 1617 °C. Auginant lapinius kopūstus svarbu purenti tarpueilius, apmindžioti žemę aplink augalus, kad vėjas neišvartytų. Jei piktžolės mažos ir nesubrandinusios sėklų, ravint galima jų neišmesti ir pamulčiuoti augalus. Lapiniai kopūstai labai gerai auga, kai yra mulčiuojami nerūgščiomis durpėmis.
Kai sausa, reikia laistyti, kad dirva būtų drėgna, kitaip bus nekokybiški ir kartūs lapai. Ypač svarbu drėkinti jaunus augalus, nes drėgmė padeda atlaikyti intensyvius saulės spindulius ir vasaros karštį. Šioms daržovėms labai pavojingos spragės, mažiau amarai, kopūstinis baltukas, pelėdgalvis. Ligoms lapiniai kopūstai atsparesni nei baltagūžiai.
Lapinių kopūstų derlius pradedamas imti, kai jie turi pakankamai lapų ir yra pasiekę veislei būdingą aukštį. Iš pradžių skinama po 12 jaunus apatinius lapus, nes vėliau jie pagelsta. Visas derlius imamas po šalnų.
Roma Starkutė
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų jaunesnioji mokslo darbuotoja
agroakademija.lt
Lapiniai kopūstai
Kiekvienai šeimininkei darže būtina auginti kelis lapinius kopūstus. Jie ne tik dekoratyvūs, bet tinkami ir maistui. Įvairios veislės ir hibridai skiriasi ne tik lapų spalva, bet ir forma. Vieni jų yra garbanoti ir primena garbanotąsias petražoles.
Vertė. Lapiniai kopūstai turi du kartus daugiau ląstelienos, baltymų negu baltagūžiai kopūstai. Juose daug cukraus, įvairių vitaminų. Lapiniai kopūstai skiriasi nuo kitų tuo, kad lapuose yra didelis kiekis sausųjų medžiagų (vidutiniškai 17,3 proc.), baltymų (3,86 proc.), mineralinių medžiagų (1,57 proc.), karotino.
Vartojimas. Jeigu užsienyje lapiniai kopūstai vartojami virti, tai Lietuvoje daugiausia jie naudojami tik stalui ir patiekalams papuošti. Juos galima naudoti salotoms, garnyrams, virti, troškinti arba užšaldyti.
Šie kopūstai turi daug privalumų, palyginti su kitais kopūstais: nebijo netikėtų šalnų ir neilgų šalčių (iki -10 OC). Gerai vystosi esant aukštai temperatūrai. Skirtingai negu kitų rūšių kopūstai, gali augti bet kokiose dirvose, jiems nebaisus kopūstų gumbas ir kopūstinė musė.
Nuo lapinių kopūstų sėjos iki sudygimo praeina 712 dienų, o nuo sėjos iki derliaus 3035 savaitės. Jų vegetacijos periodas neapibrėžtas. Sėklos išlieka daigios 4 metus. Juos galima sodinti kas 710 dienų. Sodinant birželio viduryje, derlius imamas vėliausiai iš visų daržovių.
Auginimas. Juos, kaip ir kitus kopūstus, galima sėti tiesiai į dirvą arba sodinti daigais birželioliepos mėn. Kad būtų stiprūs, retinami, tarp augalų paliekama 810 cm. Sodinami 1015 cm aukščio daigai, jų amžius 4550 dienų. Daigus rekomenduojama sodinti giliau, kad išsivystytų pridėtinės šaknys. Pasodinus žemę aplink augalus gerai prispausti ir palieti. Daigus derėtų sodinti saulėtoje vietoje, bet pakenčia ir pavėsį. Lengvose dirvose galima auginti lygiame paviršiuje, o drėgnose lysvėse. Sodinimo schema priklauso nuo hibrido 6070x4050 cm. Kad daigai prigytų, rekomenduojama juos 23 kartus palieti.
Sėjant tiesiai į dirvą augalai retinami, tarp jų paliekant 0,5 m.
Lapiniai kopūstai reiklūs dirvos drėgmei ir maisto medžiagoms azotui, kaliui ir kalciui. Praėjus 1520 dienų po sodinimo, rekomenduojama lapinius kopūstus patręšti mineralinių trąšų tirpalu (5080 g / 10 l vandens). Antrą kartą jie tręšiami praėjus 20 dienų po pirmojo tręšimo. Augalams tręšti galite naudoti raugintą karvių (1:5) ir paukščių (1:10) mėšlą. Masinio lapų augimo metu dar kartą patręškite kopūstus. Vegetacijos metu neužmirškite papurenti dirvos aplink augalus. Spalio pabaigoje daržoves galite persodinti į vazonus ir toliau jomis grožėtis namuose.
Dekoratyvi daržovė nebijo šalčių
Užsienyje lapiniai kopūstai vartojami virti, o Lietuvoje jais dažniausiai puošiami šventiniai stalai ir patiekalai papuošti.
Gausu vitaminų
Lapiniuose kopūstuose yra daug baltymų, įvairių vitaminų (B1 , B2 , B6 , C, PP, K, E ), folio rūgšties, o karoteno (provitamino A) juose randama net 80 proc. daugiau negu baltagūžiuose jų giminaičiuose. Lapiniuose kopūstuose taip pat gausu fitoncidų, įvairių fermentų, mineralinių druskų, kalio, fosforo, mangano, sieros, jodo, geležies. Tai labai naudinga ir gydomųjų savybių turinti daržovė.
Pabandžiusieji auginti nenusivylė
Lapiniai kopūstai dvimečiai augalai, pirmais metais užaugina stiebą ir lapus, o antrais žiedstiebius. Jų vegetacijos periodas neribotas: kai užauga ir pasiekia veislei būdingą išvaizdą bei dydį, tampa dekoratyvūs.
Šių kopūstų yra daug atmainų. Jie skirstomi į du tipus: Kale ir Collard . Kale tipo kopūstai itin atsparūs šalčiui (ištveria iki -15 °C). Ne vienas bandęs juos auginti nenusivylė.
Žemaūgių (iki 40 cm) ir vidutinio ūgio (iki 65 cm) kopūstų vegetacijos periodas trunka apie 4, aukštaūgių veislių (aukštesnių negu 70 cm) apie 5 mėnesius.
Mėgsta trąšią dirvą
Pagrindiniam tręšimui naudojamų trąšų sudėtyje turėtų būtų kalcio, sieros, magnio, boro ir molibdeno. Pasodinus lapinių kopūstų daigus, po retinimo ar atsodinimo (kai sėjama tiesiai į lauką) pirmą kartą tręšiama praėjus 1520 parų, antrą kartą 20 parų po pirmo tręšimo. Galima tręšti skystosiomis trąšomis.
Šioms daržovėms geriausiai tinka priesmėlis ar lengvas priemolis, turintis daug organinių medžiagų, derlingas, purus, kurio pH 67. Jei dirva rūgšti, reikėtų ją kalkinti. Visą vegetacijos laikotarpį dirva turi būti drėgna, bet nešlapia.
Kad augalai nesirgtų šaknų gumbu, reikia laikytis sėjomainos. Tinkami šių daržovių priešsėliai yra agurkai, svogūnai, šakniavaisiai, bulvės, ankštinės kultūros.
Derlius pagal pageidavimą
Auginti lapinius kopūstus galima vasaros ir vėlyvo rudens derliui, kuris imamas po šalnų. Juos galima sėti tiesiai į dirvą arba auginti iš daigų. Lengvose žemėse kopūstų daigai sodinami lygiame paviršiuje, o drėgnesnėse lysvėse ar ant vagų.
Jei norėsite ankstyvo derliaus, sėklas sėkite 1 cm gyliu balandžio pradžioje šiltnamyje į didesnes kasetes ar durpių puodelius. Daigai užauga maždaug per 4550 parų. Į dirvą juos reikėtų sodinti gegužės pirmoje dekadoje. Derliaus sulauksite vasaros viduryje.
Norint lapinių kopūstų derlių imti vėlai rudenį, galima sodinti daigus arba sėti tiesiai į dirvą. Auginant kopūstus iš daigų, galima sėti tiesiai į daigyne gerai paruoštą dirvą, tačiau geriausia būtų daigus išsiauginti kasetėse, nes lapiniai kopūstai jautrūs persodinimui. Kasetes reikia imti didesnes, nes kopūsto šaknis ilga liemeninė. Į kasetes sėklos sėjamos gegužės mėnesį, o daigai į lauką sodinami birželio trečiojeliepos pirmoje dekadoje. Į dirvą sodinami maždaug 46 savaičių augalai.
Norint lapinių kopūstų derlių iš sėklų gauti vėlai rudenį, reikia sėti tiesiai į dirvą balandžio trečiojegegužės pirmoje dekadoje. Sėklos sudygsta per 712 dienų. Laikas nuo sėjos iki derliaus apie 7080 dienų.
Lapiniai kopūstai mėgsta gerą apšvietimą, tuomet jų lapų spalva būna intensyvi ir graži.
Formuoja pridėtines šaknis
Daigai, atsižvelgiant į veislę, sodinami 60×60, 70×70, 70×60, 70×40, 70×25 cm atstumais. Prieš sodinimą daigus ir duobutes reikia gausiai palaistyti (10 l vandens dvidešimčiai duobučių). Jei veislės aukštaūgės, sodinama kuo giliau (23 cm), kad užsižertų apatiniai lapeliai ir susiformuotų pridėtinės šaknys. Labai svarbu sodinant neužžerti ir nepažeisti augimo kūgelio viršūnėlės. Pasodinus žemę aplink augalą reikia labai gerai apspaudyti. Kol augalai prigis, reikia 23 kartus palaistyti. Vandens pilama 20 l į 1 kv. m. Po savaitės neprigiję daigai atsodinami.
Laikas nuo pasodinimo į dirvą iki derliaus nuėmimo apie 55 dienos.
Lapinių kopūstų priežiūra ir apsauga
Augalai geriausiai auga, kai dirvos temperatūra 1617 °C. Auginant lapinius kopūstus svarbu purenti tarpueilius, apmindžioti žemę aplink augalus, kad vėjas neišvartytų. Jei piktžolės mažos ir nesubrandinusios sėklų, ravint galima jų neišmesti ir pamulčiuoti augalus. Lapiniai kopūstai labai gerai auga, kai yra mulčiuojami nerūgščiomis durpėmis.
Kai sausa, reikia laistyti, kad dirva būtų drėgna, kitaip bus nekokybiški ir kartūs lapai. Ypač svarbu drėkinti jaunus augalus, nes drėgmė padeda atlaikyti intensyvius saulės spindulius ir vasaros karštį. Šioms daržovėms labai pavojingos spragės, mažiau amarai, kopūstinis baltukas, pelėdgalvis. Ligoms lapiniai kopūstai atsparesni nei baltagūžiai.
Lapinių kopūstų derlius pradedamas imti, kai jie turi pakankamai lapų ir yra pasiekę veislei būdingą aukštį. Iš pradžių skinama po 12 jaunus apatinius lapus, nes vėliau jie pagelsta. Visas derlius imamas po šalnų.
Roma Starkutė
Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų jaunesnioji mokslo darbuotoja
agroakademija.lt
QUOTE(Egliukasz @ 2013 03 02, 18:53)
Oi atsiprasau labai, as cia su dumbliais pripazinsiu visiska blondine esu Galvojau, kad tas skystis uzsala saldiklyje, tai galvojau, kaip cia dabar pasidalint tom porcijom ir kad nespeciau suvartot taip greit Atsiprasau labai, jei yzeidziau
As juokauju, neatsiprasinekit
Rytoj jau imu pirmaja 'partija', tikiuosi nebus nesklandumu, nes issiaiskinau visas transportavimo slaygas
Kai pasibandysiu - parasysiu atsiliepimus, kam idomu.
O siaip tai ten iseina taip, akd bonkute 480 ml uzsaldyta. Ja visalaik reikia kameroje laikyti. Is jo 'atsideti' galima doze pvz savaitei (tai 15 ml x 7 = 105 ml mazdaug) ir laikyti saldytuve.
As irgi pasiskaiciau, radau parduotuve, kur 480 ml kainuoja £25. Parasykit atsiliepimus, gal man del skydliaukes visai nieko butu pagert Beje, radau kvieciu zelmenu sultis..Saldytas Kazi kiek ten visko islieka jas uzsaldzius ir vel atsildzius Visai patogu butu, vietoj daiginimo ir spaudimo, nes mano sulciaspaude tai nekazkas
Beje, nusipirkau Enpee blendery - geras zveris Tfu tfu kolkas patenkinta
Beje, nusipirkau Enpee blendery - geras zveris Tfu tfu kolkas patenkinta
QUOTE(Egliukasz @ 2013 03 03, 16:34)
As irgi pasiskaiciau, radau parduotuve, kur 480 ml kainuoja £25. Parasykit atsiliepimus, gal man del skydliaukes visai nieko butu pagert Beje, radau kvieciu zelmenu sultis..Saldytas Kazi kiek ten visko islieka jas uzsaldzius ir vel atsildzius Visai patogu butu, vietoj daiginimo ir spaudimo, nes mano sulciaspaude tai nekazkas
Beje, nusipirkau Enpee blendery - geras zveris Tfu tfu kolkas patenkinta
Beje, nusipirkau Enpee blendery - geras zveris Tfu tfu kolkas patenkinta
Oo tai dar geresne kaina gaunasi tai kitasyk Jus isduot turesit is kur cia taip stebuklingai atsiustu Cia su siuntimu i Lt tiek iseina?
Tik dabar pamaciau, kad Jus UK
moulenrouge, masciau prisijungti, bet iskart klausimas: kam reikia tokios padidintos energijos...? ta prasme, jei gerai maitiniesi, kam visokie tonizavimaisi..man primena kava, sokolada, energy drinkus, tik kad cia naturali priemone...bet vis tiek...jei po to dumblio taip gerai jausiuos kaip po gero narkotiko, ar neapturesiu priklausomybes juk vis noresis isbandyti....vel ir vel....